Loading...

Apple poskytuje vývojářům ještě výkonnější technologie

07.06.2022 07:43

Apple poskytuje vývojářům ještě výkonnější technologie, které posouvají zážitek z aplikací kupředu. Nová rozhraní API nabízejí hlubší integraci platforem a větší možnosti pro aplikace třetích stran.

Apple poskytuje vývojářům ještě výkonnější technologie, které posouvají zážitek z aplikací kupředu. Nová rozhraní API nabízejí hlubší integraci platforem a větší možnosti pro aplikace třetích stran.

Apple na WWDC22 představil nové nástroje, technologie a rozhraní API, které mají vývojářům pomoci vytvářet ještě bohatší zážitky pro uživatele. Widgety na zamykací obrazovce umožňují vývojářům novým způsobem zobrazovat klíčové informace z jejich aplikací a další nová rozhraní API napříč platformami Apple jim pomáhají vytvářet další jedinečné funkce. WeatherKit dává vývojářům možnost integrovat data předpovědi počasí Apple Weather přímo do svých aplikací a Xcode Cloud - služba kontinuální integrace a dodávání aplikací Apple integrovaná do Xcode - je nyní k dispozici každému členovi programu Apple Developer Program a pomáhá jim rychleji vytvářet kvalitnější aplikace. Metal 3 umožňuje herním vývojářům vytvářet úchvatnou grafiku se zrychleným výkonem a vývoj pro platformy Apple je nyní ještě intuitivnější díky vylepšením Swiftu, SwiftUI a Xcode. A díky vylepšení SKAdNetwork mohou reklamní sítě a vývojáři lépe měřit výkon reklam a zároveň zachovat soukromí uživatelů.

"Rádi spolupracujeme s naší komunitou vývojářů a poskytujeme jim nové inovativní technologie, které jim umožňují vytvářet další skvělé generace aplikací," řekla Susan Prescottová, viceprezidentka společnosti Apple pro celosvětové vztahy s vývojáři a marketing pro podniky a vzdělávání. "Díky novým výkonným rozhraním API pro widgety na zamykací obrazovce, novým službám, jako je WeatherKit, dostupnosti služby Xcode Cloud, která pomáhá každému vývojáři Apple vytvářet aplikace rychleji, a novým herním možnostem s technologií Metal 3 mají vývojáři k dispozici více nástrojů než kdy dříve, aby mohli vytvářet aplikace, které si jejich uživatelé oblíbí."

Xcode Cloud je nyní k dispozici

Služba Xcode Cloud je nyní k dispozici s řadou plánů předplatného, které nejlépe vyhovují potřebám vývojářů, počínaje 25 hodinami měsíčně zdarma až do prosince 2023 pro všechny členy programu Apple Developer Program a konče 1 000 hodinami měsíčně.

Služba Xcode Cloud, která je zabudovaná v Xcode, je cloudová služba pro nepřetržitou integraci a dodávku určená speciálně pro vývojáře Apple. Umožňuje vývojářům a týmům všech velikostí ještě efektivněji vytvářet, testovat a dodávat vysoce kvalitní aplikace tím, že je automaticky vytváří v cloudu a uvolňuje jim Mac pro jiné úkoly. A díky paralelnímu testování v cloudu mohou vývojáři testovat na simulované verzi každého současného zařízení Apple, snadno nasadit sestavení pro interní testování nebo je prostřednictvím TestFlight doručit beta testerům.

Další informace o dostupných plánech pro Xcode Cloud najdou vývojáři zde.

Vylepšení Xcode 14

Xcode 14 obsahuje nová vylepšení, která dále zvyšují produktivitu vývojářů. Sestavování projektů je až o 25 % rychlejší díky vylepšenému paralelismu a aplikace Xcode je nyní o 30 % menší ke stažení, přičemž je možné stáhnout simulátory běhu pro watchOS a tvOS. Nový multiplatformní cíl vytváří jednotné rozhraní SwiftUI pro použití v systémech iOS, iPadOS, macOS a tvOS. Vývojářský kód je jednodušší na údržbu a zároveň vysoce přizpůsobitelný, aby bylo možné využít jedinečné možnosti každé platformy. Živé náhledy SwiftUI jsou nyní ve výchozím nastavení v Xcode interaktivní, takže změny jsou okamžitě živé a vývojáři mohou vytvářet varianty jednotlivých náhledů, aniž by museli psát kód, měnit barevné schéma, velikost textu, orientaci zařízení nebo režimy přístupnosti. Nová funkce Ikony aplikace v Katalogu prostředků umožňuje vývojářům zadat jednu velikost ikony pro všechny platformy a Xcode automaticky vygeneruje všechny potřebné prostředky pro aplikaci. Xcode obsahuje vylepšení jazyka a úprav s inteligentnějším automatickým dokončováním a další dynamické úryvky dostanou vývojáře rychleji ke kódu, který chtějí napsat.

Nové herní možnosti

Metal 3 - nejnovější verze grafického frameworku Apple - přichází s novými funkcemi, které umožňují vývojářům her využít výkon křemíku Apple pro ještě vyšší herní výkon. MetalFX Upscaling umožňuje vývojářům rychle vykreslovat složité scény pomocí méně výpočetně náročných snímků a poté použít vysoce kvalitní prostorový upscaling a časový anti-aliasing. Výsledkem je zrychlený výkon, díky němuž jsou hry svižnější, a grafika, která vypadá úchvatně. Vývojáři her mohou také využít nové rozhraní API Fast Resource Loading, které minimalizuje čekací dobu tím, že poskytuje přímější cestu z úložiště do GPU, takže hry mohou snadno přistupovat k vysoce kvalitním texturám a geometrii potřebným k vytváření rozsáhlých světů pro realistické a pohlcující hraní.

Vývojáři her, kteří se integrují s Game Center, mohou nyní do ovládacího panelu přidat zobrazení aktivity, takže jejich uživatelé mohou vidět, které hry hrají jejich přátelé a jaké mají vysoké skóre. A díky podpoře SharePlay je pro uživatele snadnější než kdy dříve hrát společně v reálném čase.

Vylepšení rozhraní Swift a SwiftUI

Swift a SwiftUI nabízejí nejlepší způsob vytváření aplikací a nyní přicházejí s novými funkcemi, které zjednodušují proces vývoje.

Swift přidává výkonnou schopnost zpracování řetězců s novou podporou literálů regulárních výrazů zabudovanou přímo do jazyka, což vývojářům umožňuje rychle kontrolovat správnost regulárních výrazů a získávat informace s menším množstvím kódu. Díky novým zásuvným modulům balíčků, které jsou k dispozici ve Správci balíčků Swift, mohou nyní vývojáři snadněji spouštět vlastní příkazy ve svých projektech, a dokonce je nahrávat a sdílet s ostatními.

SwiftUI, nová generace frameworku uživatelského rozhraní společnosti Apple, obsahuje vylepšené navigační rozhraní API, které vývojářům usnadňuje kontrolu nad tím, jak jejich aplikace přechází ze zobrazení do zobrazení. Díky vlastním rozvržením mohou vývojáři jít nad rámec běžných rozvržení aplikací a vytvářet verze, které nejlépe vyhovují jejich návrhům aplikací. A grafy Swift Charts lze přizpůsobit téměř jakékoli potřebě tvorby grafů, takže vývojáři mohou lépe vizualizovat data ve svých aplikacích.

Představujeme WeatherKit

WeatherKit umožňuje vývojářům integrovat do svých aplikací stejnou prvotřídní globální předpověď počasí, jakou využívá služba Apple Weather. Pomocí meteorologických modelů s vysokým rozlišením v kombinaci se strojovým učením a předpovědními algoritmy poskytuje Apple Weather aktuální počasí, desetidenní hodinové předpovědi, denní předpovědi a historické počasí.1 WeatherKit je vývojářům k dispozici prostřednictvím nativního rozhraní Swift i REST API a je dodáván s 500 000 voláními API měsíčně, která jsou součástí členství v Apple Developer Program. Vývojáři, kteří budou potřebovat více, si budou moci od letošního podzimu zakoupit další úrovně služeb přímo v aplikaci Apple Developer.

Další informace o dostupných tarifech pro WeatherKit najdou vývojáři zde.

