Loading...

iPadOS 16 posouvá všestrannost iPadu ještě dál díky novým funkcím

07.06.2022 07:37

iPadOS 16 posouvá všestrannost iPadu ještě dál díky novým výkonným funkcím pro produktivitu a spolupráci.

iPadOS 16 posouvá všestrannost iPadu ještě dál díky novým výkonným funkcím pro produktivitu a spolupráci. Apple představuje zcela nový multitasking se Správcem scény a plnou podporou externích displejů, nové způsoby spolupráce prostřednictvím Zpráv, velké aktualizace aplikací Mail a Safari, sdílenou knihovnu fotografií iCloud, profesionální funkce včetně referenčního režimu a zvětšení displeje a další.

Společnost Apple včera (6.6.2022) představila iPadOS 16, významnou aktualizaci, díky níž je práce s iPadem ještě všestrannější. Aplikace Stage Manager využívá výkon čipu M1 a přináší nový způsob multitaskingu s více překrývajícími se okny a plnou podporou externích displejů. Spolupráce je snazší než kdy dřív díky novým způsobům, jak začít pracovat s ostatními v aplikacích napříč systémem pomocí Zpráv, a nová aplikace Freeform poskytuje flexibilní plátno pro společné brainstormingy. Nové nástroje v aplikaci Mail pomáhají uživatelům být produktivnější, Safari přidává sdílené skupiny karet pro prohlížení webu s ostatními a prohlížení je ještě bezpečnější díky přístupovým klíčům. Nová aplikace Počasí plně využívá ohromující displej iPadu a Live Text nyní pracuje s textem ve videu. Nové profesionální funkce - včetně referenčního režimu a zvětšení displeje - dělají z iPadu ještě výkonnější mobilní studio. V kombinaci s výkonem křemíku Apple je iPadOS 16 rychlejší a jednodušší, než kdybyste na iPadu dělali víc.

"iPad je naše nejuniverzálnější zařízení a my jsme nadšeni, že díky iPadOS 16 můžeme jeho možnosti ještě více rozšířit," řekl Craig Federighi, senior viceprezident softwarového inženýrství společnosti Apple. "Díky aplikaci Stage Manager, která posouvá multitasking na iPadu na zcela novou úroveň, novým způsobům sdílení a spolupráce prostřednictvím Zpráv, Safari a nové aplikace Freeform a novým profesionálním funkcím, jako je referenční režim a zvětšení displeje, mohou uživatelé na iPadu udělat ještě víc."

Nové způsoby sdílení a spolupráce ve Zprávách

Nové funkce ve Zprávách usnadňují zahájení spolupráce a správu sdíleného obsahu v aplikacích Soubory, Keynote, Numbers, Pages, Poznámky, Připomínky a Safari i v aplikacích třetích stran. Když uživatelé pošlou pozvánku ke spolupráci prostřednictvím Zpráv, všichni ve vlákně se automaticky přidají k dokumentu, tabulce nebo projektu. Když někdo provede změnu ve sdíleném souboru, všichni mohou vidět aktualizace přímo v horní části vlákna Zprávy. A když uživatel pracuje na společném projektu, může snadno přejít do přidružené konverzace ve Zprávách nebo pouhým klepnutím zahájit FaceTime hovor se svými spolupracovníky.

S iPadOS 16 je každodenní posílání zpráv ještě lepší. Uživatelé nyní mohou upravovat nebo vyvolávat nedávno odeslané zprávy, obnovovat nedávno smazané zprávy a označovat konverzace jako nepřečtené, aby se k nim mohli později vrátit.1 Kromě toho mohou nyní uživatelé prostřednictvím Zpráv zahájit relaci SharePlay, takže si mohou vybrat sdílenou aktivitu - například film, televizní pořad, cvičení nebo hru - a užívat si ji společně synchronizovaně při chatování prostřednictvím Zpráv.

Prostor pro spolupráci v reálném čase pomocí funkce Freeform

Freeform, nová výkonná aplikace pro spolupráci s flexibilním plátnem, dává uživatelům možnost vidět, sdílet a spolupracovat na jednom místě bez starostí o rozvržení a velikost stránek a s plnou podporou Apple Pencil. Uživatelé si mohou prohlížet příspěvky ostatních, když přidávají obsah nebo provádějí úpravy, a přitom využívat prostor pro spolupráci v reálném čase. Freeform, který se v iPadOS 16 objeví později v tomto roce, umožňuje spolupracovníkům zahájit relaci z FaceTime a vidět aktualizace od ostatních přímo ve vlákně Zpráv.

Mail představuje nové chytré nástroje

Díky novým nástrojům v aplikaci Mail je produktivita snazší než kdykoli předtím. Uživatelé mají možnost zrušit doručení zprávy ještě předtím, než se dostane do schránky příjemce,2 naplánovat odeslání e-mailů na ideální okamžik a přesunout odeslané e-maily na začátek schránky a rychle odeslat následnou zprávu. Zprávy lze také kdykoli znovu zobrazit pomocí funkce Připomenout později a uživatelé mohou být upozorněni, pokud zapomenou uvést důležitou část zprávy, například přílohu nebo příjemce. Zcela nové vyhledávání navíc přináší úplnější a přesnější výsledky díky opravě překlepů a použití synonym pro hledané výrazy a umožňuje uživatelům zobrazit bohatší přehled kontaktů, sdíleného obsahu a dalších informací.

Znovu si vybavte vzpomínky díky nové sdílené knihovně fotografií na iCloudu

Sdílená fototéka iCloud je nejjednodušší způsob, jak bez problémů a automaticky sdílet fotografie až mezi šesti členy rodiny, takže všichni mohou spolupracovat a užívat si sbírku v Pamětech, Doporučených fotografiích a widgetu Fotografie. Uživatelé mohou sdílet všechny své minulé fotografie nebo pomocí nástrojů pro nastavení přispívat konkrétními fotografiemi na základě počátečního data nebo osob na fotografiích. Fotografie lze do sbírky přidávat ručně nebo prostřednictvím blízkosti Bluetooth či návrhů sdílení v aplikaci Pro vás. Když kdokoli ve sdílené knihovně přidá, upraví nebo odstraní fotografie, knihovna se aktualizuje pro všechny.

Nové funkce pro spolupráci a zabezpečení v Safari

Safari se dočkalo velkých aktualizací, díky nimž je ještě lépe přizpůsobitelné, bezpečné a umožňuje spolupráci. Skupiny sdílených karet umožňují uživatelům spolupracovat na sadě karet s přáteli a při společné práci okamžitě vidět aktualizace, sdílet karty a záložky a začít konverzaci přímo ze Safari. Skupiny karet dostanou vyhrazené úvodní stránky, které lze přizpůsobit obrázkem na pozadí, záložkami a jedinečnými sekcemi, které mohou vidět a upravovat všichni.

Prohlížení v Safari je ještě bezpečnější díky passkeys, jednodušší a bezpečnější metodě přihlašování navržené tak, aby nahradila hesla na webu i v aplikacích. Passkeys se uchovávají v iPadu a jsou specifické pro weby, pro které je uživatelé vytvářejí. A protože passkeys jsou jedinečné digitální klíče, které zůstávají v zařízení a nikdy se neukládají na webový server, hackeři je nemohou vyzradit ani uživatele podvést, aby je sdíleli. Uživatelé se mohou přihlašovat k webovým stránkám nebo aplikacím na zařízeních Apple i jiných zařízeních pomocí uloženého pasového klíče naskenováním QR kódu pomocí iPadu a ověřením pomocí Face ID nebo Touch ID.

Aplikace Počasí přichází na iPad

Aplikace Počasí je navržena tak, aby plně využila ohromující displej, a přichází na iPad s krásnými animacemi. Jediným klepnutím si uživatelé mohou zobrazit nejdůležitější informace o počasí nebo prozkoumat mapy a zkontrolovat srážky, kvalitu ovzduší a teplotu. Uživatelé mohou být také upozorněni, když je v jejich oblasti vyhlášena výstraha před nepříznivým počasím, nebo zkontrolovat kvalitu ovzduší pomocí barevné stupnice.

Živé textové a vizuální vyhledávání Získejte výkonné aktualizace

Funkce Live Text rozpoznává pomocí inteligence přímo v zařízení text na snímcích v celém systému a nyní je tato funkce dostupná i ve videu, takže text v pozastavených snímcích videa je zcela interaktivní. Jediným klepnutím na video mohou uživatelé rychle překládat jazyky nebo převádět měny. A funkce Visual Look Up nyní umožňuje uživatelům pouhým klepnutím vyjmout objekt z obrázku nebo izolovat objekt odstraněním pozadí a rozšiřuje možnosti rozpoznávání o ptáky, hmyz, sochy a další.

Funkce Pro posouvají náročné pracovní postupy ještě dále

iPadOS 16 přináší nové výkonné funkce, které z iPadu Pro dělají nepostradatelný nástroj pro kreativní profesionály. Referenční režim umožňuje 12,9palcovému iPadu Pro s displejem Liquid Retina XDR splnit požadavky na barvy v pracovních postupech, jako je kontrola a schvalování, třídění barev a kompozice, kde jsou přesné barvy a konzistentní kvalita obrazu rozhodující.
Funkce Display Zoom, poháněná výkonem čipu M1 navrženého společností Apple, nyní umožňuje uživatelům zvýšit hustotu pixelů na displeji, aby mohli ve svých aplikacích zobrazit více, což je užitečné zejména při používání funkce Split View. Díky funkci Virtual Memory Swap lze úložiště iPadu využít k rozšíření dostupné paměti pro všechny aplikace a poskytuje až 16 gigabajtů paměti pro nejnáročnější aplikace, což pomáhá naprosto bezproblémovému multitaskingu.

Výkonný multitasking se správcem scény a plnou podporou externích displejů

Stage Manager je zcela nový multitasking, který automaticky organizuje aplikace a okna a umožňuje rychle a snadno přepínat mezi úlohami. Poprvé na iPadu mohou uživatelé vytvářet překrývající se okna různých velikostí v jednom zobrazení, přetahovat okna ze strany nebo otevírat aplikace z Docku a vytvářet skupiny aplikací pro rychlejší a flexibilnější multitasking. Okno aplikace, na které uživatelé pracují, se zobrazuje výrazně uprostřed a ostatní otevřené aplikace a okna jsou uspořádány na levé straně v pořadí podle aktuálnosti.

Aplikace Stage Manager, která je k dispozici na iPadu Pro a iPadu Air s čipem M1, odemyká také plnou podporu externích displejů s rozlišením až 6K, takže si uživatelé mohou vytvořit ideální pracovní prostor a pracovat až se čtyřmi aplikacemi na iPadu a čtyřmi aplikacemi na externím displeji.

