Loading...

Jak správně nabíjet baterii mobilního telefonu

10.04.2018 12:01

Koupili jste si nový mobilní telefon nebo tablet a chcete, aby Vám baterie v něm sloužila co nejdéle? Do jisté míry můžete její životnost značně ovlivnit jejím správným nabíjením a správným používáním zařízení.  

Aktuální mobilní telefony používají nejčastěji baterie typu Li-Ion a Li-Pol. Váš mobilní telefon má tedy s největší pravděpodobností tento typ baterie. Na trhu je jich aktuálně více než 90%. Po zakoupení doporučujeme telefon pořádně nabít na 100%, tedy až do chvíle, kdy se telefon již nadále nenabíjí.

Dnes již baterii NENECHÁVÁME vybít do prázdna. Aktuálně je to jen mýtus a přežitek z dob, kdy se hodně používali baterie NiMh a ty potřebovali tzv. naformátovat (2x-3x vybít do samovolného vypnutí telefonu a nabít na 100%). Při úplném vybití Li-Ion nebo Li-Pol baterie, by mohlo dojít k nenávratné ztrátě kapacity. Většina dnešních zařízení je však chytrá i tam, kde to nevidíte a obvykle dochází k vypnutí zařízení a zobrazování posledního 1% kapacity i když tomu tak není. Je to právě pro bezpečnost a zachování co nejlepší kondice baterie.

Baterii doporučujeme nenechávat na nabíječce po celou dobu strávenou doma, ale nebíjet nejlépe vždy, až telefon zahlásí slabou baterii. To obvykle poznáte zbarvením ikonky stavu baterie na telefonu, zobrazeím vykřičníku u baterie nebo samovolným přechodem do úsporného režímu. Dnešní Li-Ion a Li-Pol baterie nemají paměťový efekt, ale mají omezený počet nabíjecích cyklů. To tedy znamená, že čím častěji baterii dobíjíme, tím dříve se baterie ničí a ztrácí na kapacitě.

Dnešním i dřívějším baterím stále škodí vysoká nebo velice nízká teplota, takže mobily, tablety a další podobná zařízení nenechávejte přehřívat např. v autě za oknem, protože tím dochází ke ztrátě kapacity. Snažte se dodržovat doporučené provozní tepoty určené výrobcem zařízení.

Pokud máte starší telefon s baterií typu NiMh, při prvním použití proveďte tzv. naformátování baterie což spočívá v tom, že necháte zařízení / baterii zpočátku třikrát vybít do prázdna a plně nabijete. Jen tak baterie získá svou plnou kapacitu.

Pokud už je pozde a Vaše baterie už není fit, tak nezoufejte. V naší nabídce naleznete kvalitní náhradní baterie za výhorné ceny. Najdete je v sekci s náhrandími díly.
 

Jak taková baterie do mobilního telefonu dnes vypadá

Jak správně nabíjet baterii mobilního telefonu