Loading...

Rozdíly mezi fotkami ve formátu Apple ProRAW a ostatními

16.05.2022 06:30

Formát ProRAW od společnosti Apple poskytuje mnohem větší flexibilitu při úpravách fotografií.

Když Apple uvedl na trh řadu iPhone 12, byl jedním z určujících prvků, které oddělovaly iPhone 12 a iPhone 12 mini od iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max, obrazový formát Apple ProRAW. U řady iPhone 13 je funkce ProRAW k dispozici také u iPhonu 13 Pro a iPhonu 13 Pro Max, takže pokud máte iPhone 13 mini nebo iPhone 13, pak tato funkce také chybí. ProRAW je verze obrazového formátu RAW od společnosti Apple, která se běžně používá v profesionální fotografii s digitálními zrcadlovkami a bezzrcadlovkami. Formát RAW umožňuje fotografovi získat ze snímku během procesu úprav co nejvíce dat, takže je to nejlepší formát pro fotografování, pokud chcete mít nad procesem úprav úplnou a naprostou kontrolu.

Pokud tedy máte iPhone 12 Pro/Pro Max nebo iPhone 13 Pro/Pro Max, můžete fotografovat ve formátu ProRAW společnosti Apple. V čem je však formát Apple ProRAW lepší než standardní výchozí formáty JPEG nebo HEIC na nejlepším iPhonu? Pojďme se na to podívat.

Co je ProRAW

ProRAW je verze obrazového formátu RAW společnosti Apple, ale není to skutečný obraz RAW. Tradiční snímky RAW nejsou určeny k okamžitému prohlížení, protože se jedná pouze o skutečná data zachycená snímačem fotoaparátu - je třeba je zpracovat a upravit podle vašich představ. Představte si to jako "vaření" fotografie předtím, než je připravena ke konzumaci. Když s iPhonem fotíte do HEIC nebo JPEG, v podstatě umožňujete výpočetnímu fotografickému algoritmu společnosti Apple, aby snímek nejprve "zpracoval" tak, aby vypadal dostatečně dobře i bez dalších úprav, i když i ty jsou vždy možné.

V případě ProRAW je to něco jako hybrid RAW a JPEG/HEIC. Při fotografování pomocí ProRAW získáte 12bitový soubor RAW DNG se 14 stupni dynamického rozsahu. Formát ProRAW umožňuje společnosti Apple používat své charakteristické výpočetní fotografické funkce a zároveň nám poskytuje co nejvíce čistých dat, která můžeme použít při úpravách. Se všemi těmito daty na snímku budou samozřejmě soubory ProRAW poměrně velké - každý v průměru 25 MB - zatímco běžný JPEG by mohl mít kolem 3 až 5 MB a HEIC zhruba 1 až 3 MB v průměru.

Ačkoli je tedy ProRAW skvělou novou funkcí, která vám dává ještě větší kontrolu při úpravách fotografií, mějte na paměti, že jejich velikost je mnohem větší. Pokud byste vše zachytili v ProRAW, mohli byste snadno spotřebovat zbytek úložné kapacity iPhonu, takže se ujistěte, že ji používáte pouze na fotografie, které hodláte později upravit k dokonalosti.

Jak zapnout ukládání do formátu ProRAW na iPhonu?

Je důležité si uvědomit, že jediná zařízení, která jsou nyní schopna používat formát ProRAW společnosti Apple, jsou iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max. Pokud máte běžný iPhone 12 nebo iPhone 13, iPhone 12 mini nebo iPhone 13 mini nebo starší iPhone, pak bohužel nemůžete fotografovat ve formátu ProRAW. Vždy však můžete použít aplikace třetích stran a pořizovat běžné fotografie ve formátu RAW. Mějte na paměti, že běžný formát RAW bude postrádat stejné výpočetní fotografie, jaké Apple používá pro svůj formát ProRAW.

  1. Spusťte Nastavení na iPhonu 12/13 Pro nebo iPhonu 12/13 Pro Max.
  2. Přejděte dolů a klepněte na položku Fotoaparát.
  3. Klepněte na možnost Formáty.
  4. Zkontrolujte, zda je přepínač Apple ProRAW zapnutý (zelený).

Nyní jste připraveni ke snímání v aplikaci ProRAW! I když máte tuto funkci povolenou, musíte ji zapnout i při fotografování v nativní aplikaci Fotoaparát. Je to proto, že soubory ProRAW jsou velké, a pokud je máte zapnuté u každé pořízené fotografie (zejména pokud rádi pořizujete milion snímků svého domácího mazlíčka), můžete se rozloučit s úložným prostorem svého zařízení.

Pokud jste si jisti, že chcete pořídit fotografii ve formátu ProRAW, klepněte v aplikaci Fotoaparát na indikátor RAW (pokud je zapnutý, nebude přes něj vedena čára).

