Loading...

Představujeme Apple Watch Ultra

08.09.2022 07:03

Inspirován těmi nejextrémnějšími aktivitami představuje Apple nový revoluční design s převratnými možnostmi.

Inspirován těmi nejextrémnějšími aktivitami představuje Apple nový revoluční design s převratnými možnostmi.

CUPERTINO, KALIFORNIE

Společnost Apple 7.9. 2022 představila hodinky Apple Watch Ultra, které přinášejí nový odvážný design a širokou škálu funkcí určených pro výdrž, průzkum a dobrodružství. Apple Watch Ultra představují 49mm titanové pouzdro a ploché safírové přední sklíčko, které odhaluje dosud největší a nejjasnější displej Apple Watch. Přizpůsobitelné akční tlačítko nabízí okamžitý přístup k široké škále užitečných funkcí. Apple Watch Ultra mají nejlepší výdrž baterie ze všech hodinek Apple Watch, která při běžném používání dosahuje až 36 hodin. Nové nastavení nízké spotřeby, ideální pro vícedenní zážitky, navíc dokáže prodloužit výdrž baterie až na 60 hodin. Ciferník Wayfinder je navržen speciálně pro větší displej Apple Watch Ultra a obsahuje kompas zabudovaný do ciferníku s prostorem až pro osm komplikací. Apple Watch Ultra přinášejí také tři nové řemínky - Trail Loop, Alpine Loop a Ocean Band - nabízející jedinečné konstrukční prvky, které zajišťují bezpečné a pohodlné nošení při každém dobrodružství.

Apple Watch Ultra je možné objednat již dnes, dostupnost začíná v pátek 23. září.

"Inspirováni průzkumníky a sportovci z celého světa jsme vytvořili zcela novou kategorii hodinek Apple Watch určenou pro nová a extrémní prostředí - jde o dosud nejodolnější a nejschopnější Apple Watch," řekl Jeff Williams, provozní ředitel společnosti Apple. "Apple Watch Ultra jsou všestranný nástroj, který uživatelům umožňuje posouvat hranice dobrodružství, vytrvalosti a průzkumu."

Větší, jasnější a silnější

Apple Watch Ultra jsou vyrobeny z titanu letecké kvality a poskytují dokonalou rovnováhu mezi hmotností, trvanlivostí a odolností proti korozi. Pouzdro se zvedá tak, že obklopuje všechny hrany plochého safírového předního sklíčka, a chrání tak Retina displej, který má až 2000 nitů - je dvakrát jasnější než jakýkoli displej Apple Watch dosud. Nové akční tlačítko ve vysoce kontrastní mezinárodní oranžové barvě si snadno přizpůsobíte pro okamžitý přístup k různým funkcím, včetně cvičení, trasových bodů kompasu, zpětné stopy a dalších.

Apple Watch Ultra mají tři vestavěné mikrofony, které výrazně zlepšují kvalitu zvuku při hlasových hovorech za jakýchkoli podmínek. Adaptivní algoritmus formování paprsku využívá mikrofony k zachycení hlasu a zároveň redukuje okolní zvuky v pozadí, což vede k pozoruhodné čistotě. V náročném větrném prostředí používají Apple Watch Ultra pokročilé algoritmy pro redukci šumu způsobeného větrem, včetně strojového učení, a zajišťují tak čistý a srozumitelný zvuk při hovorech.

Nové náramky určené do přírody

Řemínek Trail Loop je navržen speciálně pro vytrvalostní sportovce a běžce a je to dosud nejtenčí řemínek Apple Watch. Lehká tkaná textilie je měkká a zároveň pružná, takže se dá přitáhnout tak, aby optimálně seděla, a pohodlné poutko je navržené pro rychlé a snadné nastavení.

S ohledem na průzkumníky má řemínek Alpine Loop dvě integrované vrstvy vyrobené jedním souvislým tkaním, díky němuž není potřeba šití. Vrchní smyčky, protkané vysoce pevnou přízí, zajišťují nastavitelnost a bezpečné uchycení titanového zapínání G-hook.

