Loading...

Aplikace třetích stran mají v App Store celosvětový úspěch

13.04.2022 06:49

Zpráva ekonomů ze společnosti Analysis Group zjistila, že aplikace třetích stran patří k nejúspěšnějším v App Storu a oslovují obrovské celosvětové publikum s vysokou angažovaností v mnoha populárních typech aplikací.

Zpráva ekonomů ze společnosti Analysis Group zjistila, že aplikace třetích stran patří k nejúspěšnějším v App Storu a oslovují obrovské celosvětové publikum s vysokou angažovaností v mnoha populárních typech aplikací.

Ekonomové ze společnosti Analysis Group dnes zveřejnili novou zprávu o rozšíření aplikací třetích stran v obchodě App Store, která obsahuje nové poznatky o tom, jak si aplikace třetích stran vedou mimo jiné v kategoriích od map po streamování hudby. Zpráva konstatuje, že aplikace třetích stran zaznamenávají v App Store široký regionální a globální úspěch, což ukazuje na šíři příležitostí pro vývojáře a širokou škálu možností, které mají spotřebitelé na celém světě k dispozici.

Od spuštění App Store před více než deseti lety vzrostl počet aplikací třetích stran z 500 na více než 1,8 milionu - ve srovnání s 60 aplikacemi nabízenými společností Apple (aplikace prvních stran). Dnes je více než 99,99 % aplikací pro iOS vytvořeno vývojáři třetích stran, což podporuje rostoucí a konkurenční trh, který přispívá k dynamickému zážitku uživatelů ku prospěchu společnosti Apple i vývojářů třetích stran. 

Obchod App Store se v průběhu let výrazně rozrostl, udržuje stále se rozšiřující komunitu vývojářů a tvůrců obsahu a podporuje rozsáhlý a rostoucí ekosystém. Tento růst odráží dynamiku obchodu App Store, jeho komunity a ekosystému, z čehož těží vývojáři, uživatelé i společnost Apple.

Juliette Caminade, Ph.D., Markus von Wartburg, Ph.D., analytická skupina

Zpráva analyzuje aplikace od společnosti Apple a vývojářů třetích stran napříč mnoha populárními typy aplikací a rozděluje je na regionální a globální špičky. Upozorňuje také na to, kolik kanálů mají nyní vývojáři k dispozici pro distribuci svých aplikací - od mobilních platforem přes počítače až po herní konzole.

Zpráva také nabízí hloubkovou analýzu nejrůznějších typů aplikací, od aplikací založených na službách, které nabízejí streamování televize, filmů nebo hudby, až po základní funkce chytrých telefonů, jako je komunikace.

Naše kvantitativní analýzy zapojení do aplikací (nikoli pouze stahování aplikací) ukazují, že v mnoha typech aplikací jsou vlastní aplikace společnosti Apple v oblíbenosti zastíněny a mají relativně malý podíl na používání.

Juliette Caminade, Ph.D., Markus von Wartburg, Ph.D., analytická skupina

Mezi hlavní body zprávy patří:

  • Aplikace třetích stran jsou pro spotřebitele jedinou možností pro celé typy aplikací, včetně sociálních sítí, seznamovacích služeb, plánování cestování a jídla a pití.
  • Lídři v jednotlivých typech aplikací se v jednotlivých zemích často liší, přičemž mnozí regionální lídři předčí své globálně konkurenční protějšky.
  • Aplikace třetích stran jsou mezi uživateli iPhonů ve většině regionů nejoblíbenější u hlavních typů aplikací, včetně streamování hudby, streamování televizních pořadů a filmů, čtení, komunikace a mapových aplikací.
  • V mnoha typech aplikací mají vlastní aplikace společnosti Apple relativně malý podíl na používání aplikací mezi uživateli iPhonu. Je tomu tak i přesto, že některé aplikace Apple jsou předinstalovány a umožňují základní funkce zařízení.
  • Uživatelé iPhonu často používají více aplikací v rámci jedné kategorie, zejména aplikace pro komunikaci, čtení zpráv, sledování videí nebo navigaci - což podtrhuje, jak snadno mohou uživatelé přepínat mezi aplikacemi a jak široké jsou možnosti pro vývojáře.

Apple dává všem vývojářům k dispozici řadu nástrojů a základních technologií, které jim pomáhají vytvářet inovativní aplikace, včetně více než 250 000 bloků pro vývoj softwaru zvaných API. Vývojáři mají také přístup k více než 40 sadám pro vývoj softwaru Apple, které jim umožňují využívat výkon strojového učení, rozšířené reality a dalších špičkových technologií. Tyto nástroje jsou poskytovány všem vývojářům ve službě poskytování co nejširší škály bezpečných, užitečných a inovativních zážitků uživatelům na jejich zařízeních Apple. A pomáhají vývojářům všech velikostí vytvářet nejlepší aplikace ve své třídě a distribuovat je globálnímu publiku. Apple v App Storu často představuje aplikace třetích stran a vyzdvihuje mimo jiné aplikace pro streamování hudby a komunikaci, které nabízejí služby v kategoriích, kde Apple nabízí vlastní alternativy.

Apple také investuje do nové generace vývojářů prostřednictvím volně přístupných nástrojů, jako jsou Everyone Can Code, App Development in Swift a Swift Playgrounds, které jen v roce 2020 oslovily téměř 2 miliony studentů a pedagogů.

Díky tomu, že App Store poskytuje uživatelům iPhonu mnoho možností, jak si rozšířit a doplnit své zkušenosti, má zásadní význam pro trvalý úspěch iPhonu.

Juliette Caminade, Ph.D., Markus von Wartburg, Ph.D., Analysis Group

Zpráva se při analýze úspěšnosti aplikací třetích stran v App Storu opírá o metriky zapojení založené na výsledcích a konstatuje, že nejvhodnější míra zapojení závisí na účelu a funkčnosti aplikace. Zabývá se také tím, jak mohou různá měřítka využití prezentovat různé údaje o úspěšnosti, a zdůrazňuje důležitost porovnávání aplikací v rámci kategorií aplikací.

Celá zpráva o aplikacích třetích stran v App Store je nyní k dispozici.

Na základě zprávy z Apple Newsroom