Loading...

Jak Apple rozšiřuje možnosti lidí využívat informace o svém zdraví

21.07.2022 06:34

Jak Apple rozšiřuje možnosti lidí využívat informace o svém zdraví? V nové zprávě se dozvíte, jak produkty Apple pomáhají uživatelům, vývojářům a zdravotnickým organizacím zlepšovat osobní zdraví, výzkum a péči.

V nové zprávě se dozvíte, jak produkty Apple pomáhají uživatelům, vývojářům a zdravotnickým organizacím zlepšovat osobní zdraví, výzkum a péči.

Společnost Apple dnes zveřejnila novou zprávu, která nabízí přehled způsobů, jakými produkty Apple umožňují lidem být v centru jejich zdraví a fungovat jako inteligentní strážce jejich zdraví a bezpečnosti. Uživatelé, vývojáři, zdravotnické instituce a zdravotnické organizace po celém světě využívají zařízení, funkce a rozhraní API společnosti Apple k odstraňování bariér mezi lidmi a jejich zdravotními informacemi, a to vše s ohledem na ochranu soukromí.

Snahy společnosti Apple o rozvoj zdraví se dělí především do dvou kategorií, které jsou podrobně popsány ve dvou odpovídajících částech zprávy. První oddíl popisuje zaměření společnosti Apple na osobní zdravotní a fitness funkce v hodinkách Apple Watch a iPhonu, které nabízejí užitečné, vědecky podložené poznatky a pomáhají chránit zdraví a bezpečnost uživatelů. Druhý oddíl sdílí práci společnosti Apple s lékařskou komunitou na podporu výzkumu a péče. Obě části - spolu s částí Extensions and Spotlights na konci zprávy - obsahují řadu příkladů vývojářů třetích stran, zdravotnických institucí a organizací, které inovují technologie Apple.

"Jsme přesvědčeni, že technologie mohou hrát roli při zlepšování zdravotních výsledků a povzbuzování lidí ke zdravějšímu životu, a jsme nadšeni mnoha způsoby, jakými uživatelé využívají naše zdravotní a fitness funkce, a způsoby, jakými vývojáři třetích stran, instituce a organizace využívají technologie Apple k rozvoji zdraví a vědy," řekl Jeff Williams, provozní ředitel společnosti Apple.

"Naší vizí do budoucna je pokračovat ve vytváření vědecky podložených technologií, které lidi vybaví ještě více informacemi a budou fungovat jako inteligentní strážce jejich zdraví, takže už nebudou pasažéry na své vlastní cestě za zdravím. Místo toho chceme, aby lidé byli pevně v sedadle řidiče se smysluplnými a využitelnými poznatky."

Posílení postavení uživatelů na jejich osobních cestách za zdravím

Od vydání aplikace Zdraví v roce 2014 a hodinek Apple Watch v roce 2015 představila společnost Apple širokou škálu inovativních funkcí pro zdraví a kondici s cílem poskytnout uživatelům srozumitelné a smysluplné informace, které jim umožní žít zdravěji. Zpráva nastiňuje čtyři pilíře zdravotních a fitness funkcí společnosti Apple: 1) poskytnout uživatelům centrální a bezpečné místo pro ukládání a prohlížení jejich zdravotních údajů v aplikaci Zdraví, 2) nabídnout funkce, které umožňují hodinkám Apple Watch fungovat jako inteligentní strážce zdraví uživatelů, 3) nabídnout funkce, které pomáhají uživatelům zlepšovat jejich každodenní zdraví a kondici pro dosažení lepších zdravotních výsledků, a 4) podporovat inovativní aplikace třetích stran pro zdraví a kondici pomocí nástrojů pro vývojáře.

S vydáním iOS 16 a watchOS 9 letos na podzim nabídnou Apple Watch a iPhone funkce zaměřené na 17 oblastí zdraví a kondice, od zdraví srdce a spánku až po mobilitu a zdraví žen a další. V průběhu let se zákazníci všech věkových kategorií podělili o to, jak jim tyto zdravotní a fitness funkce podle jejich vlastních slov změnily život. Několik z nich se ve zprávě podělilo o své příběhy, včetně zákazníků, kteří odhalili vážné srdeční potíže, obdrželi pomoc v nouzi po pádu nebo si výrazně zlepšili zdraví díky každodenní aktivitě.

Uživatelé teď mohou v aplikaci Zdraví ukládat více než 150 různých typů zdravotních údajů z hodinek Apple Watch, iPhonu a připojených aplikací a zařízení třetích stran do jednoho centrálního přehledu, navíc s dostupnými údaji ze zdravotních záznamů z připojených institucí v USA, Velké Británii a Kanadě. V App Store jsou nyní desítky tisíc aplikací, které využívají rozhraní API HealthKit, což vývojářům umožňuje začlenit data, která se uživatelé rozhodnou sdílet z aplikace Health, a nabízet tak inovativní zážitky v oblasti zdraví a fitness s přísnými protokoly o ochraně soukromí a zabezpečení dat. Zpráva poukazuje na příklady celosvětově populárních aplikací s podporou HealthKit, jako jsou Nike Run Club, Calm a WeightWatchers, a na rostoucí počet aplikací s podporou

HealthKit - včetně Qardio heart health a Withings Health Mate - které využívají připojené příslušenství, aby uživatelům umožnily sledovat a monitorovat ještě více aspektů jejich zdraví.

