Loading...

Apple představuje inovativní funkce pro přístupnost

18.05.2022 06:46

Apple představuje inovativní funkce pro přístupnost kombinující výkon hardwaru, softwaru a strojového učení.

Softwarové funkce, které přijdou později v tomto roce, nabídnou uživatelům se zdravotním postižením nové nástroje pro navigaci, zdraví, komunikaci a další.

Společnost Apple včera představila inovativní softwarové funkce, které uživatelům se zdravotním postižením umožňují nové způsoby navigace, připojení a maximální využití produktů Apple. Tyto výkonné aktualizace kombinují nejnovější technologie společnosti, aby uživatelům poskytly jedinečné a přizpůsobitelné nástroje, a navazují na dlouhodobý závazek společnosti Apple vytvářet produkty, které budou vyhovovat všem.

Díky pokrokům v oblasti hardwaru, softwaru a strojového učení mohou nevidomí nebo slabozrací lidé používat iPhone a iPad k navigaci na posledních pár metrů k cíli pomocí funkce Door Detection; uživatelé s tělesným a pohybovým postižením, kteří mohou spoléhat na asistenční funkce, jako je hlasové ovládání a ovládání přepínačem, mohou plně ovládat Apple Watch ze svého iPhonu pomocí funkce Apple Watch Mirroring; a komunita neslyšících a nedoslýchavých může sledovat živé titulky na iPhonu, iPadu a Macu. Apple také rozšiřuje podporu svého špičkového odečítače obrazovky VoiceOver o více než 20 nových jazyků a lokalit. Tyto funkce budou k dispozici později v tomto roce s aktualizacemi softwaru na všech platformách Apple.

"Společnost Apple začleňuje přístupnost do všech aspektů své práce a snaží se navrhovat ty nejlepší produkty a služby pro všechny," řekla Sarah Herrlingerová, vrchní ředitelka pro politiku a iniciativy v oblasti přístupnosti ve společnosti Apple. "Jsme nadšeni, že můžeme představit tyto nové funkce, které spojují inovace a kreativitu týmů napříč společností Apple, aby uživatelé měli více možností používat naše produkty způsobem, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám a životu."

Detekce dveří pro nevidomé nebo slabozraké uživatele

Apple představuje detekci dveří, špičkovou navigační funkci pro nevidomé nebo slabozraké uživatele. Funkce Door Detection pomůže uživatelům po příchodu na nové místo najít dveře, zjistit, jak daleko od nich jsou, a popsat jejich atributy - včetně toho, zda jsou otevřené nebo zavřené, a když jsou zavřené, zda je lze otevřít zatlačením, otočením kliky nebo zatažením za kliku. Funkce Door

Detekce dvěří dokáže také číst nápisy a symboly v okolí dveří, například číslo místnosti v kanceláři nebo přítomnost symbolu přístupného vchodu. Tato nová funkce kombinuje výkon LiDARu, kamery a strojového učení přímo v zařízení a bude k dispozici na modelech iPhone a iPad se skenerem LiDAR.

Funkce detekce dveří bude k dispozici v novém režimu detekce v rámci Lupy, vestavěné aplikace společnosti Apple podporující nevidomé a slabozraké uživatele. Funkci detekce dveří lze spolu s funkcemi detekce osob a popisu obrazu používat samostatně nebo současně v režimu detekce, což uživatelům se zrakovým postižením nabízí místo s přizpůsobitelnými nástroji, které jim pomohou s navigací a přístupem k bohatým popisům okolí. Kromě navigačních nástrojů v rámci Lupy budou Apple Maps nabízet zvukovou a haptickou zpětnou vazbu pro uživatele VoiceOver, aby mohli určit výchozí bod pro pěší navigaci.

Zlepšení fyzické a motorické přístupnosti hodinek Apple Watch

Apple Watch jsou pro lidi s tělesným a pohybovým postižením přístupnější než kdy dřív díky funkci Apple Watch Mirroring, která uživatelům pomáhá ovládat Apple Watch na dálku ze spárovaného iPhonu. Díky funkci Apple Watch Mirroring mohou uživatelé ovládat Apple Watch pomocí asistenčních funkcí iPhonu, jako je hlasové ovládání a ovládání spínačů, a používat vstupy včetně hlasových příkazů, zvukových akcí, sledování hlavy nebo externích spínačů Made for iPhone jako alternativy ke klepání na displej Apple Watch. Apple Watch Mirroring využívá hardwarovou a softwarovou integraci, včetně pokroků postavených na AirPlay, aby uživatelé, kteří se spoléhají na tyto mobilní funkce, mohli využívat jedinečné aplikace pro Apple Watch, jako jsou Blood Oxygen, Heart Rate, Mindfulness a další.

Uživatelé navíc mohou Apple Watch ovládat ještě víc, a to jednoduchými gesty rukou. Díky novým rychlým akcím na Apple Watch můžete gestem dvojitého přitlačení přijmout nebo ukončit telefonní hovor, zrušit oznámení, pořídit fotografii, přehrát nebo pozastavit média v aplikaci Now Playing a zahájit, pozastavit nebo obnovit cvičení. Navazuje tak na inovativní technologii použitou v hodinkách Apple Watch AssistiveTouch, která dává uživatelům s odlišnostmi horních končetin možnost ovládat hodinky Apple Watch gesty, jako je stisknutí nebo sevření, aniž by museli klepat na displej.

Živé titulky pro neslyšící a nedoslýchavé uživatele na iPhonu, iPadu a Macu

Pro komunitu neslyšících a nedoslýchavých představuje Apple na iPhonu, iPadu a Macu živé titulky.3 Uživatelé mohou snadněji sledovat jakýkoli zvukový obsah - ať už telefonují nebo volají přes FaceTime, používají videokonference nebo aplikace sociálních médií, streamují mediální obsah nebo konverzují s někým vedle sebe. Uživatelé si také mohou upravit velikost písma pro snadnější čtení. Živé titulky v aplikaci FaceTime připisují účastníkům hovoru automaticky přepisované dialogy, takže skupinové videohovory jsou pro uživatele se sluchovým postižením ještě pohodlnější. Při použití živých titulků v hovorech na Macu mají uživatelé možnost napsat odpověď a nechat ji v reálném čase nahlas přednést ostatním účastníkům hovoru. A protože se Live Captions generují v zařízení, informace o uživateli zůstávají soukromé a bezpečné.

VoiceOver přidává nové jazyky a další funkce

VoiceOver, přední čtečka obrazovky společnosti Apple pro nevidomé a slabozraké uživatele, přidává podporu pro více než 20 dalších jazyků, včetně bengálštiny, bulharštiny, katalánštiny, ukrajinštiny a vietnamštiny.4 Uživatelé si také mohou vybrat z desítek nových hlasů, které jsou optimalizovány pro asistenční funkce v různých jazycích. Tyto nové jazyky, lokality a hlasy budou k dispozici také pro funkce přístupnosti Speak Selection a Speak Screen. Uživatelé VoiceOver na Macu mohou navíc používat nový nástroj Kontrola textu, který odhalí běžné problémy s formátováním, jako jsou duplicitní mezery nebo chybně umístěná velká písmena, což ještě více usnadní korektury dokumentů nebo e-mailů.

Další funkce

  • Pomocí funkce Buddy Controller mohou uživatelé požádat ošetřovatele nebo přítele, aby jim pomohl hrát hru; Buddy Controller spojuje libovolné dva herní ovladače do jednoho, takže vstup pro jednoho hráče může řídit více ovladačů.
  • S funkcí Siri Pause Time mohou uživatelé s poruchami řeči nastavit, jak dlouho bude Siri čekat, než odpoví na požadavek.
  • Režim hlasového ovládání hláskování dává uživatelům možnost diktovat vlastní hlásky pomocí zadávání písmenko po písmenku.5
  • Funkci rozpoznávání zvuků lze přizpůsobit tak, aby rozpoznávala zvuky, které jsou specifické pro prostředí, v němž se člověk nachází, například jedinečný alarm, zvonek u dveří nebo spotřebiče v jeho domácnosti. 
  • Aplikace Apple Books nabídne nová témata a zavede možnosti přizpůsobení, jako je tučné písmo a úprava rozestupů mezi řádky, znaky a slovy pro ještě přístupnější čtení.

Oslava globálního dne přístupnosti 

Tento týden Apple slaví Global Accessibility Awareness Day speciálními sezeními, kurátorovanými kolekcemi a dalšími akcemi: 

  • V Kanadě bude 19. května spuštěna služba SignTime, která zákazníky Apple Store a podpory Apple spojí s tlumočníky amerického znakového jazyka (ASL) na vyžádání. Služba SignTime je již k dispozici zákazníkům v USA, kteří používají ASL, ve Velké Británii, kteří používají britský znakový jazyk (BSL), a ve Francii, kteří používají francouzský znakový jazyk (LSF).
  • Prodejny Apple Store po celém světě nabízejí po celý týden živá setkání, která zákazníkům pomáhají objevovat funkce pro přístupnost iPhonu, a na sociálních kanálech podpory společnosti Apple je prezentován obsah s návody, jak na to.
  • Do aplikace Zástupci na Macu a hodinkách Apple Watch se tento týden dostává zkratka Asistent přístupnosti, která pomáhá doporučovat funkce přístupnosti na základě preferencí uživatele.
  • Tento týden v aplikaci Apple Fitness+ trenér Bakari Williams pomocí ASL upozorňuje na funkce dostupné uživatelům, které jsou součástí pokračující snahy zpřístupnit fitness všem, včetně Audio Hints, což jsou krátké popisné slovní nápovědy na podporu uživatelů, kteří jsou nevidomí nebo slabozrací, a epizod Time to Walk a Time to Run, které se stávají "Time to Walk or Push" a "Time to Run or Push" pro uživatele na vozíku. Trenéři Fitness+ navíc do každého cvičení a meditace začleňují ASL, všechna videa obsahují skryté titulky v šesti jazycích a trenéři předvádějí modifikace každého cvičení, aby se mohli zapojit uživatelé na různých úrovních.
  • Apple Maps obsahují nového průvodce nadace National Park Foundation s názvem Park Access for All, který uživatelům pomáhá objevovat přístupné funkce, programy a služby v parcích po celých USA. Průvodce Gallaudetovy univerzity - přední světové univerzity pro neslyšící, nedoslýchavé a hluchoslepé studenty - představuje podniky a organizace, které si cení, přijímají a upřednostňují komunitu neslyšících a znakový jazyk.
  • Uživatelé si mohou v App Store prohlédnout aplikace zaměřené na přístupnost a silné příběhy tvůrců aplikací, v Apple Books si prohlédnout sbírku Transforming Our World, která obsahuje příběhy lidí s postižením a o lidech s postižením, a v Apple Podcasts se dozvědět o kreativních způsobech, jak technologie podporují přístupnost.  
  • Apple Music upozorní na playlisty Saylists, sbírku playlistů, z nichž každý se zaměřuje na jiný zvuk. Výběr jednoho z nich a zpívání s ním je zábavný a poutavý způsob, jak procvičovat hlasové zvuky nebo logopedickou terapii.
  • Aplikace Apple TV upozorní na nejnovější filmové hity a pořady s autentickým ztvárněním lidí s postižením. Navíc si diváci mohou prohlédnout kolekce s hosty, které připravili významní herci z komunity přístupnosti, včetně Marlee Matlin ("CODA"), Lauren Ridloff ("Eternals"), Selmy Blair ("Introducing, Selma Blair"), Ali Stroker ("Christmas Ever After") a dalších.

Zdroj: Tisková zpráva Apple Newsroom