Omezení ProRAW

Vzhledem k tomu, že ProRAW používá software (jde přece o digitální fotografii), má určitá omezení. Zatímco s nočním režimem (původně uvedeným na trh s iPhonem řady 11) funguje skvěle, s portrétním režimem ProRAW nefunguje. Je to proto, že režim Portrét již do značné míry spoléhá na výpočetní fotografii pro vrstvení a umělé rozmazání, takže to s ProRAW nemůžete hromadit.

Možná by to bylo možné v budoucnu, ale zatím vězte, že ProRAW funguje pouze s nočním režimem a s režimem Portrét jej použít nemůžete.

Vyplatí se používat ProRAW?

Pokud nemáte digitální zrcadlovku a chcete iPhone 12 Pro/Max nebo iPhone 13 Pro/Max používat jako primární fotoaparát, pak se vyplatí využít funkci ProRAW, pokud hodláte fotografie později doladit a neplánujete je mít v zařízení dlouhodobě.

Ačkoli to na první pohled (zejména v aplikaci Fotky) může být těžké poznat, fotografie ProRAW mají rozhodně tlumenější a hladší vzhled než zpracovaný snímek JPEG/HEIC. Samozřejmě, že na první pohled můžete dát přednost fotografii JPEG/HEIC, ale to proto, že již byla zpracována tak, aby vypadala dobře tak, jak je - fotografie RAW a ProRAW potřebují trochu práce, než mohou vypadat stejně dobře. Pro zjištění rozdílů je také nejlepší použít aplikaci pro úpravu fotografií, protože jsem upřímně zjistil, že je nemožné je rozeznat pouze ze samotné aplikace Fotky, a to pravděpodobně proto, že formát ProRAW využívá výpočetní fotografie podobně jako Deep Fusion a Smart HDR.

Samozřejmě můžete raději použít funkci "Automatické vylepšení" v aplikaci Fotky v systému iOS, nebo se vám moje úpravy nebudou líbit. Tak už to s fotografováním chodí - vše je subjektivní a vkus každého z nás se může lišit. Pomocí aplikace ProRAW můžete snímek upravit ještě více podle vlastních představ a preferencí.

Jednoduše řečeno, pokud chcete mít nad procesem úprav snímku co největší kontrolu, aby byl dokonalý, pak bude ProRAW vaším nejlepším přítelem. To bude platit zejména v případě, že budete chtít vylepšit své snímky z cest nebo jiné speciální fotografie - jen se ujistěte, že je nakonec přesunete z iPhonu, protože zaberou spoustu místa. Pokud však chcete pouze pořizovat každodenní fotografie a sdílet je s ostatními, vystačíte si se standardním formátem JPEG/HEIC.

ProRAW není navržen tak, aby byl "lepší" než standardní formáty snímků pro iPhone - na první pohled mohou být rozdíly velmi malé a zanedbatelné, ale někdy prostě chcete mít ty malé detaily a jemnější úrovně úprav. S ohledem na to, že máte možnost použít obrázek ProRAW s iPhonem 12/13 Pro nebo iPhonem 12/13 Pro Max, je to důstojný upgrade.

A co aplikace třetích stran?

Existuje několik aplikací, které jsou nejlepší, pokud jde o snímání a úpravu souborů RAW na iPhonu a iPadu. Můžeme doporučit Halide, Pro Camera by Moment nebo Darkroom. Pokud máte v zařízení povolený formát ProRAW, můžete v těchto aplikacích také snadno přepnout na tento formát (namísto běžného formátu RAW). V jednotlivých aplikacích se to může lišit, ale mělo by to být snadno k nalezení - například v aplikaci Moment stačí klepnout na formát souboru nad hledáčkem a ujistit se, že je nastaven na ProRAW (poté, co jej povolíte v nastavení aplikace).

S Apple ProRAW se cítíte jako profesionál

Jak vidíte, formát Apple ProRAW je skvělým formátem pro fotografování, pokud chcete mít proces úprav zcela pod kontrolou. Jakmile jej povolíte, nezapomeňte při fotografování v nativní aplikaci Fotoaparát nebo ve vybrané aplikaci třetí strany zapnout formát ProRAW. Přestože jej můžete povolit v nastavení zařízení, pořizování každého snímku ve formátu ProRAW zabere v zařízení spoustu GB, takže jej používejte pouze v případě, že máte v úmyslu snímek ihned poté upravit. V opačném případě dejte tomuto úložnému prostoru sbohem, i když máte 1 TB.

Ochrana objektivů fototoaparátu vašeho mobilního telefonu Apple iPhone

Aby mohl váš telefon po celou svou životnost pořizovat kvalitní fotografie, doporučujeme mu zajistit kvalitní ochranu objektivů před poškrábáním a jiným poškozením. K tomu slouži ochranná tvrzená skla a rámečky. Najdete je v naší nabídce příslušenství pro jednotlivé modely mobilů Apple.

Zdroj informací: Osobní, Apple.com, iMore.com