Loading...

Face ID obličeje s rouškou: jak funguje a co potřebuješ vědět

31.03.2022 07:59

Pro mnoho lidí bylo používání Face ID v posledních dvou letech frustrující, protože nefungovalo s obličejovou maskou, rouškou nebo respirátorem, ale to se v aktualizaci iOS 15.4, která je aktuálně k dispozici vývojářům a veřejným beta testerům, mění.

Pro mnoho lidí bylo používání Face ID v posledních dvou letech frustrující, protože nefungovalo s obličejovou maskou, rouškou nebo respirátorem, ale to se v aktualizaci iOS 15.4, která je aktuálně k dispozici vývojářům a veřejným beta testerům, mění.

iOS 15.4 zfunkční Face ID i s nasazenou maskou, rouškou či respirátorem a umožňuje odemknout iPhone pomocí Face ID, i když máš zakrytý obličej, takže Face ID je stejně pohodlné s maskou jako bez ní.

Jak funguje Face ID s rouškou či respirátorem

Když je spodní polovina obličeje zakrytá maskou, rouškou či respirátorem, Face ID skenuje oblast očí a ověřuje vaši totožnost. Podle Applu Face ID s maskou rozpoznává "jedinečné rysy" v oblasti očí, místo aby se při nošení masky dívalo na celý obličej.

Face ID s rouškou či respirátorem funguje stejně jako Face ID bez masky. Přejedeš prstem po displeji iPhonu a ten se odemkne pomocí skenu Face ID. Face ID s maskou také funguje zaměnitelně se standardním Face ID, takže telefon funguje stejně, když máš na sobě masku i když ji nemáš.

Face ID s rouškou nebo respirátorem je téměř ve všech ohledech totožné se standardním Face ID, ale je třeba projít několika dalšími kroky nastavení a nefunguje se slunečními brýlemi. Existuje také několik dalších omezení s úhly odemykání, protože Face ID s rouškou či respirátorem musí před odemknutím jasně vidět vaše oči.

Nastavení funkce Face ID s rouškou nebo respirátorem

Po aktualizaci na iOS 15.4 je v systému integrováno Face ID s procesem nastavení roušky nebo respirátoru, k jehož dokončení budete vyzváni. Je totožný s původním procesem nastavení Face ID a budete vyzváni k dokončení 3D skenu obličeje.

Pokud tento proces přeskočíte, můžete jej zapnout i později. Otevřete aplikaci Nastavení, klepněte na položku Face ID a přístupový kód, ověřte se pomocí přístupového kódu a zapněte možnost "Použít Face ID s rouškou".

Pokud nosíte brýle, budete muset projít dalším procesem nastavení.

Přidání brýlí

Vzhledem k tomu, že Face ID s rouškou nebo respirátorem využívá skenování oblasti očí, je třeba brýle, které nosíte, přidat individuálně. Pokud nosíte více párů brýlí, budete muset provést skenování pro každé z nich.

Chcete-li projít procesem přidání brýlí, otevřete aplikaci Nastavení, klepněte na možnost Face ID a přístupový kód, ověřte se pomocí přístupového kódu a klepněte na možnost "Přidat brýle".

Odtud si budete muset nasadit brýle a provést další skenování Face ID, které je totožné s jakýmkoli jiným skenováním Face ID, kdy otáčíte hlavou do kruhu, abyste mohli skenovat z více úhlů.

Žádná podpora slunečních brýlí

Zatímco standardní Face ID funguje, i když máš na sobě většinu slunečních brýlí, v případě Face ID s rouškou nebo respirátorem tomu tak není. Face ID vyžaduje ke svému fungování přímý oční kontakt a sluneční brýle oči zakrývají.

Pokud máte na sobě například roušku a sluneční brýle zároveň, můžete iPhone stále odemykat hodinkami Apple Watch pomocí funkce odemykání Apple Watch. Pro ověřování nákupů přes Apple Pay a přihlašování do aplikací, které používají Face ID, budete muset buď masku, nebo sluneční brýle sundat.

Ověřování pomocí Face ID s rouškou

Když máš nasazenou roušku, Face ID funguje stejně jako Face ID bez roušky. Můžete odemykat iPhone, ověřovat nákupy přes Apple Pay a používat Face ID místo přístupového kódu pro aplikace třetích stran. To je v ostrém kontrastu s funkcí "Odemknout hodinkami Apple Watch", kterou Apple přidal do iOS 14.5 v loňském roce a která neumí ověřovat transakce.

Omezení zařízení

Funkce Face ID s respirátorem nebo rouškou je k dispozici pouze u modelů iPhone 12 a iPhone 13. Je kompatibilní s modely iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max.

Nefunguje s dřívějšími iPhony a nefunguje ani s iPadem. Společnost Apple neobjasnila, zda existuje hardwarové omezení, které brání odemykání Face ID ve spolupráci s dřívějšími verzemi iPhonu.

Bezpečnostní dopady

Apple tvrdí, že Face ID je "nejpřesnější", když je nastaveno pouze na rozpoznávání celého obličeje, ale není jasné, zda má částečná analýza obličeje nějaké bezpečnostní důsledky.

Při testování se nám nepodařilo odemknout iPhone někým jiným, kdo by měl na sobě roušku nebo respirátor, ale to neznamená, že se to nemůže stát, zejména v rodinách, kde může být podobnost mezi oblastí kolem očí.

Apple neposkytl podrobné informace o tom, jak přesně funkce Face ID s rouškou či respirátorem funguje ve srovnání s běžným Face ID, ale Apple výslovně neřekl, že je méně bezpečná.

Odemykání Apple Watch pomocí Face ID

Funkce Face ID s rouškou nebo respirátorem nenahrazuje již existující funkci Odemknout pomocí Apple Watch a obě funkce lze používat společně, ale iPhone ve výchozím nastavení používá funkci Face ID s rouškou či respirátorem, pokud nemáte na sobě roušku nebo respirátor a sluneční brýle zároveň. Pokud máte nasazenou masku a sluneční brýle, můžete k odemknutí iPhonu použít funkci odemykání pomocí Apple Watch s Face ID.

Odemknutí pomocí hodinek Apple Watch bylo dříve jedinou dostupnou možností odemknutí iPhonu při nošení roušky, je však omezenější a nefunguje s aplikacemi třetích stran ani s nákupy přes Apple Pay. Nadále je to jediná možnost pro ty, kteří mají iPhone 11 nebo starší, nebo pro ty, kteří chtějí nosit roušku a sluneční brýle zároveň.