Loading...

Apple Restore Fund pěstuje nové kořeny v Atlantickém lese

18.03.2024 07:31

Apple's Restore Fund podporuje regeneraci a udržitelnost v Atlantickém lese, přinášející nový život a posilující biodiverzitu prostřednictvím inovativních projektů zalesňování.

V letošním roce si společnost Symbiosis v rámci svého plánu na udržení trvale obhospodařovaného pracovního lesa se souvislým porostem stanovila cíl vypěstovat 1 milion sazenic.

Apple's Restore Fund, projekt zaměřený na obnovu lesa a boj proti změně klimatu, začíná zakořeňovat v Atlantickém lese Jižní Ameriky, kde se sází nové sazenice, čímž se krok za krokem obnovuje tato cenná krajina.

Obnova Atlantického lesa

Atlantický les, rozkládající se podél východního pobřeží Jižní Ameriky, je domovem pro odhadem 5 000 druhů stromů, z nichž dvě třetiny jsou v současnosti ohroženy vyhynutím po staletích neudržitelného využívání. Apple ve spolupráci se společnostmi jako Symbiosis vkládá prostředky do projektů, které podporují zalesňování a udržitelnou správu lesů, a to i v oblastech, jako je město Trancoso v Bahii, Brazílie, kde se z matčiných stromů pěstují sazenice nejodolnějších druhů.

Symbióza s přírodou

Symbiosis, založená v roce 2008, se zaměřuje na sběr, uchovávání a výsadbu semen z matčiných stromů různých původních brazilských druhů. Tento přístup nejenže podporuje biodiverzitu, ale zároveň vytváří cenné tropické tvrdé dřeviny zodpovědně spravovaných zdrojů. Firma plánuje v roce 2024 vysadit přes 1 milion sazenic na 1000 hektarech.

V semenné bance společnosti Symbiosis jsou v regálech uloženy statisíce vysoce kvalitních semen nejodolnějších stromů z pozemků společnosti v oblasti Atlantic Forest.site.

Partnerství a udržitelnost

Apple's Restore Fund, spolupracující s Goldman Sachs a Conservation International, investoval do projektů zaměřených na odstraňování uhlíku v Brazílii a Paraguayi, přinášející řadu benefitů přesahujících jen ukládání uhlíku – od posílení místních živobytí po zlepšení biodiverzity.

Komunitní zapojení a hospodaření

Projekty jako Forestal Apepu v Paraguayi rozvíjejí rychle rostoucí eukalyptové lesy pro produkci kvalitního dřeva, zatímco chrání zbývající přírodní les a sázejí původní druhy. Kromě lesnických aktivit podporují projekt také místní komunity skrze sociální iniciativy, včetně zaměstnávání v certifikovaných eukalyptových farmách nebo pěstování yerba mate.

Gladys Nuñezová (uprostřed) je styčnou úřednicí pro sociální záležitosti ve Forestal Apepu. Ráda jezdí do sousedních komunit a setkává se s rodinami, aby se dozvěděla o jejich kultuře a o tom, jak jim společnost může být nápomocna.

Budoucnost a vize

S projekty jako Symbiosis a Forestal Apepu, které usilují o zachování a revitalizaci flóry a fauny v regionu, Restore Fund Apple demonstruje, jak lze spojit tradiční znalosti s vědeckým přístupem k obnově přírodních ekosystémů. Přes monitorování biodiverzity pomocí bioakustického monitorování a analýzy satelitních dat je cílem nejen obnova lesa, ale i zajištění udržitelné budoucnosti pro následující generace.