Loading...

Zažít Chicago jinak s iPhonem a iPadem

22.08.2022 06:55

Účastníci programu The Chicago Lighthouse's Photography for All získávají nezávislost, sebedůvěru a tvůrčí dovednosti.

Účastníci programu The Chicago Lighthouse's Photography for All získávají nezávislost, sebedůvěru a tvůrčí dovednosti.

Adetokunbo "Toks" Opeifa rád prozkoumává Chicago. Cestuje po městě, aniž by se obávala, že ztratí stopu naplánované trasy, ponořuje se do svého prostředí a fotografuje své okolí iPhonem. "Chicago je mřížkový systém," vysvětluje. "I když se ztratíte, tak se vlastně neztratíte, prostě jdete opačným směrem a někde skončíte." 

V první třídě byla Opeifové, které je nyní 18 let, diagnostikována dystrofie čípku, porucha sítnice, která způsobuje postupnou ztrátu zraku a citlivost na světlo. Letos se účastní programu Fotografie pro všechny, který pro mladé lidi se slabým zrakem nebo nevidomé zavedla nezisková organizace The Chicago Lighthouse ve spolupráci s Oddělením rodinných a podpůrných služeb města Chicaga (DFSS) a společností Apple. V průběhu šestitýdenního programu se účastníci naučili technickým dovednostem v oblasti fotografování, kódování a přípravy na povolání, ale především získali nástroje, které jim pomohou samostatně a sebejistě se orientovat v okolním světě.

Program Photography for All je součástí městské iniciativy pro zaměstnávání mladých lidí One Summer Chicago, která poskytuje lidem ve věku 14 až 24 let stáže a pracovní příležitosti ve státních institucích, komunitních organizacích a firmách po celém městě. Od roku 2017 Apple podporuje městský program One Summer Chicago prostřednictvím své Iniciativy komunitního vzdělávání a pomáhá vytvářet příležitosti pro mladé lidi, aby si osvojili nové dovednosti pomocí průvodců Everyone Can Create a Everyone Can Code. Letos v létě si více než 200 studentů vyzkoušelo příležitosti v oblasti fotografie, videografie, herního designu, kódování, vývoje aplikací, rozšířené reality a dalších oborů prostřednictvím programů podporovaných společností Apple.

Společnost Chicago Lighthouse poskytla každému účastníkovi soutěže Fotografie pro všechny iPad Air, tužku Apple Pencil a klávesnici Magic Keyboard, aby podpořila jejich kreativitu. Nastavení iPadu nabízelo rozsáhlou obrazovku s nástroji pro fotografování, úpravy a sdílení jejich práce. Mnozí účastníci, včetně Opeifa, používali k pořizování fotografií na cestách také vlastní iPhone a plynule přepínali mezi zařízeními podle svých potřeb.

Odborníci společnosti Apple proškolili studenty v používání fotoaparátu a fotografických nastavení, která budou potřebovat, a také v používání funkcí pro přístupnost zabudovaných v zařízeních - včetně funkce VoiceOver, vestavěného odečítače obrazovky společnosti Apple, a funkce Zoom, která zvětšuje prvky na obrazovce. Pro ty, kteří používají funkci VoiceOver na iPhonu a iPadu, slouží funkce Popis obrazu dostupná v aplikaci Fotoaparát, která využívá strojové učení v zařízení k tomu, aby pomohla umístit objekt a popsat objekty, prostředí a osoby v zorném poli.

Při návštěvě Adlerova planetária a okolního parku Northerly Island Park během posledního dne fotografování Opeifa třemi prsty dvakrát poklepala na obrazovku iPhonu v aplikaci Fotoaparát, aby přiblížila objekt na fotografii. "Než jsem objevila zoom, prostě jsem držela telefon až u obličeje," říká. "Takhle na to skutečně lépe vidím."

Opeifa používá technologie Apple už od školky, kdy jí rodiče koupili iPad první generace, aby jí pomohl číst školní úkoly v digitální podobě. Směje se při vzpomínce, jak o několik let později pobíhala po rodinném domě v Nigérii s iPadem mini a byla nadšená, že může rozšířit svou sbírku zařízení Apple. Protože většinu života strávila s technologiemi Apple, pohodlně používá iPhone, aby měla lepší přehled o světě, a také se učí upravovat své fotografie na iPadu. Ať už se pohybuje z jednoho koutu města do druhého, nebo zachycuje květiny, panorama města a jakékoli další záběry městského života kolem sebe, které ji zaujmou, Opeifa je závislá na vizuálním vyprávění příběhů.

Mám rád, když obrázky vyprávějí příběh. Tento program je dobrým výchozím bodem pro psaní skutečných scénářů, protože se učím, jak vlastně vizuálně ztvárňovat.

Adetokunbo "Toks" Opeifa

"Mám rád, když obrázky vyprávějí příběh," říká Opeifa. "Tento program je dobrým výchozím bodem pro psaní skutečných scénářů, protože se učím, jak vlastně vizuálně ztvárňovat."

Opeifaová dává přednost filmu a televizi jako vizuálnímu médiu, které jí pomáhá oživit příběhy, a úpravu fotografií vnímá jako způsob, jak se zdokonalit v psaní scénářů. "Psaní scénářů a úprava fotografií jsou tak trochu stejné věci - zejména při práci s jinými nevidomými lidmi musíte být velmi popisní," vysvětluje. 

"Nikdy se mi nestane, že bych byla v televizi zastoupena jako černoška, která je zároveň zrakově postižená a nevidomá," dodává Opeifaová, která tento měsíc míří do Kalifornie, kde bude na Chapmanově univerzitě studovat scenáristiku. "Televize je způsob, jak se lidé mohou vidět v jiném světle a s jinou identitou."

Opeifa je jen jedním z několika účastníků programu Fotografie pro všechny s odvážnými a velkými nápady do budoucna. Lance Gladney, který se s nadšením věnuje umělecké kariéře, doufá, že bude produkovat vlastní anime sérii. Gladney se do programu zapojil, aby mohl experimentovat s novou formou výtvarného umění. John Johnson - účastnící se programu druhým rokem - se zajímá o elektrotechniku nebo herní design. A Alaula "Aihua" Sprecherová zvažuje vysoké školy, kde by mohla studovat informatiku, fyziku a astronomii.

Shelle Hamerová, ředitelka oddělení pro přechod mládeže v chicagském Majáku, a Lisa Davisová, bývalá ředitelka One Summer Chicago, která přivedla do Majáku myšlenku fotografování pro všechny, jsou nadšené z růstu, který každý účastník zažívá. 

"Sebevědomí a sebeúctu je těžké - nebo jsem si myslela, že bude těžké - přiblížit a naučit," říká Davisová, která před odchodem do důchodu působila také jako ředitelka pro zaměstnávání mládeže v DFSS. "Ale tento program jim pomohl otevřít se a odhalit jejich sebevědomí. Zbavil je představy, že to nedokážou."

Hamerová, která je sama umělkyní, se těší ze čtyř desetiletí kariéry, během níž vybavuje osoby se zdravotním postižením nástroji a vzděláním, které jim pomáhají vést nezávislejší život. Když před čtyřmi lety spolu s Davisem zahájila projekt Photography for All, zaujala ji perspektiva, jak lidé vidí jinak a jak se mohou kreativně vyjadřovat - a viděla příležitost využít technologie Apple a prostředky Everyone Can Create k podpoře této práce.

"Nástroj fotografie má pro lidi se ztrátou zraku skutečný přínos," říká Hamerová, "a to jak z umělecké, tak z funkční stránky. Všechny děti mají pocit, že se jim rozšířily možnosti, že mohou cestovat kamkoli, jít na místa, kde nikdy předtím nebyly. Školení, které absolvovaly o funkcích přístupnosti dostupných v iPhonu a iPadu, jim dodalo sebedůvěru, aby se dokázaly orientovat ve městě a cítily se nezávislé při samostatném cestování po neznámých oblastech." 

A to je koneckonců hlavním cílem programu: podporovat mladé lidi v jejich snaze o samostatnost a vštípit jim sebedůvěru, aby vzali svou budoucnost do vlastních rukou. "Prostě jim to otevřelo svět," říká Hamer.

Zdroj: