Loading...

Jaký bude nový iPhone 14?

23.02.2022 07:25

Jaké modely iPhone 14 se budou prodávat?

O iPhone 14 se toho zatím moc neví, ale dostupné zdroje naznačují, že se řada Mini kompletně zruší a místo toho se Apple zaměří na větší modely nového iPhone 14. Ještě to ale není zcela potvrzené. Čísla ale nelžou, prodej iPhone 12 Mini byl nejmenší ze všech modelů, takže by nebylo překvapením, pokud by Apple v roce 2022 opustil od této varianty. Modely iPhone 14 by měly být následující: iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Max a iPhone 14 Pro Max, s tím, že "Pro" označují specifikace vyšší třídy a "Max" odkazují na větší velikost obrazovky.

Větší obrazovky pro všechny

Poslední dvě řady iPhone společnosti Apple představovaly stejnou velikost, a to 6,1 palců pro základní model a až 6,7 palců pro model Pro Max. Pro iPhone 14 bude platit totéž, vyjma modelu Mini. Níže jsou vypsány základní specifikace modelů iPhone 14 s velikostí obrazovky.

  • iPhone 14 – 6,1 palců
  • iPhone 14 Pro – 6,1 palců
  • iPhone 14 Max – 6,7 palců
  • iPhone Pro Max – 6,7 palců

Bude iPhone 14 obsahovat port pro kartu SIM?

V roce 2020 se začaly objevovat zvěsti, že iPhone se zcela zbavuje fyzických SIM karet, a nyní se zdá, že iPhone 14 by mohl být první linií, která to uskuteční. Některé zdroje tvrdí, že iPhone 14 Pro bude první fyzicky bez SIM. Následně MacRumors oznámil anonymní tip, že Apple připravuje hlavní operátory na telefony pouze s eSIM, a to do září 2022. Nejnověji únik informací ze společnosti Apple potvrdil, že zprávy o tom, že schránka pro fyzické SIM karty bude odstraněna.

Očekávané datum vydání iPhone 14

Je příliš brzy na jakékoli renomované zvěsti o datu vydání pro iPhone 14, ale očekává se, že Apple uspořádá svou každoroční podzimní událost v září 2022, stejně jako téměř každý rok, přičemž telefony jsou vydány krátce poté – obvykle následující pátek. Kvůli mnoho modelům řady iPhone 14 je tedy možné, že bude mít více než jedno datum vydání.

Fotoaparát iPhone 14

Robustní čočky fotoaparátu by měly zmizet a měly by splývat s povrchem. Rozlišení zadní kamery bude upgradováno na 48 megapixelů pro modely Pro a Pro Max, oproti 12 megapixelům na předchozích iPhonech. Analytik displeje, Ross Young, navíc předpokládá, že výřez pro FaceID a přední kameru, který je na displeji u aktuálních modelů, bude u iPhonu 14 Pro a Pro Max eliminován. Zadní kamerový systém by měl také disponovat 12megapixelovým ultra-širokoúhlým fotoaparátem a teleobjektivem. Analytik Kuo dodává, že verze iPhone 14 Pro by mohly mít také 8 GB paměti RAM. Pro srovnání, iPhone 13 Pro a Pro Max mají 6 GB. 

Funkce a specifikace iPhone 14

Čip A16

Očekává se, že iPhone 14 bude mít výkonnější čip A16.

120Hz ProMotion displej

Všechny modely iPhone 14 by mohly obsahovat displej Apple ProMotion, který v současné době mají pouze varianty iPhone 13 Pro a Pro Max. ProMotion zvyšuje obnovovací frekvenci obrazovky pro plynulejší výkon až na 120 Hz. Apple by měl tedy i nadále nabízet displeje ProMotion výhradně svým modelům Pro. Zda ale bude dostatek LTPO OLED displejů není jisté, protože čínský výrobce a dodavatel BOE v současné době nemá velkou výrobní kapacitu. 

Připojení 5G

Apple představil připojení 5G do své řady iPhone 12 a nepřekvapivě jej zahrnul i do iPhone 13. Není tedy důvod se domnívat, že ho neuvidíme ani na modelech iPhone 14.

Příslušenství MagSafe

Stejně jako 5G byl MagSafe představen v sestavě iPhone 12 v roce 2020. Snap-on magnetické příslušenství zahrnuje peněženky, baterie a nabíječky. Je to jedna z oblíbených funkcí iPhone 12 a 13. Tudíž očekáváme totéž i pro příští generaci telefonů Apple.

Satelitní připojení

Pro iPhone 13 to byla jen pověst, která se neuskutečnila. Připojení by uživatelům umožnilo posílat textové zprávy přes satelit v oblastech bez celulárního pokrytí, alespoň v nouzových situacích. Bohužel do sestavy iPhone 13 přidáno nebylo, možná to znamená, že místo toho bude v modelech iPhone 14.

Pro iMore.cz: Belto