Podpora zdravotního ekosystému prostřednictvím spolupráce s lékařskou komunitou

Apple věří, že nejsilnější inovace v oblasti zdraví jsou možné pouze prostřednictvím přímé spolupráce s lékařskou komunitou, a ve zprávě popisuje čtyři kategorie této spolupráce: 1) vytváření nástrojů umožňujících výzkumným pracovníkům nové vědecké objevy, 2) pomoc při posilování vztahu mezi lékařem a pacientem pomocí smysluplných dat, 3) spolupráce se zdravotnickými organizacemi při prosazování zdravého životního stylu ve velkém měřítku a 4) podpora veřejného zdraví a vládních iniciativ.

Rámec ResearchKit dává výzkumníkům možnost získávat účastníky studií z rozsáhlé uživatelské základny uživatelů iPhonů a hodinek Apple Watch a účastníkům možnost rozhodnout se sdílet zdravotní údaje, aby pomohli rozvoji vědy. Prostřednictvím aplikace ResearchKit Apple spolupracuje s Harvard T.H. Chan School of Public Health a National Institute of Environmental Health Sciences, Brigham and Women's Hospital a American Heart Association a University of Michigan a Světovou zdravotnickou organizací a nabízí uživatelům v USA možnost zúčastnit se tří prvních výzkumných studií svého druhu: Apple Women's Health Study, Apple Heart and Movement Study a Apple Hearing Study. Ve zprávě se objevují první poznatky z těchto studií a také informace o dalších studiích, které Apple podpořil, jako je studie srdečního selhání s University Health Network a studie digitálního duševního zdraví s UCLA.

Zdravotní záznamy v iPhonu v aplikaci Zdraví spolu s aplikacemi a zařízeními vyvinutými třetími stranami pomocí vývojářských nástrojů Apple pomáhají posílit vztahy mezi lékaři a pacienty pomocí smysluplných dat. Zdravotní záznamy jsou nyní k dispozici pacientům ve více než 800 institucích na více než 12 000 místech, což pacientům usnadňuje zobrazení jejich dostupných zdravotních údajů od více poskytovatelů v aplikaci Zdraví, kdykoli si to přejí. Výzkumy ukázaly, že propojení pacientů s jejich ošetřovatelskými týmy na dálku vede k lepším výsledkům - aplikace Corrie Health, programy UVA Health care at home a americké ministerstvo pro záležitosti veteránů zapůjčuje zařízení Apple veteránům, aby se mohli spojit se svými zdravotnickými službami VA. Ošetřovatelské týmy mohou lépe pomáhat pacientům s chronickými onemocněními v Ochsner Health System a NHS Sunderland a vzdálené monitorování snižuje náklady a délku pobytu na jednotkách intenzivní péče pro novorozence v Odense University Hospital a University of Virginia Children's Hospital, kde se předčasně narozené děti mohou vrátit domů se svými rodiči, ale zůstávají ve spojení s ošetřovatelskými týmy na dálku.

Zdravotnické organizace a společnosti po celém světě - včetně Paceline v USA, Vitality Active Rewards v USA, Velké Británii, Jižní Africe a Austrálii a LumiHealth v Singapuru - spolupracují se společností Apple na integraci Apple Watch do svých wellness programů. V současné době probíhá 55 programů v 17 zemích, přičemž motivačního programu využívajícího Apple Watch se účastní více než milion uživatelů. Tyto programy byly úspěšné při zvyšování úrovně fyzické aktivity účastníků a zavádění zdravotního chování, jako je snaha o pravidelnější spánek, zaměření se na všímavost a výměna zdravějších potravin.

V neposlední řadě zpráva vyzdvihuje partnerství společnosti Apple s lékaři a místními samosprávami na jedinečných způsobech podpory jejich zásadní práce na podporu veřejného zdraví, včetně vytváření aplikací a funkcí během zdravotní krize COVID-19.

Vědecky podložené a navržené s ohledem na ochranu soukromí

Všechny zdravotní a fitness funkce společnosti Apple byly vyvinuty podle dvou hlavních zásad:

  • Přísné vědecké procesy ověřování: Na procesu vývoje produktů se důkladně podílejí vlastní lékaři společnosti Apple, kteří pracují ruku v ruce s inženýry a návrháři produktů. To spolu se spoluprací s odborníky z předních výzkumných institucí zajišťuje, že produkty a funkce jsou vědecky podložené a uživatelsky přívětivé.
  • Soukromí v centru pozornosti: Soukromí je ve společnosti Apple jednou z hlavních hodnot a v případě citlivých zdravotních údajů je ochrana osobních údajů zásadní. Zdravotní a fitness funkce Apple staví soukromí uživatelů do centra pozornosti a poskytují jim ochranu včetně transparentnosti a kontroly. Když je iPhone uzamčen přístupovým kódem, Touch ID nebo Face ID, jsou všechna zdravotní a fitness data v aplikaci Zdraví - kromě Medical ID - zašifrována a všechna zdravotní data synchronizovaná s iCloudem jsou šifrována při přenosu i na serverech Apple. A pokud má uživatel nejnovější verzi watchOS a iOS s výchozím dvoufaktorovým ověřováním a přístupovým kódem, budou jeho údaje o zdraví a aktivitě uloženy tak, aby je Apple nemohl přečíst. Údaje aplikace Zdraví nejsou nikdy sdíleny s žádnou třetí stranou bez výslovného souhlasu uživatele, a pokud se uživatelé rozhodnou sdílet své zdravotní údaje, aplikace Zdraví poskytuje uživatelům granulární kontrolu nad typy údajů, které sdílejí, a nad tím, s kým je sdílejí. Oprávnění mohou kdykoli zkontrolovat a spravovat.

Zdroj: Tisková zpráva, Apple Newsroom