Loading...

Apple vyhlašuje vítěze soutěže Apple Design Awards 2022

07.06.2022 07:47

Dvanáct vývojářů z celého světa bylo na konferenci WWDC22 oceněno za vynikající design v oblasti inkluzivity, potěšení a zábavy, interakce, sociálního dopadu, vizualizace a grafiky a inovací.

Společnost Apple vyhlašuje vítěze soutěže Apple Design Awards 2022. Dvanáct vývojářů z celého světa bylo na konferenci WWDC22 oceněno za vynikající design v oblasti inkluzivity, potěšení a zábavy, interakce, sociálního dopadu, vizualizace a grafiky a inovací.

Společnost Apple včera udělila výroční ceny Apple Design Awards a ocenila 12 nejlepších aplikací a her ve své třídě. Mezi letošními vítězi jsou vývojáři z celého světa, kteří byli vybráni za poskytování inovativních, kreativních a krásně navržených zážitků prostřednictvím aplikací, které inspirovaly uživatele svou vizí, smyslem a genialitou. 

Již druhým rokem je v šesti různých kategoriích oceněna vždy jedna aplikace a hra za inkluzivitu, potěšení a zábavu, interakci, sociální dopad, vizuální a grafické zpracování a inovace. Vítězové byli vybráni z 36 finalistů, z nichž všichni prokázali vynikající technické úspěchy.

"Aplikace a hry zůstávají důležitou součástí našich životů, a proto nás těší, jakým způsobem vývojáři nadále využívají naše technologie k vytváření výjimečných aplikací pro lidi na celém světě," řekla Susan Prescottová, viceprezidentka společnosti Apple pro celosvětové vztahy s vývojáři. "Práce letošních vítězů Apple Design Award ztělesňují, jak mohou aplikace transformovat, povznášet nebo dokonce poskytovat únik prostřednictvím kreativního hraní - a my každému vývojáři gratulujeme ke všemu, co dokázal."

Inkluzivita

Vítězové v této kategorii poskytují skvělé zážitky pro všechny tím, že podporují lidi z různých prostředí, s různými schopnostmi a jazyky.

Aplikace: Procreate

Vývojář: Proreate: Savage Interactive (Austrálie)

Procreate, prvotřídní nástroj pro umělce a designéry, přináší lidem prostřednictvím své aplikace pro iPad více tvůrčí síly než kdy dříve. Díky novým funkcím pro přístupnost - jako je filtrování třesu a pohybu, asistenční dotyková nabídka v aplikaci, zvuková zpětná vazba a nastavení pro barvoslepé -, které doplňují podporu VoiceOver, Dynamic Type a dalších funkcí, umožňuje aplikace více umělcům tvořit, komunikovat a vyjadřovat se. 

Hra: Wylde Flowers

Vývojář: Studio Drydock (Austrálie)

Hra Wylde Flowers, originál z Apple Arcade, přináší hráčům osvěžující rozmanitý příběh a obsazení postav reprezentujících LGBTQIA+ s čarodějnickým nádechem. Příběh se vyvíjí tak, aby reprezentoval všechny věkové kategorie, kultury a sexuality, a uživatelé prozkoumávají zdravý svět kouzelných říší s dějovými liniemi, které nabádají uživatele, aby zkoumali svou identitu, přijímali ostatní a podporovali svou komunitu - což nakonec vypráví mnohem širší příběh.

Mezi finalisty této kategorie patří Letter Rooms od Klemense Strassera, Navi od Good Snooze, Noted. od Digital Workroom a tint. od Lykkegaard Europe Limited.

Potěšení a zábava

Vítězové této kategorie poskytují nezapomenutelné, poutavé a uspokojivé zážitky, které jsou umocněny technologiemi Apple.

Aplikace: (Not Boring) Habits

Vývojář: Andy Works LLC (Spojené státy)

Jak napovídá její (gramaticky vynalézavý) název, aplikace (Not Boring) Habits dodává mírnému sledování návyků trochu šmrncu. Díky senzačnímu designu, hravé haptice a elegantní gamifikaci se toto life hack dobrodružství odehrává jako inspirativní cesta po lesích a horách - díky němu je sledování návyků skutečně uměleckým zážitkem.

Hra: Overboard!

Vývojář: inkle (Velká Británie)

Přes palubu! je detektivka se zvratem: udělal jsi to ty. V této rozkošně poťouchlé hře s tajemnou vraždou se hráči neujímají role detektiva, ale viníka, který se prostřednictvím pohotových rozhovorů s nic netušícími členy posádky snaží uniknout třaskavému zločinu. A díky poutavému příběhovému designu, jadrným dialogům a několika koncům je to případ, který budete otevírat znovu a znovu.

Mezi finalisty této kategorie patří Chineasy; Moncage od Optillusion; Please, Touch The Artwork od Studio Waterzooi a Waterllama od Vitalii Mogylevets. 

Interakce

Vítězové této kategorie přinášejí intuitivní rozhraní a snadné ovládání, které je dokonale přizpůsobeno jejich platformě.

Aplikace: Slopes

Vývojář: Breakpoint Studio (Spojené státy)

Slopes, aplikace pro bezproblémové sledování lyžařských tratí, poskytuje uživatelům intuitivní lyžařský a snowboardový deník, přičemž ke sledování vzdálenosti a rychlosti využívá GPS v iPhonu nebo hodinkách Apple Watch. Její nejlepší sociální funkce ve své třídě umožňují herní zážitek díky propojení s přáteli a rodinou - to vše klepnutím na jediné tlačítko. Aplikace je nabitá spoustou dat, ale navržená tak, aby se v ní dalo snadno orientovat jako při sjezdu na sjezdovce.

Hra: A Musical Story

Vývojář: Studio Glee-Cheese (Francie)

Hudební hra A Musical Story, která je harmonickým spojením písní, příběhu a umělecké tvorby, remixuje představu o tom, jaká může být mobilní hra. Příběh hry se odvíjí s bohatě animovaným minimalismem, hratelnost přináší neotřelý pohled na rytmickou hru a konečný výsledek ukazuje, jak mohou zdánlivě nesourodé designové prvky fungovat v dokonalé souhře.
Mezi finalisty této kategorie patří Gibbon: Beyond the Trees od Broken Rules; Transit od Transit, Inc.; Vectornator: Co zbylo z Edith Finchové od Giant Sparrow. 

Sociální dopad

Vítězové této kategorie smysluplně zlepšují životy a upozorňují na zásadní problémy.

Aplikace: Rebel Girls

Vývojář: Rebel Girls Inc. (Spojené státy)

Aplikace Rebel Girls sdílí příběhy nejvlivnějších žen světa - Ruth Bader Ginsburg, Simone Biles a Fridy Kahlo, abychom jmenovali alespoň některé - prostřednictvím bohatého zvukového doprovodu a nádherného originálního umění. Témata pokrývají kariéry, kultury i desetiletí a hlasy a doprovodné ilustrace - všechny dokonale přizpůsobené příběhům a rozhraní - jsou opatřeny ženskými a nebinárními umělkyněmi z celého světa.

Hra: Gibbon: Beyond the Trees

Vývojář: Broken Rules (Austria)

Gibbon je ekologické dobrodružství z Apple Arcade, ve kterém se hráči houpou, hází a kloužou nádhernou ručně kreslenou krajinou a hledají rodinu. Jedinečný herní mechanismus poskytuje spoustu zábavy při volném létání, ale její ekologicky uvědomělý příběh - a jemná empatie spojená s hrou za jinou živou bytost - přináší zásadní ponaučení.
Mezi finalisty této kategorie patří Active Arcade od společnosti Nex, Empathy od The Empathy Project, Headspace od Headspace Health a Wylde Flowers od Studio Drydock.

Vizualizace a grafika

Vítězové této kategorie se vyznačují úžasnými obrázky, zručně nakreslenými rozhraními a vysoce kvalitními animacemi, které přispívají k výraznému a ucelenému tématu.

Aplikace: Halide Mark II

Vývojář: Lux Optics (Spojené státy)

Skvělá aplikace fotoaparátu Halide Mark II se zaměřuje na to nejdůležitější. Tento elegantní nástroj obsahuje spoustu funkcí v pozoruhodně přehledném rozhraní; jeho nepřehledné, chytře uspořádané rozhraní napodobuje filmový fotoaparát. Každé gesto bude dlouholetým fotografům důvěrně známé a zároveň zůstane přehledné pro ty, kteří se teprve orientují v nastaveních zaostření a expozice. Je to nádherný fotoaparát pro iPhone - a nyní je tu verze navržená speciálně pro iPad, která uživatelům pomáhá vytvářet skutečně úžasné snímky. 

Hra: LEGO® Star Wars™: Castaways

Vývojář: Gameloft (Kanada)

Díky filmové atmosféře, svižným vizuálním efektům a hmatatelné hratelnosti je Castaways silou, se kterou se musí počítat. Hra se odehrává na dávno opuštěné planetě a díky pietně ztvárněnému prostředí a plynulým animacím hráče okamžitě vtáhne do galaxie plné akce, tajemství a příležitostných tanečních večírků. A díky nekonečnému množství úprav a postav, které můžete potkat, se dobrodružství stále rozvíjí.

Mezi finalisty této kategorie patří Alien: Isolation od Feral Interactive, Behind the Frame od Silver Lining Studio pod hlavičkou Akatsuki Taiwan, MD Clock od Hangzhou Midi Technology Co, Ltd. a (Not Boring) Habits od Andy Works.

Inovace

Vítězové v této kategorii poskytují nejmodernější zážitek díky novému využití technologií Apple, které je odlišuje od ostatních v daném žánru.

Aplikace: Odio

Vývojář: Volst (Nizozemsko)

Zvuková aplikace Odio přináší neuvěřitelně realistické zvuky prostředí - vodopády, zurčící řeky, svěží elektronické výplachy -, které jsou ještě realističtější díky technologii Spatial Audio a sledování hlavy. Zvukové krajiny lze přizpůsobit manipulací s jejich směsmi prostřednictvím podmanivého kruhového rozhraní a každá z nich je doprovázena futuristickými plynulými animacemi, které se rozvíjejí v dokonalé synchronizaci se zvukem. Jedná se o skutečně zesílený audiovizuální zážitek.

Hra: MARVEL Future Revolution

Vývojář: Netmarble Corp. (Jižní Korea)

MARVEL Future Revolution je technologický počin hodný společnosti Stark Industries. Tento vítěz ceny Hra roku 2021 pro iPad přináší ohromující oživení filmového světa Marvelu prostřednictvím akčního RPG v otevřeném světě a kovově silné kombinace plynulých soubojů, bohatých střihových scén a multiverzí s nádherně detailními modely postav.
Mezi finalisty této kategorie patří Active Arcade od společnosti Nex; Focus Noodles od společnosti ideaTiny Co, Ltd.; Procreate od společnosti Savage Interactive a Townscaper od Oskara Stålberga.

Další informace o vítězích a finalistech soutěže Apple Design Award najdete na stránce developer.apple.com/design/awards nebo v aplikaci Apple Developer.

Na základě tiskových zpráv Apple Newsroom