Loading...

App Store v roce 2021 zastavil podvodné transakce za 1,5 miliardy USD

02.06.2022 07:26

App Store v roce 2021 zastavil podvodné transakce za téměř 1,5 miliardy dolarů. V průběhu roku zabránil více než 1,6 milionu rizikových a nedůvěryhodných aplikací a aktualizací aplikací v podvádění uživatelů.

Společnost Apple se snaží, aby byl obchod App Store bezpečným a důvěryhodným místem pro objevování a stahování aplikací. Klíčovým pilířem tohoto úsilí je neustálá práce společnosti Apple na odhalování a potírání špatných subjektů, které se snaží podvést vývojáře a uživatele.

Špatní aktéři stále vyvíjejí své metody online podvodů, takže je často obtížnější jejich podvody rozpoznat. Proto společnost Apple pokračuje ve zdokonalování svých postupů, vytváření nových a navrhování řešení, jak těmto hrozbám čelit.

V loňském roce společnost Apple zveřejnila úvodní analýzu prevence podvodů, která ukázala, že jen v roce 2020 kombinace sofistikované technologie a lidských znalostí společnosti Apple ochránila zákazníky před potenciálně podvodnými transakcemi v hodnotě více než 1,5 miliardy dolarů, zabránila pokusům o krádež jejich peněz, informací a času - a zabránila tomu, aby se jim do rukou dostal téměř milion nových problematických aplikací.

Společnost Apple zveřejňuje každoroční aktualizaci této analýzy: V roce 2021 Apple ochránil zákazníky před potenciálně podvodnými transakcemi za téměř 1,5 miliardy dolarů a zabránil podvodům s více než 1,6 milionu rizikových a zranitelných aplikací a aktualizací aplikací.

Úsilí společnosti Apple o prevenci a omezení podvodů v App Storu vyžaduje neustálé sledování a ostražitost více týmů. Neustálý závazek společnosti Apple chránit uživatele před podvodnými aktivitami s aplikacemi, počínaje kontrolou aplikací a konče odhalováním podvodů, opět dokazuje, proč je podle nezávislých a uznávaných bezpečnostních expertů App Store nejbezpečnějším místem pro vyhledávání a stahování aplikací.

Recenze aplikace

Proces App Review je vícevrstevný a kombinuje počítačovou automatizaci s ručním lidským hodnocením. App Review využívá vlastní nástroje, které využívají strojové učení, heuristiku a data nashromážděná od prvního spuštění App Store, což pomáhá rychle získat velké množství informací o potenciálních problémech a porušeních aplikace.

Lidská kontrola je charakteristickou součástí procesu App Review. Tým App Review prověřuje každou aplikaci a každou aktualizaci, aby se ujistil, že dodržují pokyny obchodu App Store týkající se ochrany soukromí, bezpečnosti a spamu. Tento proces slouží jako kritická obranná linie, která pomáhá chránit uživatele před špatnými subjekty.

Cílem App Review je vždy pomoci dostat do obchodu App Store kvalitní nové aplikace.

V roce 2021 pomohla společnost App Review více než 107 000 novým vývojářům dostat jejich aplikace do obchodu. Tento proces může být iterativní, protože někdy mohou být aplikace při prvním předložení ke schválení nedokončené nebo obsahovat chyby, které brání jejich funkčnosti, nebo mohou potřebovat vylepšit své mechanismy moderace obsahu generovaného uživateli. V roce 2021 bylo z různých podobných důvodů odmítnuto nebo odstraněno více než 835 000 problematických nových aplikací a dalších 805 000 aktualizací aplikací. V rámci procesu přezkumu aplikací může každý vývojář, který se domnívá, že byl nesprávně označen za podvodníka, podat odvolání k Radě pro přezkum aplikací.

