Loading...

Apple představuje Apple Watch Series 8 a nové Apple Watch SE

08.09.2022 07:14

Apple Watch Series 8 přinášejí nejlepší zdravotní funkce ve své třídě, včetně inovativního teplotního senzoru, který umožňuje pokročilé funkce pro zdraví žen, a funkce Crash Detection pro vážné autonehody.

Apple Watch Series 8 přinášejí nejlepší zdravotní funkce ve své třídě, včetně inovativního teplotního senzoru, který umožňuje pokročilé funkce pro zdraví žen, a funkce Crash Detection pro vážné autonehody.

Přepracované hodinky Apple Watch SE přinášejí základní zážitek z používání Apple Watch za novou zaváděcí cenu.

CUPERTINO, KALIFORNIE

Společnost Apple 7.9.2022 představila Apple Watch Series 8 a nové Apple Watch SE, které přinášejí převratné technologie a výkon a důležité bezpečnostní inovace do dvou nejprodávanějších chytrých hodinek. Apple Watch Series 8 mají oblíbený design hodinek Apple Watch, včetně velkého Always-On Retina displeje a silného předního krytu odolného proti prasknutí. Apple Watch Series 8 s celodenní 18hodinovou výdrží baterie navazují na nejlepší zdravotní a bezpečnostní funkce ve své třídě, jako je aplikace EKG a detekce pádů, a zavádějí funkce snímání teploty, retrospektivní odhad ovulace, detekci nárazu a mezinárodní roaming. Nové Apple Watch SE přinášejí základní funkce Apple Watch, včetně sledování aktivity, upozornění na vysoký a nízký srdeční tep a nouzového volání SOS, a také novou funkci Crash Detection a zcela přepracované zadní pouzdro, které dokonale ladí se třemi klasickými povrchovými úpravami, a to vše za dostupnější cenu 249 USD (USA). Oba modely jsou poháněny operačním systémem watchOS 9, který přináší nové a lépe přizpůsobitelné ciferníky, jako jsou Lunar a Metropolitan, vylepšenou aplikaci Workout, spánkové fáze, první funkci svého druhu AFib History a zcela novou aplikaci Medications.

Apple Watch Series 8 a Apple Watch SE je možné objednat již dnes, přičemž jejich dostupnost začíná v pátek 16. září.

"Zákazníci nám říkají, jak jim Apple Watch pomáhají zůstat ve spojení s blízkými, být aktivnější a žít zdravěji," řekl Jeff Williams, provozní ředitel společnosti Apple. "Apple Watch Series 8 posilují náš závazek v těchto oblastech přidáním průkopnických technologií, zatímco Apple Watch SE přinášejí pokročilé základní funkce za novou zaváděcí cenu. Díky operačnímu systému watchOS 9 přinášejí nejlepší chytré hodinky více možností než kdykoli předtím."

Snímání teploty na zápěstí pro zdraví žen

Menstruační cyklus je důležitým ukazatelem zdraví a mnoho lékařů jej považuje za životně důležitý znak. Hodinky Apple Watch Series 8 jsou vybaveny novými inovativními funkcemi pro snímání teploty, které ženám poskytují další přehled o jejich zdraví a jsou navrženy se stejnou ochranou soukromí jako všechny ostatní zdravotní údaje.

Apple Watch Series 8 využívají jedinečný přístup ke snímání teploty díky konstrukci se dvěma snímači - jeden snímač je na zadní straně hodinek, nejblíže kůži, a druhý těsně pod displejem, což snižuje zkreslení vnějším prostředím.

Noční teplota zápěstí může být dobrým ukazatelem celkové tělesné teploty. Senzory v hodinkách Apple Watch Series 8 odebírají každých pět sekund vzorek teploty zápěstí během spánku a měří změny o pouhých 0,1 °C. V aplikaci Zdraví mohou uživatelé sledovat noční změny základní teploty, které mohou být způsobeny cvičením, zpožděním nebo dokonce nemocí.

S využitím nových funkcí snímání teploty v hodinkách Apple Watch Series 8 mohou uživatelé získat zpětný odhad ovulace. Zjištění, kdy ovulace nastala, může být užitečné pro plánování rodiny a Apple Watch Series 8 to usnadňují a usnadňují tím, že tyto odhady poskytují v aplikaci Zdraví. Snímání teploty také umožňuje lépe předpovídat menstruaci. 

