Loading...

Swupnil Sahai a jeho spoluzakladatel podávají eso s umělou inteligencí SwingVision

02.06.2022 07:42

Swupnil Sahai a jeho spoluzakladatel podávají eso s umělou inteligencí SwingVision. Aplikace pro iPhone sledující výkonnost chce zpřístupnit tenis jako nikdy předtím.

Swupnil Sahai a jeho spoluzakladatel podávají eso s umělou inteligencí SwingVision. Aplikace pro iPhone sledující výkonnost chce zpřístupnit tenis jako nikdy předtím.

Swupnil Sahai sice ještě nevstoupil na posvátnou antuku French Open ani na travnatý kurt ve Wimbledonu, ale za své živobytí vděčí tenisu, jehož záliba sahá až do dětství.

Generální ředitel a spoluzakladatel aplikace SwingVision pro sledování tenisových výkonů, která je dostupná pouze v App Store, vyrůstal v Bay Area a většinu času trávil na kurtu. Zájem, který v něm vzbudil jeho otec, vedl Sahaie k tomu, že začal hrát ve svém středoškolském tenisovém týmu, a nakonec mu tento sport posloužil jako forma odreagování od stresu během studia na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

Když Sahai - dvojnásobný stipendista WWDC - pracoval jako inženýr v týmu, který používal 3D sledování objektů k vylepšení autonomního řízení, prozřel: Stejné techniky a principy, které používal v práci, by mu mohly pomoci zvýšit úroveň na tenisovém kurtu. Nástroje, které byly na trhu k dispozici pro sledování a analýzu jeho hry, však byly drahé, těžkopádné a často těžko dostupné. 

"Tehdy existovalo několik společností, které vyráběly senzory, jež jste mohli připevnit na rakety, a ty sledovaly nějaké údaje," upřesňuje Sahai. "A pokud jde o používání kamer, nejblíže k tomu měl systém deseti kamer, který měly některé špičkové kluby, ale ten stál kolem 10 000 dolarů za kurt."

Když byly v dubnu 2015 uvedeny na trh hodinky Apple Watch, Sahai rozpoznal potenciál zařízení, které přináší inteligenci přímo na zápěstí uživatele. Začal klíčit nápad, ze kterého se nakonec stala společnost SwingVision.

"To mi okamžitě zažehlo jiskru v hlavě. Napadlo mě: 'Kdybych měl na zápěstí počítač, mohl bych vlastně analyzovat svou formu a údery,'" říká a vzpomíná na první poznámky, které si dělal na svém iPhonu. 

Poté, co se naučil programovat v programovacím jazyce Swift společnosti Apple, využil Sahai služeb svého spolubydlícího z vysoké školy a dalšího tenisového nadšence Richarda Hsu. To, co začalo jako vedlejší projekt s názvem Swing - vydaný v roce 2016 jako aplikace pro Apple Watch - se nakonec změnilo v práci na plný úvazek a vyžádalo si to tým, který se od té doby rozrostl na 12 zaměstnanců.

To, že jsme se stali aplikací dne, pro nás mělo obrovský význam, a to nejen proto, že jsme si ji stáhli hned v den vydání, ale také proto, že se pro nás stala odznakem schválení, který nám ještě několik měsíců poté dodává důvěryhodnost v rozhovorech s potenciálními zákazníky, investory a zaměstnanci.

Swupnil Sahai, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti SwingVision

Sahai a Hsu pak v listopadu 2019 oficiálně uvedli SwingVision na App Store a využili sílu neuronového enginu Apple v iPhonu, iPadu a Apple Watch v kombinaci s myslí poradců a investorů, jako jsou Andy Roddick a James Blake. "To byl opravdu velký rozdíl: zpracování strojového učení, které je možné," říká. 

Aplikace nedávno spustila novou funkci, která tenisovým nadšencům umožňuje napadat autové vhazování přímo ze zápěstí pomocí hodinek Apple Watch. "Je to téměř posunutí hranic lidskosti, protože vám to umožňuje volat lajny přesněji, než byste to dokázali na vlastní oči," říká Sahai. "Všechno, co se nám podařilo udělat v oblasti zpracování videa v reálném čase - okamžité získávání poznatků, možnost uživatelů napadat volání po lajnách přímo na kurtu - nic z toho by nebylo možné bez Neural Engine."

Druhý zásadní rozdíl: App Store, který v roce 2021 označil SwingVision za aplikaci dne a okamžitě ji přinesl do kanálů milionů zákazníků. 

"App Store odvádí dobrou práci při vynořování aplikací, které budou pro zákazníka relevantní, a při prezentaci malých aplikací, ne nutně jen těch velkých," vysvětluje Sahai. "To, že jsme byli uvedeni jako aplikace dne, pro nás mělo obrovský význam, a to nejen v tom, že jsme v den uvedení generovali počet stažení, ale také v tom, že se to stalo odznakem schválení, který nám ještě několik měsíců poté dodává důvěryhodnost v rozhovorech s potenciálními zákazníky, investory a zaměstnanci."

"App Store poskytuje malým týmům a dokonce i jednotlivcům platformu pro oslovení tak masivního publika, aniž by museli vynakládat obrovský rozpočet na marketing," pokračuje. "Zejména příběhy vývojářů a aplikací, které se objevují na kartě Dnes, jsou tak silné, protože vyprávějí hlubší příběh, který pomáhá budovat značku, což je pro tým jakékoli velikosti velmi obtížné."

Dnes má SwingVision více než 10 000 uživatelů měsíčně a stále jich přibývá - a díky ARKitu, vývojovému rámci pro rozšířenou realitu společnosti Apple pro mobilní zařízení se systémy iOS a iPadOS, jich bude ještě mnohem více. Sahai očekává, že pomocí ARKitu bude moci přidávat grafiku přímo na hřiště - což je podle něj vzrušující vyhlídka vzhledem k možnostem živého vysílání, na jejichž začlenění do aplikace společnost v současnosti pracuje.

Představuje si budoucnost, kdy budou všechny tenisové zápasy standardně přenášeny živě, kdy rodiče, kteří kdysi museli zmeškat velké zápasy svých dětí, budou moci díky dobře umístěnému iPhonu nebo iPadu s aplikací SwingVision sledovat na dálku, ať už jsou kdekoli. Zařízení by mohlo téměř okamžitě přenášet videopřenos, aniž by spotřebovalo příliš mnoho baterie nebo obětovalo kvalitu.

Pro trenéry a hráče je hlavní výhodou SwingVision možnost znovu sledovat a analyzovat zápas zaznamenaný v aplikaci na jejich oblíbených zařízeních brzy po jeho skončení. Podle Sahaiové zaznamenává SwingVision v současné době růst zejména na univerzitní scéně, kde aplikaci v současné době používá více než 30 týmů z první divize a očekává se, že v létě přibudou další.

Aplikace se začíná líbit také určitému segmentu profesionálů, kteří se chtějí dostat do vyššího patra tohoto sportu: "hráči mimo první dvoustovku, kteří nemají milionové smlouvy nebo trenéry, kteří by s nimi mohli neustále cestovat," upřesňuje Sahai. 

"Profesionálové mají obvykle přístup k těmto datům v zápasech, které hrají na stadionu," dodává, "ale i když jste profesionální hráč jako Serena Williamsová, drtivou většinu času, kdy hrajete tenis, trávíte na tréninkovém kurtu."

Tým SwingVision také pracuje na přidání vzdáleného koučování do aplikace, což vytváří nové možnosti nesvázané limity fyzické geografie, zejména pro začínající hráče, kteří žijí v zemích, kde nemají v blízkosti špičkové trenéry.

"Díky tomu bude rozvoj tenisu dostupnější," říká Sahai a dívá se do budoucnosti tohoto sportu. "To byl vždy problém, který lidé vnímali: představa, že potřebujete více peněz, abyste ho mohli hrát. Myslím, že se nám podaří tuto bariéru prolomit."

Zdroj: Tisková zpráva Apple Newsroom