Loading...

Apple představuje nové prostředí zamykací obrazovky a způsoby sdílení a komunikace v iOS 16

07.06.2022 06:49

Apple unveils an all-new Lock Screen experience and new ways to share and communicate in iOS 16.

Uživatelé si mohou přizpůsobit zamykací obrazovku, uchovávat rodinné fotografie ve sdílené knihovně fotografií na iCloudu, vyvolávat odeslané zprávy, plánovat poštu a zjišťovat další informace pomocí živého textu a vizuálního vyhledávání.

CUPERTINO, KALIFORNIE Apple v rámci včerejší konference WWDC22 představil iOS 16, který přináší dosud největší aktualizaci zamykací obrazovky a nové funkce pro sdílení, komunikaci a inteligenci, které společně mění způsob, jakým uživatelé iPhone používají. iOS 16 přináší iCloud Shared Photo Library pro bezproblémové sdílení sbírky fotek s rodinou, aktualizace Zpráv a Pošty, které uživatelům pomáhají zůstat v kontaktu, a výkonná vylepšení Live Textu a Visual Look Up.

"iOS 16 je velká verze s aktualizacemi, které změní způsob, jakým používáte iPhone," řekl Craig Federighi, senior viceprezident softwarového inženýrství společnosti Apple. "Přepracovali jsme vzhled a fungování zamykací obrazovky díky novým vzrušujícím funkcím, které ji dělají osobnější a užitečnější, představili jsme sdílenou knihovnu fotografií iCloud pro rodiny, zefektivnili jsme komunikaci díky novým funkcím ve Zprávách a Mailu a využili jsme vyšší inteligenci díky aktualizacím funkcí Live Text a Visual Look Up."

Personalizovaný zážitek ze zamykací obrazovky

Zamykací obrazovka je v iOS 16 osobnější, krásnější a užitečnější. Díky novému vícevrstvému efektu jsou předměty na fotografiích umně zasazeny před čas na zamykací obrazovce, což vytváří pocit hloubky. Uživatelé mohou také změnit vzhled data a času pomocí výrazných stylů písma a výběru barev.  
Zamykací obrazovka obsahuje widgety, které se inspirují komplikacemi hodinek Apple Watch, a usnadňují tak získávání informací na první pohled, například o nadcházejících událostech v kalendáři, počasí, stavu baterie, budících, časových pásmech, průběhu kroužku Aktivita a dalších.

Nová galerie zamykací obrazovky nabízí řadu možností inspirace, například kolekce Apple Pride a Unity na oslavu zvláštních kulturních okamžiků, tapetu Počasí, která zobrazuje živé změny počasí v průběhu dne, a tapetu Astronomie s pohledy na Zemi, Měsíc a sluneční soustavu. Uživatelé si také mohou vytvořit zamykací obrazovky pomocí svých oblíbených emoji nebo barevných kombinací. Díky více zamykacím obrazovkám mohou uživatelé přepínat mezi svými oblíbenými pouhým přejetím prstu.

Nová funkce Live Activities pomáhá uživatelům mít přehled o věcech, které se dějí v reálném čase, například o sportovním zápase, tréninku, sdílení jízdy nebo objednávce dodávky jídla, přímo ze zamčené obrazovky.

Oznámení byla přepracována tak, aby se odvíjela zespodu, a uživatelé tak měli přehled o své personalizované zamykací obrazovce.

Najděte rovnováhu pomocí soustředění

Funkce Focus / Soustředění je výkonnější, snadněji se nastavuje a nyní se propojuje se zamykací obrazovkou, takže uživatelé mohou tapetu a widgety na zamykací obrazovce svázat s konkrétní funkcí Focus. Pro aktivaci funkce Focus mohou uživatelé jednoduše přejet prstem na příslušnou uzamčenou obrazovku. Díky filtrům Focus mohou aplikace jako Kalendář, Pošta, Zprávy a Safari zobrazovat pouze obsah, který je relevantní pro Focus uživatele, což mu pomáhá najít lepší rovnováhu.

Jedno místo pro rodinné fotografie díky sdílené knihovně fotografií iCloud

Sdílená knihovna fotografií iCloud nabízí rodinám nový způsob bezproblémového sdílení fotografií pomocí samostatné knihovny iCloud, na které může spolupracovat, přispívat do ní a užívat si ji až šest uživatelů. Uživatelé si mohou vybrat, zda chtějí sdílet existující fotografie ze svých osobních knihoven, nebo zda chtějí sdílet fotografie na základě počátečního data nebo osob na fotografiích. Uživatel si také může zvolit automatické odesílání fotografií do sdílené knihovny pomocí nového přepínače v aplikaci Fotoaparát. Kromě toho budou uživatelé dostávat inteligentní návrhy na sdílení fotografií, které zahrnují účastníky sdílené knihovny fotografií. Každý uživatel ve sdílené fototéce má přístup k přidávání, mazání, úpravám nebo oblíbení sdílených fotografií nebo videí, které se budou zobrazovat v Pamětech a Doporučených fotografiích každého uživatele, aby si všichni mohli připomenout kompletnější rodinné okamžiky.

Aktualizace zpráv

Uživatelé mohou upravovat nebo vyvolávat nedávno odeslané zprávy, obnovovat nedávno smazané zprávy a označovat konverzace jako nepřečtené, aby se k nim mohli později vrátit. Kromě toho se do Zpráv dostává funkce SharePlay, která umožňuje využívat synchronizovaný obsah, jako jsou filmy nebo písničky, a sdílené ovládání přehrávání, a to vše během chatování ve Zprávách.

Nové nástroje pro poštu

Uživatelé si nyní mohou naplánovat e-maily dopředu a mají dokonce možnost zrušit doručení zprávy ještě předtím, než dorazí do schránky příjemce. Aplikace Mail zjistí, zda uživatel zapomněl do zprávy zahrnout důležitou část, například přílohu. Uživatelé mají také možnost zprávu kdykoli znovu zobrazit pomocí funkce Připomenout později a návrhy na sledování automaticky připomínají uživatelům, aby na e-mail navázali, pokud neobdrželi odpověď. Aplikace Mail také obsahuje největší přepracování vyhledávání a využívá nejmodernější techniky pro poskytování relevantnějších, přesnějších a úplnějších výsledků. Uživatelé vidí poslední e-maily, kontakty, dokumenty a odkazy v okamžiku, kdy začnou vyhledávat e-maily.

Vylepšení živého textu a vizuálního vyhledávání

Funkce Live Text využívá inteligenci zařízení k rozpoznávání textu na obrázcích v systému iOS a nyní se rozšiřuje o video. Uživatelé mohou video pozastavit na libovolném snímku a pracovat s textem. Live Text také přidává možnost, aby uživatelé mohli rychle převádět měnu, překládat text a další funkce.

Funkce Visual Look Up posouvá fotografie ještě dál a představuje novou funkci, která umožňuje uživatelům klepnout a podržet prst na předmětu obrázku, čímž jej vyjmou z pozadí a umístí do aplikací, jako jsou Zprávy. Funkce Visual Look Up se také rozšiřuje o rozpoznávání ptáků, hmyzu a soch.

Peněženka přidává Apple Pay Later, sledování objednávek a další funkce

Apple Pay Later poskytuje uživatelům v USA bezproblémový a bezpečný způsob, jak rozdělit cenu nákupu přes Apple Pay do čtyř stejných splátek rozložených do šesti týdnů, a to s nulovým úrokem a bez jakýchkoli poplatků. Služba Apple Pay Later, která je zabudovaná do aplikace Apple Wallet a navržená s ohledem na finanční zdraví uživatelů, umožňuje v aplikaci Wallet snadno zobrazovat, sledovat a splácet platby Apple Pay Later. Uživatelé mohou o Apple Pay Later požádat při placení pomocí Apple Pay nebo v aplikaci Wallet. Služba Apple Pay Later je k dispozici všude, kde je přijímána služba Apple Pay online nebo v aplikaci, a to prostřednictvím sítě Mastercard. Díky službě Apple Pay Order Tracking mohou uživatelé navíc v aplikaci Wallet dostávat podrobné účtenky a informace o sledování objednávek u zúčastněných obchodníků, kteří nakupují pomocí Apple Pay.

Rozšířená podpora klíčů a ID v aplikaci Peněženka. Uživatelé mohou používat své ID v Peněžence pro aplikace vyžadující ověření totožnosti a věku. Aby bylo zajištěno soukromí a bezpečnost, budou aplikaci poskytnuty pouze nezbytné informace potřebné pro transakci a uživatel je může zkontrolovat a souhlasit s jejich sdílením pomocí Face ID nebo Touch ID. Kromě toho mohou uživatelé v aplikaci Wallet bezpečně sdílet klíče od domova, hotelu, kanceláře a auta prostřednictvím aplikací pro zasílání zpráv, včetně aplikací Messages, Mail a dalších.