Další funkce iPadOS 16

  • Diktování nabízí nové prostředí přímo v zařízení, které uživatelům umožňuje snadno přecházet mezi hlasem, dotykem a čmáráním pomocí Apple Pencil. Uživatelé mohou psát pomocí klávesnice nebo psát pomocí Scribble, klepat do textového pole, přesouvat kurzor a vkládat návrhy QuickType, a to vše bez nutnosti zastavit Dictation. Diktát také obsahuje automatickou interpunkci a diktování emoji.3
  • Siri přidává možnost automatického spouštění zkratek z aplikací bez nutnosti nastavení. Uživatelé nyní mohou při odesílání zpráv pomocí Siri vkládat emoji a povolením této funkce v Nastavení mohou přeskočit krok potvrzení při odesílání zpráv. Siri nyní dokáže zpracovat více typů požadavků offline bez připojení k internetu a uživatelé nyní mohou zcela bez použití rukou ukončit hovor pouhým vyslovením "Hey Siri, hang up" (Hej Siri, zavěs).4
  • Aplikace Domácnost získala zcela nový design, který usnadňuje navigaci, organizaci, zobrazení a ovládání příslušenství chytré domácnosti na první pohled, a také podporu Matter5 , nového standardu pro připojení chytré domácnosti, který umožňuje kompatibilnímu příslušenství bezproblémovou spolupráci napříč různými platformami a poskytuje větší výběr a interoperabilitu, a to vše při zachování nejvyšší úrovně zabezpečení.
  • Aplikace třídy Desktop umožňují nové funkce optimalizované pro displej iPadu, od systémových prvků a interakcí až po nové funkce dostupné na Macu, včetně konzistentního vrácení a opakování práce v celém systému, přepracovaného způsobu vyhledávání a nahrazování, přizpůsobitelných panelů nástrojů, možnosti měnit přípony souborů a zobrazovat velikost složek v aplikaci Soubory a dalších. 
  • Apple News představují aplikaci My Sports, která uživatelům umožňuje sledovat oblíbené týmy, ligy a sportovce a zobrazovat vybrané a přizpůsobené články ze stovek nejlepších místních, národních a mezinárodních sportovních publikací, a to vše v jedné aplikaci.6
  • Aplikace Poznámky umožňuje uživatelům vytvářet úhlednější ručně psané poznámky s možností automatického narovnání rukopisu, používat heslo iCloudu k uzamčení osobních poznámek, přidávat snímky obrazovky v aplikaci Rychlá poznámka a posunout organizaci ještě dále díky výkonným inteligentním složkám a možnostem filtrování. 
  • Handoff v aplikaci FaceTime umožňuje uživatelům zahájit hovor FaceTime na jednom ze svých zařízení Apple a plynule ho předat jinému zařízení Apple v blízkosti. Při přepnutí na jiné zařízení se současně přepne připojená náhlavní souprava Bluetooth, takže uživatelé nepřijdou o žádnou část konverzace.
  • Mezi nové nástroje pro přístupnost patří živé titulky ve FaceTime;7 nový režim lupy, který poskytuje bohatší popisy okolí;8 Hover Text, který pomáhá uživatelům snadno číst vstupní pole, položky nabídek, popisky tlačítek a další text na iPadu; podpora více než 20 dalších jazyků v aplikacích VoiceOver a Spoken Content a další.
  • Později v tomto roce bude v Game Center představen přepracovaný ovládací panel, který hráči umožní na jednom místě vidět, které hry hrají jeho přátelé, a také jejich úspěchy a vysoké skóre ve hrách, a díky integraci SharePlay bude hráč moci automaticky začít hrát s přáteli hry pro více hráčů v rámci hovoru FaceTime.
  • Na iPadu se zobrazuje obrazovka v aplikaci Domů.
  • Přizpůsobitelné panely nástrojů v aplikaci třídy stolních počítačů se zobrazují na iPadu.
  • Přizpůsobená zamykací obrazovka v systému IOS 16 zobrazuje blížící se vyzvednutí uživatele službou Uber.
  • Přizpůsobená zamykací obrazovka v systému IOS 16 zobrazuje blížící se vyzvednutí uživatele službou Uber.
     

Dostupnost

Vývojářský náhled systému iPadOS 16 je od dnešního dne k dispozici členům programu Apple Developer Program na adrese developer.apple.com a veřejná beta verze bude uživatelům iPadOS k dispozici příští měsíc na adrese beta.apple.com. Nové softwarové funkce budou k dispozici letos na podzim jako bezplatná aktualizace softwaru pro iPad (5. generace a novější), iPad mini (5. generace a novější), iPad Air (3. generace a novější) a všechny modely iPad Pro. Další informace najdete na webu apple.com/ipados/ipados-preview. Funkce se mohou změnit. Některé funkce nemusí být dostupné ve všech regionech nebo ve všech jazycích. 

Na základě tiskové zprávy na Apple Newsroom