Loading...

Final Cut Pro přináší revoluci ve tvorbě videa s funkcí Live Multicam na iPadu a AI funkcí na Macu

10.05.2024 09:03

Final Cut Pro pro iPad 2 podporuje projekty na externích discích a Live Multicam pro záznam více úhlů najednou pomocí nové aplikace Final Cut Camera pro iPhone a iPad; Final Cut Pro pro Mac zrychluje střih díky novým funkcím umělé inteligence.

Final Cut Pro pro iPad 2 přináší rozsáhlé aktualizace, které využívají pozoruhodné možnosti nového iPadu Pro, zatímco Final Cut Pro pro Mac 10.8 nabízí nové funkce umělé inteligence a vylepšuje možnost opakování vizualizací.

Apple nedávno představil aktualizace pro svůj profesionální videoeditační software Final Cut Pro, které zahrnují úplně novou funkci Live Multicam pro iPad a pokročilé AI funkce pro Mac. Tyto inovace otevírají nové možnosti pro tvůrce videí a zvyšují efektivitu a flexibilitu editačního procesu.

Final Cut Pro pro iPad 2

Final Cut Pro pro iPad 2 obsahuje 12 nových barevných předvoleb, osm základních textových titulků, 20 nových zvukových stop a další dynamická pozadí.

Nová verze Final Cut Pro pro iPad, označená jako iPad 2, přináší podporu pro práci s projekty na externích discích a funkci Live Multicam. Tato funkce umožňuje zaznamenávat více úhlů najednou pomocí nové aplikace Final Cut Camera pro iPhone a iPad. Uživatelé tak mohou připojit až čtyři kamery současně a v reálném čase sledovat náhled z každé z nich v jednom rozhraní.

Klíčové funkce Final Cut Pro pro iPad 2:

  • Live Multicam: Umožňuje bezdrátové propojení až čtyř zařízení iPhone nebo iPad pro záznam více videoúhlů současně.
  • Final Cut Camera: Nová aplikace pro iPhone a iPad, která slouží jako profesionální nástroj pro záznam videa s možnostmi ručního nastavení bílé barvy, ostření a dalších parametrů.
  • Podpora externích projektů: Uživatelé mohou nyní ukládat a editovat projekty přímo z externích disků, což zvyšuje flexibilitu a efektivitu práce.
  • Vylepšená integrace s Apple Pencil Pro: Nové funkce pro kreativní práci s videem, včetně podpory pro Live Drawing.

Zcela novou aplikaci Final Cut Camera na iPhonu a iPadu lze používat připojenou k aplikaci Final Cut Pro nebo jako samostatnou profesionální nahrávací aplikaci a umožňuje přesné ruční ovládání nastavení videa.

Nové AI funkce pro Final Cut Pro na Macu

Funkce Smooth Slo-Mo inteligentně generuje a prolíná snímky videa tak, aby poskytovala nejvyšší kvalitu pohybu.

Final Cut Pro 10.8 pro Mac přináší řadu AI nástrojů, které zrychlují a zjednodušují editační proces. Tyto nástroje umožňují automatickou korekci barev a osvětlení a zefektivňují správu efektů a přechodů. Umožňují také rychlejší a přesnější vyhledávání a navigaci v časové ose projektu.

Co to znamená pro tvůrce videa?

Aktualizace Final Cut Pro nabízí tvůrcům videa nejen větší flexibilitu a mobilitu, ale také značně zlepšuje možnosti postprodukce. Funkce Live Multicam transformuje iPad v mobilní produkční studio, zatímco nové AI funkce na Macu znamenají, že editoři mohou dosáhnout výsledků rychleji a s menším úsilím.

Uživatelé nyní mohou v indexu časové osy vyhledávat klipy s chybějícími médii nebo efekty a přecházet na ně.

Cena a dostupnost

Final Cut Pro pro iPad 2 bude dostupný později na jaře jako bezplatná aktualizace pro stávající uživatele a v App Store bude k dispozici za 4,99 USD (129Kč v ČR) měsíčně nebo 49 USD (1290Kč v ČR) ročně. Noví uživatelé mohou využít měsíční zkušební verzi zdarma.

Final Cut Camera bude k dispozici jako samostatná aplikace zdarma.

Final Cut Pro pro Mac 10.8 bude k dispozici jako bezplatná aktualizace pro stávající uživatele a pro nové uživatele za 299,99 USD (7 990Kč v ČR) na Mac App Store. Noví uživatelé mohou stáhnout 90denní bezplatnou zkušební verzi Final Cut Pro.

Závěr

Apple i nadále posunuje hranice možností v oblasti tvorby a editace videa. S novými funkcemi a technologiemi, které Final Cut Pro přináší na iPad a Mac, se otevírá nová éra pro profesionální i amatérské tvůrce videa, kteří nyní mají k dispozici nástroje, které jim umožní realizovat své kreativní vize rychleji a efektivněji než kdy jindy.