Loading...

macOS Ventura přináší výkonné nástroje pro zvýšení produktivity

07.06.2022 07:30

macOS Ventura přináší výkonné nástroje pro zvýšení produktivity a nové funkce Continuity, díky nimž je práce s Macem lepší než kdy dřív.

macOS Ventura přináší výkonné nástroje pro zvýšení produktivity a nové funkce Continuity, díky nimž je práce s Macem lepší než kdy dřív. Nové funkce jako Stage Manager pomáhají uživatelům Macu soustředit se a zvládnout více práce.

Apple představil macOS Ventura, nejnovější verzi nejpokročilejšího desktopového operačního systému na světě, který posouvá práci s Macem na úplně novou úroveň. Stage Manager dává uživatelům Maců úplně nový způsob, jak se soustředit na úkol, který mají před sebou, a přitom plynule přepínat mezi aplikacemi a okny. Continuity Camera využívá iPhone jako webovou kameru na Macu a umožňuje věci, které dříve nebyly možné, a s příchodem funkce Handoff do FaceTime mohou uživatelé zahájit FaceTime hovor na iPhonu nebo iPadu a plynule ho přenést na Mac. Mail a Zprávy přicházejí s novými skvělými funkcemi, díky nimž jsou tyto aplikace lepší než kdy dřív, a Safari - nejrychlejší prohlížeč na světě na Macu - představuje budoucnost bez hesel díky pasovým klíčům. A díky výkonu a popularitě křemíku Apple a novým vývojářským nástrojům v Metalu 3 nebylo hraní her na Macu nikdy lepší.

"MacOS Ventura obsahuje výkonné funkce a nové inovace, které pomáhají ještě více zlepšit zážitek z Macu. Nové nástroje jako Stage Manager umožňují soustředit se na úkoly a přesouvat se mezi aplikacemi a okny snadněji a rychleji než kdykoli předtím a Continuity Camera přináší nové videokonferenční funkce pro jakýkoli Mac, včetně Desk View, Studio Light a dalších," řekl Craig Federighi, senior viceprezident softwarového inženýrství společnosti Apple. "Díky užitečným novým funkcím ve Zprávách, nejmodernějším vyhledávacím technologiím v aplikaci Mail a aktualizovanému designu aplikace Spotlight má Ventura co nabídnout a obohacuje mnoho způsobů, jakými zákazníci používají své počítače Mac."

Nový způsob práce s aplikacemi a systémem Windows

Stage Manager automaticky organizuje otevřené aplikace a okna tak, aby se uživatelé mohli soustředit na práci a přitom vše viděli na první pohled. Aktuální okno, ve kterém uživatelé pracují, se zobrazuje viditelně uprostřed a ostatní otevřená okna se zobrazují na levé straně, aby mohli rychle a snadno přepínat mezi úkoly. Uživatelé mohou také seskupovat okna, pokud pracují na konkrétních úkolech nebo projektech, které vyžadují různé aplikace. Stage Manager funguje v součinnosti s dalšími nástroji pro práci s okny v systému macOS - včetně Mission Control a Spaces - a uživatelé se nyní mohou snadno dostat na pracovní plochu jediným kliknutím.

Spolupráce zařízení Apple s funkcí Continuity

Continuity Camera nyní dává zákazníkům Maců možnost používat iPhone jako webovou kameru a zpřístupňuje nové možnosti, které dosud webové kamery neumožňovaly. S výkonem Continuity může Mac automaticky rozpoznat a používat kameru na iPhonu, když je poblíž - bez nutnosti jej probouzet nebo vybírat - a iPhone se může k Macu připojit i bezdrátově, což zvyšuje flexibilitu.3 Continuity Camera přináší inovativní funkce pro všechny počítače Mac včetně Center Stage, režimu Portrét a nového Studio Light - efektu, který krásně osvětlí obličej uživatele a zároveň ztlumí pozadí. Navíc Continuity Camera využívá ultraširokoúhlou kameru iPhonu a umožňuje funkci Desk View, která současně zobrazuje obličej uživatele a pohled na jeho pracovní stůl z výšky - skvělé pro vytváření videí pro kutily, předvádění náčrtů přes FaceTime a mnoho dalšího.

