Loading...

Aplikační typy ochranných tvrzených skel a fólií

28.12.2017 20:27

Aplikační typ znamená, jakým způsobem je dosaženo "přilepení" ochranného skla k displeji telefonu. Doba, kdy téměř všechna tvrzená skla disponovala jediným a to silikonovým aplikačním typem je pryč. V tomto článku se podíváme na to, jaké jsou nejčastější aplikační typy skel a v čem se liší a jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody.

1) Silikonová adheze

Tento druh lepení je nejrozšířenějším aplikační typem skel i fólií na displej. Setkat se s ním můžete takřka u všech fólií, klasických čirých rovných skel a některých 3D skel. Jeho největší výhoda je v tom, že se sklo přisaje po celé ploše a obvykle tak nemá jakýkoliv negativní vliv na citlivost displeje. Instalace je velice snadná. Spočívá ve vyčistění displeje a následném položení ochranného skla na displej, které se pak samo nebo s drobnou pomocí přilepí po celo ploše k displeji. Pozor si u tohoto druhu aplikace je potřeba dát na případné zbylé prachové částečky na displeji. Tyto nečistoty by následně mohli vytvářet nepěkné vzduchové bublinky mezi ochranou a displejem.

+ Nemá negativní vliv na citlivost displeje
- Před aplikací je nutné, aby byl displej dokonale čistý a bez částeček prachu
- U hodně zaoblených displejů je instalace složitější a vytlačení bublinek vyžaduje více času

Instalace skla se silikonovým typem lepení

2) Obvodové 3M lepení

Tento druh aplikace se objevil a stal na trhu rozšížený kvůli 3D sklům, jelikož sebemenší nepřesnost při instalaci by u celoplošného lepení mohla způsobit vytvoření vzduchových vaků mezi ochranou a displejem, které by nešli vytlačit, protože by ochranné sklo nebylo dokonale podloženo displejem samotným. Setkat se s ním můžete takřka u všech 3D skel na Apple i Samsung. Trh nám mnohdy ani moc nedá na výběr. Instalace je v podstatě ještě snažší, než u aplikace skel se silikonovou adhezí. U tohoto druhu ochrany totiž nehrozí vytváření jakýchkoliv vzduchových bublinek i kdyby pod sklem uvízlo nějaké smítko. Největší nevýhodou tohoto typu skel však může být mírné snížení citlivosti displeje zejména po jeho obvodu kvůli vrstvě lepidla. Aby mohlo takové ochranné sklo plnit svou funkci, je nutné si uvědomit jiný způsob instalace. Pak i takový aplikační typ může sloužit zcela bez problémů.

+ Jednoduchost instalace
- Může mít vliv na citlivost displeje

Instalace skla s obvodovým lepením

 

Každý aplikační typ má svůj specifický postup instalace, který je potřeba dodržet pro správnou funkčnost. V našich popisech produktů vždy najdete, jaký aplikační typ má konkrétní produkt. O tom, jak nalepit ochranné sklo píšeme zde.