V systémech iOS 16 a watchOS 9 mohou navíc všichni uživatelé systému Cycle Tracking nyní dostávat upozornění, pokud jejich zaznamenaná historie cyklu vykazuje možné odchylky, jako je nepravidelná, zřídkavá nebo dlouhá menstruace a přetrvávající špinění, což mohou být příznaky základních zdravotních potíží.

Detekce nehod 

Pro detekci nárazu vyvinula společnost Apple pokročilý algoritmus fúze snímačů, který využívá nový, výkonnější gyroskop a akcelerometr v hodinkách Apple Watch, které nyní mají nejvyšší dynamický rozsah akcelerometru v jakýchkoli chytrých hodinkách. K vytvoření algoritmu byla z těchto nových pohybových senzorů shromážděna data v profesionálních laboratořích pro crash testy běžných osobních automobilů při simulovaných reálných nehodách, včetně čelního nárazu, nárazu zezadu, bočního nárazu a převrácení. Kromě údajů o pohybu využívá funkce Crash Detection jako vstupy barometr, GPS a mikrofon v iPhonu, aby zjistila jedinečné vzorce, které mohou naznačovat, zda došlo k vážné nehodě.

Když Apple Watch zjistí vážnou autonehodu, zařízení se přihlásí k uživateli a vytočí tísňovou linku, pokud po 10sekundovém odpočítávání nereaguje. Záchranáři obdrží polohu zařízení uživatele, která je také sdílena s jeho nouzovými kontakty. V kombinaci s Apple Watch a iPhonem funguje funkce detekce nehody bez problémů, aby se uživatelům dostalo efektivní pomoci. Při detekci vážné autonehody se na hodinkách Apple Watch zobrazí rozhraní pro volání záchranných služeb, protože jsou s největší pravděpodobností v těsné blízkosti uživatele, zatímco volání se uskuteční prostřednictvím iPhonu, pokud je v dosahu pro co nejlepší spojení.

Režim nízké spotřeby

Aby byli uživatelé připojeni ještě déle, může nový režim nízké spotřeby prodloužit výdrž baterie až na 36 hodin u Apple Watch Series 8 s přítomným iPhonem.3 Tento nový režim dočasně vypíná nebo omezuje vybrané senzory a funkce, včetně displeje Always-On Retina, automatického spouštění tréninku, oznámení o stavu srdce a dalších.

watchOS 9

Nejnovější software přináší nové funkce a vylepšené zážitky do předního světového operačního systému pro nositelná zařízení:

Díky mezinárodnímu roamingu, který přijde na podzim, mohou uživatelé zůstat připojeni k mobilní síti i na cestách v zahraničí. Tarify lze na Apple Watch rozšířit z iPhonu za malý nebo žádný příplatek a budou k dispozici u více než 30 operátorů po celém světě.

Uživatelé, u nichž byla diagnostikována fibrilace srdečního rytmu, si mohou zapnout funkci Historie fibrilace srdečního rytmu schválenou FDA a získat přístup k důležitým informacím včetně odhadu, jak často se u nich projevují příznaky fibrilace srdečního rytmu, což jim poskytne hlubší přehled o jejich stavu. Uživatelé budou dostávat oznámení s odhadem z předchozího týdne a také budou mít přístup k podrobné historii v aplikaci Zdraví na iPhonu, včetně faktorů životního stylu, které mohou ovlivňovat AFib, jako je spánek, konzumace alkoholu a cvičení. Kromě toho si uživatelé mohou z aplikace Zdraví v iPhonu stáhnout PDF soubor s podrobnými údaji o historii jejich AFib a faktorech životního stylu, který lze snadno sdílet s lékaři a poskytovateli péče a vést s nimi informovanější rozhovory. První funkce svého druhu Historie AFib v systému watchOS 9 získala řadu místních povolení a schválení od zdravotnických úřadů po celém světě a bude k dispozici ve více než 100 zemích a teritoriích, včetně USA, Austrálie , Kanady, Evropy, Hongkongu, Mexika, Jihoafrické republiky, Velké Británie a dalších.