Nová generace CarPlay

CarPlay zásadně změnil způsob, jakým lidé komunikují se svými vozidly, a nová generace CarPlay jde ještě dál díky hluboké integraci s hardwarem automobilu. CarPlay bude schopen poskytovat obsah pro více obrazovek ve vozidle a vytvářet tak jednotný a konzistentní zážitek. Hlubší integrace s vozidlem umožní uživatelům provádět úkony, jako je ovládání rádia nebo změna klimatizace, přímo prostřednictvím systému CarPlay, a pomocí údajů o vozidle bude systém CarPlay plynule vykreslovat rychlost, stav paliva, teplotu a další údaje na přístrojové desce. Uživatelé si budou moci přizpůsobit zážitek z jízdy výběrem různých designů přístrojové desky a díky přidané podpoře widgetů budou mít uživatelé k dispozici přehledné informace z oblasti počasí a hudby přímo na palubní desce svého vozu. Další informace o nové generaci CarPlay budou sděleny v budoucnu a vozidla se začnou představovat koncem příštího roku.

Další funkce

  • Safari přidává sdílené skupiny karet, které umožňují sdílet sbírku webových stránek s přáteli a rodinou, takže přidávání karet a sledování toho, co si prohlížejí ostatní, je bezproblémové. Prohlížení v Safari je ještě bezpečnější díky passkeys, jedinečným digitálním klíčům, které se snadno používají, jsou bezpečnější, nikdy se neukládají na webovém serveru a zůstávají v zařízení, takže je hackeři nemohou ukrást při úniku dat nebo uživatele podvést, aby je sdíleli. Klíče passkeys jsou navrženy tak, aby nahradily hesla, a používají Touch ID nebo Face ID k biometrickému ověření a iCloud Keychain k synchronizaci mezi iPhonem, iPadem, Macem a Apple TV s end-to-end šifrováním. Budou fungovat i napříč aplikacemi a webem a uživatelé se mohou přihlašovat k webovým stránkám nebo aplikaci na zařízeních mimo Apple jen pomocí iPhonu.
  • Apple Mapy zavádějí vícezastávkové routování, takže uživatelé si mohou naplánovat až 15 zastávek předem a automaticky synchronizovat trasy z Macu do iPhonu, když jsou připraveni vyrazit. Mapy také přinášejí uživatelům aktualizace tranzitních karet, takže si mohou snadno prohlédnout, kolik je cesta bude stát, přidat tranzitní karty do peněženky, zjistit nízký zůstatek a doplnit tranzitní karty, aniž by museli opustit Mapy.
  • Rodinné sdílení nabízí jednodušší způsob, jak založit účet pro dítě se správnou rodičovskou kontrolou od samého začátku. Obsahuje návrhy omezení vhodných pro daný věk u aplikací, filmů, knih, hudby a dalších položek a jednodušší proces nastavení nového zařízení, který automaticky aplikuje stávající rodičovské kontroly. Když dítě požádá o více času stráveného u obrazovky, mohou to opatrovníci schválit nebo zamítnout přímo ve Zprávách.
  • Diktování nabízí nové prostředí v zařízení, které uživatelům umožňuje plynule přecházet mezi hlasem a dotykem. Uživatelé mohou psát pomocí klávesnice, klepat do textového pole, přesouvat kurzor a vkládat návrhy QuickType, a to vše bez nutnosti zastavit aplikaci Dictation. Diktát navíc obsahuje funkci automatického diktování interpunkce a emoji.
  • Siri přidává možnost spouštět klávesové zkratky ihned po stažení aplikace, aniž by vyžadovala předchozí nastavení. Uživatelé mohou při odesílání zprávy přidat emoji, zvolit automatické odesílání zpráv - přeskočit krok potvrzení - a zavěšovat telefonní hovory a hovory FaceTime zcela bez použití rukou pouhým vyslovením "Hey Siri, hang up".
  • Aplikace Home usnadňuje uživatelům navigaci, organizaci a prohlížení jejich příslušenství a vylepšení základní architektury nabízí uživatelům efektivnější a spolehlivější ovládání jejich chytré domácnosti. Aktualizace softwaru pro iOS 16 přinese podporu standardu pro připojení chytré domácnosti Matter, jakmile bude k dispozici později na podzim, což umožní hladkou spolupráci nejrůznějšího příslušenství napříč platformami a pomůže naplnit skutečnou vizi chytré domácnosti.
  • Aplikace Fitness je k dispozici všem uživatelům iPhonu a pomáhá jim sledovat a plnit fitness cíle, i když nemají hodinky Apple Watch. iPhone uživatelé si mohou v aplikaci Fitness nastavit denní cíl Move a zjistit, jak jejich aktivní kalorie pomohou uzavřít kroužek Move. iPhone pohybové senzory mohou sledovat kroky, vzdálenost, vystoupané lety a tréninky z aplikací třetích stran, které lze převést na odhad aktivních kalorií a přispět tak k dennímu cíli Move uživatele. Uživatelé mohou svůj prsten Move také sdílet s přáteli pro další motivaci.
  • Aplikace Zdraví přidává aplikaci Léky, která uživatelům umožňuje pohodlně sestavovat a spravovat seznam léků, vytvářet rozvrhy a upomínky a sledovat jejich léky, vitamíny nebo doplňky stravy. V USA mohou uživatelé jednoduše namířit fotoaparát iPhonu na štítek a přidat léky, přečíst si informace o lécích, které užívají, a obdržet upozornění, pokud se u jejich léků vyskytnou potenciální kritické interakce. Kromě toho mohou uživatelé sdílet své údaje v aplikaci Health se svými blízkými a snadno si vytvořit PDF s dostupnými zdravotními záznamy z připojených zdravotnických zařízení přímo z aplikace Health.
  • Apple News představují novou sekci Můj sport, v níž můžete snadno sledovat oblíbené týmy a ligy, dostávat články od stovek předních vydavatelů, přistupovat k výsledkům, rozpisům a tabulkám nejlepších profesionálních a univerzitních lig a sledovat nejzajímavější momenty přímo v aplikaci News.
  • Aplikace Game Center obsahuje přepracovaný panel, který na jednom místě zobrazuje aktivity a úspěchy přátel z her a usnadňuje hráčům zapojení do hry nebo soupeření s přáteli.
  • Přizpůsobený prostorový zvuk umožňuje ještě přesnější a pohlcující poslech. Posluchači si mohou pomocí kamery TrueDepth na iPhonu vytvořit osobní profil Spatial Audio, který jim poskytne poslechový zážitek vyladěný přesně na míru.
  • Nový nástroj pro ochranu soukromí s názvem Safety Check může být užitečný uživatelům, jejichž osobní bezpečnost je ohrožena domácím nebo partnerským násilím, a to rychlým odebráním veškerého přístupu, který poskytli ostatním. Zahrnuje nouzový reset, který uživatelům pomáhá snadno se odhlásit z iCloudu na všech ostatních zařízeních, resetovat oprávnění k ochraně soukromí a omezit zasílání zpráv pouze na zařízení, které mají v ruce. Pomáhá také uživatelům pochopit a spravovat, kterým lidem a aplikacím udělili přístup.
  • Mezi aktualizace zpřístupnění patří funkce Door Detection, která nevidomým nebo slabozrakým uživatelům pomáhá pomocí iPhonu ujít posledních pár metrů k cíli, a funkce Apple Watch Mirroring pro uživatele s tělesným a pohybovým postižením, kteří se při plném ovládání Apple Watch z iPhonu mohou spoléhat na asistenční funkce, jako je hlasové ovládání a ovládání přepínačem. Kromě toho živé titulky usnadňují komunitě neslyšících a nedoslýchavých sledování telefonního hovoru nebo hovoru přes FaceTime, používání videokonference nebo aplikace sociálních médií, streamování mediálního obsahu nebo konverzaci s někým vedle nich.

Dostupnost

Náhled iOS 16 pro vývojáře je od dnešního dne k dispozici členům programu Apple Developer Program na adrese developer.apple.com a veřejná beta verze bude uživatelům iOS k dispozici příští měsíc na adrese beta.apple.com. Nové softwarové funkce budou k dispozici letos na podzim jako bezplatná aktualizace softwaru pro iPhone 8 a novější. Další informace najdete na webu apple.com/ios/ios-16-preview. Funkce se mohou změnit. Některé funkce nemusí být dostupné ve všech regionech nebo ve všech jazycích.

Na základě tiskových zpráv Apple Newsroom