Loading...

Apple představil čip M4

09.05.2024 14:03

M4 umožňuje průlomový design a ohromující displej nového iPadu Pro a zároveň přináší obrovský výkonnostní skok.

Apple představil čip M4

Společnost Apple oznámila uvedení svého nejnovějšího čipu M4, který přináší průlomový design a výkon pro nový iPad Pro. Čip M4 je stěžejním prvkem, který umožňuje dosažení revolučně tenkého designu a ohromující kvality displeje, zatímco zároveň poskytuje obrovský skok v oblasti výkonu.

Klíčové vlastnosti a inovace čipu M4

Nová éra výkonu s technologií 3 nanometrů

Čip M4, postavený na druhé generaci 3-nanometrové technologie, obsahuje 28 miliard tranzistorů. Tato pokročilá technologie nejenže posouvá hranice energetické účinnosti, která je charakteristická pro silikony Apple, ale také umožňuje extrémně tenký design nového iPadu Pro. Čip M4 je vybaven zcela novým displejovým enginem, který pohání Ultra Retina XDR displej s nevídanou přesností, barvami a jasem.

CPU a GPU: Nové výšiny výkonu

Nový procesor M4 je až 1,5× výkonnější než výkonný M2 v předchozím iPadu Pro.

M4 nabízí nový CPU s až deseti jádry, který v kombinaci se šesti úspornými jádry a lepšími predikcemi příkazů dramaticky zvyšuje výkon oproti předchozímu čipu M2. Nový GPU s deseti jádry staví na architektuře GPU z čipu M3 a přináší dynamické ukládání do cache a hardwarově akcelerované sledování paprsku, což je novinka pro iPad. Tyto funkce umožňují realističtější stínování a odrazy ve hrách a aplikacích.

Profesionální vykreslování s novým až desetijádrovým GPU M4 je nyní až čtyřikrát rychlejší než u M2.

Nejsilnější Neural Engine

M4 obsahuje dosud nejvýkonnější Neural Engine společnosti Apple, který zvládne 38 bilionů operací za sekundu - 60× rychleji než první Neural Engine v A11 Bionic.

Neural Engine v čipu M4, který je schopen provést až 38 bilionů operací za sekundu, je dosud nejvýkonnější a umožňuje iPadu Pro zvládat náročné úlohy AI s nevídanou rychlostí. Uživatelé mohou v reálném čase oddělovat objekty od pozadí ve 4K videu nebo vytvářet hudební notace jen na základě poslechu hry na klavír.

Výkon a efektivita

M4 je vybaven novým zobrazovacím jádrem, které umožňuje dosáhnout ohromující přesnosti, přesnosti barev a rovnoměrnosti jasu displeje Ultra Retina XDR.

Čip M4 přináší výkon srovnatelný s čipem M2, ale s pouze poloviční spotřebou energie. V porovnání s nejnovějšími čipy v tenkých a lehkých noteboocích dosahuje stejného výkonu s pouze čtvrtinou spotřeby, což ukazuje na jeho převratnou energetickou efektivitu.

Lepší pro životní prostředí

M4 nejenže zvyšuje energetickou účinnost nového iPadu Pro, ale také pomáhá splňovat vysoké standardy Apple pro energetickou účinnost a nabízí celodenní výdrž baterie. Díky tomu je iPad méně závislý na nabíjení a během svého životního cyklu spotřebuje méně energie.

M4 je navržen pomocí průkopnických technologií, které umožňují neuvěřitelně tenký design iPadu Pro.

Shrnutí

Čip M4 je ztělesněním technologického pokroku společnosti Apple a zdůrazňuje její závazek k inovacím a udržitelnosti. Díky svým pokročilým funkcím a bezkonkurenční energetické efektivitě posouvá možnosti iPadu Pro do nových dimenzí, čímž stanovuje nový standard pro výkon, design a ekologickou zodpovědnost v technologickém průmyslu.

Výkon vykreslování v aplikacích jako Octane se díky M4 výrazně zvýšil a je teď až čtyřikrát rychlejší než na iPadu Pro s M2.