Loading...

Apple pomáhá dodavatelům zrychlit využívání obnovitelných zdrojů energie

15.04.2022 21:05

Apple pomáhá dodavatelům zrychlit využívání obnovitelných zdrojů energie po celém světě.

Apple pomáhá dodavatelům zrychlit využívání obnovitelných zdrojů energie po celém světě. Více než 200 dodavatelů se zavázalo využívat pouze čistou energii; pomůže zprovoznit téměř 16 gigawattů.

Společnost Apple včera oznámila, že její dodavatelé za poslední rok více než zdvojnásobili využívání čisté energie - z celkových závazků na příští roky je dnes v provozu více než 10 gigawattů. V roce 2021 tyto projekty obnovitelných zdrojů zabrání vzniku 13,9 milionu tun emisí uhlíku. Projekty, které jsou dnes v provozu, podpoří snížení emisí skleníkových plynů odpovídající odstranění 3 milionů automobilů ze silnic po dobu jednoho roku.

Apple neustále spolupracuje se svým globálním dodavatelským řetězcem na urychlení a podpoře přechodu na čistou energii. K dnešnímu dni se 213 hlavních výrobních partnerů společnosti zavázalo napájet veškerou výrobu Applu elektřinou z obnovitelných zdrojů ve 25 zemích. Desítky dnes oznámených nových závazků urychlí pokrok na cestě k cíli společnosti Apple do roku 2030, kterým je uhlíkově neutrální výroba v celém dodavatelském řetězci. Apple je uhlíkově neutrální pro své globální provozy od roku 2020.

"Jsme hrdí na to, že se tolik našich výrobních partnerů připojilo k naší naléhavé snaze řešit klimatickou krizi tím, že budou vyrábět více obnovitelné energie po celém světě," řekla Lisa Jacksonová, viceprezidentka společnosti Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy. "Čistá energie je dobrá pro podnikání i pro planetu. Tím, že se dělíme o to, co jsme se naučili při našem vlastním přechodu na obnovitelné zdroje energie, pomáháme ukazovat cestu k zelenější budoucnosti."

Závazky dodavatelů a globální energetické projekty

Kromě závazků k čisté energii, které přijalo 213 výrobních partnerů, investuje Apple přímo do projektů obnovitelných zdrojů po celém světě, včetně téměř 500 megawattů solárních a dalších projektů obnovitelných zdrojů v Číně a Japonsku, které mají pokrýt část emisí z výroby. Aby Apple podpořil podniky v jejich přechodu na čistou energii, sdílí data a nabízí školicí materiály s informacemi o konkrétních trzích. Tyto zdroje pomohly podnítit vznik nových řešení v oblasti čisté energie po celém světě.

V Evropě se v posledním roce k čisté energii zavázalo 11 nových dodavatelů, včetně společností Infineon, Viscom AG a Lumileds, čímž se celkový počet evropských společností zvýšil na 25. Zavádějí řadu řešení čisté energie, včetně společnosti Infineon, která využívá solární energii přímo na místě v Německu a Rakousku, a společnosti DSM Engineering Materials, která podporuje projekt větrné energie v Nizozemsku. Apple již podpořil dva dánské projekty obnovitelných zdrojů energie, včetně velkého solárního parku u Thistedu a větrné farmy u Esbjergu, které napájejí datové centrum společnosti Apple v této zemi. Společnost také hledá nové kroky, jak řešit využití produktů zákazníků v celém regionu.

V USA Apple investuje přímo do projektu IP Radian Solar o rozloze 2 300 akrů v okrese Brown v Texasu. Po dokončení výstavby v letošním roce bude projekt vyrábět 300 megawattů elektřiny. Společnost Apple tuto investici uskutečnila, aby pomohla řešit problém s elektřinou, kterou zákazníci používají k nabíjení svých zařízení Apple a která představuje 22 % hrubé uhlíkové stopy společnosti.

Dodavatelé společnosti Apple, kteří působí v USA, se také nadále zavazují k využívání čisté energie - dnes byly oznámeny nové významné závazky společností DuPont se sídlem ve Wilmingtonu ve státě Delaware a Micron Technology, Inc. se sídlem v Boise ve státě Idaho. Dodavatelé společnosti Apple, společnosti Solvay a Corning, již v rámci svého závazku vůči společnosti Apple pomáhají podporovat některé z největších solárních farem v Severní a Jižní Karolíně.

V Číně se do programu za poslední rok zapojilo 23 nových dodavatelů. Téměř všichni přední dodavatelé společnosti Apple se sídlem v Číně se zavázali využívat při výrobě pro Apple čistou energii, přičemž mnozí z nich budují solární elektrárny přímo na místě a zároveň podporují přechod země na obnovitelné zdroje energie. Patří sem i nové závazky dodavatelů, jako je Ruicycle, který bude využívat čistou energii ve svých recyklačních procesech s uzavřeným cyklem pro Apple. V roce 2018 společnost Apple zaujala inovativní přístup k urychlení pokroku v oblasti obnovitelných zdrojů v Číně, když založila Čínský fond čisté energie. Prostřednictvím tohoto prvního investičního fondu svého druhu Apple a jeho dodavatelé společně investovali do 465 megawattů čisté energie.

V Japonsku se objevují nové možnosti čisté energie pro podniky, protože se zvýšila dostupnost smluv o nákupu energie. Zatímco dříve byli firemní odběratelé energie omezeni na střešní solární elektrárny a možnosti nevázaných certifikátů, podpora spolupráce dále otevřela trh. V posledním roce se v Japonsku k čisté energii zavázalo dvacet nových dodavatelů, včetně společností Kioxia Corporation a Sharp Corporation. Společnost Nitto Denko a mnoho dalších dodavatelů společnosti Apple investovalo do solárních elektráren na místě a společnost Keiwa pokrývá svůj náklad společnosti Apple energií z větrného projektu umístěného mimo Tokio.

V Jižní Koreji společnost LG Display Co. Ltd. a Samsung SDI se zavázaly k využívání čisté energie pro veškerou výrobu společnosti Apple. Toto doplnění programu navazuje na významný pokrok dosažený v minulém roce, kdy se k uvedení čisté energie do provozu zavázalo celkem 13 dodavatelů.

Na trzích, kde dodavatelé čelí zvláštním výzvám, pokud jde o přístup k nákladově efektivní čisté energii, Apple spolupracuje s partnery na odstraňování překážek prostřednictvím inovací a politické angažovanosti.

Dopad čisté energie na komunitu

Apple pokračuje v urychlování pokroku směrem k uhlíkové neutralitě v celém svém globálním dodavatelském řetězci a zároveň se zaměřuje na podporu komunit, které jsou změnou klimatu nejvíce zasaženy. Prostřednictvím svého programu Power for Impact poskytuje Apple místním komunitám s nedostatečnými zdroji po celém světě přístup k obnovitelné energii a zároveň podporuje hospodářský růst a sociální dopad.

V současné době poskytují solární projekty v Kolumbii, na Filipínách a v Jihoafrické republice cenově dostupnou a spolehlivou elektřinu komunitám, které čelí velkým energetickým problémům. Apple pokračuje v rozšiřování programu do dalších částí světa, včetně Izraele, Nigérie, Thajska a Vietnamu. Tyto projekty přinášejí pracovní místa a vedou k úsporám energie, které lze znovu investovat do místních komunit. Apple si zachovává ekologické atributy každého projektu a komunity využívají úspory energie na podporu hospodářského růstu, vzdělávání, zdravotnictví a dalších sociálních iniciativ.

Další informace najdete v Aktualizaci programu čisté energie pro dodavatele společnosti Apple. Další informace o ekologických iniciativách společnosti Apple najdete na webu apple.com/environment.

Na základě tiskové zprávy z Apple Newsroom