Loading...

WatchOS 9 pro Apple Watch je venku

14.09.2022 06:37

Nové ciferníky, vylepšená aplikace Cvičení, fáze spánku, první funkce svého druhu Historie AFib, přepracovaná aplikace Kompas a zcela nová aplikace Léky jsou zde.

Nové ciferníky, vylepšená aplikace Cvičení, fáze spánku, první funkce svého druhu Historie AFib, přepracovaná aplikace Kompas a zcela nová aplikace Léky jsou zde.

Apple představil watchOS 9, který přináší nové funkce a vylepšené zážitky do předního operačního systému pro nositelná zařízení na světě. Uživatelé Apple Watch si teď mohou vybrat z více ciferníků s bohatšími komplikacemi, které poskytují více informací a možností personalizace. V aktualizované aplikaci Workout pomáhají uživatelům posunout trénink na vyšší úroveň pokročilé metriky, pohledy a tréninkové zážitky inspirované výkonnými sportovci. Aplikace Sleep zahrnuje fáze spánku a uživatelům s diagnózou fibrilace síní (AFib) poskytuje nová funkce AFib History, schválená FDA, hlubší vhled do stavu uživatele. Nová aplikace Léky usnadňuje uživatelům pohodlnou a diskrétní správu, porozumění a sledování léků.

Nové a rozšířené ciferníky hodinek

Systém watchOS 9 přináší čtyři nové ciferníky: Lunární, který znázorňuje vztah mezi gregoriánským a lunárním kalendářem používaným v mnoha kulturách, například čínské, hebrejské a islámské; Playtime, dynamické umělecké dílo, které je pro Apple Watch jedinečné a vzniklo ve spolupráci s umělcem Joi Fultonem; Metropolitan, klasický ciferník s písmem, jehož styl se mění podle toho, jak se otáčí korunka Digital Crown; a Astronomy, původní ciferník, který byl kompletně přepracován a obsahuje novou mapu hvězd a aktuální údaje o mracích.

Aktualizace přináší vylepšené a modernizované komplikace některých nejklasičtějších ciferníků, jako jsou Utility, Simple a Activity Analog, spolu s úpravou barvy pozadí u ciferníků Modular, Modular Compact a X-Large pro další personalizaci. Ciferník Portréty předvádí efekt hloubky na více fotografiích, včetně koček, psů a krajin, zatímco čínské písmo bylo přidáno jako možnost pro ciferníky California a Typograph.

Poprvé budou mít všichni uživatelé Apple Watch se systémem watchOS 9 - i ti, kteří nemají model Nike - přístup ke všem ciferníkům Nike, včetně čerstvých barev, které přicházejí na ciferník Bounce.
Funkce Focus nyní umožňuje uživatelům vybrat si ciferník Apple Watch, který se automaticky zobrazí při spuštění konkrétní funkce Focus na iPhonu, například ciferník Photos během funkce Personal Focus, což uživatelům pomáhá zůstat v přítomnosti.

Aktualizace aplikací pro cvičení

Aplikace Cvičení, jedna z nejoblíbenějších aplikací na Apple Watch, byla aktualizována tak, aby poskytovala bohatší metriky pro měření výkonu a nové tréninkové zkušenosti, které uživatelům pomohou dosáhnout jejich fitness cílů. Známý displej během tréninku teď používá korunku Digital Crown k otáčení mezi přehlednými zobrazeními Workout Views, takže uživatelé vidí důležité metriky pro různé tréninkové styly. Zóny srdečního tepu využívající personalizované údaje o zdraví lze použít ke sledování intenzity tréninku. Pro intervalový trénink zavádí aplikace Workout funkci Custom Workouts, kterou lze použít k vytvoření strukturovaného tréninku zahrnujícího intervaly práce a zotavení. Lze přidat nová upozornění, včetně upozornění na tempo, výkon, tepovou frekvenci a kadenci, která uživatele provázejí během tréninku.

Pro triatlonisty a duatlonisty nyní aplikace Trénink podporuje nový typ tréninku Multisport, který automaticky přepíná mezi libovolnou sekvencí tréninků plavání, jízdy na kole a běhu, přičemž k rozpoznání pohybových vzorců využívá snímače pohybu. V aplikaci Fitness na iPhonu je také přepracovaná souhrnná stránka, která nabízí další podrobnosti s interaktivními grafy pro přesnější analýzu všech tréninků.

Aktualizace pro běžce

Apple Watch jsou už teď výkonným nástrojem pro běžce a watchOS 9 přináší další údaje a funkce, které pomáhají sledovat, jak efektivně uživatelé běhají. Nové metriky běžecké formy, včetně délky kroku, doby kontaktu se zemí a vertikální oscilace, lze přidat jako metriky v zobrazeních tréninku. Tyto metriky se zobrazují v přehledu aplikace Fitness a v aplikaci Zdraví, kde mohou uživatelé sledovat trendy v čase a učit se ze vzorců.

Nová funkce Pacer umožňuje uživatelům zvolit vzdálenost a cíl pro čas, za který chtějí dokončit běh, a vypočítává tempo potřebné k dosažení cíle. Během tréninku mohou sledovat upozornění na tempo a poskytované metriky. Funkce Race Route, která přijde později v tomto roce, umožňuje uživatelům závodit se svým nejlepším nebo posledním výsledkem na často absolvovaných trasách a dostávat během tréninku pokyny k tempu. Nový běžecký zážitek Track, který se v USA objeví později v tomto roce, automaticky rozpozná, že se uživatelé nacházejí na běžecké trati, a pomocí dat z Apple Maps spolu s GPS poskytuje běžcům dokonalé měření tempa a vzdálenosti.

Vylepšení plavání

Pro tréninky plavání v bazénu byl přidán nový typ záběru kickboard, který pomocí fúze senzorů v hodinkách Apple Watch automaticky rozpozná, kdy uživatelé plavou s kickboardem, a zařadí tento typ záběru do přehledu tréninku spolu s uplavanou vzdáleností. Plavci teď mohou sledovat svou efektivitu pomocí skóre SWOLF - počtu záběrů v kombinaci s časem v sekundách potřebným k uplavání jedné délky bazénu. Uživatelé si mohou v přehledu tréninku zobrazit svůj průměr SWOLF pro každou sadu.

Přepracovaná aplikace Compass

Zcela přepracovaná aplikace Compass poskytuje podrobnější informace a nová zobrazení s možností přiblížení, včetně hybridního zobrazení, které současně zobrazuje analogový ciferník kompasu i digitální zobrazení. Po otočení digitální korunky se zobrazí další zobrazení, které zahrnuje zeměpisnou šířku, délku, nadmořskou výšku a sklon a také orientační zobrazení zobrazující body kompasu a zpětnou trasu.

Funkce Backtrack využívá data GPS k vytvoření cesty, která ukazuje, kde uživatel byl, což je užitečné, pokud se ztratí nebo je dezorientovaný a potřebuje pomoc při návratu svých kroků. Může se také automaticky zapnout na pozadí, když je mimo síť. Kompasové body cesty představují rychlý a pohodlný způsob, jak označit místo nebo bod zájmu přímo v aplikaci. Klepnutím na ikonu Compass Waypoint (Kompasový bod cesty) se bod cesty vypustí. Výběrem jednoho z nich získáte cílené zobrazení směru průjezdního bodu a přibližnou informaci o tom, jak je vzdálený.

Poznatky o spánku

Funkce Sleep na hodinkách Apple Watch již umožňuje uživatelům vytvářet plány Wind Down a Bedtime a také sledovat spánek, aby jim pomohla splnit jejich cíle. Sledování spánku v systému watchOS 9 poskytuje ještě více informací díky zavedení spánkových fází. Pomocí signálů z akcelerometru a snímače srdečního tepu mohou Apple Watch odhadnout, kdy jsou uživatelé ve fázi REM, jádrového nebo hlubokého spánku a kdy jsou vzhůru. Uživatelé uvidí údaje o fázích spánku na hodinkách Apple Watch v aplikaci Spánek a mohou si zobrazit podrobnější informace, jako je doba spánku, spolu s dalšími metrikami, jako je srdeční frekvence a dechová frekvence, ve srovnávacích grafech spánku v aplikaci Zdraví na iPhonu.

Modely strojového učení byly vycvičeny a ověřeny na základě klinického zlatého standardu, polysomnografie, na jedné z největších a nejrozmanitějších populací, které kdy byly pro nositelné zařízení zkoumány. Vzhledem k tomu, že věda o spánku je stále ve fázi zkoumání, budou moci uživatelé v USA přispět k potenciálním objevům tím, že prostřednictvím aplikace Research poskytnou údaje o svých spánkových fázích ve studii Apple Heart and Movement Study.

Historie AFib jako první svého druhu

Výzkum naznačuje, že doba, po kterou člověk trpí AFib, může mít vliv na jeho symptomy, celkovou kvalitu života a riziko komplikací. Dosud neexistoval jednoduchý způsob, jak sledovat četnost AFib po delší dobu nebo jak řídit faktory životního stylu, které mohou ovlivňovat jeho stav.
V systému watchOS 9 mohou uživatelé s diagnózou AFib zapnout funkci Historie AFib schválenou FDA a získat přístup k důležitým informacím, včetně odhadu, jak často srdeční rytmus uživatele vykazuje příznaky AFib, což jim poskytne hlubší vhled do jejich stavu. Uživatelé budou také dostávat týdenní oznámení, aby porozuměli frekvenci a mohli si v aplikaci Zdraví zobrazit podrobnou historii, včetně faktorů životního stylu, které mohou ovlivňovat AFib, jako je spánek, konzumace alkoholu a cvičení.

Uživatelé si mohou stáhnout soubor PDF s podrobnou historií své AFib a faktory životního stylu, který lze snadno sdílet s lékaři a poskytovateli péče pro informovanější rozhovory.

Léky

Nová aplikace Léky na hodinkách Apple Watch a iPhonu pomáhá uživatelům spravovat a sledovat jejich léky, vitamíny a doplňky stravy a umožňuje jim vytvářet seznam léků, nastavovat rozvrhy a upomínky a zobrazovat informace o lécích v aplikaci Zdraví. Aplikace Léky v hodinkách Apple Watch usnadňuje uživatelům pohodlné a diskrétní sledování léků kdykoli a kdekoli.
Pro každý lék lze vytvořit vlastní rozvrh, ať už je třeba ho užívat vícekrát denně, jednou týdně nebo podle potřeby, a uživatelé si mohou nastavit upomínky, které jim pomohou udržet si přehled. V USA mohou uživatelé rychle přidávat léky pomocí fotoaparátu iPhonu a obdržet upozornění, pokud se vyskytnou potenciální kritické interakce s léky, které přidali do aplikace Zdraví.

Aktualizace sledování cyklů

V systémech iOS 16 a watchOS 9 mohou nyní uživatelé aplikace Cycle Tracking dostávat upozornění, pokud jejich zaznamenaná historie cyklu vykazuje možnou odchylku, například nepravidelnou, řídkou nebo dlouhou menstruaci a přetrvávající špinění, což mohou být příznaky základních zdravotních potíží.

Ochrana osobních údajů

Ochrana soukromí je základem návrhu a vývoje všech funkcí společnosti Apple. Když je iPhone uživatele uzamčen přístupovým kódem, Touch ID nebo Face ID, jsou všechna jeho zdravotní a fitness data v aplikaci Zdraví - kromě lékařského ID - zašifrována. Veškerá zdravotní data synchronizovaná s iCloudem jsou šifrována při přenosu i na serverech Apple. Při používání iOS a watchOS s výchozím dvoufaktorovým ověřováním a přístupovým kódem jsou data aplikace Zdraví synchronizovaná s iCloudem šifrována end-to-end, což znamená, že Apple nemá klíč k dešifrování dat, a nemůže je tedy přečíst.

Další aktualizace watchOS 9

  • Režim nízké spotřeby prodlužuje výdrž baterie, zachovává základní funkce Apple Watch, jako je sledování aktivity a detekce pádů, a zároveň vypíná nebo omezuje vybrané senzory a funkce, jako je monitorování srdečního tepu na pozadí a Always-On displej.
  • Uživatelé nyní mohou zůstat připojeni k mobilní síti i na cestách v zahraničí díky plánům mezinárodního roamingu.
  • Oznámení byla přepracována tak, aby méně rušila a zároveň byla působivá, a při aktivním používání Apple Watch se zobrazují pomocí nových tenkých bannerů.
  • Později v tomto roce bude aplikace Domácnost podporovat funkci Family Setup, takže dítě bude moci být přizváno jako člen k ovládání reproduktorů HomePod a příslušenství chytré domácnosti5 .
  • Díky novým rychlým akcím na hodinkách Apple Watch mohou uživatelé s odlišnostmi horních končetin dělat ještě víc pomocí gesta dvojitého stisknutí, včetně přijetí nebo ukončení telefonního hovoru, pořízení fotografie, přehrávání nebo pozastavení médií v aplikaci Now Playing a zahájení, pozastavení nebo obnovení cvičení.
  • Apple Watch jsou pro lidi s tělesným a pohybovým postižením přístupnější než kdy dřív díky funkci Apple Watch Mirroring, která uživatelům pomáhá ovládat Apple Watch na dálku ze spárovaného iPhonu. Díky funkci Apple Watch Mirroring mohou uživatelé řídit Apple Watch pomocí asistenčních funkcí na iPhonu, jako je hlasové ovládání a ovládání přepínačů - mohou tedy navigovat Apple Watch pomocí hlasu, zvukových akcí, sledování hlavy a externích přepínačů Made for iPhone jako alternativy k poklepání na displej Apple Watch.
  • QWERTY klávesnice na Apple Watch Series 7, Apple Watch Series 8 a Apple Watch Ultra má nyní podporu francouzštiny, němčiny, italštiny, japonštiny, portugalštiny a španělštiny (Mexiko, Španělsko, Latinská Amerika).
  • Aktualizovaná aplikace Kalendář umožňuje vytvářet nové události přímo z Apple Watch. Poprvé mají uživatelé kromě aktualizovaných zobrazení Seznam, Den a Měsíc k dispozici také zobrazení Týden, které podporuje větší možnost procházení událostí v kalendáři.
  • Cardio Recovery je užitečná fitness metrika, která může být ukazatelem kardiovaskulárního zdraví. Hodinky Apple Watch nyní poskytují odhady Cardio Recovery po venkovním tréninku chůze, běhu nebo pěší turistiky, a to i v případě, že trénink nedosahuje maximální intenzity. Tuto metriku lze sledovat v průběhu času v aplikaci Zdraví.
  • Nová rozhraní API umožňují vývojářům vytvářet nejlepší aplikace třetích stran ve své třídě, a to díky podpoře CallKitu a share sheet, přístupu k Photos pickeru a možnosti integrovat aplikace watchOS s Apple TV.

Dostupnost

watchOS 9 je od 12.9. k dispozici jako bezplatná aktualizace softwaru pro Apple Watch Series 4 nebo novější ve spojení s iPhonem 8 nebo novějším a iPhonem SE (2. generace) nebo novějším se systémem iOS 16.

Další informace najdete na webu apple.com/watchos/watchos-9/.

Některé funkce nemusí být dostupné ve všech regionech, ve všech jazycích nebo u všech značek a modelů.

Zdroj: