Loading...

Siri: Základní průvodce

24.03.2022 07:57

Vše, co potřebuješ vědět o nastavení a používání Siri, inteligentní osobní asistentky Apple.

Siri je jméno osobního digitálního asistenta společnosti Apple. Je to v podstatě hlasové ovládání, které na vás mluví, rozumí vztahům a souvislostem, zvládá základní sekvenční odvozování a má osobnost jako z Pixaru.

Položte Siri otázky nebo ji požádejte, aby za vás něco udělala, stejně jako byste požádali skutečnou asistentku, a ona vám pomůže být ve spojení, informováni, na správném místě a včas. Můžete dokonce využít vestavěnou funkci diktování Siri a zadávat text téměř všude pouhým hlasem.

Jak nastavit, zabezpečit a začít používat Siri

Siri je zabudovaná v každém iPhonu, Apple Watch, iPadu, Macu a dalších zařízeních, přestože si ji musíte nastavit tak, aby fungovala přesně podle vašich představ. To zahrnuje nastavení "Hey Siri", aby asistentka rozpoznala váš hlas, přizpůsobení jazyka a hlasu Siri, nastavení zámku s přístupovým kódem a další.

Jak volat, posílat zprávy a e-maily kontaktům pomocí Siri

Pomocí Siri můžete uskutečnit hovor, odeslat zprávu nebo napsat e-mail, ale je to víc než jen systém hlasového ovládání. Siri si pamatuje kontext a dokáže porozumět vztahům, takže například můžete Siri říct, aby zavolala na iPhone vaší manželky, a Siri bude vědět, o koho jde a které telefonní číslo má vytočit.

Jak nastavit a sdílet připomenutí pomocí Siri

Siri byla navržena tak, aby vám pomáhala s vyřizováním úkolů, a součástí jejího popisu práce je vytváření a aktualizace úkolů a seznamů úkolů v aplikaci Připomínky na iPhonu, iPadu nebo iPodu touch.

Pokud potřebujete pobídnout, abyste cestou domů vyzvedli mléko, včas objednali dárek na velkou oslavu nebo domluvili schůzku na oběd před koncem dne, integrace funkce Připomínky Siri vám pomůže!

Jak vytvářet, zobrazovat, aktualizovat a rušit události kalendáře pomocí Siri

Jelikož má být Siri vaším osobním asistentem, dává smysl, aby plánovala a spravovala vaše schůzky a události v iPhonu nebo iPadu. Požádat Siri o vytvoření události v Kalendáři trvá jen několik sekund a je to mnohem rychlejší než je vytvářet ručně a zadávat všechny údaje sami.

Ať už potřebujete, aby Siri naplánovala schůzku, řekla vám, co je na pořadu dne, nebo přesunula stávající schůzku na jiný čas, abyste si udělali místo na konferenční hovor nebo zdřímnutí, Siri vám pomůže zajistit, aby byl váš plán nastaven.

Jak nastavit budíky a časovače pomocí Siri

Siri je propojená s integrovanou aplikací Hodiny v iPhonu nebo iPadu, takže si pomocí Siri můžete nastavit budík, pokud chcete být vzbuzeni v 7 hodin ráno, nechat asistentku nastavit časovač na 10 minut, aby se nepřipálily sušenky, nebo zjistit, kolik je hodin v Austrálii, než zavoláte. Ať už potřebujete cokoli, Siri vás dokáže upozornit a upozorní vás včas!

Jak získat pokyny k jízdě, chůzi a dopravě pomocí Siri

Siri je skvělý nástroj, který vám pomůže najít cestu domů, pomůže vám ve velkém městě a poradí, kudy jet, abyste se vyhnuli dopravě. Ať už cestujete kamkoli, Siri vám ve spolupráci s Apple Maps pomůže dostat se, kam potřebujete. Siri dokonce dokáže rozpoznat nainstalované aplikace třetích stran, například Google Maps, a spustit je za vás.

Jak vyhledávat restaurace a podniky, číst recenze a provádět rezervace pomocí Siri

Ve spolupráci s aplikací Mapy vám Siri pomůže najít restaurace a dokonce rezervovat stoly. K dokončení rezervace budete potřebovat kompatibilní aplikaci s rozšířením Mapy, jako je OpenTable, ale Siri udělá spoustu těžké práce, včetně vyhledání míst a časů a zobrazení recenzí a obrázků na Yelpu, které jsou také zahrnuty, takže si můžete před rezervací prohlédnout všechny potřebné informace na jednom místě.

Jak kontrolovat akcie a burzy pomocí Siri

Siri nemůže být vaším finančním poradcem nebo makléřem - alespoň zatím ne! - ale Siri za vás může vyhledat ceny akcií a burzovní pozice. Ať už chcete zjistit, co se děje s APPL nebo GOOG, nebo jestli je DOW nebo NASDAQ na vzestupu či poklesu, Siri vám poradí.

Jak zobrazovat, vytvářet a aktualizovat poznámky pomocí Siri

Jelikož se jedná o virtuální osobní asistentku, zřejmě očekáváte, že Siri dokáže diktovat poznámky. Ve skutečnosti Siri umí poznámky nejen zapisovat, ale také je aktualizovat. Pokud potřebujete něco trvalejšího než připomínku, něco jako nápad, na který nechcete zapomenout, nebo náčrt, který si chcete zapsat během jízdy, Siri a aplikace Poznámky jsou ideální kombinací.

Jak zkontrolovat počasí a získat předpověď pomocí Siri

Siri je nejen skvělá digitální asistentka, ale také skvělá předpověď počasí. Když Siri zkontroluje počasí, můžete se ujistit, že vás už nikdy nezastihne bez deštníku, pláštěnky, lopaty na sníh nebo opalovacího krému.

Jak přehrávat a ovládat hudbu pomocí Siri

Siri vám pomůže přistupovat k hudbě snadněji než kdykoli předtím. Pomocí Siri můžete přehrávat skladby, alba a žánry, aniž byste museli otevírat aplikaci Hudba. Pokud používáte systém iOS 14.5 nebo novější, Siri se vás dokonce zeptá, jaká je vaše preferovaná hudební aplikace, když ji poprvé požádáte, aby vám přehrála skladbu.

Jak vyhledávat ve službách Google, Yahoo!, Bing a Wolfram|Alpha pomocí Siri

Pokud potřebujete informace, je pravděpodobné, že vám je Siri pomůže vyhledat na webu. Apple v současnosti umožňuje Siri vyhledávat v Googlu (nebo Yahoo! či Bingu) obecné informace a ve Wolframu|Alpha znalosti z oblasti výpočetní techniky.

Pomocí Siri můžete najít cokoli, co byste normálně zadali do vyhledávacího pole na webu, jen nemusíte nic psát. Stačí se zeptat a dostanete zpět vše od nejnovějších drbů o celebritách přes odpovědi na nepříjemné matematické otázky až po seznam nejlepších bezplatných aplikací pro váš iPhone.

Jak najít místa, časy promítání, recenze, hodnocení a trailery filmů pomocí Siri

Siri se stala skutečným filmovým fanouškem a dokáže vám nejen říct, jaké filmy se hrají v jednotlivých kinech, ale také vám poskytne jejich hodnocení a recenze a dokonce vám přehraje jejich upoutávky. Chcete informace o svém oblíbeném herci nebo kompletní seznam filmů, ve kterých hrál? Stačí se jen zeptat!

Jak vyhledávat sportovní výsledky a rozpisy, soupisky týmů a statistiky hráčů pomocí Siri

Siri je sportovní fanatik. Ať už jste na cestách a zoufale hledáte nejnovější zprávy, nebo jste v baru a stejně zoufale chcete vyhrát sázku, Siri vám poradí. Od sportovních výsledků v Siri přes nadcházející rozvrhy, statistiky hráčů až po soupisky a tabulky týmů můžete vyhledávat a porovnávat své oblíbené fotbalové, fotbalové, baseballové, basketbalové a hokejové zápasy z obrovského množství lig včetně anglické Premier League, Major League Soccer, Major League Baseball, NCAA Football, NFL, NCAA Basketball, NBA, WNBA a NHL.

Jak ovládat chytrou domácnost pomocí Siri

Siri dokonale spolupracuje se systémem HomeKit, takže můžete ovládat nejrůznější chytré domácí příslušenství pouhým hlasem. Požádejte Siri o rozsvícení světel, spuštění žaluzií, změnu teploty, zamknutí vchodových dveří, otevření garáže a další. Siri dokonce funguje i s některými zařízeními, která nejsou součástí HomeKitu, i když to závisí na tom, zda samotné zařízení pracuje se zkratkami Siri nebo se systémy třetích stran, jako je Homebridge.

Jak používat aplikace se Siri

Díky SiriKitu mohou vývojáři integrovat Siri do mnoha různých typů aplikací, včetně rezervací jízd, zpráv, plateb, VoIP a dalších. Když Siri požádáte, může provést určité úkoly, takže nemusíte sami otevírat aplikaci.

Nastavení a používání zkratek Siri

Siri může být nedílnou součástí funkce Shortcuts a umožňuje nastavit konkrétní spouštěcí fráze, které spustí nejrůznější automatizace. Ty mohou být tak jednoduché, jako je vypnutí světel HomeKit a nastavení ranního budíku na konci dne, až po propojení s aplikacemi a službami třetích stran pro provádění složitých pracovních úkolů.