Loading...

watchOS 9 přináší nové způsoby, jak zůstat připojený, aktivní a zdravý

07.06.2022 07:22

watchOS 9 přináší nové způsoby, jak zůstat připojený, aktivní a zdravý. Představujeme více přizpůsobitelných ciferníků, vylepšenou aplikaci Cvičení, fáze spánku, první funkci svého druhu Historie AFib a zcela novou aplikaci Léky.

Apple představuje více přizpůsobitelných ciferníků, vylepšenou aplikaci Cvičení, fáze spánku, první funkci svého druhu Historie AFib a zcela novou aplikaci Léky.

Společnost Apple na konferenci WWDC22 z 6.6.2022 představila watchOS 9, který přináší nové funkce a vylepšené zážitky do předního operačního systému pro nositelná zařízení na světě. Uživatelé Apple Watch si nyní budou moci vybrat z více ciferníků s bohatšími komplikacemi, které poskytují více informací a příležitostí k personalizaci. V aktualizované aplikaci Workout pomáhají uživatelům posunout trénink na vyšší úroveň pokročilé metriky, pohledy a tréninkové zážitky inspirované výkonnými sportovci. watchOS 9 přináší do aplikace Sleep fáze spánku a nová funkce AFib History, kterou schválila FDA, poskytuje hlubší přehled o stavu uživatele. Nová aplikace Léky usnadňuje uživatelům pohodlnou a diskrétní správu, porozumění a sledování léků.
"Uživatelé po celém světě si hodinky Apple Watch oblíbili, protože jim pomáhají zůstat ve spojení s těmi, které mají rádi, být aktivnější po celý den a lépe spravovat své zdraví," řekl Jeff Williams, provozní ředitel společnosti Apple. "Letos na podzim posune watchOS 9 zážitek z Apple Watch na další úroveň díky vědecky ověřeným poznatkům v oblasti fitness, spánku a zdraví srdce a zároveň uživatelům poskytne kreativnější způsoby, jak si Apple Watch přizpůsobit podle svého."

Nové ciferníky hodinek pro každého 

Zážitek z Apple Watch začíná u ciferníků, které dávají uživatelům možnost vyjádřit osobní styl a zároveň je díky komplikacím na první pohled spojují s relevantními informacemi. watchOS 9 představuje čtyři nové ciferníky: Lunární, který znázorňuje vztah mezi gregoriánským a lunárním kalendářem, používaným v mnoha kulturách, například čínské, islámské a hebrejské; Playtime, dynamické umělecké dílo, které je pro Apple Watch jedinečné a vzniklo ve spolupráci s umělcem Joi Fultonem; Metropolitní, klasický ciferník s písmem, jehož styl se mění podle toho, jak se otáčí korunka Digital Crown; a Astronomický, původní ciferník, který byl kompletně přepracován a obsahuje novou mapu hvězd a aktuální údaje o mracích.

Systém watchOS 9 přináší vylepšené a modernizované komplikace na některých z nejklasičtějších ciferníků, jako jsou Utility, Simple a Activity Analog, spolu s úpravou barvy pozadí u ciferníků Modular, Modular Compact a X-Large pro další personalizaci. Nový ciferník Portréty zobrazuje efekt hloubky na více fotografiích, včetně koček, psů a krajin, zatímco čínské písmo bylo přidáno jako možnost pro ciferníky California a Typograph. Funkce Focus nyní umožňuje uživatelům vybrat si ciferník Apple Watch, který se automaticky zobrazí při spuštění určitého Focusu na iPhonu, například ciferník Fotky během Osobního Focusu, což uživatelům pomáhá zůstat v přítomnosti.

