Loading...

Apple razí cestu k ekologičtější budoucnosti: Půlka skleníkových emisí je pryč

22.04.2024 07:32

Inovace v oblasti čisté energie, materiálů a recyklace přispívají k dosažení ambiciózních ekologických cílů společnosti Apple

Dnes zveřejněná Zpráva o pokroku společnosti Apple v oblasti životního prostředí do roku 2024 ukazuje, že společnost od roku 2015 snížila emise skleníkových plynů o více než 55 procent.

V éře, kdy se klimatická krize stává stále naléhavější, společnost Apple přichází s pozoruhodným oznámením, které dokládá její neochvějný závazek k ochraně naší planety. V nově vydané tiskové zprávě datované 18. dubna 2024, Apple s hrdostí informuje o významném pokroku ve svém cíli stát se do roku 2030 uhlíkově neutrálním ve svém celém hodnotovém řetězci. Společnost dosáhla snížení celkových skleníkových emisí o více než 55 % od roku 2015, čímž překonala klíčový milník na cestě k tomuto ambicióznímu cíli.

Inovace vedoucí ke změně

Za touto transformací stojí hned několik faktorů: inovace v oblasti čisté energie a efektivity, revoluce v používání materiálů, pokroky v odstraňování uhlíku, udržitelné hospodaření s vodou, nulový odpad a recyklace. Lisa Jackson, viceprezidentka Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy, zdůrazňuje, že "důkazem závazku Apple k ochraně klimatu jsou naše výsledky: emise jsme snížili o více než polovinu, a to i přesto, že obsluhujeme více uživatelů než kdy předtím."

V Austrálii společnost Apple rozšíří financování organizace Karrkad Kanjdji Trust a podpoří její program pro domorodé ženy rangers a aktivity na ochranu přírody v chráněných oblastech. (Foto: Karrkad Kanjdji Trust)

Deset inovací a partnerství, které formují budoucnost

  1. Recyklované kritické materiály: Apple průkopnicky využívá recyklované a obnovitelné materiály, čímž výrazně snižuje svoji uhlíkovou stopu. Například 56 % kobaltu použitého v bateriích Apple pochází z recyklovaných zdrojů.

  2. Snížení emisí ve výrobě: Spolupráce s dodavateli na přechodu na čistou elektřinu představuje většinu dosaženého snížení emisí, s více než 16,5 gigawatty podporované obnovitelné energie po celém světě.

  3. Odstranění plastu z obalů: Apple inovuje v oblasti balení s cílem eliminovat plast, přičemž již dosáhl milníku s 100% vláknovým balením u nových produktových řad Apple Watch a Apple Vision Pro.

  4. Partnerství s komunitami: Společnost podporuje iniciativy zaměřené na ochranu zdraví a pohody komunit, které jsou klimatickou krizí nejvíce postiženy, prostřednictvím grantů a programů.

  5. Průmyslová změna díky opakovaně použitelným filtrům: Apple nainstaloval opakovaně použitelné vzduchové filtry ve všech svých datových centrech, čímž ročně ušetří 25 tun odpadu.

  6. Inovace v recyklaci elektroniky: Společnost vyvinula nové technologie, včetně demontážního robota Daisy, které posouvají možnosti recyklace elektroniky.

  7. Stavění pro zelenější budoucnost: Více než 100 budov společnosti Apple po celém světě získalo certifikaci LEED nebo BREEAM, což jsou mezinárodně uznávané standardy pro udržitelné budovy.

  8. Investice do přírodních projektů na odstraňování uhlíku: Apple investuje do kvalitních projektů zaměřených na obnovu přírody a regenerativní zemědělství.

  9. Zapojení zákazníků a zaměstnanců do globální recyklace: Téměř 12,8 milionu zařízení a příslušenství bylo předáno novým majitelům prostřednictvím programů jako AppleCare a Trade In.

  10. Oslavy Dne Země: Apple nabízí uživatelům možnosti, jak se vzdělávat o klimatických změnách, podnikat smysluplné kroky ve svých komunitách a oslavovat Den Země, včetně speciálního programování Today at Apple.

Závazek společnosti Apple navrhovat s ohledem na životní prostředí přesahuje rámec produktů a zahrnuje i stavbu budov.

V loňském roce bylo prostřednictvím AppleCare a programů jako Apple Trade In odesláno novým majitelům téměř 12,8 milionu zařízení a příslušenství.

Na letošní Den Země mohou uživatelé hodinek Apple Watch získat limitovanou odměnu za absolvování jakéhokoli tréninku trvajícího 30 minut nebo déle.

Závěrem

Apple si klade za cíl nejen snížit svou uhlíkovou stopu, ale také inspirovat ostatní - včetně svých zákazníků - aby se připojili k této výzvě. V éře digitální transformace a rostoucího environmentálního povědomí Apple ukazuje, že technologický pokrok a udržitelnost mohou jít ruku v ruce. Tento závazek k ochraně naší planety nejenže posiluje reputaci Apple jako lídra v oblasti udržitelnosti, ale také nastavuje nové standardy pro celý průmysl.

Relace Výzva ke změně s názvem Vytvořme lepší svět prostřednictvím environmentální spravedlnosti nabízí podněty k diskusi pro studenty všech věkových kategorií.