Funkce Handoff nyní přichází i do aplikace FaceTime a umožňuje uživatelům zahájit hovor FaceTime na jednom zařízení Apple a plynule ho přenést na jiné zařízení Apple v okolí. Uživatelé mohou vést FaceTime hovor na iPhonu nebo iPadu a pak ho jedním kliknutím přesunout na Mac nebo začít hovor na Macu a přesunout ho na iPhone nebo iPad, když potřebují pokračovat na cestách.

Výkonné aktualizace klíčových aplikací a funkcí macOS

Safari nabízí nejrychlejší a energeticky nejúspornější prohlížení na Macu a průkopnické funkce pro ochranu soukromí. V macOS Ventura přináší Safari nový výkonný způsob společného procházení: Díky sdíleným skupinám karet mohou přátelé, rodina a kolegové sdílet své oblíbené weby v Safari a živě sledovat, jaké karty si prohlížejí ostatní. Na sdílené úvodní stránce mohou uživatelé také vytvořit seznam záložek, a dokonce přímo ze Safari zahájit konverzaci ve Zprávách nebo hovor přes FaceTime - skvělé pro společné plánování výletu nebo zkoumání projektu.

V rámci největšího přepracování vyhledávání za poslední roky využívá Mail nejmodernější techniky k poskytování relevantnějších, přesnějších a úplnějších výsledků. Uživatelé mohou rychle najít to, co hledají, hned po kliknutí na vyhledávání, včetně posledních e-mailů, kontaktů, dokumentů, fotografií a dalších položek, a to vše ještě předtím, než začnou psát. Uživatelé mohou také naplánovat e-maily a dokonce zrušit jejich doručení po stisknutí tlačítka odeslat a aplikace Mail nyní inteligentně rozpozná, zda v jejich zprávě nechybí položky, jako je příloha nebo příjemce s potvrzením. V aplikaci Mail si uživatelé mohou nastavit připomenutí, aby se ke zprávě vrátili v určitý den a čas, a mohou dostávat automatické návrhy, jak na e-mail navázat, pokud na něj nepřišla žádná odpověď.

Zprávy na Macu teď umožňují upravit nebo vrátit zpět nedávno odeslanou zprávu, označit zprávu jako nepřečtenou nebo dokonce obnovit omylem smazané zprávy.6 Nové funkce pro spolupráci umožňují rychlou a bezproblémovou spolupráci s ostatními. Když nyní uživatel sdílí soubor prostřednictvím aplikace Zprávy pomocí listu sdílení nebo přetažením, může si vybrat, zda chce sdílet kopii nebo spolupracovat. Když zvolí spolupráci, automaticky se přidají všichni ve vlákně Zprávy. A když někdo provede úpravu sdíleného dokumentu, aktualizace aktivity se zobrazí v horní části vlákna. Uživatelé se také mohou připojit k relacím SharePlay ze svého Macu přímo ve Zprávách, takže mohou chatovat a účastnit se synchronizovaných zážitků.

Spotlight má aktualizovaný design, který usnadňuje navigaci, nové funkce, které poskytují konzistentnější prostředí na všech zařízeních Apple, a funkci Quick Look pro rychlé prohlížení souborů. Uživatelé nyní mohou najít obrázky ve své knihovně fotografií, v celém systému i na webu. Mohou dokonce vyhledávat fotografie podle místa, osob, scén nebo objektů a funkce Live Text jim umožňuje vyhledávat podle textu uvnitř obrázků. Aby byli uživatelé ještě produktivnější, mohou nyní ze Spotlightu provádět akce, jako je spuštění časovače, vytvoření nového dokumentu nebo spuštění zástupce. Spotlight nyní obsahuje bohaté výsledky vyhledávání umělců, filmů, herců a televizních pořadů, ale i podniků a sportů.

Díky sdílené knihovně fotografií na iCloudu si nyní mohou uživatelé vytvořit a sdílet samostatnou knihovnu fotografií až mezi šesti členy rodiny, takže se všichni mohou těšit ze všech rodinných fotografií. Uživatelé si mohou vybrat, zda chtějí sdílet všechny existující fotografie ze svých osobních knihoven, nebo zda chtějí sdílet fotografie na základě počátečního data nebo osob na fotografiích. Aby mohli uživatelé udržovat svou sdílenou knihovnu aktuální, budou dostávat inteligentní návrhy na sdílení relevantních momentek z fotografií, které zahrnují účastníky knihovny a další osoby, které si zvolí. Každý uživatel sdílené fototéky může přidávat, odstraňovat, upravovat nebo oblíbit sdílené fotografie a videa, která se budou zobrazovat ve vzpomínkách a doporučených fotografiích každého uživatele, takže si všichni budou moci připomenout kompletnější rodinné okamžiky.

