Loading...

Vítězové Apple WWDC22 Swift Student Challenge pomáhají kódováním

13.06.2022 07:34

Vítězové soutěže Apple WWDC22 Swift Student Challenge pomáhají komunitám prostřednictvím kódování

Vítězové soutěže Apple WWDC22 Swift Student Challenge pomáhají komunitám prostřednictvím kódování. 

Před celosvětovou vývojářskou konferencí Apple každoročně mladí lidé z celého světa předvádějí na Swift Playgrounds své programátorské dovednosti. Letos se mezi nimi v rámci Swift Student Challenge objevily příspěvky od účastníků, kteří se soutěže účastní poprvé: Jones Mays II, Angelina Tsuboi a Josh Tint.  

Všichni tři teenageři využívají sílu kódování k vytváření aplikací, které pomáhají řešit problémy v jejich komunitách - a patří mezi více než 350 studentů ze 40 zemí a regionů, kteří byli vybráni jako vítězové výzvy 2022.

Swift Student Challenge je jen jednou z částí konference WWDC22, která je spolu s keynote, akcemi, laboratořemi a workshopy dostupná online a zdarma pro více než 30milionovou celosvětovou komunitu vývojářů Apple. A až 6. června začne programování, budou Mays, Tsuboi a Tint mezi těmi, kteří se naladí na nejnovější technologie, nástroje a frameworky, které jim pomohou rozvinout jejich již tak působivé programátorské dovednosti a vytvořit novou generaci převratných aplikací.

Když sedmnáctiletý Jones Mays II navrhoval svou vítěznou aplikaci Ivy, kterou předložil do soutěže Swift Playgrounds, našel inspiraci ve svých vlastních kořenech.

"Můj dědeček měl zahradu, kterou miloval, a pěstoval tolik potravin, že prostě dovolil lidem z komunity, aby si přišli vzít, co potřebovali," řekl Mays, který se chystá začít poslední ročník střední školy v texaském Houstonu. "I když na sklonku života nemohl chodit, ukazoval a tam jsem mu dával semínka. Ale vždycky jsme se museli snažit zbavit se liány kudzu - byl to neustálý boj." 

A tak se Mays rozhodl vytvořit aplikaci, která by uctila památku jeho dědečka, jenž před několika lety zemřel, a pomohla ostatním zahrádkářům identifikovat invazivní rostliny, jako je kudzu, a zbavit se jich. 

"Opravdu mě bavilo vytvářet programy, které dokážou zábavným a jednoduchým způsobem projevit mou kreativitu a vášeň," řekl Mays. "Velkou roli v tom sehrál Swift - objevil jsem ho asi před rokem a líbí se mi, jak snadno se používá."

Letos v létě bude Jones pomáhat ostatním učit se programovací jazyky, jako je Swift. 

"Budu učit další generaci studentů, co to znamená učit se informatiku," řekl Mays. "Protože opravdu věřím, že když se člověk naučí informatiku, je schopen ji uplatnit v mnoha dalších oborech."

Pro Mayse není překvapením, že se výuka stala součástí jeho cesty - pochází z dlouhé linie pedagogů. Patří mezi ně jeho matka, bratr a zesnulý dědeček, který by podle Maysova názoru aplikaci vytvořenou na jeho počest schválil.

"Byl to muž, který neměl mnoho slov," řekl Mays. "Ale myslím, že by řekl: 'Squirt, odvedl jsi dobrou práci'."

Šestnáctiletá Angelina Tsuboi, která žije v kalifornském Redondo Beach, si při řešení problémů nedokáže vybrat jen jeden. 

Kromě svého vítězného návrhu Swift Playgrounds, který učí základy resuscitace, se podílela také na vytvoření prototypu, který monitoruje kvalitu ovzduší, vytvořila webové stránky na pomoc pátracím a záchranným organizacím a navrhla školní komunikační program, který vyhrál soutěž Congressional App Challenge v jejím okrese.

