Loading...

Apple představuje zcela nový MacBook Air s novým čipem M2

07.06.2022 07:07

Apple představuje zcela nový MacBook Air s novým čipem M2.

MacBook Air má nový, nápadně tenký design ve čtyřech krásných provedeních, větší 13,6palcový Liquid Retina displej, 1080p HD kameru, nabíjení MagSafe a další funkce.

M2 přichází také do 13palcového MacBooku Pro s 24 GB rychlé sjednocené paměti, akcelerací ProRes a až 20hodinovou výdrží baterie.

Apple na WWDC22 představil 6.6.2022 zcela přepracovaný MacBook Air a aktualizovaný 13palcový MacBook Pro, které jsou poháněny novým čipem M2 - ten posouvá průlomový výkon a schopnosti čipu M1 ještě dál. MacBook Air posouvá vše, co uživatelé na nejprodávanějším notebooku na světě milují, na další úroveň. Díky zcela novému, nápadně tenkému designu a ještě vyššímu výkonu má MacBook Air také větší 13,6palcový Liquid Retina displej, 1080p FaceTime HD kameru, zvukový systém se čtyřmi reproduktory, až 18hodinovou výdrž baterie a nabíjení MagSafe. Nyní je k dispozici ve čtyřech provedeních - stříbrném, vesmírně šedém, půlnočním a hvězdném. M2 přichází také do 13palcového MacBooku Pro, druhého nejprodávanějšího notebooku na světě - přináší neuvěřitelný výkon, až 24 GB unifikované paměti, akceleraci ProRes a až 20hodinovou výdrž baterie, a to vše v kompaktním provedení. Nový MacBook Air a aktualizovaný 13palcový MacBook Pro se připojují k ještě výkonnějším 14 a 16palcovým MacBookům Pro s M1 Pro a M1 Max a doplňují tak nejsilnější řadu notebooků Mac, jaká kdy byla nabízena. Oba notebooky budou k dispozici příští měsíc.

"Jsme nadšeni, že můžeme náš nový čip M2 přinést do dvou nejoblíbenějších notebooků na světě - MacBooku Air a 13palcového MacBooku Pro," řekl Greg Joswiak, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing. "MacBook Air, kompletně přepracovaný na základě M2, je tenčí, lehčí a rychlejší, má větší displej, lepší fotoaparát a celodenní výdrž baterie, a to ve čtyřech krásných provedeních. Pouze s křemíkem Apple lze vytvořit tak tenký a lehký notebook s konstrukcí bez ventilátoru a s takovou kombinací výkonu a schopností. M2 přichází také do 13palcového MacBooku Pro, který se vyznačuje neuvěřitelným výkonem, akcelerací ProRes, až 24 GB paměti a až 20hodinovou výdrží na baterii - náš nejpřenosnější profesionální notebook je tak ještě lepší."

M2 nabíjí nejoblíbenější systémy Apple

M2 zahajuje druhou generaci čipů Apple řady M a rozšiřuje pozoruhodné funkce M1. Díky špičkové energetické účinnosti, jednotné paměťové architektuře a vlastním technologiím přináší tento nový čip ještě vyšší výkon a možnosti nejoblíbenějším notebookům Apple Mac - MacBooku Air a 13palcovému MacBooku Pro. M2 je vybaven osmijádrovým CPU nové generace s pokroky ve výkonu i efektivitě jader spolu s grafickým procesorem Apple nové generace, který má nyní až 10 jader - o dvě více než M1. M2 poskytuje 100GB/s šířku pásma sjednocené paměti a podporuje až 24GB rychlou sjednocenou paměť, takže snadno zvládne i větší a složitější pracovní zátěž. M2 je navržen tak, aby výrazně zrychlil pracovní postupy s videem, a přidává také mediální engine nové generace a výkonný video engine ProRes pro hardwarově akcelerované kódování a dekódování, takže systémy s M2 budou moci přehrávat více streamů videa 4K a 8K než dříve.

Zcela nový MacBook Air, kompletně přepracovaný kolem M2

MacBook Air je od základu postavený na základě M2 a má zcela nový design, který je pozoruhodně tenký z každého úhlu. Měří pouhých 11,3 mm, váží jen 2,7 kg a má odolný celohliníkový unibody kryt, který působí neuvěřitelně pevně a je vyroben tak, aby vydržel. Tento tenký a lehký design integruje své komponenty tak efektivně, že výsledkem je úžasné snížení objemu o 20 %. Díky energetické účinnosti M2 jsou všechny schopnosti MacBooku Air zabudovány do tichého designu bez ventilátorů. Kromě stříbrné a vesmírně šedé barvy je nyní MacBook Air k dispozici ve dvou nových provedeních - půlnočním a hvězdném.

Do MacBooku Air se vrací technologie MagSafe, která uživatelům poskytuje speciální nabíjecí port, který lze snadno připojit, a zároveň chrání MacBook Air, když je připojen, protože se rychle uvolní, pokud dojde k náhodnému vytažení nabíjecího kabelu. MacBook Air je také vybaven dvěma porty Thunderbolt pro připojení nejrůznějšího příslušenství a 3,5mm audio konektorem s podporou vysokoimpedančních sluchátek. Magic Keyboard je navíc vybavena funkční řadou na celou výšku s Touch ID a prostorným, špičkovým trackpadem Force Touch.

Nový 13,6palcový displej Liquid Retina

Nový MacBook Air má nádherný 13,6palcový Liquid Retina displej, který byl rozšířen blíže k bokům a nahoru kolem fotoaparátu, aby se uvolnilo místo pro panel nabídek. Výsledkem je větší displej s mnohem tenčími okraji, takže uživatelé mají k dispozici více prostoru na obrazovce, na které si mohou prohlížet obsah s vynikajícími detaily. S jasem 500 nitů je také o 25 procent jasnější než dříve. Nový displej navíc nyní podporuje 1 miliardu barev, takže fotografie a filmy vypadají neuvěřitelně živě.

Kamera FaceTime HD 1080p a zvukový systém se čtyřmi reproduktory

MacBook Air je vybaven novou kamerou FaceTime HD s rozlišením 1080p, větším obrazovým snímačem a efektivnějšími pixely, které oproti předchozí generaci poskytují dvojnásobné rozlišení a výkon při slabém osvětlení. V kombinaci s výpočetním výkonem pokročilého procesoru obrazového signálu v M2 budou uživatelé při videohovorech vypadat skvěle.

MacBook Air je také vybaven zvukovým systémem se čtyřmi reproduktory. Aby se reproduktory a mikrofony vešly do tak tenké konstrukce, jsou kompletně integrovány mezi klávesnici a displej - to vše při ještě lepším zvukovém zážitku. Soustava tří mikrofonů zachycuje čistý zvuk pomocí pokročilých algoritmů formování paprsku, zatímco reproduktory zajišťují lepší stereofonní oddělení a čistotu hlasu. MacBook Air také podporuje pohlcující prostorový zvuk pro hudbu a filmy s technologií Dolby Atmos. 

Ještě vyšší výkon MacBooku Air

  • Verze M2 posouvá výkon MacBooku Air ještě dál. 
  • Při intenzivním pracovním zatížení, jako je střih složitých časových os ve Final Cut Pro, je výkon téměř o 40 procent vyšší než u předchozí generace a až 15× vyšší u zákazníků, kteří nepřešli na křemík Apple.
  • Aplikace filtrů a efektů v aplikacích, jako je Adobe Photoshop, je až o 20 procent rychlejší než dříve a až 5× rychlejší pro zákazníky, kteří dosud nepřešli na křemík Apple.6
  • A i s větším displejem a vyšším výkonem má MacBook Air stejně skvělou celodenní výdrž baterie jako dřív - až 18 hodin přehrávání videa.

Nové možnosti nabíjení

MacBook Air nabízí řadu možností nabíjení, včetně zcela nového 35W kompaktního napájecího adaptéru se dvěma porty USB-C, takže uživatelé mohou nabíjet dvě zařízení najednou. A poprvé MacBook Air podporuje rychlé nabíjení, které umožňuje nabít zařízení až na 50 % za pouhých 30 minut pomocí volitelného 67W napájecího adaptéru USB-C. Nový 35W kompaktní napájecí adaptér se dvěma porty USB-C. Nový 67W napájecí adaptér USB-C se dvěma porty USB-C. 

13palcový MacBook Pro s M2

  • Uživatelé si oblíbili výkon, který 13palcový MacBook Pro poskytuje ve svém kompaktním provedení. Nyní s verzí M2 získává nejpřenosnější profesionální notebook Apple ještě více možností ve stejně skvělém provedení.
  • Díky rychlejšímu osmijádrovému CPU a desetijádrovému GPU je práce s obrázky ve formátu RAW v aplikacích, jako je Affinity Photo, téměř o 40 % rychlejší než u předchozí generace a až 3,4× rychlejší pro uživatele, kteří přecházejí z modelu bez křemíku Apple.
  • Hraní graficky náročných her, jako je Baldur's Gate 3, je také téměř o 40 procent rychlejší než u předchozího 13palcového MacBooku Pro a až 3,3x rychlejší pro zákazníky, kteří přecházejí z modelu bez křemíku Apple.
  • Díky aktivnímu systému chlazení je 13palcový MacBook Pro navržen tak, aby si udržel svůj profesionální výkon.
  • Díky technologii M2 13palcový MacBook Pro také podporuje až 24 GB sjednocené paměti - spolu s o 50 % větší šířkou paměťového pásma -, takže multitasking a práce s velkými zdroji jsou velmi plynulé.
  • Díky podpoře kódování a dekódování ProRes v multimediálním enginu M2 mohou uživatelé přehrávat až 11 streamů 4K a až dva streamy 8K ProRes videa. A své videoprojekty mohou převádět do ProRes téměř 3x rychleji než dříve.
  • Třináctipalcový MacBook Pro nabízí fenomenální výdrž baterie až 20 hodin přehrávání videa.

macOS Monterey

Díky macOS Monterey a křemíku Apple přinášejí MacBook Air a 13palcový MacBook Pro uživatelům ještě vyšší výkon a produktivitu. Nástroje pro kontinuitu, jako je Universal Control, usnadňují uživatelům bezproblémovou práci na Macu a iPadu, zatímco AirPlay to Mac umožňuje uživatelům přehrávat téměř cokoli z iPhonu nebo iPadu přímo na úžasném Retina displeji Macu. FaceTime obsahuje zvukové a obrazové funkce včetně režimu Portrét a prostorového zvuku, díky nimž jsou hovory přirozenější a realističtější, zatímco SharePlay umožňuje uživatelům Macu sdílet zážitky prostřednictvím FaceTime. Funkce Live Text a Visual Look Up využívají inteligenci pro zobrazení užitečných informací, Safari obsahuje výkonnou organizaci karet pomocí Skupin karet a funkce Shortcuts přináší do Macu snadnou automatizaci. 

MacOS Ventura, který přijde letos na podzim, bude také plně využívat M2 a přinese nové funkce včetně Správce scén a nové výkonné funkce s kamerou Continuity Camera a funkcí Handoff ve FaceTimu. macOS Ventura také obsahuje velké aktualizace Safari, Mailu, Zpráv, Spotlightu a dalších funkcí.

Lepší pro životní prostředí

Nové MacBooky Air i 13palcové MacBooky Pro minimalizují svůj dopad na životní prostředí - v magnetech krytů se nyní používají ze 100 % recyklované prvky vzácných zemin. MacBook Air používá ve svém krytu 100 procent recyklovaného hliníku a je prvním produktem Apple, který používá certifikovanou recyklovanou ocel. Oba produkty splňují vysoké standardy společnosti Apple pro energetickou účinnost, neobsahují řadu škodlivých látek a v obalech používají dřevěná vlákna, která pocházejí z odpovědně obhospodařovaných lesů. V současné době je Apple v rámci globálních firemních operací uhlíkově neutrální a do roku 2030 plánuje mít nulový dopad na klima v rámci celého podniku, což zahrnuje výrobní dodavatelské řetězce a všechny životní cykly výrobků. To znamená, že každý Mac, který Apple vytvoří, od návrhu až po výrobu, bude stoprocentně uhlíkově neutrální.

Ceny a dostupnost

  • Zcela nový MacBook Air a aktualizovaný 13palcový MacBook Pro budou k dispozici na webu apple.com/store a v aplikaci Apple Store. K zákazníkům se začnou dostávat a ve vybraných prodejnách Apple Store a u autorizovaných prodejců Apple budou k dispozici příští měsíc.
  • Cena MacBooku Air s M2 začíná na 1 199 dolarech (USA) a 1 099 dolarech (USA) pro školství. Další technické specifikace jsou k dispozici na webu apple.com/macbook-air-m2.
  • Cena 13palcového MacBooku Pro s M2 začíná na 1 299 USD (USA) a 1 199 USD (USA) pro vzdělávací zařízení. Další technické specifikace jsou k dispozici na apple.com/macbook-pro-13.
  • Další technické specifikace a podrobnosti o příslušenství Apple - včetně 30W napájecího adaptéru USB-C za 39 USD (USA), 35W kompaktního napájecího adaptéru s dvěma porty USB-C za 59 USD (USA), 35W napájecího adaptéru s dvěma porty USB-C za 59 USD (USA) kompatibilního se sadou World Travel Adapter Kit za 29 USD (USA) a 67W napájecího adaptéru USB-C za 59 USD (USA) - jsou k dispozici na apple.com/mac. Kompaktní napájecí adaptér 35W Dual USB-C Port je k dispozici zákazníkům v Kanadě, Číně, Japonsku, Mexiku, na Filipínách, Tchaj-wanu, v Thajsku a v USA.
  • Každý zákazník, který si koupí Mac od Applu, může využít bezplatné osobní online sezení se specialistou Applu, nechat si ve vybraných prodejnách nastavit svůj produkt včetně pomoci s přenosem dat a získat návod, jak si nový Mac nastavit tak, aby fungoval podle jeho představ.
  • V rámci služby Apple Trade In mohou zákazníci vyměnit svůj stávající počítač a získat kredit na nový Mac. Zákazníci mohou navštívit stránku apple.com/shop/trade-in a zjistit, jakou hodnotu má jejich zařízení.
  • AppleCare+ pro Mac poskytuje odbornou technickou podporu a další hardwarové krytí od společnosti Apple, včetně až dvou případů ochrany proti náhodnému poškození každých 12 měsíců, přičemž každý z nich je zpoplatněn.

Na základě tiskových zpráv Apple Newsroom