Loading...

Z farmy k moři: Zachování mangrovových porostů pro ochranu místních zdrojů obživy a planety

22.04.2022 07:30

Z farmy k moři: Zachování mangrovových porostů pro ochranu místních zdrojů obživy a planety. Partnerství společnosti Apple s nadací Applied Environmental Research Foundation podpoří ochranu a zachování mangrovových porostů v indickém státě Maháráštra.

Partnerství společnosti Apple s nadací Applied Environmental Research Foundation podpoří ochranu a zachování mangrovových porostů v indickém státě Maháráštra.

Pouhých 60 mil jižně od pulzujícího pobřežního indického města Bombaj v Maháráštře se objevují dva odlišné světy. Rušné město plné mrakodrapů, restaurací, hotelů, nákupních čtvrtí, nesčetných tuk-tuků a moderních automobilů ustupuje do pozadí a před očima se objevují nezpevněné cesty, palmy, kozy, krávy táhnoucí vozíky a malé trhy a restaurace pod širým nebem.
Alibaug v okrese Raigad spojuje Bombaj se sítí řek odbočujících z Arabského moře. V pobřežní oblasti se nachází 21 000 hektarů mangrovových lesů, které jsou jedním z nejpřirozenějších ochránců Země před dopady klimatických změn, mezi něž patří nepředvídatelné monzuny, stoupající příliv a odliv, cyklony - neboli hurikány - a dokonce i tsunami, a zároveň fungují jako úložiště uhlíku, které pohlcuje CO2 z atmosféry a ukládá ho do své půdy, rostlin a dalších sedimentů, tzv. modrý uhlík. 

Nadace Applied Environmental Research Foundation (AERF) - které společnost Apple v roce 2021 udělila grant - zkoumá tuto oblast s plánem zajistit budoucnost těchto mangrovových porostů vytvořením alternativních, udržitelných průmyslových odvětví v místních komunitách, které pěstují a těží z biologické rozmanitosti a odolnosti mangrovových ekosystémů. Dohody o ochraně přírody poskytnou členům vesnice trvalou podporu výměnou za zachování půdy a přechod na místní ekonomiku, která se opírá o zachování neporušených a zdravých mangrovových porostů. 

AERF také využije poznatky z pilotního projektu modrého uhlíku organizace Conservation International v kolumbijském městě Cispatá, který byl zahájen v roce 2018.

"Boj proti změně klimatu je bojem za komunity po celém světě, jejichž životy a živobytí jsou touto krizí nejvíce ohroženy, a právě na ně jsme zaměřili naši práci - od Kolumbie přes Keňu až po Filipíny," říká Lisa Jacksonová, viceprezidentka společnosti Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy. "Naše nové partnerství v Indii v tomto trendu pokračuje a pomáhá komunitě ekonomicky těžit z obnovy mangrovových lesů, které chrání před nejhoršími dopady klimatických změn."

Archana Godbole, ředitelka organizace AERF, miluje přírodu již od dětství. "Rostliny jsou reprezentací věku a času," říká. "A stromy představují trpělivost. Jsou tichými diváky času - čím více jsem je studovala a rozuměla jim, tím více mě pokořovaly. Moje zkušenosti mi vštípily, že chci pracovat pro ochranu přírody a zachraňovat stromy a lesy." 

Godbole, vystudovaný taxonom rostlin, se posledních 30 let specializuje na ochranu přírody v komunitách. V Raigadu usiluje AERF o dohody o ochraně přírody s komunitami, které přišly o úrodu a úrodná zemědělská pole v důsledku pronikání slané vody a ničení hrází vytvořených člověkem.

"Zdejší lidé a jejich předkové byli zemědělci a najednou se k nim přiblížil oceán," říká Godbole. "Lidé se však naučili novým dovednostem a s novou situací se vyrovnali. Nyní, když všichni víme, že mangrovy jsou důležité pro změnu klimatu a vázání uhlíku, jsme velmi rádi, že jsme se dostali až sem, a snažíme se se zdejšími lidmi spolupracovat na tom, jak jim mangrovy přinesou další výhody. Doufáme, že se v jejich myslích vytvoří hluboký vztah k půdě a mangrovům." 