Aktualizace aplikací pro cvičení

Aplikace Cvičení, jedna z nejoblíbenějších aplikací na Apple Watch, byla aktualizována tak, aby poskytovala bohatší metriky pro měření výkonu a nové tréninkové zkušenosti, které uživatelům pomohou dosáhnout fitness cílů. Známý displej během tréninku teď používá korunku Digital Crown k otáčení mezi přehlednými zobrazeními Workout Views, takže uživatelé mohou vidět důležité metriky pro různé tréninkové styly. Ke sledování intenzity tréninku lze využít zóny srdečního tepu, které lze vytvořit ručně nebo automaticky vypočítat na základě personalizovaných údajů o zdraví. Intervalový trénink je důležitou součástí každého tréninkového plánu a v systému watchOS 9 aplikace Trénink zavádí vlastní tréninky, které lze použít k vytvoření strukturovaného tréninku, který může zahrnovat intervaly práce a odpočinku. Lze přidat nová upozornění, včetně upozornění na tempo, výkon, tepovou frekvenci a kadenci, která uživatele během tréninku vedou.

Pro triatlonisty nyní aplikace Trénink podporuje nový typ tréninku Multisport, který automaticky přepíná mezi libovolnou sekvencí tréninků plavání, jízdy na kole a běhu, přičemž k rozpoznání pohybových vzorců využívá snímače pohybu. Po dokončení každého tréninku se na přepracované souhrnné stránce v aplikaci Fitness zobrazí další podrobnosti s interaktivními grafy pro přesnější analýzu.

Udělejte to hned zkraje

Hodinky Apple Watch jsou už teď výkonným nástrojem pro běžce a watchOS 9 přináší další data a funkce, které pomáhají sledovat, jak efektivně uživatelé běhají. Nové metriky běžecké formy, včetně délky kroku, doby kontaktu se zemí a vertikální oscilace, lze přidat jako metriky v zobrazeních tréninku. Tyto metriky se zobrazují v přehledu aplikace Fitness a v aplikaci Zdraví, kde mohou uživatelé sledovat trendy v čase a učit se ze vzorců.

Uživatelé si mohou zvolit, zda chtějí závodit se svým nejlepším nebo posledním výsledkem na často používaných trasách, a během tréninku dostávat upozornění na to, že jsou před nebo za svým tempem, a také na to, že vybočili z trasy. Nová funkce pacer navíc umožňuje uživatelům zvolit si vzdálenost a cíl pro čas, za který chtějí běh dokončit, a vypočítat tempo potřebné k dosažení cíle. Během tréninku mohou sledovat upozornění na tempo a poskytované metriky.

Vylepšení plavání

Do tréninků plavání v bazénu byla přidána detekce kickboardu jako nový typ záběru pomocí fúze senzorů v hodinkách Apple Watch, která automaticky rozpozná, kdy uživatelé plavou s kickboardem, a zařadí tento typ záběru do souhrnu tréninku spolu s uplavanou vzdáleností. Plavci teď mohou sledovat svou efektivitu pomocí skóre SWOLF - počtu záběrů v kombinaci s časem v sekundách potřebným k uplavání jedné délky bazénu. Uživatelé si mohou v přehledu tréninku zobrazit svůj průměr SWOLF pro každou sadu.

Získejte z tréninků Apple Fitness+ víc

Apple Fitness+ je první fitness a wellness služba vytvořená kolem hodinek Apple Watch a navržená tak, aby byla vstřícná ke všem. Inteligentně začleňuje metriky tréninku v reálném čase z Apple Watch přímo na obrazovku iPhonu, iPadu nebo Apple TV a motivuje uživatele všech úrovní od začátku až do konce. S watchOS 9 se při trénincích Fitness+ kromě trenérských pokynů nyní zobrazují i pokyny na obrazovce, které uživatelům pomáhají vytěžit z tréninku maximum, včetně: Intenzita pro HIIT, cyklistiku, veslování a běžecký pás; počet úderů za minutu (SPM) pro veslování; počet otáček za minutu (RPM) pro cyklistiku; a sklon pro chodce a běžce na běžeckém pásu. 

Předplatitelé Fitness+ bez Apple TV mohou nyní pomocí AirPlay streamovat tréninky a meditace s metrikami na obrazovce do kompatibilních televizorů a zařízení třetích stran, což jim umožní trénovat kdekoli a kdykoli.

