Loading...

Očekávané telefony roku 2022

31.01.2022 07:35

Výrobci smartphonů se usadili v celkem pravidelném rytmu vydávání nových telefonů, takže se můžeme dívat dopředu a očekávat, co bude uvedeno na trh v roce 2022.

Na zahájení roku odhalil Samsung a OnePlus v Las Vegas první telefony roku 2022. Můžeme také očekáváme typické roční aktualizace od společností Samsung, Apple, Google a dalších. Neuvidíme žádné další unikátní telefony od LG. Samsung Galaxy S21 FE je již možné zakoupit, přičemž OnePlus 10 Pro bude poprvé uveden na trh v březnu. Další na řadě je pravděpodobně řada Galaxy S22, o níž se v příštích několika měsících objeví zvěsti. Samsung pravděpodobně ukáže Z Flip 4 a Z Fold 4 později spolu s iPhone 14 od společnosti Apple a řadou Pixel 7 společnosti Google. Bez ohledu na to, kdy mohou být uvedeny na trh, můžeme očekávat, že uvidíme následující telefony v roce 2022. Také se stále mluví o skládacím Google Pixel, stejně jako o několika telefonech od čínských výrobců (Huawei, Xiaomi, Honor a Oppo).

Galaxy S21 FE

Byl navržen tak, aby přenesl většinu funkcí z řady S21 do méně prémiového balíčku za dostupnější cenu. S21 Plus má podobné specifikace. Procesor Qualcomm Snapdragon 888 pohání S21 FE 5G s krásným displejem, Android 12, 6 nebo8 GB RAM, 128/256 GB vnitřní paměti, tři zadní kamery, 32MPx přední kamera a velkou 4 500 mAh baterii.

Je to velmi schopný telefon, ale v segmentu střední třídy je také tvrdá konkurence ze strany společností jako Google, TCL a Motorola, takže i může být příliš vysoká cena.

OnePlus 10 Pro 5G

OnePlus minulý rok vydal 9 Pro jako svůj první telefon v partnerstvím s fotoaparátem Hasselblad. V té době bylo primárně zaměřeno na software fotoaparátu bez vlivu na hardware. V roce 2021 to byl fantastický smartphone a nabízel zážitek podobný jako Galaxy S21, ale bez všech vylepšení Samsung bloatware a uživatelského rozhraní. Společnost OnePlus odhalila OnePlus 10 Pro 5G s prvním uvedením plánovaným pro čínský trh. Načasování a ceny pro severoamerické vydání ještě nebyly odhaleny, ale budou později v roce 2022. OnePlus 10 Pro bude mít pro zařízení aplikaci Hasselblad fotoaparátu druhé generace s vylepšeným režimem Pro, 150stupňovým ultra širokým fotoaparátem a dalšími. Bude mít nejnovější procesor Qualcomm Snapdragon, Snapdragon 8 Gen 1, s 12 GB RAM a až 256 GB vnitřní paměti. 6,7palcový 120Hz displej s OxygenOS 12 založeným na Androidu 12.

Rychlé nabíjení je základem OnePlus a tento nový model bude podporovat 80 W rychlé nabíjení, kde lze jeho 5 000 mAh baterii nabít z 1-100 % za pouhých 32 minut.

Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S21 Ultra byl pravděpodobně jedním z nejlepších telefonů roku 2021 a zůstává jedním z nejlepších smartphonů, které jsou dnes k dispozici. Žádný jiný telefon se jeho teleobjektivům nevyrovná a Samsung se pravděpodobně bude nadále zlepšovat pomocí upgradů s interními specifikacemi, které posílí zážitky. Galaxy S21 Ultra podporuje pero S Pen a budoucí telefony řady S budou pravděpodobně v tomto trendu pokračovat, protože řada Note zůstane pozadu. V roce 2021 společnost Samsung uvedla na trh řadu S21 za cenu o 200 dolarů nižší, než byla počáteční cena řady S20 z roku 2020.

Bylo by skvělé, kdyby tento trend pokračoval, protože je stále těžší vylepšit dnešní smartphony jinak než s menšími upgrady procesorů a fotoaparátů.