Přístup k měření reklam zaměřený na ochranu soukromí

Rozhraní SKAdNetwork API přichází s novými funkcemi, které mají reklamním sítím a inzerentům pomoci lépe měřit výkonnost reklam v aplikacích nebo na webu a zároveň zachovat soukromí uživatelů. Hierarchické ID zdroje zvyšují možnosti vývojářů optimalizovat své kampaně, aniž by se zvýšilo riziko sledování jednotlivců napříč aplikacemi. SKAdNetwork také obsahuje hierarchické hodnoty konverzí, které vývojářům umožňují získat více informací o konverzích u menších kampaní, a vývojáři mohou lépe vypočítat návratnost výdajů na reklamu tím, že nabízejí více konverzí v definovaných časových oknech.

Nová rozhraní API pro ještě výkonnější aplikace

  • Vývojáři Apple mají k dispozici více rozhraní API než kdykoli předtím, aby mohli vytvářet aplikace, které si jejich uživatelé zamilují. Mezi nejnovější API, která mají vývojáři k dispozici, patří:
  • Widgety na zamykací obrazovce: Vývojáři teď mohou bez problémů sdílet stejný kód mezi svými widgety na zamykací obrazovce a komplikacemi na hodinkách Apple Watch, které jsou založené na stejném novém API WidgetKit.
  • Živý text: Vývojáři teď mohou uživatelům nabízet možnost přebírat text přímo z fotek a videí, které se nacházejí v jejich aplikacích, nebo prostřednictvím živého přenosu z kamery. Živý text je zpracováván přímo v zařízení, což zajišťuje větší soukromí a výkon uživatele.
  • Nástroje pro spolupráci: Bohaté funkce pro spolupráci zabudované ve Zprávách jsou k dispozici i pro aplikace třetích stran. Vývojáři mohou také zvýraznit obsah, který uživatelé sdíleli z jejich aplikace ve Zprávách, v nové sekci Shared with You ve své aplikaci, což příjemcům usnadní pozdější návrat k tomuto obsahu.
  • Passkeys: Passkeys jsou přihlašovací údaje nové generace, které jsou bezpečnější, snadněji se používají a jsou navrženy tak, aby v aplikacích fungovaly stejně snadno jako na webu.
  • MapKit: Aplikace třetích stran mohou zahrnovat podrobné 3D zobrazení města a Look Around pro bohatší uživatelský zážitek. Nové rozhraní API serveru Apple Maps nabízí rychlejší a jednodušší integraci Map.
  • Zaostřovací filtry: Vývojáři mohou obsah svých aplikací upravovat podle aktuálního zaměření uživatele.
  • Automatické zkratky: Vývojáři nyní mohou pomocí App Intents umožnit používání svých aplikací se Siri a zkratkami bez nutnosti uživatelského nastavení.
  • watchOS 9: VoIP hovory jsou nyní podporovány pomocí CallKit; sdílecí list umožňuje uživatelům sdílet obsah z oblíbené aplikace přímo do iMessage a dalších oblíbených aplikací pro zasílání zpráv; a aplikace třetích stran mohou nyní přistupovat k aplikaci Fotky s výběrem Fotky a dokonce se integrovat s Apple TV.
  • RoomPlan: Vývojáři teď mohou pomocí ARKitu využívat skener LiDAR na iPhonu a iPadu k vytváření 3D půdorysu místnosti s charakteristikami, jako jsou rozměry a typ nábytku.
  • Živé aktivity: Pomocí WidgetKitu mohou vývojáři svým uživatelům přímo na zamykací obrazovce poskytovat aktuální informace o nějaké aktivitě nebo události2.
  • Widgety na zamykací obrazovce se zobrazují na iPhonu 13 Pro.
  • Živý text se na iPhonu 13 Pro zobrazuje při převodu ceny z britských liber na americké dolary.
  • Apple Maps zobrazují na iPhonu 13 Pro pokyny k jízdě.
  • Na iPhonu 13 Pro se zobrazuje Osobní zaměření.
  • Na iPhonu 13 Pro je zobrazena Siri přistupující k aplikaci Starbucks.

Na základě tiskových zpráv Apple Newsroom