Loading...

Pákistánský podnikatelský lídr naznačil, že v zemi postaví továrnu na iPhone

14.03.2022 07:31

Pákistánský podnikatelský lídr naznačil, že v zemi postaví továrnu na iPhone. To by mohlo zemi pomoci snížit vysoká dovozní cla na produkty Apple.

Pakistánský podnikatel Javed Afridi prohlásil, že jedná se společností Apple o tom, aby v zemi postavila montážní závod na iPhone.

Afridi toto odhalení učinil na Twitteru v odpovědi na otázku novinářky Shiffy Yousafzaiové.

Afridi je známý především jako majitel pákistánské automobilky MG JW Automobile a generální ředitel společnosti Haier & Ruba. Je také předsedou a majitelem pákistánské kriketové série T20 Peshawar Zalmi. Společnost Haier je předním pákistánským dodavatelem domácích spotřebičů a techniky, včetně notebooků a LED televizorů.

Šuškanda by mohla připomínat podobnou dohodu, kterou společnost Apple uzavřela v Indii s cílem montovat iPhony na pevnině v této zemi. Stejně jako v Indii podléhají iPhony a další produkty Apple prodávané v Pákistánu vysokým dovozním clům, pokud nejsou vyrobeny na místě, což zvyšuje jejich cenu.

Pokud by Apple dokázal zavést nějakou formu výroby, mohl by snížit dopad těchto cel a učinit své nejlepší iPhony v zemi cenově dostupnějšími. Společnost Apple ušetří přibližně 22 % na dovozních clech tím, že své telefony vyrábí v Indii, místo aby je dovážela. Společnosti Apple by to také pomohlo snížit závislost na svém dodavatelském řetězci v Číně, což je slabina, na kterou upozornila pandemie, při níž došlo k silnému narušení dodávek na začátku roku 2020. Stejně jako Indie by i Apple mohl zvážit využití telefonů vyráběných v Pákistánu pro vývoz i místní trh.