Menší skupina těchto zamítnutí se týkala hrubých porušení, která mohla poškodit uživatele nebo hluboce snížit jejich zážitek. Jen v roce 2021 tým App Review odmítl více než 34 500 aplikací, protože obsahovaly skryté nebo nedokumentované funkce, a až 157 000 aplikací bylo odmítnuto, protože byly shledány jako spam, napodobeniny nebo zavádějící uživatele, například je manipulovaly k nákupu.

Někdy se nepoctiví vývojáři snaží obejít App Review tím, že vytvoří aplikaci, která se tváří jedním způsobem, ale po schválení změní její koncepci nebo funkce. Když společnost Apple zjistí případy tohoto druhu podvodu, App Review takové aplikace okamžitě odmítne nebo odstraní z obchodu a postižení vývojáři dostanou před ukončením 14denní oznámení o odvolacím řízení. V roce 2021 bylo z obchodu App Store kvůli tomuto druhu porušení odstraněno více než 155 000 aplikací.

App Review hraje velkou roli v úsilí společnosti Apple o ochranu soukromí uživatelů, které je podle společnosti Apple základním lidským právem. Předložené aplikace jsou přezkoumávány, aby se zajistilo, že je s údaji uživatelů nakládáno správně. V roce 2021 tým App Review odmítl více než 343 000 aplikací, protože požadovaly více uživatelských údajů, než bylo nutné, nebo špatně nakládaly s již shromážděnými údaji.

Kodex chování vývojářů společnosti Apple jasně říká, že vývojáři, kteří se opakovaně dopouštějí manipulativního nebo zavádějícího chování - nebo jiného podvodného jednání - budou z programu Apple Developer Program vyřazeni. Tentýž kodex také vyžaduje, aby vývojáři sebe a svou nabídku v App Store prezentovali přesně a čestně, aby se zdrželi chování, které může manipulovat s jakýmkoli prvkem zákaznické zkušenosti v App Store, a aby udržovali vysoce kvalitní obsah, služby a zkušenosti pro zákazníky.

Pokud mají uživatelé k nějaké aplikaci výhrady, mohou ji nahlásit kliknutím na funkci Nahlásit problém v App Storu nebo zavoláním na podporu společnosti Apple a vývojáři mohou využít některý z těchto způsobů nebo další kanály, jako je Feedback Assistant a Apple Developer Support.

Podvodná hodnocení a recenze

Hodnocení a recenze v App Store slouží jako zdroj informací pro uživatele i vývojáře. Mnozí uživatelé iOS se na tuto funkci spoléhají, protože jim pomáhá při rozhodování, zda si aplikaci stáhnout, nebo která možnost aplikace nejlépe vyhovuje jejich potřebám. Tato hodnocení a recenze zase pomáhají zlepšit nalezitelnost v App Store a poskytují smysluplné informace vývojářům, kteří tuto zpětnou vazbu využívají a podle ní vylepšují funkce a nabídku svých aplikací.

Nelegitimní hodnocení a recenze představují pro App Store vážné riziko, protože tento druh podvodu může uživatele přimět ke stažení - a v mnoha případech i ke koupi - nedůvěryhodné aplikace, která se snaží hrát systém prostřednictvím zkreslených informací, místo aby uživatelům poskytla kvalitní zážitek, který od App Store očekávají. Důvěra v tento systém je nesmírně důležitá a iniciativy společnosti Apple proti podvodům pomáhají udržovat jeho integritu. Zdokonalený systém, který kombinuje technologii a lidské hodnocení týmy odborníků, umožňuje společnosti Apple mírnit hodnocení a recenze.

Při více než 1 miliardě hodnocení a recenzí zpracovaných v průběhu roku 2021 společnost Apple systematicky odhalila a zablokovala více než 94 milionů recenzí a více než 170 milionů hodnocení, které nebyly zveřejněny kvůli nesplnění moderátorských standardů. Dalších 610 000 recenzí bylo také odstraněno po zveřejnění na základě podání obav zákazníků a dodatečného lidského hodnocení.