Apple iPhone SE (edice 2022)

Před několika lety Apple vydal svou druhou generaci Apple iPhone SE a tento telefon se zdá být v méně častém dvouletém cyklu upgradu. iPhone SE je nejdostupnější variantou Apple a skvělý způsob, jak dostat lidi do ekosystému Apple pomocí menší verze, která využívá starší technologie.

Model Apple iPhone SE (2020) začínal na pouhých 399 dolarech a s Apple Watch SE si člověk může užívat plody ekosystému Apple za dostupnou cenu. Pověsti naznačují, že verze 2022 iPhone SE může podporovat 5G, mít procesor iPhone 13 a možná podporovat Face ID.

Apple má nyní v sestavě také iPhone 13 Mini, takže iPhone SE nemusí mít všechny nejnovější funkce, aby se zachovala cenová a funkční diferenciace mezi ním a mini verzí.

Galaxy Z Flip 4 a Galaxy Z Fold 4

Samsung je lídrem v technologii skládacích telefonů a minulý rok se dostal z řady s Galaxy Z Fold 3. Díky podpoře pera S Pen, voděodolnosti IPx8 a dalším funkcím je zařízení perfektní produktivity. Kamery byly stejné jako u Z Fold 2, takže očekáváme výrazná vylepšení u kamer v Z Fold 4. Vítaným doplňkem by byla také podpora S Pen pro vnější krycí displej. Zatímco Z Fold 3 je fantastický telefon, hvězdou skládací show v roce 2021 byl jednoznačně Z Flip 3. Samsung výrazně vylepšil displej krytu a hardware a zároveň přidal voděodolnost. Kromě toho, zaváděcí cena těsně pod 1 000 $ způsobila, že lidé skočili po šanci ho vlastnit. Pokračující hardwarové úpravy a možná i o něco nižší cena by měly znamenat masivní přijetí Z Flip 4 v roce 2022.

Samsung je jednoznačně lídrem v oblasti skládacích zařízení a nadále nastavuje vysokou laťku všem výrobcům, kteří uvažují o skládacích zařízeních v roce 2022.

Pixel 6a a Pixel 7

Google vydal své telefony Pixel 6 a 6 Pro koncem roku 2021 s vlastním procesorem Tensor a pokročilými zobrazovacími algoritmy. Telefony byly za konkurenceschopné ceny, ale Google nadále reaguje na některé problémy s mobilními rádii a aktualizacemi. Pověsti naznačují, že Google naváže na svůj Pixel 5a s 6a, který je modelován podle nového tvarového faktoru Pixel 6 a zadního fotoaparátu. Pokud bude uveden na trh, 6a bude mít pravděpodobně procesor střední třídy s méně prémiovými materiály a cenou pod 500 $.

Na mnoho spekulací o Pixelu 7 se systémem Android 13 je příliš brzy, ale Google s největší pravděpodobností zůstane u vlastního procesoru Tensor a dalších optimalizovaných prostředí pro Android.

iPhone 14

Apple vydal čtyři nové telefony se svou řadou iPhone 13 v září 2021. Naštěstí iPhone 13 Pro a Pro Max měly stejné neuvěřitelné kamerové systémy, přičemž jediným rozdílem mezi těmito prémiovými iPhony byl displej a velikost baterie. V typickém stylu Apple uvidíme, že se na konci léta objeví řada iPhone 14 se současnými zvěstmi naznačujícími možnou změnu předního fotoaparátu a velkého bloku senzorů, které vždy odebíraly některé viditelné oblasti displeje na iPhone. Možný děrovaný design, podobný přístupu Samsungu k přednímu fotoaparátu, je možný. Procesorem bude Apple A16 Bionic a doufejme, že s podobně dlouhou výdrží baterie, jakou vidíme u iPhonu 13.

Je také možné, že Apple konečně přejde na USB-C pro nabíjení, ale myslím, že brzy Apple přejde na plně bezdrátové řešení nabíjení.

Pro iMore.cz: K. Manlíková