Loading...

Partnerství se společností Apple pomáhá stavět nové domy po celé Kalifornii

31.07.2022 08:34

Partnerství se společností Apple pomáhá stavět nové domy a zahajovat nové stavby v komunitách po celé Kalifornii.

V nedávno otevřeném bytovém komplexu Veterans Square v kalifornském Pittsburgu vzniká nová komunita. Není neobvyklé potkat na chodbě obyvatele, jako je J. C., jak zpívá gospelovou píseň jednomu ze svých sousedů, nebo najít Toniu na dvorku, jak plánuje novou bylinkovou zahrádku.

V centru všeho dění je 39letý Marcus Ferdinand, koordinátor služeb v domě. Jeho role je však mnohem víc než to - je poradcem a přítelem obyvatel komplexu, který se stará o to, aby o ně bylo postaráno a aby si zvykli na nové prostředí. Pro naprostou většinu z nich je to svět vzdálený od ulice, kterou ještě nedávno nazývali domovem.

Veterans Square je budova s 30 jednotkami pro veterány i jednotlivce, u nichž byla zjištěna největší potřeba bydlení. Byla otevřena v březnu za finanční podpory dárců včetně společnosti Apple v rámci závazku této společnosti ve výši 2,5 miliardy dolarů řešit bytovou krizi v celé Kalifornii. Z tohoto závazku nyní Apple ve spolupráci s Kalifornskou agenturou pro financování bydlení (CalHFA) rozdělil více než 1,3 miliardy dolarů na nejrůznější projekty, Destination: Home a Housing Trust Silicon Valley.

"Jsme nesmírně hrdí na to, že se rodiny a sousedé stěhují do nových domovů díky našemu partnerství s organizacemi pro dostupné bydlení po celé Kalifornii," řekla Kristina Raspeová, viceprezidentka společnosti Apple pro globální nemovitosti a zařízení. "Společnost Apple se snaží hledat skutečná řešení, která pomohou našim komunitám vzkvétat, a tyto nové projekty představují hmatatelný pokrok na cestě k uskutečnění tohoto příslibu pro mnoho našich kalifornských spoluobčanů."

Ve spolupráci s CalHFA poskytla společnost Apple tisícům zájemců o první bydlení s nízkými a středními příjmy pomoc s hypotékou a zálohou a zahájila program investic do dostupného bydlení, který uvolnil finanční prostředky na podporu téměř 2 000 bytů v celém státě. Patří mezi ně 315 bytů v Avenue 34 v Los Angeles, téměř 340 bytů v Redwood Gardens v Berkeley a více než 230 bytů pro rodiny v Cedar Village v Chico, včetně těch, které v roce 2018 zasáhl požár Camp Fire.

Cílová destinace: Podpora společnosti Apple pomohla neziskové organizaci rozšířit systém prevence bezdomovectví, který během pandemie COVID-19 poskytl finanční a nájemní pomoc více než 20 000 rodin. Podpora společnosti Apple pomohla také organizaci Destination: Home financovat téměř 1 700 jednotek podpůrného bydlení a bydlení pro extrémně nízkopříjmové osoby v oblasti Bay Area a rozšířit Wi-Fi do několika obytných komunit.

Budova Veterans Square vznikla díky partnerství společnosti Apple se společností Housing Trust Silicon Valley, finanční institucí pro komunitní rozvoj (CDFI), která poskytuje počáteční kapitál developerům dostupného bydlení. Společnosti Apple a Housing Trust Silicon Valley společně poskytly finanční prostředky na podporu 10 projektů dostupného bydlení v celé oblasti Bay Area, mimo jiné v San Francisku, San Jose, Santa Cruz, Santa Rose a dalších městech, a další projekty jsou na obzoru.

J.C. je jedním z 20 veteránů, kteří nyní v budově Veterans Square bydlí. Tento 85letý muž strávil 20 let u námořnictva jako letecký mechanik. V poslední době bydlel u rodinného přítele, ale toto uspořádání se chýlilo ke konci. 

