Loading...

Přechod na WebP: Inovace pro rychlejší a ekologičtější zážitek z prohlížení

25.04.2024 10:19

WebP: Rychlejší, efektivnější a šetrnější prohlížení našeho e-shopu iMore.cz

Úvod do WebP

Ve snaze poskytnout svým návštěvníkům rychlejší a efektivnější online zážitek, iMore.cz přechází na moderní obrazový formát WebP. WebP, vyvinutý společností Google, je formát obrázků, který poskytuje významné výhody oproti tradičním formátům, jako jsou JPEG, PNG a GIF. Díky své schopnosti komprimovat obrázky bez významné ztráty kvality může WebP zmenšit velikost obrázků na webu až o 30% ve srovnání s JPEGem a o 25% ve srovnání s PNG, což umožňuje rychlejší načítání stránek a méně spotřebovaného datového přenosu.

Ilustrace WebP

Výhody pro návštěvníky iMore.cz

  1. Rychlejší načítání stránek: Menší velikost souborů znamená, že obrázky se načítají rychleji, což je ideální pro návštěvníky s omezenou šířkou pásma nebo ty, kteří přistupují k webu z mobilních zařízení.
  2. Lepší zážitek z prohlížení: Rychlejší načítání obrázků znamená plynulejší procházení obsahem bez zbytečných prodlev, což zvyšuje celkovou uživatelskou spokojenost.
  3. Úspora dat: Pro návštěvníky, kteří jsou na datově omezených plánech, může být snížení velikosti obrázků znamenat méně spotřebovaných dat při prohlížení, což je šetrné k jejich peněžence.

Co znamená název souboru WebP

Zkratka "WebP" označuje moderní formát pro kompresi obrázků pro web, který byl vyvinut společností Google. Jde o formát umožňující efektivnější kompresi obrázků, což znamená, že mohou mít menší velikost souboru při zachování vysoké kvality obrazu. Název "WebP" vychází z kombinace slov "Web" a "P" z "picture", tedy obrázek. Tento formát je navržený pro použití na internetu s cílem zrychlit načítání webových stránek a zároveň snížit spotřebu dat.

Ekologické přínosy

Přechod na WebP má také potenciál snižovat ekologickou stopu iMore.cz. Menší velikost souborů znamená méně dat přenesených přes síť, což vede k nižší spotřebě energie v datových centrech a telekomunikačních sítích. Tento přístup může přispět k nižším emisím uhlíku, jelikož je méně energie potřebná k provozování a chlazení serverů, což je významný krok k udržitelnějšímu digitálnímu prostředí.

Technické detaily a implementace

Přechod na WebP zahrnuje konverzi stávajících obrázkových souborů na webových stránkách iMore.cz. Tento proces vyžaduje pečlivou implementaci, aby bylo zajištěno, že všechny obrázky zůstanou zobrazeny správně na všech platformách a zařízeních. Kromě toho je důležité zvážit zpětnou kompatibilitu s prohlížeči, které možná WebP plně nepodporují, a implementovat alternativní řešení pro tyto případy. Konverze se však provede, jen pokud je výsledný obrázek menší než originál. V první fázi budou aktualizovány produktové obrázky a obrázky kategorií. Brzy poté přijde na řadu také náš blog.

Závěr

Pro iMore.cz je přechod na WebP nejen otázkou technologického pokroku, ale také součástí širší strategie zlepšení uživatelské zkušenosti a snižování ekologického dopadu. Tímto krokem web nejen zlepšuje svou efektivitu a dostupnost obsahu, ale také přispívá k udržitelnějšímu a zodpovědnějšímu digitálnímu ekosystému.