Loading...

Bitcoinový bankomat: Jak funguje a jak jej používat?

24.02.2022 06:39

O bitcoinech jste jistě již slyšeli, ale co je to bitcoinový bankomat? Přečtěte si o bitcoinových bankomatech, co jsou zač, jak fungují a jak používat takový bitcoinový bankomat?

Bitcoinový bankomat je samostatný stroj, který uživatelům umožňuje vkládat fiat měnu a směňovat ji za bitcoiny (BTC) nebo jinou kryptoměnu. Tyto „kryptomaty“ připojené k internetu představují způsob, jak mohou lidé obejít tradiční finanční instituce při nákupu a prodeji kryptoměn.

Co je to bitcoinový bankomat?

Bitcoinový bankomat umožňuje uživatelům nakupovat kryptoměny přímým vkladem hotovosti do automatu.

Zatímco automaty mohou připomínat bankomat tradiční banky, nefungují stejným způsobem. K vašemu bankovnímu účtu se připojí klasický bankomat, který autorizuje výběr hotovosti z vašeho účtu. Mnoho bitcoinových bankomatů umožňuje pouze hotovostní vklady na nákup bitcoinů nebo jiných kryptoměn. Novější stroje vám mohou umožnit směnit bitcoiny za fiat měnu a poskytnout hotovost. Zatímco tradiční bankomaty dokážou dokončit transakce během několika sekund, může to trvat od 10 minut do hodiny, než bitcoinový bankomat dokončí transakci.

Všichni provozovatelé bitcoinových bankomatů musí dodržovat přísné limity na množství hotovosti, kterou mohou uživatelé vkládat, a počet transakcí, které mohou provést, a také další omezení. Uživatelé, kteří provádějí velké transakce, musí ověřit svou identitu státem vydaným průkazem totožnosti a možná budou muset poskytnout další informace.

Jak fungují bitcoinové bankomaty?

Používání bitcoinového bankomatu je poměrně jednoduché. Nejprve vás bitcoinový bankomat vyzve k zadání vašeho telefonního čísla. Toto telefonní číslo bankomat použije k identifikaci a registraci vaší transakce. Obdržíte ověřovací kód prostřednictvím textu, který musíte zadat, abyste mohli pokračovat.

Dále zadáte adresu své blockchainové peněženky. Nejjednodušší způsob zadání adresy je pomocí QR kódu, který vám vygeneruje většina mobilních peněženek. Ujistěte se, že používáte peněženku speciálně vyvinutou pro kryptoměnu, kterou plánujete koupit. To je místo, kam bitcoinový bankomat po dokončení výměny pošle vaše digitální mince.

Nyní jste připraveni vložit hotovost do automatu. Automat vás bude informovat, kolik jste vložili a kolik za hotovost získáte kryptoměny. Pokud je kurz přijatelný, můžete stisknutím tlačítka pokračovat ve výměně. Může si vytisknout potvrzení o transakci, která ale nemusí být nutně dokončena ihned. U bitcoinů je k ověření transakce potřeba šest potvrzení na blockchainu, což může trvat přibližně jednu hodinu. Po dokončení transakce uvidíte kryptoměnu uloženou ve vaší peněžence.

Jaký je poplatek za použití bitcoinového bankomatu?

Na rozdíl od běžných bankovních bankomatů, které mohou účtovat malý paušální poplatek za použití bankomatu mimo síť, bitcoinové bankomaty účtují poplatek na základě procenta z hodnoty transakce. A poplatky za transakci jsou docela vysoké.

Většina bitcoinových bankomatů si za nákup bitcoinů účtuje poplatek mezi 9 % a 12 %. Můžete však najít poplatky nízké – například 4 %, ale i astronomické – třeba i 20 %.

Pro srovnání, mnoho online směnáren s kryptoměnami si bude účtovat méně než 1,5 % za transakce ve vysoce likvidních měnách, jako je bitcoin.

Kde se nacházejí bitcoinové bankomaty?

Po celém světě je nainstalováno více než 35 000 bitcoinových bankomatů, velká většina z nich v Severní Americe, ale mnoho je jich rozeseto i po Evropě – a to včetně České republiky, několik je jich k nalezení po Praze a v dalších větších městech. Možná jej najdete v kavárně, čerpací stanici, letištním terminálu nebo v některých specializovaných obchodech. Existují webové stránky věnované shromažďování údajů o umístění bitcoinových bankomatů a poplatcích, které účtují.

Výhody a nevýhody používání bitcoinového bankomatu

Používání bitcoinového bankomatu má několik výhod:

  • K nákupu bitcoinu nebo jiné kryptoměny není třeba procházet tradiční finanční institucí. To může umožnit osobám bez bankovního účtu získat přístup k decentralizovanému financování a převést svou fiat měnu na kryptoměnu.
  • Často je rychlejší koupit bitcoiny z bitcoinového bankomatu, než je uložit do banky, převést tyto prostředky na směnárnu a poté bitcoiny koupit.
  • Bitcoinové bankomaty mohou nabídnout více soukromí než centralizovaná směnárna, která je nutná k provedení úplné kontroly vašeho zákazníka u jakéhokoli účtu.

Existují však nevýhody, například:

  • Bitcoinové bankomaty zákazníkům účtují extrémně vysoké poplatky a nemusí nabízet nejlepší ceny pro nákup nebo prodej digitálních mincí a tokenů.
  • Kvůli pravidlům proti praní špinavých peněz mají bitcoinové bankomaty nastavené transakční limity.
  • Síť bitcoinových bankomatů není tak rozsáhlá. Abyste jej mohli použít, musíte se nacházet poblíž bitcoinového bankomatu.

Sečteno, podtrženo

Bitcoinový bankomat představuje pro každého snadný způsob, jak proměnit běžnou hotovost na kryptoměnu. Dokáže obejít tradiční finanční instituce a zpřístupnit svět kryptoměn a decentralizovaných financí téměř komukoli.

Automaty mají jistě své nevýhody, a to vysoké poplatky spojené s transakcemi. Pokud vás ale myšlenka zůstat mimo síť láká, možná by stálo za to podívat se na bitcoinové bankomaty v místě, kde žijete a pracujete. Většině lidí ale prospěje založení účtu na centralizované burze kryptoměn a nákup a prodej jejich kryptoměny tam.

Pro iMore.cz: Mrázková Anna