Loading...

Společnost Apple zřizuje fond pro rozvoj zaměstnanců dodavatelů

08.04.2022 07:13

Společnost Apple zřizuje fond pro rozvoj zaměstnanců dodavatelů v hodnotě 50 milionů dolarů.

Společnost Apple spolupracuje s Mezinárodní organizací práce, Mezinárodní organizací pro migraci a odborníky na vzdělávání po celém světě, aby podpořila rozšířené iniciativy pro lidi ve svém dodavatelském řetězci.

Společnost Apple 30.3.2022 oznámila vytvoření fondu pro rozvoj zaměstnanců dodavatelů v hodnotě 50 milionů dolarů, který rozšíří přístup k možnostem vzdělávání a rozvoje dovedností. Fond zahrnuje také nová a rozšířená partnerství s předními obhájci práv, univerzitami a neziskovými organizacemi, která mají podpořit pokračující práci společnosti Apple na posílení postavení zaměstnanců dodavatelů a zlepšení znalostí a dodržování práv na pracovišti v různých odvětvích.

V rámci nového závazku ve výši 50 milionů dolarů a na základě dlouhé historie společnosti Apple v této oblasti pracuje společnost společně s partnery z dodavatelského řetězce na posílení hlasu zaměstnanců. To zahrnuje podporu programů na ochranu práv pracovníků vytvořených Mezinárodní organizací práce (ILO) pro lidi v elektronickém odvětví a práci Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která rozšiřuje školení o právech a rozšiřuje své špičkové nástroje pro odpovědný nábor pracovníků.

"Lidé jsou pro nás na prvním místě ve všem, co děláme, a jsme hrdí na to, že můžeme oznámit nový závazek urychlit náš pokrok a poskytnout lidem v našem dodavatelském řetězci ještě více příležitostí," řekla Sarah Chandlerová, vrchní ředitelka společnosti Apple pro životní prostředí a inovace dodavatelského řetězce. "Společně s obhájci práv a vedoucími představiteli v oblasti vzdělávání pokračujeme v zavádění nových inovací na podporu lidí a planety."

"V IOM chápeme, že odpovědnost v dodavatelském řetězci je komplexní a musí se řídit inovacemi, výsledky a partnerstvím," řekla Amy Popeová, zástupkyně generálního ředitele IOM pro řízení a reformy. "Jejím základem musí být zlepšování života lidí. Partnerství IOM a společnosti Apple má prokazatelné výsledky v dodavatelském řetězci společnosti Apple a otevírá cestu ostatním v oboru k následování. Abychom dosáhli skutečné změny, potřebujeme globální spolupráci, která zapojí pracovníky, nevládní organizace, vládu a průmysl. Nové závazky společnosti Apple budou mít hmatatelný a smysluplný přínos pro pracovníky na celém světě."

Společnost Apple dnes také zveřejňuje svou 16. výroční zprávu People and Environment in Our Supply Chain Report, která poskytuje komplexní přehled o tom, jak Apple a jeho dodavatelé podporují lidi v celém dodavatelském řetězci společnosti, přecházejí na čistou energii a investují do nejmodernějších technologií.

Nové možnosti vzdělávání a kariérního rozvoje

Společnost Apple nabízí od roku 2008 osobní i virtuální vzdělávací kurzy, kurzy pro rozvoj dovedností a obohacující kurzy, které lidem v dodavatelském řetězci umožňují získat nové technické a vůdčí dovednosti. Se spuštěním Fondu pro rozvoj zaměstnanců dodavatelů společnost Apple významně rozšiřuje rozsah těchto nabídek o nové vzdělávací zdroje, které lidem v jejím dodavatelském řetězci - a okolním komunitám - umožní rozvíjet dovednosti potřebné pro dnešní a budoucí pracovní místa.

Nové vzdělávací iniciativy zpřístupní školení a kurzy zaměstnancům dodavatelů po celém světě, přičemž zpočátku budou programy k dispozici jednotlivcům v USA, Číně, Indii a Vietnamu. Apple očekává, že do roku 2023 se nových vzdělávacích příležitostí zúčastní více než 100 000 dodavatelských zaměstnanců - od školení vedoucích pracovníků a technických certifikací až po kurzy kódování, robotiky a základů pokročilé výroby včetně ekologické výroby.

Tyto nové iniciativy vycházejí z dlouhodobého závazku společnosti Apple investovat do lidí ve svém dodavatelském řetězci a prosazovat nejlepší výrobní postupy po celém světě. Vzdělávací programy pro zaměstnance dodavatelů společnosti Apple dosud oslovily více než 5 milionů lidí.

Rozšiřování a stupňování programů v oblasti práv pracovníků

V rámci Kodexu chování dodavatele společnost Apple požaduje, aby všichni dodavatelé poskytli svým zaměstnancům školení o jejich právech na pracovišti. K dnešnímu dni absolvovalo školení o zásadních právech zaměstnanců více než 23 milionů lidí v celosvětovém dodavatelském řetězci společnosti Apple.

Ve spolupráci s IOM a ILO - agenturami OSN, které se zasazují o práva pracovníků - Apple tuto činnost rozšíří a vytvoří nové programy, školení a mechanismy zpětné vazby od pracovníků, které pomohou zajistit bezpečné a respektující pracovní prostředí pro lidi v celém dodavatelském řetězci.

V rámci nového Fondu pro rozvoj zaměstnanců dodavatelů Apple také oznamuje řadu nových a rozšířených partnerství s odborníky na pracovní práva, organizacemi a agenturami OSN, včetně:

  • Nové partnerství s MOP na podporu základních pracovních práv v dodavatelských řetězcích elektroniky.
  • Nová iniciativa zaměřená na rozšíření nejlepšího programu školení o právech digitálních pracovníků v dodavatelském řetězci společnosti Apple.
  • Rozšíření spolupráce s IOM s cílem rozšířit soubor nástrojů pro odpovědný nábor zaměstnanců, který Apple vyvinul ve spolupráci s IOM, do celého dodavatelského řetězce společnosti Apple a který bude brzy otevřen pro společnosti z různých odvětví.
  • Rozvoj komunikačních platforem a zvyšování povědomí o existujících horkých linkách pro nezávislé pracovníky, na kterých mohou zaměstnanci dodavatelů sdílet zpětnou vazbu nebo obavy týkající se jejich pracoviště.

Další informace o závazku společnosti Apple podporovat a chránit lidi a životní prostředí ve svém dodavatelském řetězci najdete ve zprávě o pokroku v oblasti lidí a životního prostředí v našem dodavatelském řetězci za rok 2022.

Zdroj informací: Apple Newsroom