Podvody s účty

Pokud jsou vývojářské účty používány k podvodným účelům lživým nebo obzvláště hrubým způsobem, je účet provinilého vývojáře v programu Apple Developer Program zrušen. Zatímco tito lidé nebo subjekty používají důmyslné techniky, aby své jednání zastřeli, společnost Apple monitoruje, aby zajistila rychlé ukončení souvisejících účtů. V důsledku těchto snah společnost Apple v roce 2021 zrušila více než 802 000 vývojářských účtů. Dalších 153 000 registrací vývojářů bylo zamítnuto kvůli obavám z podvodu, což těmto špatným subjektům zabránilo v odeslání aplikace do obchodu.

Ve snaze chránit uživatele, kteří stahují aplikace mimo bezpečný a důvěryhodný obchod App Store, společnost Apple za posledních 12 měsíců našla a zablokovala více než 63 500 nelegálních aplikací na pirátských stránkách. Tyto obchody distribuují škodlivý software, který je často navržen tak, aby se podobal populárním aplikacím - nebo který modifikuje populární aplikace bez autorizace jejich vývojářů - a zároveň obchází bezpečnostní ochrany obchodu App Store.

Jen za poslední měsíc společnost Apple zablokovala více než 3,3 milionu případů aplikací distribuovaných nelegálně prostřednictvím svého programu Enterprise Developer Program, který je určen velkým organizacím, aby mohly vyvíjet a soukromě distribuovat vlastní aplikace pro interní použití. Pachatelé se snažili tento program zneužít ve snaze obejít App Review nebo zapojit legitimní podnik kompromitací zasvěcené osoby k úniku pověření potřebných k dodání nelegálního obsahu.

Společnost Apple podniká kroky i proti podvodným zákaznickým účtům. V roce 2021 společnost Apple deaktivovala více než 170 milionů zákaznických účtů spojených s podvodnou a zneužívající činností. Pokud účet vykazuje podobné chování jako ty, které se podílely na předchozím zneužití, jsou deaktivovány dříve, než je lze vůbec použít. Kromě toho bylo v roce 2021 odmítnuto více než 118 milionů pokusů o vytvoření účtu, protože vykazovaly vzorce odpovídající podvodné a zneužívající činnosti.

Vymýcení podvodů na úrovni účtů pomáhá omezit tento druh nekalého chování a uživatelům předkládá přesnější informace o relativní kvalitě a popularitě aplikace v App Store.

Podvody s platebními a kreditními kartami

Pro mnoho lidí nejsou žádné údaje citlivější než jejich finanční informace. Proto Apple investoval obrovské prostředky do vytvoření bezpečnějších platebních technologií, jako je Apple Pay a StoreKit. Tyto technologie využívá více než 905 000 aplikací k prodeji zboží a služeb v App Storu. Například u Apple Pay nejsou čísla kreditních karet nikdy sdílena s obchodníky, čímž se eliminuje rizikový faktor v procesu platební transakce.

Stejně jako všechny formy podvodů bere společnost Apple podvody s kreditními kartami velmi vážně a zavázala se chránit obchod App Store a jeho uživatele před tímto druhem trápení. Jen v roce 2021 se díky kombinaci technologie a lidské kontroly podařilo zabránit použití více než 3,3 milionu ukradených karet k potenciálně podvodným nákupům a téměř 600 000 účtů bylo zakázáno znovu provádět transakce. Celkem Apple v roce 2021 ochránil uživatele před potenciálně podvodnými transakcemi v hodnotě téměř 1,5 miliardy dolarů.

Díky úsilí společnosti Apple zůstává App Store bezpečným a důvěryhodným místem, kde mohou uživatelé hledat a stahovat aplikace a kde mohou vývojáři dělat to, co umí nejlépe: tvořit. Aby tento důvěryhodný ekosystém zůstal zachován i v dalších letech, bude Apple i nadále pracovat na odhalování podvodných aktivit a účtů a na prevenci finančních zločinů.

Zdroj: Tisková zpráva Apple Newsroom