Níže jsou tváře těchto vesnic a pohled na odolnost tváří v tvář rostoucím klimatickým kalamitám v komunitách, které mnozí nazývají svým domovem.

Karanjveera je malá vnitrozemská vesnice, kde žije mnoho zemědělců a rybářů, kteří obvykle loví kraby a malé krevety, a jejich rodin. Namdev Waitaram More je starším vesničanem a odborníkem na tradiční způsoby rybolovu. Ve svých 75 letech žije celý život v klidu podél mangrovových porostů a váží si jejich ochranných vlastností, díky nimž se slaná voda nedostává na jejich rýžová pole. 

More a jeho bratranec nyní pomáhají propojit další členy komunity s organizací AERF a diskutovat o ochraně slaných bažin a mangrovů ve vesnici. "Mangrovy fungují jako houba," říká. "Lidé jsou zde s mangrovy propojeni. Pokud zmizí, zmizí i naše hráze a rýžová pole. Díky tomu, že jsme propojeni přes naše potraviny, hráze a mangrovy, přežijeme." 

Usha a její syn Tushar Thakur jsou zemědělci z vesnice Hashiware podél řeky Amba, jejíž zemědělská půda je od protržení místní hráze v roce 1990 ponořena do slané vody. Půda je nyní vlastním mangrovníkovým lesem, ale pozůstatky minulosti se rozlévají po okolí, protože opuštěné domy vyrůstají z bahnité vody několik metrů od břehu řeky. Thakur byl jedním z prvních členů vesnice, kteří podepsali dohodu o ochraně mangrovových porostů s organizací AERF.

Od roku 1996 pokrývají mangrovy zemědělskou půdu, která kdysi patřila farmářům v Hashiware.

"Díky naší práci a informovanosti o významu mangrovů," vysvětluje Godbole z AERF, "a možnostem vytvoření udržitelných činností přinášejících příjmy jsme pobřežním komunitám v Raigadu poskytli naději."

Nedávno se ukázalo, že mangrovové porosty mohou chránit indické pobřežní vesnice. Poté, co mohutné podmořské zemětřesení v Indonésii vyvolalo v roce 2004 sérii tsunami, které zasáhly východní pobřeží Indie, si lidé uvědomili, že mangrovové porosty jsou tichými strážci obcí, kteří tlumí nárazy obrovských vln a chrání vesnice ležící za nimi. V posledních několika letech se v regionu stále častěji objevují silné cyklony, včetně cyklonu Nisarga v roce 2020 a Tauktae v roce 2021. V Raigadu se rodiny ve vesnicích snaží chránit mangrovové porosty a následně i vlastní blahobyt a živobytí. 

Ve vesnici Ganesh Patti se zemědělci dohodli, že budou udržovat své části hráze, která odděluje zemědělskou půdu od mangrovových porostů a břehů řeky. Individuální údržba však nestačila. Podle místního rybáře Mangeshe Patila, jehož dům nyní stojí prázdný a obklopený mangrovovými porosty, vedly silné vlny a stále vyšší příliv k jeho postupnému zničení.

Všem obyvatelům zaniklé vesnice se však zdálo, že k tomu došlo ze dne na den. 

"Když jsme spali," říká Patil, "nastal příliv, najednou přišla voda a naše matrace se promáčely vodou. Ráno jsme si uvědomili, že celá vesnice je pod vodou."

Když voda ustoupila, rodiny zaregistrovaly ztrátu půdy a živobytí - věděly, že budou muset začít od nuly. Po přestěhování do nedaleké vesnice se mnoho lidí, včetně Patila a jeho bratra, rozhodlo pokračovat v návštěvách svých starých domovů, vracet se do místního hinduistického chrámu a lovit ryby a kraby ve vodách svého dětství. 