"Nevěděl jsem, jestli se tam dostanu, a tak jsem se za to modlil," říká J. C.. "Svůj byt mám rád. Dokonce mě dali do prvního patra, protože je to s mým chodítkem jednodušší. To pro mě hodně znamenalo."

J.C. mluví s každým, koho potká na chodbách a na zahradě, a nejlepší vtipy a vtípky si nechává pro Ferdinanda.

"Marcus je dobrý chlapík," říká J.C. Tento názor sdílí mnoho lidí na náměstí Veteránů.

Ferdinand je sám veterán, sloužil u letectva, a díky této společné zkušenosti se dokáže spojit s mnoha obyvateli. Po odchodu z armády Ferdinand získal vysokoškolský titul v oboru sociální práce.

"Vzpomínám si, že jsem vyrůstal v komunitě, kde bylo mnoho problémů," říká Ferdinand. "Nikdy jsem si nemyslel, že takový by měl být život lidí. Mám pocit, že každý má potenciál vést život, který ho baví - a pro některé z nás je jen těžší se k němu dostat. A tak pokud někomu mohu pomoci, aby se k tomu dostal, stojí to za to."

Před dvěma lety byl Ferdinand najat společností Satellite Affordable Housing Associates, která vybudovala, vlastní a spravuje Veterans Square a poskytuje služby pro obyvatele.

"Je to úplně nová budova, takže je to pro mě příležitost, jak skutečně pomoci od začátku," říká. "Hodně z toho je budování komunity s obyvateli - vzájemné představování, pořádání různých akcí, prostě mluvení s lidmi a pomoc jim řešit různé problémy, které mohou mít s bydlením."

Partnerství, jako je toto se společností Apple, jsou zásadní. Mimo ně toho pro lidi, kteří nemají stálý příjem nebo přístup k rodinným zdrojům, moc není - je to srdcervoucí. Ale jsem moc ráda, že se toho mohu účastnit a pomoci našim obyvatelům začít znovu.

Marcus Ferdinand

Tato pomoc zahrnuje služby poskytované ministerstvem pro záležitosti veteránů a také sezení se sociálními pracovníky, terapeuty a finančními poradci.

"Partnerství, jako je toto se společností Apple, je životně důležité," říká Ferdinand. "Mimo ně toho pro lidi, kteří nemají stálý příjem nebo přístup k rodinným zdrojům, moc není - je to srdcervoucí. Ale jsem moc ráda, že se na tom mohu podílet a pomoci našim obyvatelům začít znovu."

Než se šedesátiletá Tonia v březnu nastěhovala na Veterans Square, bydlela v hotelu v rámci programu, který pomáhá lidem čekajícím na bydlení, aby se nedostali na ulici. Nyní má byt s jednou ložnicí, který zaplnila rostlinami a fotografiemi své rodiny.

"Je to domov," říká a hrdě se rozhlíží kolem sebe. "Mám tu sousedy a dáváme na sebe pozor - mám tu kamaráda, který se mnou chodí pro potraviny a pomáhá mi je nosit zpátky. A Marcus je úžasný."

Ferdinand pomáhá Toně s vyřizováním dokumentů, aby mohla využívat dopravu k lékařským prohlídkám a k řadě dalších služeb, které jsou v budově k dispozici. S J. C. se také chystá založit skupinu biblických studií a má plán pro venkovní společné prostory budovy.

"Těším se, až si dole založím malou zahrádku," říká Tonia a vytahuje balíčky se semínky. "Mám bazalku, koriandr, pažitku a petrželku - a to mi hodně pomůže." Všichni se těší na to, až se vrátí domů.

Tato víra v lepší zítřky pro tuto novou komunitu je to, co Ferdinanda pohání každý den.

"Doufám, že se toto místo může stát domovem, jaký si představovali, když byli na ulici," říká. "Místem, kde mohou být šťastní, kde se mohou cítit naplněni a kde mohou mít nějakou moc nad tím, co se děje, a kde si mohou svůj život opravdu užívat."

Zdroj: