Loading...

Film CODA společnosti Apple získal historického Oscara za nejlepší film na Oscarech

01.04.2022 08:00

"CODA" se stává prvním filmem s převážně neslyšícím hereckým obsazením, který získal Oscara, hvězda Troy Kotsur je prvním neslyšícím mužským hercem, který získal Oscara, Siân Heder vyhrál cenu za nejlepší adaptovaný scénář.

"CODA" se stává prvním filmem s převážně neslyšícím hereckým obsazením, který získal Oscara, hvězda Troy Kotsur je prvním neslyšícím mužským hercem, který získal Oscara, Siân Heder vyhrál cenu za nejlepší adaptovaný scénář a Apple se stal první streamovací službou oceněnou Oscarem za nejlepší film.

CUPERTINO, KALIFORNIE

Společnost Apple se 27.3. 2022 večer zapsala do historie, když film CODA získal tři Oscary Akademie filmového umění a věd, a to za nejlepší film, nejlepšího herce ve vedlejší roli Troye Kotsura a nejlepší adaptovaný scénář Siana Hedera. Vítězové byli odhaleni dnes večer na 94. ročníku slavnostního udílení Oscarů v Los Angeles.

"CODA" je prvním filmem s převážně neslyšícím hereckým obsazením v hlavních rolích, který získal cenu za nejlepší film; Troy Kotsur je prvním neslyšícím mužským hercem, který získal cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli; a scenáristka a režisérka Siân Heder získala svého vůbec prvního Oscara za nejlepší adaptovaný scénář.

"Jménem všech ve společnosti Apple jsme Akademii velmi vděční za pocty, které dnes večer udělila filmu 'CODA'," řekl Zack Van Amburg, vedoucí celosvětového oddělení společnosti Apple pro video. "Připojujeme se k našim týmům po celém světě a oslavujeme Siân, Troye, producenty a celý štáb za to, že divákům přinesli tak silné zobrazení komunity neslyšících a prolomili tak mnoho bariér. Bylo pro nás velkou odměnou sdílet tento život potvrzující, živý příběh, který nám připomíná sílu filmu spojovat svět."

"Jaká to byla neuvěřitelná cesta od chvíle, kdy jsme film 'CODA' poprvé spatřili, až po dnešní historické uznání Akademie," řekl Jamie Erlicht, vedoucí oddělení Worldwide Video společnosti Apple. "Byla to opravdová radost sledovat, jaký pozitivní dopad na lidstvo má tento příběh a jeho představení po celém světě. Co nejsrdečněji blahopřejeme Siân, Troyovi, hercům, tvůrčímu týmu, producentům Patrickovi, Philippovi a Fabriceovi a všem, kteří se prostřednictvím tohoto pozoruhodného filmu zasloužili o inkluzi a přístupnost."

Společnost Apple získala na 94. ročníku udílení cen Akademie celkem tři ocenění:

  • Nejlepší film: "CODA"
  • Nejlepší herec ve vedlejší roli: Troy Kotsur ve filmu "CODA": nejlepší herec ve vedlejší roli: Troy Kotsur ve filmu "CODA".
  • Nejlepší adaptovaný scénář: Siân Heder za film "CODA"

Kromě dnešního ocenění Oscarem získal tento celosvětově oblíbený film od svého debutu řadu historických ocenění a stal se prvním filmem s převážně neslyšícím obsazením, který získal cenu SAG za vynikající herecký výkon ve filmu. Na letošním udílení cen PGA se film CODA stal prvním filmem s převážně neslyšícím hereckým obsazením, který získal Cenu Darryla F. Zanucka pro vynikajícího producenta divadelního filmu, kterou byli oceněni producenti Philippe Rousselet, Fabrice Gianfermi a Patrick Wachsberger. Troy Kotsur je prvním neslyšícím mužským hercem, který kdy získal Oscara, cenu BAFTA, cenu SAG, cenu Film Independent Spirit Award a cenu Critics Choice Award za svůj dojemný výkon v kategorii vedlejší role. Scénáristka a režisérka filmu "CODA"

Siân Hederová byla také nedávno oceněna letošní cenou WGA a filmovou cenou BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. 

Na filmovém festivalu Sundance v roce 2021, kde měl tento původní film společnosti Apple světovou premiéru, získal snímek "CODA" bezprecedentní čtyři ocenění, včetně Zvláštní ceny poroty za herecký ansámbl, Ceny za režii, Ceny diváků a Velké ceny poroty, čímž se stal prvním nejlepším vítězem festivalu Sundance, který dosáhl na Oscara za nejlepší film. Film "CODA" získal také cenu AFI, NAACP Image Award za vynikající nezávislý film a čtyři ceny Hollywoodské asociace filmových kritiků, včetně ceny za nejlepší film, nejlepší adaptovaný scénář pro Siân Heder a nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli pro Troye Kotsura, a také cenu HCA Spotlight Award. 

Od debutu Apple TV+ před necelými dvěma lety získaly seriály a filmy společnosti Apple 240 vítězství a 953 nominací, včetně uznání Oscarů, SAG Awards, BAFTA Film Awards, Critics Choice Awards, Critics Choice Documentary Awards, NAACP Image Awards, Daytime a Primetime Emmy Awards a dalších.

"CODA"

Sedmnáctiletá Ruby (Emilia Jones) je jediným slyšícím členem neslyšící rodiny - CODA neboli "dítě neslyšících dospělých". Její život se točí kolem tlumočení rodičům (Marlee Matlin, Troy Kotsur) a práce na rodinné rybářské lodi, která se potýká s problémy, každý den před školou s otcem a starším bratrem (Daniel Durant). Když se však Ruby připojí ke středoškolskému pěveckému kroužku, objeví v sobě nadání pro zpěv a brzy zjistí, že ji to táhne k jejímu partnerovi v duetu Milesovi (Ferdia Walsh-Peelo). Ruby, kterou její nadšený sbormistr (Eugenio Derbez) povzbuzuje, aby se přihlásila na prestižní hudební školu, se ocitá v rozpolcené situaci mezi povinnostmi, které cítí vůči své rodině, a snahou plnit si své vlastní sny.
Film "CODA" napsal a režíroval Siân Heder, produkují ho společnosti Vendôme Pictures a Pathé, producenty jsou Philippe Rousselet, Fabrice Gianfermi, Patrick Wachsberger a Jérôme Seydoux, výkonnými producenty Ardavan Safaee a Sarah Borch-Jacobsen.

Seriál CODA je nyní ke zhlédnutí na Apple TV+.

Zdroj: Tisková zpráva Apple z března 27, 2022