"Život je plný problémů - každý se potýká alespoň s jednou věcí," řekla Tsuboiová. "A programování mě naplnilo pocitem naděje. Dalo mi to možnost pomoci identifikovat problémy, s nimiž se potýkají lidé v mé komunitě nebo mí přátelé, a využít své dovednosti, abych jim pomohla." 

Projektem, který je jejímu srdci nejbližší, je aplikace s názvem Lilac, kterou v březnu uvedla na App Store. 

"Moje máma je svobodná matka a pochází z Japonska," řekla Tsuboi. "Když sem přišla, měla problémy s jazykem, a tak jsem vytvořila aplikaci, kde můžete najít zdroje, jako je péče o děti nebo bydlení či grantové příležitosti, a překladatele v komunitě, kteří vám pomohou se s nimi spojit." 

Tento smysl pro službu prostupuje vším, co Tsuboi dělá, a nutí ji hledat nové projekty, kterým by se mohla věnovat. 

"Pomoc druhým vám pomáhá zůstat pokorný a spojený se svou komunitou," řekla Tsuboi. "Svět se díky tomu zdá být hezčí a naplňuje mě to pocitem radosti - jsem schopná udělat alespoň jednu věc, která pomáhá zmírnit chaos ve světě."

Josh Tint miluje slova. Devatenáctiletý mladík z arizonského Tucsonu právě dokončil první ročník Arizonské státní univerzity a zaměřuje se na lingvistiku - konkrétně na levandulovou lingvistiku, která se zabývá studiem jazyka používaného komunitou LGBTQ+. 

V rámci vítězného projektu Swift Playgrounds navrhl Tint aplikaci, která umožňuje lidem, kteří pochybují o své genderové identitě, vyzkoušet si různá zájmena.

"Algoritmus vloží různá zájmena do kousků ukázkového textu," řekl Tint. "Ukázkovým textem můžete projíždět - vlevo nebo vpravo, abyste naznačili, zda se vám líbí, nebo ne - a získat tak pocit, zda si myslíte, že určité zájmeno odpovídá vaší identitě."

Inspirací pro aplikaci byla Tintova vlastní cesta. 

"Pochyboval jsem o své genderové identitě, a tak vím, že neexistuje mnoho zdrojů, které by mi s tím pomohly," řekl Tint. "Chtěl jsem se tedy pokusit vytvořit nástroj, který by podle mého názoru více odpovídal mým zkušenostem a mohl by pomoci i ostatním. Chtěla jsem, aby moje aplikace pomohla vyprávět příběh."

Tint se na začátku střední školy naučil programovat a navrhl algoritmus, který rozebíral a sestavoval básně. S jeho pomocí přihlásil báseň do školní básnické soutěže - a vyhrál ji.

Od té doby se sám naučil Swift a myslí si, že se hodí pro jeho práci v lingvistice. 

"Velmi se mi líbí rámec přirozeného jazyka Swiftu," řekl Tint. "Je opravdu výkonný a skvělý pro skriptování - použil jsem ho k vytvoření modelů strojového učení, které mi pomohly analyzovat řeč."

V budoucnu chce Tint využít své znalosti lingvistiky a programování k návrhu algoritmů, které pomohou zmírnit předsudky. 

"V současné době je velká část práce prováděna pouze v několika jazycích a odráží předsudky lidí, kteří ji píší," řekl Tint. "Měli bychom se těmito omezeními zabývat a začít vytvářet nové modely s více parametry a většími, inkluzivnějšími soubory dat. Pokud do těchto základních procesů nezahrneme příběhy marginalizovaných komunit hned teď, bude velmi obtížné později tyto škody napravit." 

Společnost Apple je hrdá na to, že prostřednictvím každoročního studentského programu WWDC podporuje a pozvedá novou generaci vývojářů, tvůrců a podnikatelů. Za uplynulá tři desetiletí si tisíce studentů vybudovaly úspěšnou kariéru v oblasti technologií, založily startupy podporované rizikovým kapitálem a vytvořily organizace zaměřené na demokratizaci technologií a inovace pro budování lepší budoucnosti.

Na základě tiskových zpráv Apple Newsroom