Zcela přepracovaná aplikace Compass v systému watchOS 9 zobrazuje podrobnější informace a tři různá zobrazení. Aplikace zobrazuje nové hybridní zobrazení, které současně zobrazuje analogový ciferník kompasu i digitální zobrazení. Otočením digitální korunky se zobrazí další zobrazení, které zahrnuje zeměpisnou šířku, délku, nadmořskou výšku a sklon, a také orientační zobrazení zobrazující kompasové body a zpětnou trasu. Funkce Backtrack využívá data GPS k vytvoření cesty, která ukazuje, kde uživatel byl, což je užitečné, pokud se ztratí nebo je dezorientovaný a potřebuje pomoc při návratu svých kroků. Může se automaticky zapnout na pozadí, když je mimo síť. Kompasové body cesty představují rychlý a pohodlný způsob, jak označit místo nebo bod zájmu přímo v aplikaci. Klepnutím na ikonu Compass Waypoint (Kompasový bod cesty) se bod cesty vypustí. Výběrem jednoho z nich získáte cílené zobrazení směru průjezdního bodu a přibližnou informaci o tom, jak je vzdálený.

Aplikace Trénink v systému watchOS 9 obsahuje nová zobrazení během tréninku, například Úseky, Splity a Převýšení, která nabízejí přesnější údaje o tréninku. Uživatelé mohou také vylepšit svůj trénink pomocí pokročilých tréninkových zkušeností, včetně zón srdečního tepu, vlastních tréninků, Paceru a později v letošním roce přibude funkce Race Route. Pro triatlony nebo aktivity s jakoukoli sekvencí plavání, jízdy na kole nebo běhu využívá nový trénink Multisport autodetekci pro snadné přepínání mezi tréninky a zaznamenává časy přechodů. watchOS 9 také přináší více údajů a funkcí, které pomáhají sledovat, jak efektivně uživatelé běhají. Nové metriky běžecké formy, včetně délky kroku, doby kontaktu se zemí a vertikální oscilace, lze přidat jako metriky v zobrazeních tréninku.

Sledování spánku v systému watchOS 9 poskytuje ještě více informací díky zavedení fází spánku. Apple Watch používají signály z akcelerometru a snímače srdečního tepu k odhadu, kdy jsou uživatelé ve fázi REM, jádrového nebo hlubokého spánku. Údaje o fázích spánku lze zobrazit přímo na Apple Watch v aplikaci Spánek a podrobnější informace si uživatelé mohou prohlédnout v aplikaci Zdraví na iPhonu, včetně interaktivních grafů fází spánku a také doby spánku spolu s tepovou frekvencí nebo dechovou frekvencí, v grafech porovnávajících spánek.

Nová aplikace Léky v hodinkách Apple Watch a iPhonu pomáhá uživatelům spravovat a sledovat jejich léky, vitaminy a doplňky stravy, umožňuje jim vytvářet seznam léků, nastavovat rozvrhy a upomínky a zobrazovat informace o lécích v aplikaci Zdraví.

Řada Apple Watch Series 8

Hodinky Apple Watch Series 8 budou k dispozici v celé řadě provedení pouzder, barev a typů řemínků, aby vyhovovaly různým osobním stylům. Apple Watch Series 8 se dodávají v pouzdrech z hliníku a nerezové oceli ve dvou velikostech, 41mm a 45mm, a jsou kompatibilní se všemi řemínky. Barvy hliníkového pouzdra Apple Watch Series 8 zahrnují hvězdnou, půlnoční, stříbrnou a (PRODUCT)RED, zatímco pouzdro z nerezové oceli nabízí stříbrnou, grafitovou a zlatou barvu. S Apple Watch Studio lze Apple Watch Series 8 spárovat s jakýmkoli dostupným řemínkem ze stejné kolekce. 

Apple Watch Nike a Apple Watch Hermès letos na podzim také představí nové řemínky a ciferníky. Nike má nové zářivé barvy sportovních náramků a novou sportovní smyčku s logem "Just Do It" vetkaným přímo do náramku. Od letošního podzimu budou mít všichni uživatelé Apple Watch se systémem watchOS 9 - i ti, kteří nemají model Nike - přístup ke všem ciferníkům Nike, včetně čerstvých barev, které přicházejí na ciferník Bounce.

Apple Watch Hermès představuje dva nové řemínky: H Diagonal, který vytváří sportovní vzor Hermès H se stovkami mikroperforací, a Gourmette Metal, který má leštěný řetízek z nerezové oceli a noir kůži dvakrát obepínající zápěstí. Rozmarný nový ciferník hodinek Hermès s názvem Lucky Horse krásně doplňuje nové pásky a oslavuje jezdecké kořeny domu animovaným koněm, který spí, když je zápěstí spuštěné, a ožívá, když je zvednuté.

