Loading...

Apple zvyšuje používání recyklovaných materiálů ve svých produktech

20.04.2022 06:59

Apple zvyšuje používání recyklovaných materiálů ve svých produktech. Společnost také rozvíjí novou technologii demontáže jako součást cíle uzavřené smyčky.

Společnost Apple včera zveřejnila nové podrobnosti o větším využívání recyklovaného obsahu ve svých produktech. Společnost poprvé představila certifikované recyklované zlato a více než zdvojnásobila použití recyklovaného wolframu, prvků vzácných zemin a kobaltu. Téměř 20 % veškerého materiálu použitého v produktech Apple v roce 2021 bylo recyklováno, což je historicky nejvyšší využití recyklovaného obsahu.

Apple zveřejnil nové podrobnosti o tomto pokroku, svém úsilí o inovace v oblasti recyklace a čisté energie ve své zprávě o pokroku v oblasti životního prostředí v roce 2022.

Společnost se také podělila o nové způsoby, jak mohou zákazníci oslavit Den Země, včetně podpory Světového fondu na ochranu přírody používáním Apple Pay. Díky vzdělávacím zdrojům, kurátorskému obsahu a zajímavým aktivitám napříč platformami mohou zákazníci společnosti Apple využít příležitosti ocenit krásy přírody, ať už jsou kdekoli, dozvědět se o klíčových problémech, jako je změna klimatu, a podpořit příčiny a komunity, které se snaží chránit planetu. 

"Lidé po celém světě se připojují k oslavám Dne Země, a my tak dosahujeme skutečného pokroku v naší práci na řešení klimatické krize a na tom, abychom jednoho dne vyráběli naše produkty, aniž bychom z naší planety cokoli odebírali," řekla Lisa Jacksonová, viceprezidentka společnosti Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy. "Naše rychlé tempo inovací už pomáhá našim týmům využívat dnešní produkty k výrobě těch budoucích a s přechodem našeho globálního dodavatelského řetězce na čistou energii razíme cestu, kterou budou následovat i další společnosti."

Více recyklovaných a zodpovědně získaných materiálů v produktech Apple

Společnost Apple je průkopníkem inovací v oblasti recyklace a získávání materiálů, které podněcují změny v celém odvětví. Aby společnost Apple pomohla svým partnerům v oblasti recyklace navázat na tuto dynamiku po celém světě, oznámila dnes svou nejnovější recyklační inovaci, stroj Taz, který využívá převratný přístup ke zlepšení využití materiálů z tradiční recyklace elektroniky.

V roce 2021 pocházelo 59 % veškerého hliníku, který Apple dodával ve svých produktech, z recyklovaných zdrojů, přičemž mnoho produktů obsahovalo v krytu 100 % recyklovaného hliníku. Společnost Apple také výrazně pokročila v plnění svého cíle, kterým je do roku 2025 vyloučit plasty ze svých obalů - v roce 2021 tvořily plasty pouhá 4 procenta obalů. Od roku 2015 Apple snížil množství plastů ve svých obalech o 75 procent.

Mezi produkty Apple v roce 2021 navíc patřily např: 

  • 45 procent certifikovaných recyklovaných prvků vzácných zemin, což je výrazný nárůst od doby, kdy Apple ve svých zařízeních zavedl recyklované prvky vzácných zemin. 
  • 30 procent certifikovaného recyklovaného cínu, přičemž všechny nové iPhony, iPady, AirPody a zařízení Mac obsahují 100 procent recyklovaného cínu v pájce hlavních logických desek.
  • 13 procent certifikovaného recyklovaného kobaltu, který se používá v bateriích iPhonů, jež může recyklační robot Daisy společnosti Apple rozebrat a vrátit na trh. 
  • Certifikované recyklované zlato, které se - poprvé v jakémkoli produktu Apple - objevuje v pokovení hlavní logické desky a drátů v přední kameře a zadních kamerách iPhonu 13 a iPhonu 13 Pro. K dosažení tohoto milníku Apple jako první v oboru zavedl špičkovou úroveň sledovatelnosti, aby vytvořil dodavatelský řetězec zlata z výhradně recyklovaného obsahu.

Získávání většího množství materiálů pro použití v budoucích výrobcích pomáhá snižovat těžbu. Z jedné tuny součástek iPhonu rozebraných recyklačními roboty společnosti Apple mohou recyklátoři získat takové množství zlata a mědi, jaké by společnosti obvykle vytěžily z 2 000 tun vytěžené horniny. Apple se také zavázal prodloužit životnost svých produktů prostřednictvím renovace. V roce 2021 Apple poslal 12,2 milionu zařízení a příslušenství novým majitelům k opětovnému použití, čímž prodloužil jejich životnost a snížil potřebu budoucí těžby. V konečném důsledku Apple usiluje o to, aby ve svých produktech používal pouze obnovitelné nebo recyklovatelné materiály - tento cíl, oznámený v roce 2017, vytyčil cestu společnosti v oblasti designu a získávání materiálů.

Taz, stroj využívající novou technologii podobnou drtiči, který odděluje magnety od zvukových modulů a získává více prvků vzácných zemin, je posledním z řady recyklačních pokroků, které Apple prosazuje. Společnost také dále rozšířila možnosti svého patentovaného robota pro demontáž iPhonů Daisy, který dokáže rozebrat 23 modelů iPhonů, a nabídla tyto patenty zdarma licencovat dalším společnostem a výzkumníkům. Další robot, Dave, rozebírá Taptic Engines, čímž pomáhá získávat cenné magnety vzácných zemin, wolfram a ocel.

Zpráva o pokroku v oblasti životního prostředí v roce 2022

Nově vydaná Zpráva o pokroku společnosti Apple v oblasti životního prostředí za rok 2022 kromě zmapování pokroku v oblasti inovací v recyklaci a hospodaření s materiály zdůrazňuje významnou práci společnosti na dosažení uhlíkové neutrality v celém globálním dodavatelském řetězci a životním cyklu každého výrobku, jakož i pokrok ve snižování množství odpadu a podpoře bezpečnějšího používání materiálů ve svých výrobcích.

V roce, kdy mnoho jiných společností zaznamenalo velký nárůst své uhlíkové stopy a tržby společnosti vzrostly o 33 %, zůstaly čisté emise společnosti Apple na stejné úrovni. Od roku 2020 je Apple ve svých globálních provozech uhlíkově neutrální a od roku 2018 se při napájení svých kanceláří, obchodů a datových center spoléhá na 100 % obnovitelné energie.

Společnost Apple nedávno oznámila, že její dodavatelé za poslední rok více než zdvojnásobili využívání čisté energie, přičemž z celkových závazků na téměř 16 gigawattů v příštích letech zprovoznili přes 10 gigawattů. Od tohoto měsíce se 213 hlavních výrobních partnerů společnosti zavázalo napájet veškerou výrobu Applu elektřinou z obnovitelných zdrojů ve 25 zemích. V roce 2021 tyto projekty obnovitelných zdrojů zabrání vzniku 13,9 milionu tun emisí uhlíku, což odpovídá odstranění 3 milionů aut ze silnic na jeden rok.

Další informace o závazku společnosti Apple chránit planetu pro budoucí generace najdete ve Zprávě o pokroku v oblasti životního prostředí za rok 2022.

Prozkoumejte, poučte se a podnikněte kroky ke Dni Země

V rámci oslav Dne Země 2022 sdílí Apple nové způsoby, jak mohou zákazníci po celém světě objevovat krásy přírody, dozvědět se o naléhavých problémech, kterým čelí komunity po celém světě kvůli změně klimatu, a podniknout kroky na ochranu planety. 

Prozkoumejte: V předvečer Dne Země Apple Maps usnadňují hledání krásných zelených míst, rodinné zábavy v přírodě, procházek po městech a stezek pomocí 25 nových průvodců od Lonely Planet, AllTrails a The Nature Conservancy v USA a Kanadě.

Předplatitelé Apple Fitness+ si u příležitosti Dne Země mohou užít cvičení jógy, meditace, jízdy na kole, veslování a běhání na běžeckém pásu inspirované přírodou a také novou epizodu Time to Run, která posluchače provede krásami a zvuky Yosemitského národního parku s povzbuzujícím popovým a rockovým playlistem, a koučování, které vás inspiruje k tomu, abyste se vydali do přírody, ať už běháte kdekoli. Tento týden je k dispozici také nová epizoda pořadu Time to Walk se světoznámou vědkyní a ochránkyní životního prostředí Dr. Jane Goodallovou, která se s vámi podělí o to, proč je ochotna překonat svůj strach kvůli své práci a co vypozorovala o vzájemné propojenosti všeho živého. A po absolvování jakéhokoli cvičení v délce 30 minut nebo více 22. dubna mohou všichni uživatelé Apple Watch získat cenu z limitované edice.

Naučte se: Na Den Země, 22. dubna, se mohou zákazníci společnosti Apple seznámit se zajímavými ekologickými inovacemi, které stojí za iPhonem 13, včetně recyklačního robota Daisy, a to prostřednictvím nového zážitku v rozšířené realitě na Snapchatu. A prodejny Apple Store po celém světě zvou zákazníky, aby se dozvěděli více o ekologických závazcích společnosti pomocí speciálních obtisků na výlohy.

Na počest Dne Země budou Apple News, Apple Books, Apple Podcasts a aplikace Apple TV obsahovat kurátorsky sestavené globální kolekce obsahu, které nabízejí hluboké příležitosti k poznávání přírody, k poznávání klimatické krize a vědeckých poznatků o ní a k setkávání s komunitami bojujícími za řešení. Mezi nejzajímavější tituly patří kolekce knih kurátorovaná výtvarným umělcem a autorem knih pro děti Oliverem Jeffersem a kolekce filmů o vzájemné závislosti lidstva s přírodou kurátorovaná uznávanou dokumentaristkou Jennifer Baichwalovou. , veslování a tréninky na běžeckém pásu, stejně jako nový díl Time to Run, který posluchače provede krásnými památkami a zvuky Yosemitského národního parku s povzbuzujícím popovým a rockovým playlistem; a koučování, které vás inspiruje k pobytu v přírodě, ať už běháte kdekoli. Tento týden je k dispozici také nová epizoda pořadu Time to Walk se světoznámou vědkyní a ochránkyní životního prostředí Dr. Jane Goodallovou, která se s vámi podělí o to, proč je ochotna překonat svůj strach kvůli své práci a co vypozorovala o vzájemné propojenosti všeho živého. A po absolvování jakéhokoli cvičení v délce 30 minut nebo více 22. dubna mohou všichni uživatelé Apple Watch získat cenu z limitované edice.

Podnikněte kroky: App Store je jediným místem, kde mohou uživatelé objevovat aplikace, které jim pomohou pozitivně ovlivnit jejich komunitu a planetu - včetně možnosti sledovat uhlíkovou stopu nebo se spojit s ekologickými organizacemi s aplikacemi jako Earth Hero a Milkywire.

Zákazníci mohou pomoci chránit planetu také používáním Apple Pay. Nyní až do 22. dubna věnuje Apple Světovému fondu na ochranu přírody 1 dolar za každý nákup provedený pomocí Apple Pay na webu apple.com, v aplikaci Apple Store nebo v obchodě Apple Store.1

Další informace o ekologických aktivitách společnosti Apple najdete na webu apple.com/environment.