Loading...

Apple představuje iPhone 14 a iPhone 14 Plus

08.09.2022 06:48

K oblíbenému 6,1palcovému provedení se přidává nová, větší velikost 6,7 palce, nový systém dvou fotoaparátů, detekce nárazu, první bezpečnostní služba v odvětví chytrých telefonů s nouzovým SOS přes satelit a nejlepší výdrž baterie v iPhonu.

K oblíbenému 6,1palcovému provedení se přidává nová, větší velikost 6,7 palce, nový systém dvou fotoaparátů, detekce nárazu, první bezpečnostní služba v odvětví chytrých telefonů s nouzovým SOS přes satelit a nejlepší výdrž baterie v iPhonu.

CUPERTINO, KALIFORNIE

Společnost Apple 7.9.2022 představila iPhone 14 a iPhone 14 Plus ve dvou velikostech - 6,1 a 6,7 palce - v propracovaném designu s působivě vylepšeným fotoaparátem a novými převratnými bezpečnostními funkcemi. iPhone 14 a iPhone 14 Plus pořizují úžasné fotografie a videa díky výkonnému kamerovému systému s novými hlavními a předními kamerami TrueDepth, ultraširokoúhlou kamerou pro jedinečné perspektivy a Photonic Engine - vylepšeným obrazovým potrubím. Oba modely obsahují čip A15 Bionic s pětijádrovým grafickým procesorem, který nabízí neuvěřitelný výkon a efektivitu pro náročné pracovní úlohy a je navržen s ohledem na ochranu soukromí a zabezpečení. iPhone 14 a iPhone 14 Plus představují kritické bezpečnostní funkce, jako je detekce nárazu a nouzové SOS přes satelit, což je poprvé v oboru. A díky úžasné výdrži baterie, špičkovým funkcím odolnosti a superrychlému 5G je tato řada iPhonů pokročilejší než kdykoli předtím. iPhone 14 a iPhone 14 Plus budou k dispozici v půlnočním, modrém, hvězdném, fialovém a (PRODUCT)RED provedení. Předobjednávky začínají v pátek 9. září, iPhone 14 bude k dispozici od pátku 16. září a iPhone 14 Plus od pátku 7. října.

"Naši zákazníci se na svůj iPhone spoléhají každý den a iPhone 14 a iPhone 14 Plus představují převratné nové technologie a důležité bezpečnostní funkce. Díky novému, většímu 6,7palcovému displeji iPhonu 14 Plus si uživatelé mohou při prohlížení webu vychutnat více obsahu na obrazovce a ještě více textu," řekl Greg Joswiak, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing. "Oba telefony mají nový výkonný hlavní fotoaparát s obrovským skokem ve výkonu při slabém osvětlení, pokročilé možnosti připojení s 5G a eSIM a neuvěřitelný výkon A15 Bionic, který pomáhá umožnit ještě lepší výdrž baterie. Díky tomu všemu, těsně propojenému s iOS 16, je iPhone nepostradatelnější než kdykoli předtím."  

Krásný a odolný design s úžasnou výdrží baterie

iPhone 14 a iPhone 14 Plus jsou k dispozici v oblíbené 6,1palcové velikosti a v nové úžasné 6,7palcové velikosti a mají odolný a elegantní design z leteckého hliníku v pěti krásných povrchových úpravách. Větší displej iPhonu 14 Plus se skvěle hodí na streamování filmů a hraní her a iPhone 14 Plus se může pochlubit dosud nejlepší výdrží baterie v iPhonu. Oba modely mají aktualizovanou vnitřní konstrukci pro lepší tepelný výkon, nádherné displeje Super Retina XDR s technologií OLED, která podporuje špičkový jas HDR 1200 nitů, kontrastní poměr 2 000 000:1 a Dolby Vision.
iPhony 14 a 14 Plus jsou také vybaveny odolným předním krytem Ceramic Shield - exkluzivním pro iPhone a odolnějším než jakékoli jiné sklo pro chytré telefony - a jsou chráněny před běžným politím a nehodami díky odolnosti proti vodě a prachu.

Výkonné vylepšení fotoaparátu díky technologii Photonic Engine

iPhone 14 a iPhone 14 Plus představují nový standard pro pořizování fotografií a videí díky novému 12MP hlavnímu fotoaparátu s větším snímačem a většími pixely, nové přední kameře TrueDepth, ultraširokoúhlé kameře pro zachycení větší části scény a technologii Photonic Engine pro obrovský skok ve výkonu při slabém osvětlení.

