Loading...

Na březnové akci společnosti Apple si každý našel něco pro sebe

09.03.2022 07:11

Apple dnes rozhodně vydal několik velkých oznámení

Společnost Apple v úterý uspořádala virtuální akci "Peek Performance" a upřímně řečeno, během jedné hodiny přinesla spoustu příjemných překvapení. Dočkali jsme se navýšení specifikací iPhonu SE 3, velkorysé aktualizace iPadu Air 5 a dechberoucího odhalení M1 Ultra v novém Mac Studiu a Studio Display s A13 Bionic. Jo, a nezapomeňte na ty neuvěřitelně dobře vypadající zelené přístroje iPhone 13 a iPhone 13 Pro.

Bez ohledu na to, kdo jste nebo co jste skutečně očekávali, Apple dnes dal každému něco, nad čím může slintat.

M1 Ultra převálcuje konkurenci

V podstatě všichni očekávali, že Apple odhalí nový křemík, ale v podobě nového čipu M2. Apple se touto cestou nevydal, ale představil čip M1 Ultra, který je postaven na stávajícím čipu M1 Max.

M1 Max měl v podstatě skrytou funkci: propojení die-to-die, které umožňovalo propojit dva čipy M1 Max. To je v podstatě to, co je M1 Ultra, a chlapče, tahle věc je nabitý výkon. S M1 Ultra získáte 20 jader, přičemž 16 z nich je určeno pro vysoký výkon. Pro GPU je k dispozici 60 jader s 32 jádry Neural Engine.

Myslím, že M1 Ultra nikdo nečekal, protože červeným stéblem v drbech byla M2 pro 13palcový MacBook Pro a tady byl důraz kladen na stolní stroje. Ačkoli já osobně tak obrovský výkon ve svém každodenním pracovním stroji nepotřebuji, pro ty, kteří jej potřebují, je to fantastické. V současné době neexistuje nic, co by se blížilo tomu, co Apple dokázal s rodinou čipů M1, navzdory tomu, co si myslí Intel. Nedávné zprávy naznačují, že Intel plánuje do roku 2023 konkurovat 14palcovému MacBooku Pro, ale s M1 Ultra se nyní zdá, že se Intel bude navždy snažit dohnat náskok.

Mac Studio a Studio Display byly skvělým překvapením na poslední chvíli

Jak jsem již zmínil, mnozí z nás očekávali, že dnes bude představen nový MacBook. Žádného přenosného počítače jsme se nedočkali, ale dozvěděli jsme se o dvou výkonných stolních počítačích Mac Studio a Studio Display.

Mac Studio je zcela nový stolní počítač Mac. Není to náhrada za Mac mini, protože ten je stále k dispozici ke koupi, ale není to ani stroj typu "vše v jednom" jako iMac. Je modulární, takže k němu budete potřebovat vlastní displej, jako je Apple Studio Display, který byl rovněž ohlášen. Mac Studio začíná na modelu M1 Max za pouhých 1 999 dolarů, ale můžete se rozhodnout i pro M1 Ultra, ten však začíná na neuvěřitelných 3 999 dolarech.

Mac Studio opět není stolní Mac pro každého. Je pro ty, kteří potřebují výkon pro práci náročnou na zdroje, a ne jen pro vyřizování e-mailů a prohlížení webu. Nejsem cílovou skupinou pro tento stroj, ale ti, kdo ho potřebují, by do něj rozhodně měli investovat.

Příjemným překvapením je také displej Studio Display. Není sice tak velký jako Pro Display XDR, ale i tak je to fantastický displej, který bude pro mnoho lidí mnohem dostupnější. A s 27palcovým Studio Display jako by zmizel i 27palcový iMac, bohužel bez náznaku náhrady M1.

Nový iPhone SE 3 a zelený iPhone 13 a iPhone 13 Pro

iPhone SE 3 je nový a vylepšený iPhone SE 2. I když jsem doufal v nový design, nový iPhone SE si stále zachovává stejný vzhled jako jeho předchozí verze, ale má vylepšené vnitřní prvky, jako je A15 Bionic a připojení 5G.

Překvapilo mě, že Apple dal do iPhonu SE 3 A15, protože jsem si myslel, že půjde o A14. Díky A15 je však nejen rychlejší, ale získává i některé nové schopnosti fotoaparátu. Takže ačkoli v systému 12MP fotoaparátu s jednou čočkou nedošlo k žádným fyzickým změnám, díky A15 nyní umí s iOS 15 funkce Deep Fusion, Smart HDR 4 a fotografické styly.

Opět platí, že iPhone SE 3 není pro zkušené uživatele, jako jsem já, ale pro ty, kteří chtějí cenově dostupný iPhone, svůj první iPhone nebo si prostě chtějí zachovat tlačítko Domů. I když není pro mě, stále si myslím, že je to skvělé zařízení pro správné lidi.

Zelený iPhone 13 a iPhone 13 Pro však naprosto zbožňuji. O této zelené barvě jsem snil, a pokud si právě teď chcete koupit zařízení iPhone 13, je to ta správná barva. Upřímně řečeno, štve mě, že Apple tuto barvu neuvedl na trh hned od začátku - kdyby byla zelená Alpine Green k dispozici při uvedení iPhonu 13 Pro na trh, tak bych ji rychle ukořistil! Ale bohužel to vypadá, že teď zůstanu u svého iPhonu 13 Pro v barvě Sierra Blue. Vážně, proč nás Apple trestá, pokud jde o barvu?

iPad Air 5 je opět nejlepší iPad pro většinu uživatelů

Když byl iPad Air 4 v roce 2020 uveden na trh, přinesl masám mnoho profesionálních funkcí za dostupnou cenu. A přestože jsme ho stále doporučovali jako nejlepší iPad pro většinu lidí, začínal být trochu okoukaný. Dnešní oznámení iPadu Air 5 z něj však opět dělá krále.

Od iPadů Pro se nyní iPad Air 5 liší jen málo. iPad Air 5 je nyní vybaven čipem M1, který měl premiéru v iPadu Pro v loňském roce. Nyní, když má iPad Air M1, můžete očekávat 60% nárůst výkonu procesoru a dvojnásobný grafický výkon. Má také Center Stage, čímž se vyrovná prakticky všem ostatním modelům iPadů, včetně iPadu mini 6 a základního iPadu. A stejně jako u mini a Pro je nyní k dispozici i připojení 5G. Port USB-C je dvakrát rychlejší než u předchozí generace, takže je ještě lepší pro ty, kdo si zakládají na pracovních postupech zahrnujících přenos dat. Upřímně řečeno, jediné, co mají Pro oproti Airu stále navrch, je ProMotion, kapacita úložiště, ultraširokoúhlé kamery a Face ID.

Nejsem překvapen všemi novými funkcemi, které Apple iPadu Air 5 dal. Upřímně řečeno, nutně potřeboval osvěžit a dnešek z něj právě udělal opět nejlepší iPad pro běžného spotřebitele. Ale teď, když už je to skoro jako iPad Pro, se zdá, že osud 11palcového iPadu Pro je nejistý, protože iPad Air má 10,9palcový displej.

Ještě jedna věc...

Největším překvapením byla upoutávka na Mac Pro na konci. To Apple nikdy nedělá, takže to mnohé zaskočilo. Ale upřímně řečeno, s tím, co nám společnost dala s Mac Studiem, je jedna věc jistá: Mac Pro s M1 bude naprosté monstrum. Nemůžeme se dočkat, jak to nakonec bude vypadat! Možná se ho dočkáme během konference WWDC 2022.