"Člověk by se měl naučit přežít v jakékoli situaci, kterou mu příroda nadělila," říká Patil. "To jsme také dělali a nyní existuje mezi námi a těmito mangrovy určité spojení. Tohle je naše rodiště - tady jsme byli šťastní. Takže sem budeme chodit i nadále." 

Kromě financování dohod o ochraně přírody s místními vesnicemi podporuje grant společnosti Apple také nákup a distribuci přenosných biokrbů, které lidem umožňují vařit bez kácení mangrovových porostů kvůli palivovému dřevu.

Bhavik Patil, místní rybář a odborník na obživu založenou na mangrovech z Pen Vashi, pomáhal AERF vést diskuse ve vesnicích po celém Raigadu. Patil se narodil v rodině rybáře a vzpomíná na své dětství, kdy jeho rodiče přivazovali k mangrovníkům houpačku, na které si on a jeho bratři mohli hrát, když šli do řeky. Dnes kromě rybaření a lovu krabů jako jeden z mnoha vyjednává se členy svých vesnic - včetně Mothe Bhal a Vithalwadi - o ochraně a udržitelném využívání mangrovových porostů. Aby jim pomohl s ochranou, žádá je spolu se svými kolegy, aby sbírali suché větve, které již spadly ze stromů. 

Pro členy AERF je ochrana mangrovových porostů víc než jen práce - je to jejich vášeň. Godbole a spoluzakladatel Jayant Sarnaik založili organizaci před 27 lety a pokračují ve svém poslání dosáhnout ochrany přírody prostřednictvím účasti lidí na místě. 

"Budování odolnosti vůči změně klimatu je pro komunity žijící v blízkosti moře nepřetržitý proces," říká Sarnaik z AERF. "Vzhledem k tomu, že tyto komunity žijí na pobřeží již velmi dlouho, velmi dobře rozumí oceánu a jeho vztahu ke klimatu. Změna klimatu pro ně není novým jevem, nicméně v posledních pěti až deseti letech zažili drastické změny. Nedávné cyklony tyto lidi upozornily na význam mangrovových porostů jako nejpevnější přírodní obrany proti takovýmto katastrofám. Probudily také zájem o mangrovy ve svědomí širší veřejnosti." 

Jak Godbole popisuje, budoucnost vypadá slibně. "Spolupráce se společnostmi Apple a Conservation International je skvělou příležitostí prozkoumat, jak může jít ochrana mangrovů a přínos pro komunitu ruku v ruce," říká. "I když jsou problémy s ochranou mangrovů na každém místě různé a odlišné, zde v oblasti našeho projektu je také mnoho příležitostí. Školení našeho mladého, nadšeného týmu i místních komunit pro modrý uhlík nám jistě pomůže urazit dlouhou cestu k dosažení ochrany mangrovů v této živé pobřežní oblasti podél Arabského moře."

Společnost Apple se po celém světě angažuje v úsilí, které zajišťuje odolnost vůči klimatickým změnám a ekonomický přínos komunitám, jež jsou změnou klimatu nejvíce postiženy. V loňském roce společnost podpořila ve spolupráci s organizací Conservation International první laboratoř svého druhu Irrecoverable Carbon Finance Lab na ochranu některých z nejcitlivějších ekosystémů na světě a ve spolupráci s China Green Carbon Foundation poskytla finanční prostředky na výzkum a pilotní projekty zaměřené na zvýšení přírodních propadů uhlíku v Číně. A kromě toho, že společnost Apple během Týdne Země přispívá Světovému fondu na ochranu přírody za každý nákup produktů Apple Pay v obchodě Apple Store, v aplikaci Apple Store nebo na webu apple.com, podporuje také program WWF Climate Crowd zaměřený na odolnost komunit vůči změně klimatu a podporu udržitelných zdrojů obživy.

Na základě tiskové zprávy Apple