Apple Watch SE 

Nové Apple Watch SE přinášejí pokročilé funkce za novou nízkou cenu a jsou skvělým způsobem, jak začít s Apple Watch, jak je používat v rámci rodinného nastavení nebo jak je darovat svým blízkým. Mezi výkonná vylepšení patří pokročilý dvoujádrový procesor S8 SiP, stejný procesor, který je v Apple Watch Series 8 a Apple Watch Ultra, takže jsou o 20 % rychlejší než předchozí generace, spolu s detekcí nárazu a mezinárodním roamingem.

Apple Watch SE si zachovávají stejný design pouzdra, ale mají přepracované odpovídající zadní pouzdro z nylonového kompozitního materiálu, takže jsou lehčí než kdy dřív. S watchOS 9 mohou uživatelé Apple Watch SE kromě vylepšených fitness a wellness funkcí využívat i výhody nové aplikace Kompas. Apple Watch SE jsou k dispozici ve 40mm a 44mm hliníkovém pouzdře, v půlnočním, hvězdném a stříbrném provedení a jsou kompatibilní se všemi řemínky. 

Apple Watch a životní prostředí 

Hodinky Apple Watch Series 8 a Apple Watch SE jsou navrženy tak, aby minimalizovaly svůj dopad na životní prostředí. Oba modely jsou vyrobeny ze 100% recyklovaného hliníku v pouzdře, 100% recyklovaného wolframu v Taptic Engine a 100% recyklovaných prvků vzácných zemin ve všech magnetech. Poprvé u Apple Watch je v obou modelech použito 100 procent recyklovaného zlata - v pokovení několika desek s plošnými spoji u Apple Watch Series 8 a v pokovení SiP u nových Apple Watch SE. Oba modely neobsahují rtuť, BFR, PVC ani berylium. Žádný obal hodinek Apple Watch nepoužívá vnější plastový obal a 94 a více procent obalů je vyrobeno z vláken, čímž se Apple přiblížil svému cíli zcela odstranit plast ze svých obalů do roku 2025.
V současné době je Apple uhlíkově neutrální v rámci globálních firemních operací a do roku 2030 plánuje být stoprocentně uhlíkově neutrální v rámci celého výrobního dodavatelského řetězce a všech životních cyklů produktů. To znamená, že každé prodané zařízení Apple, od výroby komponent, montáže, dopravy, používání zákazníky, nabíjení až po recyklaci a využití materiálů, bude mít nulový čistý dopad na klima.

Ochrana osobních údajů

Ochrana soukromí je základem návrhu a vývoje všech funkcí společnosti Apple. Když je iPhone uživatele uzamčen přístupovým kódem, Touch ID nebo Face ID, jsou všechna jeho zdravotní a fitness data v aplikaci Zdraví - kromě lékařského ID - zašifrována. Veškerá data aplikace Health zálohovaná na iCloud jsou šifrována při přenosu i na serverech Apple. Při používání iOS a watchOS s výchozím dvoufaktorovým ověřováním a přístupovým kódem jsou data aplikace Health synchronizovaná s iCloudem šifrována end-to-end, což znamená, že Apple nemá klíč k dešifrování dat, a nemůže je tedy přečíst.

Ceny a dostupnost
Zákazníci v Austrálii, Kanadě, Francii, Německu, Indii, Japonsku, Spojených arabských emirátech, Velké Británii, USA a dalších více než 40 zemích a regionech si mohou Apple Watch Series 8 a Apple Watch SE objednat již dnes, přičemž v obchodech budou k dispozici od pátku 16. září.
Cena Apple Watch Series 8 začíná na 399 dolarech (USA) a cena Apple Watch SE začíná na 249 dolarech (USA).
Řemínky Apple Watch Nike a řemínky Apple Watch Hermès bude možné objednávat již dnes na webu apple.com/store a v aplikaci Apple Store, přičemž v obchodech budou k dispozici od pátku 16. září.
Systém watchOS 9 bude pro Apple Watch Series 4 a novější dostupný v pondělí 12. září a vyžaduje iPhone 8 nebo novější a iPhone SE (2. generace) nebo novější se systémem iOS 16. Ne všechny funkce jsou dostupné na všech zařízeních a ve všech regionech.
Tři měsíce služby Apple Fitness+ jsou v ceně pro zákazníky, kteří si zakoupí Apple Watch Series 8, Apple Watch SE nebo Apple Watch Ultra, nebo nově zakoupené Apple Watch Series 4 nebo novější.

Zdroj: