Loading...

Vše co potřebujete vědět o Apple Pay

17.02.2022 09:29

Apple Pay promění iPhone nebo Apple Watch v bezkontaktní kartu, takže můžete platit klepnutím, ať jste kdekoli.

Apple Pay promění iPhone nebo Apple Watch v bezkontaktní kartu, takže můžete platit klepnutím, ať jste kdekoli.

Není v dnešním stále propojenějším světě zvláštní, že za zboží a služby stále vyměňujeme kousky papíru nebo kovové mince? I když jste přešli na používání především debetní nebo kreditní karty, její ztráta může znamenat, že někdo jiný má snadný přístup k vašim výdajům. Používání karty také pomáhá obchodníkům vytvořit si obrázek o tom, jak přesně nakupujete.

Apple Pay má některé problémy zmírnit tím, že digitalizuje vaše nákupy, chrání je biometrickým zabezpečením a uchovává vaše výdajové návyky v soukromí.

Co je Apple Pay

Apple Pay je digitální platební systém společnosti Apple, který má nahradit hotovost i fyzické karty. Do Apple Pay můžete přidat své stávající debetní a kreditní karty, využívat bezkontaktní platby u stovek tisíc obchodníků a vědět, že váš nákup je navíc chráněn a zabezpečen. Apple Pay je také integrován do řady online pokladen, které zajišťují rychlý a bezpečný proces.

Společnost Apple popisuje službu takto:

Apple Pay je jediný způsob placení. Nahrazuje fyzické karty a hotovost jednodušším, bezpečnějším, jistějším a soukromějším způsobem placení - ať už v obchodě, na internetu, nebo posíláte hotovost přátelům či rodině. Jsou to moderní peníze.

Od svého debutu se Apple Pay rozrostla nejen o bezkontaktní platby a nyní existuje řada souvisejících termínů a dalších funkcí, o kterých je třeba vědět.

Nastavení a používání Apple Pay

Než začnete používat své kreditní a debetní karty digitálně, musíte si v iPhonu nebo iPadu nastavit Apple Pay. Přidání karty v aplikaci Peněženka je opravdu snadné a většina bank nebo vydavatelů karet vyžaduje k aktivaci funkce pouze jednoduché potvrzení.

Nákupy přes Apple Pay jsou zabezpečeny pomocí Touch ID, Face ID nebo přístupového kódu vašeho zařízení, takže náhodný člověk s vaším telefonem nemůže běhat a nakupovat vaším jménem. Apple neuchovává žádné údaje o transakcích, které by se daly spojit s vaší osobou, ani nesděluje obchodníkovi údaje o vaší skutečné kartě, čímž snižuje riziko podvodu.

Po spuštění funkce se může stát, že budete chtít Apple Pay na svých zařízeních spravovat - ať už kvůli kontrole posledních nákupů, úpravě výchozí karty nebo aktualizaci údajů o adrese - a i to lze snadno provést.

Jak používat aplikaci Peněženka / Apple Wallet

Aplikace Peněženka - dříve známá jako Passbook - je digitální odpovědí společnosti Apple na správu karet, kterými je přeplněná kabelka, peněženka i kapsy. Pokud se vám to líbí, je to jedna z nejlepších aplikací pro iPhone. Je to také šikovný domov pro digitální vstupenky a průkazy na akce a cestování a také věrnostní karty.

Aplikace Wallet, která si uvědomuje polohu, vám může pohodlně prezentovat příslušné karty nebo vstupenky přímo na zamykací obrazovce, kdykoli se přiblížíte ke kavárně nebo letišti. Peněženka, která je vždy ve spojení, dokáže dokonce v reálném čase aktualizovat zůstatek nebo číslo brány, takže vždy víte, kolik máte nebo kde potřebujete být.

Apple Card

V roce 2019 představila společnost Apple dlouho očekávanou kreditní kartu. Tradiční kreditní karta s jednoduchým názvem Apple Card má svůj mobilní domov v aplikaci Wallet v systému iOS. Odtud ji můžete používat stejně jako jakoukoli jinou kartu s podporou Apple Pay.

Kreditní kartu pro spotřebitele v USA vydává Goldman Sachs a kromě digitální verze v aplikaci Wallet; existuje také fyzická karta, která je vyrobena z titanu. Na rozdíl od většiny kreditních karet neobsahuje číslo karty, datum platnosti, bezpečnostní kód CVV ani podpis, aby byly informace o účtu lépe chráněny.

Apple nabízí jednoduchou strukturu denního cash-backu u Apple Card, kdy při platbě pomocí Apple Pay získáte 2 % cash-back ze všech nákupů s Apple Card a 1 % cash-back při platbě fyzickou kartou. Držitelé karet také získávají 3 % cash-back z nákupů přímo u společnosti Apple - včetně nákupů v iTunes, App Store a také předplatného, jako je Apple Music, Apple News+ a úložiště iCloud - a u některých dalších partnerských prodejců, jako jsou Nike, Uber, Exxon, Walgreen a další.

V aplikaci Wallet vám Apple Card nabízí přehledný rozpis vašich výdajových zvyklostí včetně týdenních a měsíčních přehledů, abyste mohli sledovat trendy ve výdajích a lépe se rozhodovat o rozpočtu. K dispozici jsou také přehledné informace o splátkách. Jak jsme uvedli v naší recenzi Apple Card, nabízí lepší zážitek a snadnější používání než konkurenční karty, i když cash-back nemusí být tak lákavý jako odměny nabízené jinde.

Apple Tap to Pay

Jedním z nejnovějších přírůstků do sady finančních služeb společnosti Apple je Apple Tap to Pay. Funkce Tap to Pay promění podporované iPhony v platební terminály bez potřeby dalšího hardwaru. Dříve potřebovali prodejci k přijímání plateb klíče třetích stran, jako je Square, aby mohli iniciovat bezkontaktní platby prostřednictvím iPhonů.

Přinejmenším prozatím není Tap to Pay určen pro platby mezi osobami. Místo toho budou podniky a obchodníci přijímat bezkontaktní platby pomocí podporovaných aplikací pro iPhone. Spotřebitelé přiloží svůj iPhone, hodinky Apple Watch nebo bezkontaktní kartu k iPhonu obchodníka a dokončí platbu pomocí NFC.

Apple Cash

Apple Cash - dříve Apple Pay Cash - je systém společnosti Apple pro posílání a přijímání plateb pomocí Apple Pay prostřednictvím iMessage. Nastavení Apple Cash také přidá novou kartu Apple Cash do aplikace Peněženka v iPhonu a umožní vám používat zůstatek na této kartě k platbám v kamenných obchodech nebo na internetu stejně jako s jakoukoli jinou kreditní nebo debetní kartou připojenou k Apple Pay.

Pokud máte kartu Apple Card, bude se vám denní cash-back automaticky přičítat k zůstatku Apple Cash. Odtud je můžete utratit kdekoli, kde přijímají bezkontaktní platby, nebo je převést na svůj bankovní účet.

Další šikovnou funkcí Apple Cash je Apple Cash Family, která umožňuje rodičům nastavit Apple Cash pro děti a dospívající s limity, upozorněními a možností uzamknout účet. Je to dobrý způsob, jak dát mladším lidem větší finanční svobodu, aniž by riskovali obrovské účty na konci měsíce.

Apple Pay Express Transit

Řada dopravních systémů po celém světě již zavedla systémy pro placení pomocí NFC. Jedním z problémů, který do těchto systémů vneslo dodatečné zabezpečení Apple Pay, je nutnost autorizovat bezkontaktní platby pomocí otisku prstu, skenu obličeje nebo přístupového kódu. To prodlužuje čas u brány na jednoho cestujícího a představuje méně než ideální zážitek.

Apple Pay Express Transit to však řeší možností nastavit výchozí kartu speciálně pro použití v tomto typu tranzitního systému, která nevyžaduje vyvolání karty a autorizaci platby při každé cestě. Stačí klepnout iPhonem nebo hodinkami Apple Watch u brány a karta Apple Pay Express Transit se postará o zbytek.

Vaše digitální peněženka

Jak vidíte, o Apple Pay a jeho rozsáhlé sadě funkcí toho musíš vědět strašně moc. Ne každá funkce je dostupná na všech místech, ale společnost Apple stále přidává do Apple Pay a aplikace Wallet nové funkce a doufejme, že je bude i nadále rozšiřovat po celém světě. Pokaždé, když to udělá, jsme blíž k budoucnosti, kdy se budeme moci peněženek úplně zbavit.