Pásek Ocean Band je navržen speciálně pro extrémní vodní sporty a rekreační potápění s titanovou sponou a odpovídajícím pružným poutkem. Je vytvarován z pružného fluoroelastomeru, natahuje se a využívá trubkovou geometrii pro bezpečné uchycení. Pásek Ocean Band má také volitelný extra dlouhý ocas, který uživatelům umožňuje pohodlné nošení přes neopren.

Vytrvalostní sporty a elitní sportovci

Apple Watch Ultra jsou úžasným nástrojem pro vytrvalostní sportovce nebo pro ty, kteří se snaží překonávat své limity. Přesné dvoufrekvenční GPS vůbec poprvé v hodinkách Apple Watch integruje jak frekvenci L1, tak nejnovější frekvenci L5 a nové polohové algoritmy. Apple Watch Ultra přinášejí nejpřesnější GPS ze všech dosavadních hodinek Apple Watch a poskytují uživatelům nejpřesnější údaje o vzdálenosti, tempu a trase při tréninku i závodech.

Hodinky Apple Watch Ultra využívají operační systém watchOS 9, který obsahuje nové pokročilé běžecké metriky pro měření výkonu, jako je délka kroku, doba kontaktu se zemí, vertikální oscilace a výkon při běhu. Nová zobrazení tréninku, jako jsou segmenty, splity a převýšení, poskytují důležité metriky na první pohled a díky většímu displeji jsou Apple Watch Ultra jediné hodinky Apple Watch, které mohou zobrazovat šest metrik najednou. Uživatelé mohou svůj trénink posunout na vyšší úroveň díky funkcím, jako jsou zóny srdečního tepu, vlastní tréninky, Pacer a později v tomto roce i Race Route. Pro triatlony, duatlony nebo aktivity s libovolnou sekvencí plavání, jízdy na kole nebo běhu je nový trénink Multisport vybaven autodetekcí, která umožňuje snadné přepínání mezi tréninky. Apple Watch Ultra mají dostatečnou výdrž baterie, aby většina uživatelů zvládla triatlon na dlouhé trati, který se skládá z 2,4 km plavání, 112 km jízdy na kole a celého maratonu na 26,2 km.

Tlačítko Action dokáže okamžitě zahájit trénink a přesunout uživatele na další interval vlastního tréninku nebo na další úsek multisportovního tréninku. Lze jej také použít k označení úseků a doplnit tak nový běžecký zážitek Track, který běžcům na trati automaticky poskytuje maximální odhad tempa a vzdálenosti.

Průžkumníci

Apple Watch Ultra jsou díky většímu, jasnějšímu displeji a odolnému designu dokonalým technickým nástrojem pro dobrodruhy a průzkumníky v různých prostředích, od každodenních až po extrémní. Zcela přepracovaná aplikace Kompas ve watchOS 9 vytahuje na povrch podrobnější informace a tři různá zobrazení. Aplikace zobrazuje nové hybridní zobrazení, které současně zobrazuje analogový ciferník kompasu i digitální zobrazení. Otočením digitální korunky se zobrazí další zobrazení, které zahrnuje zeměpisnou šířku, délku, nadmořskou výšku a sklon, a také orientační zobrazení zobrazující kompasové body a zpětnou trasu.

Kompasové body představují rychlý a pohodlný způsob, jak označit místo nebo bod zájmu přímo v aplikaci. Stisknutím tlačítka Akce nebo klepnutím na ikonu Compass Waypoint se vypustí bod cesty, který lze upravit klepnutím na zobrazenou ikonu. Kompozice Compass Waypoint se dynamicky aktualizuje v reálném čase, a to jak směrem k bodu cesty, tak i přibližnou vzdáleností.

Funkce Backtrack využívá data GPS k vytvoření cesty, která ukazuje, kde uživatel byl, což je užitečné v případě, že se ztratí nebo je dezorientovaný a potřebuje pomoc při návratu svých kroků. Může se také automaticky zapnout na pozadí, když je mimo síť. Jediným stisknutím tlačítka Akce mohou uživatelé rychle upustit bod cesty Compass nebo spustit či zobrazit zpětnou stopu. Pro případ nouze, kdyby se uživatelé ztratili nebo zranili, je určena siréna o síle 86 decibelů, která může pomoci upozornit na místo. Jedinečná zvuková signatura obsahuje dva výrazné střídající se vzory, které se mohou opakovat až několik hodin. První vzor naznačuje nouzi, zatímco druhý napodobuje všeobecně uznávaný vzor SOS. Pro vícedenní výlety s batohem lze prodloužit výdrž baterie až na 60 hodin pomocí režimu nízké spotřeby a dalšího nastavení nízké spotřeby, které snižuje frekvenci měření GPS a srdečního tepu.

