Loading...

Apple posouvá investice do čisté energie a vody na novou úroveň po celém světě

18.04.2024 11:00

Apple a dodavatelé společně podporují více než 18 gigawattů čisté energie a přinášejí miliardy litrů vody a úspory.

V severní Kalifornii spolupracuje Apple se společností River Partners na obnově přirozené funkce záplavové oblasti na 750 akrech, kde se stékají řeky Sacramento, Feather River a Butte Creek.

Společnost Apple v poslední době oznámila nové kroky ke globálnímu rozšíření čisté energie a posun k ambicióznímu cíli Apple 2030, jehož cílem je dosáhnout uhlíkové neutrality ve svém celém hodnotovém řetězci do konce této dekády. Tento krok podtrhuje Appleovo vedoucí postavení v oblasti environmentální udržitelnosti a inovací. S více než 18 gigawatty čisté elektřiny, které nyní pohánějí globální operace a výrobní dodavatelský řetězec Apple, a třikrát vyšším množstvím než v roce 2020, Apple činí nové investice do solární energie v USA a Evropě, aby pomohl řešit elektrickou energii spotřebovanou zákazníky při nabíjení a používání jejich zařízení Apple.

Kromě svých širších environmentálních snah Apple také dosáhl pokroku směrem k dalšímu ambicióznímu cíli pro rok 2030: doplnit 100 % čerstvé vody používané v podnikových operacích na místech s vysokým stresovým zatížením. To zahrnuje spuštění nových partnerství pro dodání téměř 7 miliard galonů vodních benefitů – od obnovy podzemních vod a řek po financování přístupu k pitné vodě – během příštích 20 let. Stejně jako v případě čisté energie, Apple rozšířil své závazky k čisté vodě napříč celým dodavatelským řetězcem: Společně dodavatelé Apple ušetřili minulý rok přes 12 miliard galonů čerstvé vody, což je celkem 76 miliard galonů vodních úspor od spuštění programu Supplier Clean Water Program v roce 2013.

„Čistá energie a voda jsou základními pilíři zdravých komunit a nezbytnými stavebními kameny pro odpovědné podnikání,“ řekla Lisa Jackson, viceprezidentka Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy. „Snažíme se dosáhnout našeho ambiciózního cíle Apple 2030, zatímco se věnujeme dlouhodobé práci na transformaci elektrických sítí a obnově povodí, abychom vybudovali čistší budoucnost pro všechny.“

Přidání nových obnovitelných kapacit po celém světě

Elektrická energie - jak pro výrobu produktů Apple, tak pro jejich nabíjení a používání - tvoří největší část uhlíkové stopy Apple. Jako součást Apple 2030 společnost vyzvala své globální dodavatele, aby používali čistou elektřinu a stali se uhlíkově neutrálními ve všech svých operacích souvisejících s Apple. Přes 320 dodavatelů - což představuje 95 % přímých výdajů Apple na výrobu - vedlo přechod dosud, což v současnosti představuje 16,5 gigawattu obnovitelné energie v dodavatelském řetězci Apple. To generovalo přes 25,5 milionu megawatthodin čisté energie v dodavatelském řetězci minulý rok, čímž se vyhnulo více než 18,5 milionu metrických tun uhlíkových emisí.

Aby Apple řešil emise skleníkových plynů spojené s používáním zařízení zákazníky, zavázal se do roku 2030 vyrovnat každý watt nabíjecí elektřiny čistou elektřinou, včetně rozsáhlých investic do nové obnovitelné energie na trzích po celém světě. To je součástí širší strategie minimalizace emisí z používání produktů Apple prostřednictvím zlepšování efektivity, zapojování zákazníků do příležitostí dekarbonizace sítě a budování projektů čisté elektřiny, které maximalizují snižování uhlíku a sociální dopad. Ve Spojených státech Apple investuje do portfolia solárních projektů po celém Michiganu, s výstavbou, která začne přinášet 132 megawattů čisté energie do konce tohoto roku. Ve Španělsku se Apple spojil s mezinárodní solární vývojovou platformou ib vogt na investici, která vygeneruje 105 megawattů solární energie, když projekt bude zprovozněn do konce roku 2024.

K řešení rostoucích firemních operací v Indii se Apple také pustil do společného podniku s předním vývojářem obnovitelných zdrojů CleanMax, aby investoval do portfolia šesti střešních solárních projektů o celkové velikosti 14,4 megawattu. Přidaná kapacita poskytuje místní řešení pro napájení kanceláří Apple, jeho dvou maloobchodních obchodů v zemi a dalších operací v Indii. Apple poprvé dosáhl 100 % obnovitelné energie pro své globální firemní operace v roce 2018.

Závazek Apple k obnovitelné energii odblokoval nové kapacity na trzích po celém světě. V roce 2018 Apple přijal inovativní přístup ke spojení 12 svých dodavatelů působících v Číně s obnovitelnými zdroji energie prostřednictvím China Clean Energy Fund. Fond nyní překročil svůj cíl, s investicemi vedoucími k více než 1 gigawattu nových větrných a solárních projektů v Číně ve 14 provinciích. Celkově se očekává, že tyto projekty poskytnou více než 2 400 gigawatthodin obnovitelné energie každý rok, což odpovídá spotřebě domácností více než 2,5 milionu lidí v Číně.

Pokrok ve vodní odolnosti prostřednictvím řešení založených na přírodě

Apple si klade za cíl posunout vodní bezpečnost všude tam, kde dosahuje jeho podnikání, prostřednictvím spolupráce v celém výrobním dodavatelském řetězci a inovativních dlouhodobých partnerstvích k obnově ekosystémů, řešení potřeb komunit ve vodě a zlepšení klimatické odolnosti povodí. Vzhledem k tomu, že dopady na vodu se projevují lokálně, Apple zahájil práci na doplňování čerstvé vody na některých místech s nejvyšším stresovým zatížením, kde společnost působí - včetně severní a jižní Kalifornie, povodí řeky Colorado v Arizoně a indických státech Telangana a Maharashtra. Na základě přístupu společnosti k nákupu obnovitelné energie Apple usiluje o inovativní strategie a dlouhodobé smlouvy zaměřené na poskytování vodních benefitů a úspor v celých povodích. Od roku 2023 se Apple zavázal k doplnění čerstvé vody ve vodních povodích s vysokým stresovým zatížením v celkové výši více než 8 milionů dolarů. Projekty oznámené dnes se očekává, že poskytnou kombinovaně 6,9 miliardy galonů vodních benefitů během příštích dvou desetiletí.

V severní Kalifornii spolupracuje Apple s organizací River Partners na obnově přirozené funkce záplavové oblasti na 750 akrech, kde se setkávají řeky Sacramento, Feather a Butte Creek. Toto spojení vodních cest - největší v Kalifornii - nabízí kritický odpočinkový bod pro původní lososy Chinook na jejich cestě do Tichého oceánu. Obnova oblasti zahrnuje výsadbu stovek tisíc původních rostlin a znovuspojení rozsáhlé historické záplavové oblasti, což činí region a komunity po proudu odolnějšími vůči povodním způsobeným klimatem. Očekává se, že investice Apple do obnovy Dos Rios Norte využije téměř 5 miliard galonů vodních benefitů během 20 let tím, že výrazně sníží poptávku po vodě na pozemku a podpoří zdravé vzorce záplav k doplnění podzemních vod. Obnovu Dos Rios Norte také financovalo Kalifornské oddělení pro rybolov a volně žijící zvířata, Kalifornská agentura pro přírodní zdroje, Kalifornská rada pro ochranu divoké přírody a Úřad pro rekultivaci USA.

V širší oblasti Phoenixu, kde se nachází datové centrum společnosti Apple v Mesě, spolupracuje Apple s Salt River Project (SRP) na ochraně přibližně 30 000 akrů lesa s vážným rizikem požáru. S desetiletým plánem strategického prořezávání lesů v povodí řeky Colorado pomůže projekt chránit povodí před zničením požáry a zajistit, aby přehrada nahoře mohla nadále podporovat místní komunity. Investice Apple - největší investice do iniciativy SRP pro odolnou vodu a lesy - se očekává, že poskytne téměř 2 miliardy galonů vodních benefitů v oblasti.

Minulý rok dosáhl Apple svého cíle 100% doplnění vody pro firemní operace společnosti v Indii prostřednictvím své probíhající práce s Uptime Catalyst Facility. V roce 2023 podpora Apple poskytla 23 milionů galonů čisté, cenově dostupné pitné vody komunitám z více než 300 vodních kiosků provozovaných místními podnikateli v inovativním programu založeném na výkonnosti. Pokrok v dalším kritickém regionu - jižní Kalifornii - pokračuje projektem odstranění invazivního druhu třtiny Arundo donax v povodí řeky Los Angeles, čímž se ročně ušetří 21 milionů galonů vody.

Kromě snah o obnovu povodí a jiných řešení založených na přírodě ve vysokozátěžových oblastech je Apple zavázán k inteligentní správě vody napříč podnikem. V roce 2021 se datové centrum Apple v Prineville v Oregonu stalo prvním datovým centrem certifikovaným podle Mezinárodního standardu pro správu vody Alliance for Water Stewardship (AWS), důvěryhodného globálního rámce pro měření odpovědné správy vody. Od té doby certifikoval Apple další čtyři datová centra podle standardu a podpořil 20 dodavatelských míst při dosažení certifikace. Během posledního roku se sedm dodavatelských míst v jižní Indii a více než 20 dodavatelských míst poblíž Šanghaje a Su-čou v Číně zúčastnilo školení o správě vody s AWS a dalšími v oboru.

Urychlení pokroku prostřednictvím zelených investic

Infografika Apple ukazuje důležité údaje z Programu čisté energie pro dodavatele společnosti Apple. S více než 320 dodavateli, kteří se zavázali používat 100 % obnovitelné zdroje energie pro výrobu produktů Apple do roku 2030, tento program odráží významnou část výrobních výdajů společnosti, přesně 95 %. Díky úsilí dodavatelů je nyní v dodavatelském řetězci společnosti Apple online 16,5 gigawattů obnovitelné energie. Navíc, díky tomuto programu bylo v roce 2023 zabráněno více než 18,5 milionu metrickým tunám uhlíkových emisí, což přispívá k snižování dopadu společnosti na životní prostředí. Tento grafický přehled zdůrazňuje Appleovo vedení v oblasti udržitelnosti a jejich závazek k ochraně naší planety.

V USA i po celém světě také nové investice umožnily Zelené dluhopisy Apple. Minulý rok Apple alokoval výnosy ze svého Zeleného dluhopisu z roku 2019 na nové projekty čisté energie, jako jsou nové solární projekty v Michiganu a solární projekt IP Radian v Texasu, podporu programu Supplier Clean Energy Program a investice do vysoce kvalitního odstranění uhlíku prostřednictvím Restore Fund. Od roku 2016 vydal Apple celkem 4,7 miliardy dolarů v Zelených dluhopisech, z nichž přibližně 3,4 miliardy dolarů bylo dosud přiděleno.

Pro více informací o snahách Apple v oblasti Zelených dluhopisů navštivte investor.apple.com/Apple_GreenBond_Report. Letošní výroční zpráva o dopadu pokrývá kumulativní alokaci výnosů Zeleného dluhopisu Apple z roku 2019 na environmentální projekty, které vynaložily výdaje mezi 29. zářím 2019 a 30. zářím 2023 - fiskální roky Apple 2023, 2022, 2021 a 2020. Sustainalytics poskytl druhý názor na vybrané projekty a Ernst & Young LLP poskytl zprávu o ověření výdajů.