Loading...

Zelené dluhopisy firmy Apple v hodnotě 4,7 miliardy USD podporují zelené technologie

25.03.2022 06:19

Zelené dluhopisy společnosti Apple v hodnotě 4,7 miliardy dolarů podporují inovativní zelené technologie. Společnost plánuje použít v iPhonu SE první komerčně čistý nízkouhlíkový hliník na světě od společnosti ELYSIS.

Investice společnosti Apple ve výši 4,7 miliardy dolarů do zelených dluhopisů pomohly nastartovat vývoj nových nízkouhlíkových výrobních a recyklačních technologií, oznámila dnes společnost. Společnost Apple vydala od roku 2016 tři zelené dluhopisy, jejichž projekty ukazují, jak mohou tyto investice snížit globální emise a přinést komunitám po celém světě čistou energii.V rámci této činnosti Apple nakupuje hliník přímo bez emisí uhlíku po významném pokroku v technologii tavení, která snižuje emise. Jedná se o první hliník, který se vyrábí v průmyslovém měřítku mimo laboratoře, aniž by při tavení vznikaly přímé emise uhlíku. Společnost plánuje, že tento materiál bude uveden v iPhonu SE.

Zelené dluhopisy společnosti Apple v hodnotě 4,7 miliardy dolarů podporují inovativní zelené technologie. Společnost plánuje použít v iPhonu SE první komerčně čistý nízkouhlíkový hliník na světě od společnosti ELYSIS."Společnost Apple se zavázala zanechat planetu lepší, než jsme ji našli, a naše zelené dluhopisy jsou klíčovým nástrojem, který podporuje naše úsilí o ochranu životního prostředí," řekla Lisa Jacksonová, viceprezidentka společnosti Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy. "Naše investice podporují průlomové technologie potřebné ke snížení uhlíkové stopy materiálů, které používáme, a to i přesto, že ve všech našich produktech používáme pouze recyklovatelné a obnovitelné materiály, abychom šetřili omezené zdroje Země."

Celkem Apple vydal 4,7 miliardy dolarů na urychlení pokroku při plnění cíle společnosti stát se do roku 2030 uhlíkově neutrální v celém svém dodavatelském řetězci. Její první dva dluhopisy z let 2016 a 2017 jsou již plně alokovány. Zelené dluhopisy na rok 2019 podporují 50 projektů, včetně průlomového projektu nízkouhlíkového hliníku. Těchto 50 projektů zmírní nebo kompenzuje 2 883 000 metrických tun CO2e, instaluje téměř 700 megawattů obnovitelné energetické kapacity po celém světě a podpoří nový výzkum a vývoj v oblasti recyklace.

Inovace v ekologickém tavení hliníku

Společnost ELYSIS, která stojí za prvním přímým bezuhlíkovým procesem tavení hliníku na světě, oznámila, že vyrobila první primární hliník komerční čistoty v průmyslovém měřítku pro použití ve výrobcích společnosti Apple. Průlomová technologie produkuje kyslík místo skleníkových plynů a tento úspěch představuje významný milník ve výrobě hliníku, jednoho z nejpoužívanějších kovů na světě. Společnost Apple zakoupí od společnosti ELYSIS tuto první várku hliníku s komerční čistotou a nízkým obsahem uhlíku pro zamýšlené použití v iPhonu SE. Tento hliník vyrobila společnost ELYSIS ve svém středisku průmyslového výzkumu a vývoje v Quebecu s využitím vodní energie.

Apple pomohl tento revoluční pokrok ve výrobě hliníku podpořit díky investičnímu partnerství se společnostmi Alcoa, Rio Tinto a vládami Kanady a Quebecu, které začalo v roce 2018. V následujícím roce Apple zakoupil vůbec první komerční šarži hliníku, která ze společného podniku vzešla, a použil ji při výrobě 16palcového MacBooku Pro.
"Je to poprvé, co byl hliník vyroben v takové komerční čistotě, bez emisí skleníkových plynů a v průmyslovém měřítku. Prodej společnosti Apple potvrzuje zájem trhu o hliník vyráběný pomocí naší průlomové bezuhlíkové technologie tavení ELYSIS. Dnešní oznámení dokazuje, že ELYSIS, společný podnik společností Alcoa a Rio Tinto, dokázal proměnit myšlenku ve skutečnost," řekl Vincent Christ, generální ředitel společnosti ELYSIS. "Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat se společností Apple na tomto pokroku, který má potenciál přinést trvalé změny ve způsobu výroby hliníku."

Dnešní milník navazuje na významný pokrok, kterého společnost Apple dosáhla při snižování uhlíkového dopadu hliníku a dalších kovů obsažených v jejích produktech. Přechodem na recyklovaný hliník a hliník tavený pomocí vodní energie namísto fosilních paliv se emise uhlíku spojené s hliníkem snížily od roku 2015 o téměř 70 %. Každý model z řady iPadů, včetně nového iPadu Air, spolu s nejnovějšími MacBooky Pro, MacBooky Air, Mac mini a hodinkami Apple Watch jsou vyrobeny ze 100 % recyklovaného hliníkového krytu.

Závazek k čisté energii

Společnost Apple nadále využívá své zelené dluhopisy, které patří k největším v soukromém sektoru, k vývoji nových zdrojů obnovitelné energie. Více než 500 milionů dolarů z výnosů ze zelených dluhopisů společnosti na rok 2019 bylo přiděleno na projekty čisté energie. Patří mezi ně největší větrné turbíny na světě na pevnině, které napájejí datové centrum společnosti v dánském Viborgu, přičemž veškerá přebytečná energie se vrací zpět do dánské sítě.

Zelené dluhopisy společnosti Apple pro rok 2019 pomohly v roce 2021 podpořit její program čisté energie pro dodavatele, včetně prostředků na školení a zdroje, které dodavatelům pomohou s přechodem na čistou energii, a úsilí o prosazování politiky v Japonsku, Vietnamu a Jižní Koreji, které má pomoci vybudovat nákladově efektivní trhy s obnovitelnou energií. Více než 175 výrobních partnerů ve 24 zemích se nyní zavázalo využívat při výrobě produktů Apple 100 % obnovitelné energie, což je zásadní milník na cestě k zajištění nulového dopadu každého produktu Apple na klima.

Další informace o úsilí společnosti Apple v oblasti zelených dluhopisů najdete na adrese investor.apple.com/Apple_GreenBond_Report.pdf. Letošní výroční zpráva o dopadu zahrnuje kumulativní přidělení výnosů z Green Bond 2019 společnosti Apple na ekologické projekty, které vznikly v období od 29. září 2019 do 25. září 2021, tedy ve fiskálních letech 2020 a 2021 společnosti Apple. Společnost Sustainalytics poskytla stanovisko druhé strany k vybraným projektům a společnost Ernst & Young LLP poskytla atestační zprávu o výdajích.V příštím roce Apple rozšíří provoz datového centra ve Viborgu a vybuduje novou infrastrukturu pro zachycování přebytečné tepelné energie, která bude pro město dlouhodobým přínosem. Stejně jako datová centra i všechny kanceláře a maloobchodní prodejny společnosti Apple ve 44 zemích od roku 2018 získávají 100 % čisté energie, a to i prostřednictvím výnosů ze zelených dluhopisů.

Zdroj informací a fotografií: Apple.com (en)