Díky hluboké integraci hardwaru a softwaru zlepšuje Photonic Engine výkon při fotografování ve středním a slabém osvětlení u všech fotoaparátů: až 2× u ultraširokoúhlého fotoaparátu, 2× u fotoaparátu TrueDepth a působivě 2,5× u nového hlavního fotoaparátu. Photonic Engine umožňuje toto dramatické zvýšení kvality tím, že využívá výpočetní výhody technologie Deep Fusion v dřívější fázi procesu snímání, čímž poskytuje mimořádné detaily a zachovává jemné textury, poskytuje lepší barvy a zachovává více informací na fotografii.

Mezi vylepšení a funkce systému dvou kamer patří:

  • Nový hlavní fotoaparát s větší clonou ƒ/1,5 a pixely o velikosti 1,9 µm umožňuje pořizovat fotografie a videa za všech světelných podmínek, což přináší lepší detaily a zmrazení pohybu, méně šumu, kratší expoziční časy a optickou stabilizaci obrazu s posunem snímače.
  • Nový přední fotoaparát TrueDepth s clonou ƒ/1,9, který umožňuje lepší výkon při fotografování a natáčení videa za slabého osvětlení. Poprvé využívá automatické ostření, takže dokáže ještě rychleji zaostřit při slabém osvětlení a pořizovat skupinové snímky z větší vzdálenosti.
  • Nový akční režim pro neuvěřitelně hladce vypadající video, který se přizpůsobí výrazným otřesům, pohybu a vibracím, i když je video pořizováno uprostřed akce.
  • Ultraširokoúhlý fotoaparát nabízející jedinečnou perspektivu pro širší záběry a vylepšení fotografií při slabém osvětlení díky technologii Photonic Engine.
  • Vylepšený True Tone blesk, který je o 10 % jasnější a má lepší rovnoměrnost pro konzistentnější osvětlení.
  • Filmový režim, který je nyní k dispozici v rozlišení 4K při 30 fps a 4K při 24 fps.
  • Koncový režim HDR Dolby Vision, který je k dispozici pouze na iPhonu.

Detekce nehody a nouzové volání SOS přes satelit

Celá řada iPhone 14 přináší převratné bezpečnostní funkce, které mohou poskytnout pomoc v nouzi, když je to nejdůležitější. Díky novému dvoujádrovému akcelerometru schopnému detekovat měření G-síly až 256Gs a novému gyroskopu s vysokým dynamickým rozsahem dokáže nyní Crash Detection na iPhonu detekovat vážnou autonehodu a automaticky vytočit tísňovou linku, když je uživatel v bezvědomí nebo nemůže dosáhnout na svůj iPhone. Tyto funkce navazují na stávající komponenty, jako je barometr, který nyní dokáže detekovat změny tlaku v kabině, GPS pro dodatečné zadávání údajů o změnách rychlosti a mikrofon , který dokáže rozpoznat hlasité zvuky typické pro těžké autonehody. Pokročilé pohybové algoritmy navržené společností Apple a vycvičené na základě více než milionu hodin reálných záznamů o jízdě a nehodách zajišťují ještě vyšší přesnost. V kombinaci s hodinkami Apple Watch funkce Crash Detection plynule využívá jedinečné přednosti obou zařízení, aby uživatelům efektivně pomohla. Při detekci vážné nehody se na hodinkách Apple Watch zobrazí rozhraní pro volání na tísňovou linku, protože je pravděpodobné, že se nacházejí v těsnější blízkosti uživatele, zatímco volání se uskuteční přes iPhone, pokud je v dosahu, aby bylo spojení co nejlepší.

Řada iPhone 14 také představuje nouzový signál SOS přes satelit, který kombinuje vlastní komponenty hluboce integrované se softwarem umožňující přímé připojení antén k satelitu, což umožňuje zasílání zpráv záchranným službám mimo pokrytí mobilním signálem nebo Wi-Fi. Satelity jsou pohyblivé cíle s malou šířkou pásma a může trvat i několik minut, než zpráva dorazí. Protože se počítá každá vteřina, v případě nouzového volání SOS přes satelit iPhone předem zadá několik důležitých otázek, aby vyhodnotil situaci uživatele, a ukáže mu, kam má nasměrovat telefon, aby se připojil k satelitu. Úvodní dotazník a následné zprávy jsou pak předány do center, kde pracují specialisté vyškolení společností Apple, kteří mohou jménem uživatele přivolat pomoc. Tato přelomová technologie také umožňuje uživatelům ručně sdílet svou polohu přes satelit s aplikací Find My, když není k dispozici mobilní nebo Wi-Fi připojení, což poskytuje pocit bezpečí při pěší turistice nebo kempování mimo síť. Nouzové volání SOS přes satelit bude uživatelům v USA a Kanadě k dispozici v listopadu a služba bude po dobu dvou let zdarma.

A15 Bionic: s pětijádrovým grafickým procesorem

A15 Bionic přináší iPhonu 14 a iPhonu 14 Plus neuvěřitelný výkon. Pětijádrový GPU, který je stále rychlejší než veškerá konkurence za jakoukoli cenu, umožňuje ještě plynulejší grafiku pro videoaplikace a vysoce výkonné hry a pohání neuvěřitelné funkce fotoaparátu, jako je Photonic Engine a Cinematic mode, to vše při působivé výdrži baterie a ochraně soukromí a zabezpečení pomocí Secure Enclave. Šestijádrový procesor zvládá náročné úlohy hladce a efektivně a 16jádrový Neural Engine je schopen provést 15,8 bilionu operací za sekundu, což umožňuje ještě rychlejší výpočty strojového učení pro funkce v iOS 16 a zážitky z aplikací třetích stran.

Výkonné možnosti připojení

iPhone nabízí uživatelům superrychlé stahování a nahrávání, lepší streamování a připojení v reálném čase díky 5G, které jim pomáhá zůstat v kontaktu, sdílet a užívat si obsah. Podpora 5G v iPhonu se nyní rozšiřuje na více než 250 partnerů z řad operátorů na více než 70 trzích po celém světě a rozšiřuje se i podpora samostatných sítí. eSIM umožňuje uživatelům snadno se připojit nebo rychle přenést své stávající tarify digitálně, je bezpečnější alternativou fyzické SIM karty a umožňuje používat více mobilních tarifů v jednom zařízení. iPhone 14 a iPhone 14 Plus odstraňují u amerických modelů přihrádku na SIM kartu, což uživatelům umožňuje rychlejší a snadnější nastavení zařízení.

Apple Fitness+ pro všechny uživatele iPhonu

Ještě letos na podzim bude služba Apple Fitness+ vůbec poprvé dostupná všem uživatelům iPhonů, kteří si ji budou moci předplatit a využívat v 21 zemích, kde je nabízena, i když nemají hodinky Apple Watch. Uživatelé iPhonů budou mít přístup k celé službě, která obsahuje více než 3 000 cvičení a meditací ve stylu studia, které vede různorodý a inkluzivní tým trenérů. Uživatelé služby Fitness+ uvidí na obrazovce pokyny trenéra a intervalové časování a odhad spálených kalorií se bude používat k zaznamenávání pokroku na jejich prstenu Move. Aplikace Fitness+ bude plně integrována s aplikací Fitness, která přijde se systémem iOS 16 a bude umístěna na prostřední kartě, kde mohou uživatelé zůstat motivováni k uzavření svého kroužku Move prostřednictvím ocenění, sdílení aktivit a dalších možností. Uživatelé potřebují k registraci pouze iPhone a poté mohou využívat službu Fitness+ na iPhonu, iPadu a Apple TV.

Obsahuje iOS 16

iPhone 14 a iPhone 14 Plus jsou vybaveny systémem iOS 16, který nabízí přepracovanou zamykací obrazovku a nové komunikační, sdílené a inteligentní funkce, které společně mění způsob, jakým uživatelé iPhone používají. Zamykací obrazovka je osobnější, krásnější a užitečnější než kdy dřív díky vícevrstvému efektu, který umně nastavuje předměty fotografií před čas, a nově navrženým widgetům, které nabízejí informace na první pohled. Pro inspiraci na zamykací obrazovce nabízí galerie tapet řadu možností, včetně kolekcí Apple, tapety Počasí, která zobrazuje živé změny počasí v průběhu dne, tapety Astronomie pro pohledy na Zemi, Měsíc a sluneční soustavu a mnoha dalších. V aplikaci Zprávy mohou nyní uživatelé upravovat nebo vyvolávat nedávno odeslané zprávy a označovat konverzace jako nepřečtené, aby se k nim mohli později vrátit. Sdílená knihovna fotografií na iCloudu ještě více usnadňuje sdílení sbírky fotografií s rodinou. Funkce Live Text je výkonnější díky možnosti rozpoznávat text ve videu a rychle převádět měnu, překládat text a dalším funkcím a funkce Visual Look Up přidává novou funkci, která umožňuje uživatelům klepnutím a podržením na předmět obrázku jej zvednout z pozadí a umístit do aplikací, jako jsou Zprávy.

iPhone a životní prostředí

iPhony 14 a 14 Plus jsou navrženy tak, aby minimalizovaly svůj dopad na životní prostředí, včetně anténních linek, které využívají upcyklované plastové lahve od vody, jež byly chemicky přeměněny na pevnější a výkonnější materiál. iPhony 14 také používají 100% recyklované prvky vzácných zemin ve všech magnetech, včetně těch použitých v MagSafe, a 100% recyklovaný wolfram v Taptic Engine. Oba modely také obsahují 100 procent recyklovaného cínu v pájce několika desek s plošnými spoji a 100 procent recyklovaného zlata v pokovení několika desek s plošnými spoji a v drátech všech fotoaparátů. Obaly na bázi vláken nepoužívají vnější plastové obaly, čímž se Apple přiblížil svému cíli do roku 2025 úplně odstranit plasty ze všech obalů.
V současné době je Apple uhlíkově neutrální v rámci globálních firemních operací a do roku 2030 plánuje být stoprocentně uhlíkově neutrální v celém svém výrobním dodavatelském řetězci a ve všech životních cyklech výrobků. To znamená, že každé prodané zařízení Apple, od výroby komponent, montáže, dopravy, používání zákazníky, nabíjení až po recyklaci a využití materiálů, bude mít nulový dopad na klima.

Ceny a dostupnost
iPhone 14 a iPhone 14 Plus budou k dispozici v půlnoční, modré, hvězdné, fialové a (PRODUCT)RED barvě s kapacitou úložiště 128 GB, 256 GB a 512 GB. 
Zákazníci v Austrálii, Kanadě, Číně, Francii, Německu, Indii, Itálii, Japonsku, Singapuru, Španělsku, Thajsku, Spojených arabských emirátech, Velké Británii, USA a více než 30 dalších zemích a regionech si budou moci iPhone 14 a iPhone 14 Plus předobjednat od pátku 9. září od 5:00 PDT, přičemž iPhone 14 bude dostupný od pátku 16. září a iPhone 14 Plus od pátku 7. října.
V Malajsii, Turecku a dalších 20 zemích a regionech bude iPhone 14 k dispozici od pátku 23. září.
Tísňové volání SOS přes satelit bude v USA a Kanadě dostupné od listopadu a tato služba bude po dobu dvou let zdarma součástí aktivace iPhonu 14 a iPhonu 14 Plus.
Zákazníci si mohou iPhone 14 pořídit za 33,29 USD měsíčně na 24 měsíců nebo 799 USD před výměnou a iPhone 14 Plus za 37,45 USD měsíčně na 24 měsíců nebo 899 USD před výměnou na webu apple.com/store, v aplikaci Apple Store a v pobočkách Apple Store. iPhone 14 a iPhone 14 Plus jsou k dispozici také prostřednictvím autorizovaných prodejců Apple a vybraných operátorů.
Při aktivaci u vybraných amerických operátorů mohou zákazníci ušetřit až 800 USD (USA) na iPhone 14 a iPhone 14 Plus po výměně přímo na webu apple.com/store nebo v Apple Store. Platí podmínky. Požadavky na způsobilost a další podrobnosti najdete na stránce apple.com/shop/buy-iphone/carrier-offers. Ceny iPhonu 14 a iPhonu 14 Plus zahrnují okamžitou slevu 30 USD (USA) u operátora, která vyžaduje aktivaci u operátora.
Zákazníci v USA se mohou na předobjednávky iPhonu 14 a iPhonu 14 Plus připravit do čtvrtka 8. září do 22:00 PDT na webu apple.com/store nebo pomocí aplikace Apple Store. Mohou si vybrat, zda budou platit měsíčně nebo v plné výši, přidat kredit na výměnu za nový iPhone nebo upgradovat prostřednictvím programu iPhone Upgrade Program.
Systém iOS 16 bude k dispozici jako bezplatná aktualizace softwaru v pondělí 12. září.
Zákazníci, kteří si zakoupí iPhone 14 a iPhone 14 Plus, získají k novému předplatnému tři měsíce Apple Arcade zdarma.
Kožená peněženka s MagSafe a kožená pouzdra pro iPhone 14 a iPhone 14 Plus budou k dispozici v pěti nových barvách: půlnoční, lesní zelená, inkoustová, umbrová a oranžová. průhledná pouzdra a silikonová pouzdra pro iPhone 14 a iPhone 14 Plus budou k dispozici v barvách půlnoční, bouřkově modrá, červená, křídově růžová, šeříková, bezová, sukulentní a sluneční.

Zdroj: