Loading...

Apple představil proceosor M2, který ještě více posunul výkon a možnosti modelu M1

07.06.2022 07:02

M2 přináší zcela přepracovanému MacBooku Air a aktualizovanému 13palcovému MacBooku Pro novou úroveň energeticky úsporného výkonu a schopností.

M2 přináší zcela přepracovanému MacBooku Air a aktualizovanému 13palcovému MacBooku Pro novou úroveň energeticky úsporného výkonu a schopností.

Společnost Apple v rámci konference WWDC22 z 6.6.2022 představila procesor M2, který zahajuje novou generaci křemíkové výbavy zařízení Apple určeného speciálně pro počítače Mac. M2 je vyroben druhou generací 5nanometrové technologie a díky o 18 procent rychlejšímu CPU, o 35 procent výkonnějšímu GPU a o 40 procent rychlejšímu Neural Engine posouvá špičkový výkon na watt, který nabízí M1.1 Oproti M1 má také o 50 procent větší propustnost paměti a až 24 GB rychlé sjednocené paměti. To vše - a navíc nové vlastní technologie a vyšší efektivitu - přináší M2 do zcela přepracovaného MacBooku Air a aktualizovaného 13palcového MacBooku Pro.
"M2 zahajuje druhou generaci čipů řady M a překonává pozoruhodné vlastnosti M1," řekl Johny Srouji, senior viceprezident společnosti Apple pro hardwarové technologie. "Díky našemu neúnavnému zaměření na úsporný výkon přináší M2 rychlejší CPU, GPU a Neural Engine. Spolu s vyšší propustností paměti a novými funkcemi, jako je akcelerace ProRes, pokračuje M2 v obrovském tempu inovací křemíku Apple pro Mac."

Více tranzistorů, více paměti

Systém na čipu (SoC) M2 je vyroben pomocí vylepšené 5nanometrové technologie druhé generace a obsahuje 20 miliard tranzistorů - o 25 procent více než M1. Další tranzistory zlepšují vlastnosti celého čipu, včetně paměťového řadiče, který poskytuje 100 GB/s unifikované paměťové propustnosti - o 50 % více než M1. A díky až 24 GB rychlé sjednocené paměti zvládne M2 ještě větší a složitější pracovní zátěž.

Vyšší výkon s nízkou spotřebou energie

Nový procesor je vybaven rychlejšími výkonnými jádry spojenými s větší vyrovnávací pamětí, zatímco úsporná jádra byla výrazně vylepšena pro ještě větší nárůst výkonu. Společně poskytují o 18 % vyšší vícevláknový výkon než M1, takže M2 dokáže s velmi malou spotřebou energie zvládnout úlohy náročné na výkon procesoru, jako je vytváření hudby s vrstvami efektů nebo aplikace složitých filtrů na fotografie.1 V porovnání s nejnovějším desetijádrovým čipem pro notebooky PC poskytuje procesor v M2 téměř dvojnásobný výkon při stejné úrovni spotřeby. A M2 poskytuje špičkový výkon čipu PC při spotřebě pouhé čtvrtiny energie.2 Ve srovnání s nejnovějším 12jádrovým čipem pro notebooky PC - který potřebuje dramaticky více energie, aby dosáhl zvýšení výkonu, a proto se nachází v tlustších, teplejších a hlučnějších systémech s menší výdrží baterie - poskytuje M2 téměř 90 % špičkového výkonu 12jádrového čipu při spotřebě pouhé čtvrtiny energie.

M2 je také vybaven grafickým procesorem Apple nové generace s až 10 jádry - o dvě více než M1. V kombinaci s větší vyrovnávací pamětí a větší šířkou paměťového pásma přináší 10jádrový GPU velký nárůst grafického výkonu, který je až o 25 % vyšší než u M1 při stejné úrovni spotřeby a až o 35 % vyšší výkon při maximální spotřebě. V porovnání s integrovanou grafikou nejnovějšího čipu pro notebooky přináší GPU v M2 2,3× vyšší výkon při stejné úrovni spotřeby a odpovídá jejímu maximálnímu výkonu při použití pětiny energie. Vyšší výkon na watt u M2 umožňuje systémům výjimečnou výdrž na baterie a chladný a tichý chod i při hraní graficky náročných her nebo úpravě rozsáhlých snímků ve formátu RAW.

Vlastní technologie nové generace společnosti Apple

  • M2 přináší do Macu nejnovější vlastní technologie Apple, které umožňují nové možnosti, lepší zabezpečení a další funkce:
  • Neural Engine dokáže zpracovat až 15,8 bilionu operací za sekundu - o víc než 40 procent víc než M1.
  • Mediální engine obsahuje dekodér videa s vyšší šířkou pásma, který podporuje video 8K H.264 a HEVC.
  • Výkonný video engine Apple ProRes umožňuje přehrávat více streamů videa v rozlišení 4K i 8K.
  • Nejnovější technologie Apple Secure Enclave poskytuje nejlepší zabezpečení ve své třídě.
  • Nový procesor obrazového signálu (ISP) přináší lepší redukci obrazového šumu.

macOS, M2 a aplikace

MacOS byl navržen pro křemík Apple a kombinace macOS Monterey a nového výkonného M2 přináší uživatelům průlomový výkon a produktivitu. Počítače Mac s křemíkem Apple mají přístup k dosud největší sbírce aplikací pro Mac, včetně aplikací pro iPhone a iPad, které lze spustit na Macu, a univerzálních aplikací, které odemykají plný výkon čipů řady M.
MacOS Ventura, který přijde letos na podzim, také naplno využije M2 a přinese nové funkce včetně Stage Manageru a nové výkonné funkce Continuity Camera a Handoff ve FaceTime. macOS Ventura také obsahuje velké aktualizace Safari, Mailu, Zpráv, Spotlightu a dalších.

Apple Silicon a životní prostředí

Úsporný výkon M2 pomáhá novému MacBooku Air a 13palcovému MacBooku Pro splňovat vysoké standardy Apple pro energetickou účinnost. V současné době je Apple v rámci globálních firemních operací uhlíkově neutrální a do roku 2030 plánuje mít nulový dopad na klima v rámci celého podniku, což zahrnuje výrobní dodavatelské řetězce a všechny životní cykly produktů. To znamená, že každý čip, který Apple vytvoří, od návrhu až po výrobu, bude stoprocentně uhlíkově neutrální.

Na základě tiskových zpráv Apple Newroom