Loading...

Co nového aktualizace iOS 15.4 přináší

28.03.2022 07:08

iOS 15.4: Každá aktualizovaná funkce iPhonu. Stáhni si nejnovější aktualizaci iPhonu od Applu, ve které najdeš masku Face ID, univerzální ovládání a další funkce.

Nejnovější operační systém iOS 15.4 pro iPhone od společnosti Apple je již několik týdnů k dispozici ke stažení. To znamená, že pokud jste si aktualizaci ještě nenainstalovali, přicházíte o řadu užitečných funkcí. iOS 15.4 přináší do iPhonu (a iPadu prostřednictvím iPadOS 15.4) dlouho očekávané univerzální ovládání, Face ID, které funguje, i když máte na obličeji masku, 37 nových emoji a posílená opatření na ochranu soukromí. 

Jak název napovídá, iOS 15.4 je čtvrtou velkou aktualizací systému iOS 15, který byl uveden na trh v září s iPhonem 13. Tyto aktualizace, které začaly prosincovou verzí iOS 15.1, přidaly do operačního systému Apple pro iPhone další funkce a vylepšily ty stávající. iOS 15.4 následuje po iOS 15.3.1, který byl vydán minulý měsíc za účelem opravy bezpečnostní chyby v iPhonech a iPadech. 

Na kdy bylo stanoveno datum vydání iOS 15.4?

iOS 15.4 i iPadOS 15.4 byly vydány 14. března. Nový zelený iPhone 13, alpsky zelený iPhone 13 Pro a nový iPhone SE budou podle společnosti Apple dodávány s předinstalovaným systémem iOS 15.4.

Jak stáhnu iOS 15.4?

iOS 15.4 si můžete stáhnout v Nastavení > Obecné > Aktualizace softwaru > Stáhnout a nainstalovat. Aktualizace 15.4 má více než gigabajt, takže se ujistěte, že jste připojeni k Wi-Fi, abyste nevyčerpali svůj měsíční příděl dat. 

Universal Control

Univerzální ovládání umožňuje používat další zařízení Apple jako druhou obrazovku a plynule mezi nimi přesouvat obsah pomocí jediného zařízení. Tato netrpělivě očekávaná funkce byla původně oznámena jako součást systému MacOS Monterey, ale na podzim byla odložena a nový časový plán ukazuje na "letošní jaro". Funkce Universal Control byla součástí beta verze iOS 15.4 a byla spuštěna jako veřejná beta verze s aktualizacemi Monterey OS 12.3 a iPadOS 15.4.

Vzhledem k tomu, že Universal Control je stále v beta verzi, očekávejte, že tu a tam narazíte na nějaké problémy. A upozorňujeme, že funkce nefunguje na všech zařízeních. Apple uvádí, že univerzální ovládání je k dispozici na: 

MacBook Pro (2016 a novější)
MacBook (2016 a novější)
MacBook Air (2018 a novější)
iMac (2017 a novější)
iMac (5K Retina 27", konec roku 2015)
iMac Pro
Mac Mini (2018 a novější)
Mac Pro (2019)
iPad Pro
iPad Air (třetí generace a novější)
iPad (šestá generace a novější)
iPad Mini (pátá generace a novější)

Apple upozorňuje, že k použití funkce Universal Control je třeba, aby "obě zařízení byla přihlášena k iCloudu stejným Apple ID pomocí dvoufaktorového ověřování. Pro bezdrátové použití musí mít obě zařízení zapnuté Bluetooth, Wi-Fi a Handoff a musí být od sebe vzdálena do 10 metrů. [iPad a Mac nesmí sdílet mobilní a internetové připojení. Chcete-li používat přes USB, musíte svému Macu důvěřovat na iPadu."

Mohu používat Face ID s rouškou či respirátorem?

Apple aktualizoval funkci Face ID, aby ji bylo možné na iPhonu 12 a novějších modelech používat i s maskou. Protože funkce používá k ověření vaší totožnosti menší část obličeje, budete muset být při používání Face ID přesnější, pod jakým úhlem telefon držíte. Telefon vás dokonce vyzve, pokud bude potřebovat, abyste se dívali více přímo na obrazovku. Aktualizovaná funkce by měla fungovat u lidí, kteří nosí brýle, ale nebude fungovat se slunečními brýlemi.

Nové emoji

Pokud si potrpíte na kreativní a zábavné používání emoji, iOS 15.4 se vám bude líbit. V aktualizaci je 37 nových emoji, včetně nových možností pro těhotné osoby, ruce tvořící tvar srdce, pozdrav a - můj osobní favorit - emoji kousání do rtů. Ty byly odhaleny loni na podzim a patří k nim také tající obličej, obličej zadržující slzy, ptačí hnízdo, korál, lotos, vybitá baterie a ledvinky.

Další funkce iOS 15.4

Aktualizace operačního systému přináší také nové aktualizace zaměřené na bezpečnost zařízení AirTags, která se dostala do centra pozornosti po zprávách o zneužívání těchto zařízení k pronásledování lidí.

Aktualizace 15.4 také mění zkratku tísňového volání "volat pěti stisky" z výchozího nastavení na volitelnou možnost, což znamená, že funkce nebude povolena, pokud se nerozhodnete ji povolit. Možnost podržení a stisknutí bočních tlačítek a tlačítek hlasitosti zůstává ve výchozím nastavení povolena. 

Některé aktualizace se dočkala také aplikace SharePlay, která umožňuje některým aplikacím spouštět hovory SharePlay z aplikace, místo abyste museli spustit hovor SharePlay a poté otevřít aplikaci. Vývojáři budou muset své aplikace odpovídajícím způsobem aktualizovat, takže očekávejte, že se tato možnost časem rozšíří.

Další funkcí zahrnutou v aktualizaci je možnost kopírovat text z objektů pomocí fotoaparátu v aplikacích Poznámky nebo Připomínky. A jak si všiml ZDNet, iOS 15.4 také opravuje chybu týkající se záznamů interakcí se Siri.