Provozní teplota na zápěstí byla navržena tak, aby se s ní dalo prozkoumat i to nejextrémnější a nejodlehlejší místo, od mrazivých hor s teplotou -20 °C až po žhavé pouštní vedro s teplotou 55 °C. Apple Watch Ultra jsou certifikované podle příslušných aspektů normy MIL-STD-810H, která se používá pro vojenské vybavení a je oblíbená mezi výrobci odolných zařízení. Testování zahrnuje testování na nízký tlak (nadmořská výška), vysokou teplotu, nízkou teplotu, teplotní šok, kontaminaci kapalinami, déšť, vlhkost, ponoření do vody, písek a prach, mráz/rozmrazování, led/mrazivý déšť, nárazy, vibrace a další. Pro optimalizaci pro večerní podmínky se po otočení digitální korunky stane rozhraní červeným pro lepší viditelnost ve tmě při používání obličeje Wayfinder.

Nadšenci do oceánů a vodních sportů

Apple Watch Ultra jsou určené pro vodní sporty včetně extrémních aktivit, jako je kitesurfing a wakeboarding, a pro rekreační potápění do hloubky 40 metrů s novou aplikací Oceanic+. Pro podporu těchto podvodních dobrodružství mají Apple Watch Ultra certifikaci WR100. Apple Watch Ultra jsou také certifikovány podle normy EN 13319, což je mezinárodně uznávaná norma pro potápěčské příslušenství včetně hloubkoměrů, na které spoléhají rekreační potápěči po celém světě.

Hodinky Apple Watch Ultra využívají nový hloubkoměr a jsou vybaveny aplikací Hloubkoměr navrženou s intuitivním uživatelským rozhraním. Aplikace Depth pouhým pohledem zobrazuje čas, aktuální hloubku, teplotu vody, dobu trvání pod vodou a maximální dosaženou hloubku. Uživatelé si mohou naprogramovat akční tlačítko pro okamžité spuštění aplikace Hloubka.

Nová aplikace Oceanic+ ve spolupráci se společností Huish Outdoors, která je známá dodáváním inovativního a spolehlivého vybavení pro rekreační potápění, proměňuje hodinky Apple Watch Ultra ve schopný potápěčský počítač. Aplikace, která bude k dispozici v App Store ještě letos na podzim, využívá dekompresní algoritmus Bühlmann a obsahuje plánování ponoru, snadno čitelné metriky ponoru, vizuální a haptická upozornění, limit bez dekomprese, rychlost výstupu a pokyny pro bezpečnostní zastávku. Oceanic+ také nabízí personalizovaný profil uživatele, zprávy o aktuálních a místních podmínkách potápění a deník potápění, který lze sdílet s rodinou a přáteli a který se automaticky synchronizuje s iPhonem.

"Jsme nadšeni, že můžeme ve spolupráci se společností Apple spojit naše světově proslulé odborné znalosti v oblasti potápění s jedinečnou schopností hodinek Apple Watch Ultra a proměnit tak stejné hodinky pro každodenní použití v inovativní potápěčský počítač," řekl Mike Huish, generální ředitel společnosti Huish Outdoors. "Díky Oceanic+ si mohou uživatelé Apple Watch Ultra užít nové a obohacené zážitky při potápění."

Další funkce

Apple Watch Ultra obsahují všechny funkce pro připojení, aktivitu a zdraví, díky nimž se Apple Watch staly nejprodávanějšími chytrými hodinkami na světě - od sledování srdečního tepu a aplikací EKG a Blood Oxygen až po kroužky aktivity a Mindfulness, spolu s dalšími zdravotními, bezpečnostními a navigačními funkcemi.
Hodinky Apple Watch Ultra jsou vybaveny novými inovativními funkcemi pro snímání teploty, které umožňují další přehled o zdraví žen. Jedinečná konstrukce se dvěma senzory snižuje zkreslení od vnějšího prostředí i od samotného těla. S využitím nových funkcí mohou uživatelky získat zpětné odhady ovulace, což může být užitečné pro plánování rodiny.6 Snímání teploty také umožňuje lepší předpověď menstruace pro uživatelky, které menstruují.7 V systémech iOS 16 a watchOS 9 mohou nyní uživatelky systému Cycle Tracking dostávat upozornění, pokud jejich zaznamenaná historie cyklu vykazuje možnou odchylku, která může být příznakem základních zdravotních potíží.
Pomocí dvou nových snímačů pohybu a pokročilého algoritmu fúze snímačů mohou hodinky Apple Watch detekovat vážnou autonehodu pomocí funkce Crash Detection. Když Apple Watch zjistí vážnou autonehodu, zařízení se s uživatelem spojí a vytočí tísňovou linku, pokud po 10sekundovém odpočítávání nereaguje. Záchranáři obdrží polohu zařízení uživatele, která je také sdílena s nouzovými kontakty.

Apple Watch Ultra a životní prostředí

Hodinky Apple Watch Ultra jsou navrženy tak, aby co nejméně ovlivňovaly životní prostředí. Obsahují recyklované zlato v pokovení několika desek s plošnými spoji - což je u Apple Watch poprvé - a také 100 % recyklované prvky vzácných zemin ve všech magnetech a 100 % recyklovaný wolfram v Taptic Engine. Sklo displeje neobsahuje arsen a Apple Watch Ultra neobsahují rtuť, BFR, PVC ani berylium. Žádný obal hodinek Apple Watch nepoužívá vnější plastový obal a 98 a více procent obalů je vyrobeno z vláken, čímž se Apple přiblížil svému cíli do roku 2025 zcela odstranit plasty ze svých obalů.
V současné době je Apple uhlíkově neutrální v rámci globálních firemních operací a do roku 2030 plánuje být stoprocentně uhlíkově neutrální v rámci celého výrobního dodavatelského řetězce a všech životních cyklů produktů. To znamená, že každé prodané zařízení Apple, od výroby komponent, montáže, dopravy, používání zákazníky, nabíjení až po recyklaci a využití materiálů, bude mít nulový čistý dopad na klima.

Ochrana osobních údajů

Ochrana soukromí je základem návrhu a vývoje všech funkcí společnosti Apple. Když je iPhone uživatele uzamčen přístupovým kódem, Touch ID nebo Face ID, jsou všechna jeho zdravotní a fitness data v aplikaci Zdraví - kromě lékařského ID - zašifrována. Veškerá data aplikace Health zálohovaná na iCloud jsou šifrována při přenosu i na serverech Apple. Při používání iOS a watchOS s výchozím dvoufaktorovým ověřováním a přístupovým kódem jsou data aplikace Health synchronizovaná s iCloudem šifrována end-to-end, což znamená, že Apple nemá klíč k dešifrování dat, a nemůže je tedy přečíst.

Ceny a dostupnost
Zákazníci v Austrálii, Kanadě, Francii, Německu, Indii, Japonsku, Spojených arabských emirátech, Velké Británii, USA a dalších více než 40 zemích a regionech si mohou Apple Watch Ultra objednat již dnes, přičemž v obchodech budou k dispozici od pátku 23. září.
Cena hodinek Apple Watch Ultra je 799 USD (v USA).
Systém watchOS 9 bude pro Apple Watch Series 4 a novější dostupný v pondělí 12. září a vyžaduje iPhone 8 nebo novější a iPhone SE (2. generace) nebo novější se systémem iOS 16. Ne všechny funkce jsou dostupné na všech zařízeních a ve všech regionech.
Tři měsíce služby Apple Fitness+ jsou zahrnuty pro zákazníky, kteří si zakoupí Apple Watch Ultra, Apple Watch Series 8 nebo Apple Watch SE, nebo nově zakoupené Apple Watch Series 4 nebo novější.

Zdroj: