Loading...

Apple chce rozšířit výrobu mimo Čínu

24.05.2022 06:50

Apple chce rozšířit výrobu mimo Čínu. iPhone by se mohl vyrábět v mnoha různých zemích.

Jak informoval deník The Wall Street Journal (prostřednictvím 9to5Mac), společnost pokročila v plánech na rozšíření svých výrobních kapacit mimo Čínu. Podle zprávy Apple sdělil svým partnerům v dodavatelském řetězci, že chce diverzifikovat své kapacity mimo tuto zemi ještě více, než tomu bylo doposud.

Zatímco většina výroby a montáže společnosti Apple v současné době probíhá v Číně, společnost má část výroby také ve Vietnamu a Indii.

Deník uvádí, že společnost Apple již delší dobu zvažovala plány na geografickou expanzi, ale pandemie zastavila jakékoli okamžité změny. Nedávné přísné uzavírky v Šanghaji však znovu potvrdily potřebu diverzifikace.

Čína je riziková i z geopolitického hlediska. Problematické jsou i její pokračující střety se Spojenými státy v oblasti obchodu.

Pro jakoukoli jinou zemi je však těžké jí konkurovat, protože pouze Čína je dostatečně velká na to, aby splnila obrovské požadavky společnosti Apple na zakázky. Najít levnou a kvalifikovanou pracovní sílu jinde je obtížné. Přechod do alternativních výrobních center, jako je Indie nebo Vietnam, bude pomalý a postupný. Pro Apple to znamená, že dodavatelský řetězec nových produktů (jako je náhlavní souprava AR) bude pravděpodobně převážně založen mimo Čínu.

Zatímco Apple již v zemi dodává iPhony "Made in India", další rozšíření výroby mimo Čínu by mohlo vést k vývozu těchto modelů do celého světa.