Bezpečnější prohlížení v prohlížeči Safari

Prohlížení v Safari je ještě bezpečnější díky passkeys, přihlašovacím údajům nové generace, které jsou bezpečnější, snadno se používají a jsou navrženy tak, aby nahradily hesla. Passkeys jsou jedinečné digitální klíče, které zůstávají v zařízení a nikdy se neukládají na webovém serveru, takže je hackeři nemohou vyzradit nebo uživatele podvést, aby je sdíleli. Passkeys umožňují jednoduché a bezpečné přihlašování pomocí Touch ID nebo Face ID pro biometrické ověření a iCloud Keychain pro synchronizaci mezi Macem, iPhonem, iPadem a Apple TV s end-to-end šifrováním. Budou fungovat i v aplikacích a na webu a uživatelé se mohou pomocí iPhonu přihlašovat i na weby nebo do aplikací na jiných zařízeních než na Applu.

Poutavé herní zážitky

Výkon křemíku Apple umožňuje každému novému Macu snadno spustit AAA hry, včetně připravovaných titulů, jako je GRID Legends od EA a Resident Evil Village od Capcomu. A protože křemík Apple pohání i iPad, mohou herní vývojáři nabídnout své AAA hry ještě většímu počtu uživatelů, jako například hru No Man's Sky od Hello Games, která se na Mac i iPad dostane ještě letos. 
Metal 3, nejnovější verze softwaru, který pohání herní zážitek na všech platformách Apple, přináší nové funkce, které posouvají herní zážitek na Macu na novou úroveň a naplno využívají potenciál křemíku Apple na další roky. MetalFX Upscaling umožňuje vývojářům rychle vykreslovat složité scény pomocí méně výpočetně náročných snímků a následně použít škálování rozlišení a časový anti-aliasing. Výsledkem je zrychlený výkon, který hráčům poskytuje svižnější odezvu a grafiku, která vypadá úchvatně. Vývojáři her mohou také využít nové rozhraní API Fast Resource Loading, které minimalizuje čekací dobu tím, že poskytuje přímější cestu z úložiště do grafického procesoru, takže hry mohou snadno přistupovat k vysoce kvalitním texturám a geometrii potřebným k vytváření rozsáhlých světů pro realistické a pohlcující hraní.

Další skvělé zážitky s macOS Ventura

  • Funkce Live Text využívá inteligenci zařízení k rozpoznávání textu na snímcích v celém systému a nyní přidává podporu pozastavených snímků videa a japonského a korejského textu. Uživatelé také nyní mohou z obrázku zvednout předmět a přenést ho do jiné aplikace. Funkce Visual Look Up navíc rozšiřuje své možnosti rozpoznávání o zvířata, ptáky, hmyz, sochy a ještě více památek.
  • Aplikace Počasí a Hodiny se všemi funkcemi, které uživatelé znají a mají rádi z iPhonu, byly optimalizovány pro Mac.
  • Mezi nové nástroje pro přístupnost patří živé titulky pro veškerý zvukový obsah, funkce Type to Speak při hovorech, kontrola textu podporující korektury pro uživatele VoiceOver a další.7
  • System Settings je nový název pro System Preferences a přichází s osvěženým a zjednodušeným designem, který je pro uživatele iPhonu a iPadu přehlednější a okamžitě známý.
  • Zabezpečení macOS je ještě silnější díky novým nástrojům, které zvyšují odolnost Macu proti útokům, včetně funkce Rapid Security Response, která funguje mezi běžnými aktualizacemi a snadno udržuje zabezpečení aktuální bez restartu.

Dostupnost

Vývojářská beta verze macOS Ventura je od dnešního dne k dispozici členům programu Apple Developer Program na stránce developer.apple.com. Veřejná beta verze bude uživatelům Maců k dispozici příští měsíc na beta.apple.com. macOS Ventura bude k dispozici na podzim jako bezplatná aktualizace softwaru. Další informace včetně kompatibilních modelů Maců najdete na webu apple.com/macos/ventura-preview. Funkce se mohou změnit. Některé funkce nemusí být dostupné ve všech regionech nebo jazycích. 

Na základě tiskových zpráv Apple Newsroom