Poznatky o spánku

Funkce Sleep na hodinkách Apple Watch již umožňuje uživatelům vytvářet plány Wind Down a Bedtime a také sledovat spánek, aby jim pomohla splnit jejich cíle. Sledování spánku v systému watchOS 9 poskytuje ještě více informací díky zavedení spánkových fází. Pomocí signálů z akcelerometru a snímače srdečního tepu mohou Apple Watch zjistit, kdy se uživatelé nacházejí v REM, jádrovém nebo hlubokém spánku. Uživatelé uvidí údaje o fázích spánku na hodinkách Apple Watch v aplikaci Spánek a mohou si zobrazit podrobnější informace, jako je doba spánku, spolu s dalšími ukazateli, jako je srdeční frekvence a dechová frekvence, ve srovnávacích grafech spánku v aplikaci Zdraví na iPhonu.

Modely strojového učení byly vycvičeny a ověřeny na základě klinického zlatého standardu, polysomnografie, na jedné z největších a nejrozmanitějších populací, které kdy byly pro nositelné zařízení zkoumány. Protože věda o spánku je stále ve fázi zkoumání, uživatelé budou moci pomoci při potenciálních objevech tím, že prostřednictvím aplikace Výzkum přispějí svými údaji o fázích spánku ve studii Apple Heart and Movement Study.

Historie AFib jako první svého druhu  

V současné době dokáže aplikace EKG a upozornění na nepravidelný rytmus na hodinkách Apple Watch identifikovat potenciální příznaky fibrilace síní (AFib). Neléčená AFib je jedním z hlavních stavů, které mohou vyústit v mrtvici.
Výzkum naznačuje, že doba, po kterou člověk trpí AFib, může mít vliv na jeho příznaky, celkovou kvalitu života a riziko komplikací. Dříve neexistoval snadný způsob, jak sledovat četnost AFib po delší dobu nebo jak řídit faktory životního stylu, které mohou ovlivňovat stav člověka. Podle Americké kardiologické asociace může řešení modifikovatelných faktorů životního stylu zkrátit dobu, po kterou se AFib vyskytuje.

V systému watchOS 9 mohou uživatelé s diagnózou AFib zapnout funkci Historie AFib schválenou úřadem FDA a získat přístup k důležitým informacím, včetně odhadu, jak často srdeční rytmus uživatele vykazuje známky AFib, což jim poskytne hlubší vhled do jejich stavu. Uživatelé budou také dostávat týdenní upozornění, aby porozuměli frekvenci, a v aplikaci Zdraví si budou moci zobrazit podrobnou historii včetně faktorů životního stylu, které mohou ovlivňovat AFib, jako je spánek, konzumace alkoholu a cvičení.

Uživatelé si mohou stáhnout soubor PDF s podrobnou historií své AFib a faktory životního stylu, který lze snadno sdílet s lékaři a poskytovateli péče pro informovanější rozhovory.

Léky

Nová aplikace Léky na hodinkách Apple Watch a iPhonu pomáhá uživatelům spravovat a sledovat jejich léky, vitamíny a doplňky stravy a umožňuje jim vytvářet seznam léků, nastavovat rozvrhy a upomínky a zobrazovat informace o lécích v aplikaci Zdraví. Aplikace Léky v hodinkách Apple Watch usnadňuje uživatelům pohodlné a diskrétní sledování léků kdykoli a kdekoli.

Pro každý lék lze vytvořit vlastní rozvrh, ať už je třeba jej užívat vícekrát denně, jednou týdně nebo podle potřeby, a uživatelé si mohou nastavit upomínky, které jim pomohou udržet si přehled. V USA mohou uživatelé obdržet upozornění, pokud se vyskytnou potenciální kritické interakce s léky, které si přidali do aplikace Zdraví.

Ochrana osobních údajů

Ochrana soukromí je základem návrhu a vývoje všech funkcí společnosti Apple. Když je iPhone uživatele uzamčen přístupovým kódem, Touch ID nebo Face ID, jsou všechna jeho zdravotní a fitness data v aplikaci Zdraví - kromě lékařského ID - zašifrována. Veškerá data aplikace Health zálohovaná na iCloud jsou šifrována při přenosu i na serverech Apple.

Další aktualizace watchOS 9

Zůstat informovaný v daném okamžiku je důležitou součástí zážitku z Apple Watch a ve watchOS 9 byla oznámení přepracována tak, aby méně rušila a zároveň byla působivá - při aktivním používání Apple Watch přicházejí s novými tenkými bannery.

Rodinné nastavení nyní podporuje aplikace Domácnost, takže dítě může být přizváno jako člen k ovládání reproduktorů HomePod a příslušenství chytré domácnosti.4 Může také používat klíče od domova a hotelu v aplikaci Apple Wallet.

Díky novým rychlým akcím na Apple Watch mohou uživatelé dělat ještě víc věcí gestem dvojitého přitlačení, včetně přijetí nebo ukončení telefonního hovoru, pořízení fotografie, přehrávání nebo pozastavení médií v aplikaci Now Playing a zahájení, pozastavení nebo obnovení cvičení. Navazuje tak na inovativní technologii použitou v hodinkách Apple Watch AssistiveTouch, která dává uživatelům s odlišnostmi horních končetin možnost ovládat hodinky Apple Watch gesty, jako je stisknutí nebo sevření, aniž by museli klepat na displej.

Apple Watch se stávají pro lidi s tělesným a pohybovým postižením přístupnější než kdykoli předtím díky funkci Apple Watch Mirroring, která uživatelům pomáhá ovládat Apple Watch na dálku ze spárovaného iPhonu. Díky funkci Apple Watch Mirroring mohou uživatelé řídit Apple Watch pomocí asistenčních funkcí iPhonu, jako je hlasové ovládání a ovládání přepínačů - mohou tedy navigovat Apple Watch pomocí hlasu, zvukových akcí, sledování hlavy a externích přepínačů Made for iPhone jako alternativy ke klepání na displej Apple Watch.5 Apple Watch Mirroring využívá hardwarovou a softwarovou integraci spolu s pokroky postavenými na AirPlay, aby uživatelé, kteří spoléhají na tyto pohybové funkce, mohli využívat jedinečné aplikace pro Apple Watch, jako jsou Blood Oxygen, Heart Rate, Mindfulness a další.

QWERTY klávesnice na Apple Watch Series 7 přidává podporu francouzštiny, němčiny, italštiny, japonštiny, portugalštiny (Brazílie) a španělštiny (Mexiko, Španělsko, Latinská Amerika).

Aktivně používané aplikace jsou nyní v přepracovaném Docku povýšeny nad ostatní aplikace, což uživatelům usnadňuje rychlý návrat k nim.

Aplikace Připomínky nyní umožňuje uživatelům přidávat nebo upravovat klíčové údaje, jako je datum a čas, místo, značky a poznámky.

S aktualizovanou aplikací Kalendář můžete být produktivní a vytvářet nové události přímo z hodinek Apple Watch. Poprvé mají uživatelé kromě aktualizovaných zobrazení Seznam, Den a Měsíc k dispozici i zobrazení Týden, které podporuje větší procházení událostí v kalendáři.

Cardio Recovery je užitečná fitness metrika, která může být ukazatelem kardiovaskulárního zdraví. Hodinky Apple Watch nyní poskytují odhady Cardio Recovery po venkovním tréninku chůze, běhu nebo pěší turistiky, a to i v případě, že trénink nedosahuje maximální intenzity. Tuto metriku lze sledovat v průběhu času v aplikaci Zdraví.

Nová rozhraní API umožňují vývojářům vytvářet nejlepší aplikace třetích stran ve své třídě, a to díky podpoře CallKitu a share sheet, přístupu k Photos pickeru a možnosti integrovat aplikace watchOS s Apple TV.

Dostupnost
Vývojářská beta verze watchOS 9 je ode dneška k dispozici členům programu Apple Developer Program na stránce developer.apple.com. Veřejná beta verze bude uživatelům watchOS k dispozici příští měsíc na beta.apple.com. watchOS 9 bude k dispozici letos na podzim jako bezplatná aktualizace softwaru pro Apple Watch Series 4 nebo novější ve spojení s iPhonem 8 nebo novějším a iPhonem SE (druhé generace) nebo novějším se systémem iOS 16. Některé funkce nemusí být dostupné ve všech regionech, ve všech jazycích nebo na všech zařízeních. Funkce se mohou změnit. Další informace najdete na webu apple.com/watchos/watchos-preview.

Na základě tiskových zpráv Apple Newsroom