Loading...

iOS 16 je tu! Jaké novinky přináší?

14.09.2022 06:46

iOS 16 přináší dosud největší aktualizaci zamykací obrazovky, možnost úprav a spolupráce ve Zprávách, nové nástroje v aplikaci Mail a další způsoby interakce s fotkami a videem díky funkcím Live Text a Visual Look Up.

iOS 16 přináší dosud největší aktualizaci zamykací obrazovky, možnost úprav a spolupráce ve Zprávách, nové nástroje v aplikaci Mail a další způsoby interakce s fotkami a videem díky funkcím Live Text a Visual Look Up. iOS 16 je k dispozici jako bezplatná aktualizace softwaru.

Osobnější, krásnější a užitečnější zamykací obrazovka

Zamykací obrazovka je přepracovaná a nabízí hlubší personalizaci. Nyní mohou uživatelé přidat k fotografii na zamykací obrazovce efekt hloubky, který umělecky zobrazuje předmět fotografie před časem, a mohou si dokonce přizpůsobit písmo a styl písma. Nové widgety na zamykací obrazovce usnadňují získání užitečných informací na první pohled, jako jsou nadcházející události v kalendáři, úroveň nabití baterie, budíky, časová pásma, průběh kroužku Aktivita a další.

Nová galerie zamykací obrazovky nabízí řadu možností. Uživatelé si mohou vybrat inteligentně navrženou fotografii ze své osobní knihovny, která bude na zamykací obrazovce vypadat skvěle, nebo dynamickou sadu fotografií, které se budou v průběhu dne náhodně měnit. Kolekce Apple zahrnují ikonické snímky společnosti Apple, tapety Pride a Unity, tapetu Počasí, která zobrazuje živé změny počasí v průběhu dne, a tapetu Astronomie pro pohledy na Zemi, Měsíc a sluneční soustavu. Uživatelé si také mohou vytvářet jedinečné návrhy s oblíbenými emoji a barevnými kombinacemi a díky více zamykacím obrazovkám mohou mezi svými oblíbenými tapetami přepínat pouhým přejetím prstu.

Přepracovaná oznámení nyní přibývají zespodu, aby nabízela přehledný pohled na zamykací obrazovku, a uživatelé si mohou vybrat, zda chtějí oznámení zobrazit v rozšířeném seznamu, naskládaná na sebe nebo jako početní zobrazení.

Zůstaňte v okamžiku a soustřeďte se

V iOS 16 se Focus nastavuje snadněji a díky propojení se zamykací obrazovkou je ještě výkonnější, takže uživatelé mohou jednoduše přejet prstem na určenou zamykací obrazovku a aktivovat příslušný Focus. Díky filtrům Focus mohou aplikace jako Kalendář, Mail, Zprávy a Safari zobrazovat pouze obsah, který je relevantní pro Focus uživatele, a pomáhat mu tak najít lepší rovnováhu.

Nové způsoby interakce ve zprávách

Aktualizace Zpráv umožňují upravovat, vracet zpět odeslání a označovat konverzace jako nepřečtené, takže je ještě snazší zůstat ve spojení. V iOS 16 mohou nyní uživatelé prostřednictvím Zpráv pozvat přátele a rodinu do služby SharePlay, která nabízí další způsob, jak si užívat synchronizovaný obsah, jako jsou filmy nebo skladby, a sdílet ovládání přehrávání. Nové funkce pro spolupráci ve Zprávách navíc umožňují rychlou a bezproblémovou spolupráci s ostatními. Když se uživatelé rozhodnou sdílet soubory pro spolupráci prostřednictvím Zpráv, všichni ve vlákně budou automaticky přidáni, a když někdo provede úpravu sdíleného dokumentu, aktualizace aktivity se zobrazí v horní části vlákna.

Zvýšení produktivity pomocí nových nástrojů v aplikaci Mail

Uživatelé si nyní mohou naplánovat doručení e-mailu dopředu nebo zrušit doručení zprávy ještě předtím, než se dostane do schránky příjemce. Uživatelé si také mohou nastavit připomenutí, aby se ke zprávě vrátili později, pomocí funkce Připomeň mi, dostávat automatické návrhy na další kroky v e-mailu, pokud neobdrželi odpověď, a dostávat automatická upozornění, pokud zapomněli uvést příjemce nebo přílohu v e-mailu. Díky největší aktualizaci vyhledávání za poslední roky obsahuje aplikace Mail nejmodernější techniky pro poskytování relevantnějších, přesnějších a úplnějších výsledků vyhledávání.

Vylepšení vizuálního vyhledávání a živého textu

Uživatelé nyní mohou klepnutím a podržením na předmět obrázku tento obrázek vyjmout z pozadí a umístit jej do aplikací, jako jsou Zprávy. Funkce Visual Look Up se také rozšiřuje o rozpoznávání ptáků, hmyzu, pavouků a soch, což uživatelům pomáhá rychle získat informace o objektech a scénách na fotografiích. 

Pomocí inteligentních funkcí v zařízení dokáže nyní služba Live Text rozpoznávat text ve videích v celém systému. Uživatelé mohou video pozastavit na libovolném snímku a pracovat s textem a provádět rychlé akce, jako je kopírování a vkládání, překlad, převod měny a další.

Bezpečnější prohlížení v prohlížeči Safari pomocí klíčů Passkeys

Prohlížení v Safari je ještě bezpečnější díky passkeys, pověření nové generace, které nelze podvrhnout ani prozradit, takže je bezpečnější a snadněji použitelné. Passkeys jsou navrženy jako náhrada hesel a k biometrickému ověření používají Touch ID nebo Face ID a iCloud Keychain k synchronizaci mezi iPhonem, iPadem, Macem a Apple TV s end-to-end šifrováním. Passkeys, vytvořené ve spolupráci s FIDO Alliance, Googlem a Microsoftem, budou fungovat napříč aplikacemi i webem a uživatelé se budou moci přihlašovat k webovým stránkám nebo aplikacím na jiných zařízeních než Apple jen pomocí iPhonu.

Safari také přidává sdílené skupiny karet, které umožňují sdílet sbírku webových stránek s přáteli a rodinou, takže přidávání karet a sledování toho, co si prohlížejí ostatní, je bezproblémové.

Nové funkce pro usnadnění navigace, udržování spojení a další funkce

Mezi aktualizace zpřístupnění patří funkce Door Detection, která nevidomým nebo slabozrakým uživatelům pomáhá pomocí iPhonu navigovat posledních pár metrů k cíli, a funkce Apple Watch Mirroring pro uživatele s tělesným a pohybovým postižením, kteří mohou zrcadlit displej svých Apple Watch na iPhonu a ovládat Apple Watch pomocí hlasového ovládání a přepínače. Kromě toho živé titulky usnadňují neslyšícím a nedoslýchavým uživatelům sledovat jakýkoli zvukový obsah - ať už telefonují nebo volají přes FaceTime, používají videokonferenci nebo aplikaci sociálních médií, streamují mediální obsah nebo vedou rozhovor s někým vedle sebe.

Další funkce

  • Sledování objednávek přes Apple Pay umožňuje uživatelům dostávat do aplikace Wallet podrobné účtenky a informace o sledování objednávek při nákupech přes Apple Pay u zúčastněných obchodníků.
  • Aktualizace Apple Maps umožňují další poznávání světa díky vylepšené navigaci při jízdě autem a v dopravních prostředcích a trasování na více zastávkách. Řidiči mohou snadno vytvářet trasy s více zastávkami a automaticky synchronizovat trasy z Macu do iPhonu, když jsou připraveni vyrazit. U dopravních pokynů se nyní zobrazuje, kolik bude cesta stát, a uživatelé si mohou přidat dopravní karty do Peněženky, aby viděli nízký zůstatek - a doplnit dopravní karty - a to vše bez opuštění Map.
  • Rodinné sdílení nabízí jednodušší způsob, jak nastavit účty pro děti se správnou rodičovskou kontrolou od samého začátku. Zahrnuje návrhy omezení vhodných pro věk dětí u aplikací, filmů, knih, hudby a dalších položek a jednodušší proces nastavení nového zařízení pro dítě, který automaticky aplikuje stávající rodičovské kontroly. Když dítě požádá o více času stráveného u obrazovky, mohou nyní rodiče a opatrovníci schválit nebo zamítnout žádost přímo ve Zprávách. Nový rodinný kontrolní seznam poskytuje tipy a návrhy, například jak aktualizovat rodičovskou kontrolu dítěte, když je starší, nebo jak zapnout sdílení polohy.
  • Diktování nabízí nové prostředí v zařízení, které uživatelům umožňuje plynule přecházet mezi hlasem a dotykem. Uživatelé mohou psát pomocí klávesnice, klepat do textového pole, přesouvat kurzor a vkládat návrhy QuickType, a to vše bez nutnosti zastavit aplikaci Dictation. Diktát navíc obsahuje funkci automatického diktování interpunkce a emoji.
  • Siri přidává možnost spouštět klávesové zkratky ihned po stažení aplikace, aniž by vyžadovala předchozí nastavení. Uživatelé mohou při odesílání zprávy přidat emoji, zvolit automatické odesílání zpráv - přeskočit krok potvrzení - a zavěšovat telefonní hovory a hovory FaceTime zcela bez použití rukou pouhým vyslovením "Hey Siri, hang up".
  • Přepracovaná aplikace Home nabízí uživatelům jednodušší způsoby navigace, organizace a prohlížení jejich příslušenství.
  • Aplikace Fitness je nyní k dispozici všem uživatelům iPhonu a pomáhá jim sledovat a plnit fitness cíle, i když nemají hodinky Apple Watch. iPhone uživatelé si mohou nastavit osobní cíl Move, kontrolovat své trendy a sdílet aktivity pro další motivaci. iPhone pohybové senzory sledují kroky, vzdálenost a vystoupané lety a odhadují tak aktivně spálené kalorie. K uzavření uživatelova kroužku Move přispívají také všechny tréninky dokončené v aplikacích třetích stran. Nový widget na zamykací obrazovce aplikace Fitness nabízí na první pohled průběh kroužku Move, počet kroků a vzdálenost.
  • Aplikace Zdraví přidává aplikaci Léky, která umožňuje uživatelům pohodlně sestavovat a spravovat seznam léků, vytvářet rozvrhy a upomínky a sledovat své léky, vitamíny nebo doplňky stravy. V USA mohou uživatelé jednoduše namířit fotoaparát iPhonu na štítek a přidat léky, přečíst si informace o lécích, které užívají, a obdržet upozornění, pokud se s jejich léky vyskytnou potenciální kritické interakce. Uživatelé nyní mohou také posílat svým blízkým pozvánku ke sdílení svých údajů v aplikaci Zdraví a snadno vytvářet PDF s dostupnými zdravotními záznamy z připojených zdravotnických zařízení přímo z aplikace Zdraví.
  • Apple News představují novou sekci Můj sport, kde mohou uživatelé snadno sledovat oblíbené týmy a ligy, dostávat články od stovek předních vydavatelů, přistupovat k výsledkům, rozpisům a tabulkám nejlepších profesionálních a univerzitních lig a sledovat nejzajímavější momenty přímo v aplikaci News. Oblíbené stránky se budou synchronizovat s aplikací Apple TV a nabídnou tak dokonalý sportovní zážitek.
  • Game Center usnadňuje uživatelům hraní s přáteli nebo soupeření s nimi prostřednictvím přepracovaného panelu, který na jednom místě zobrazuje herní aktivity a úspěchy přátel.
  • Přizpůsobený prostorový zvuk nabízí ještě přesnější a pohlcující poslech. Pomocí kamery TrueDepth na iPhonu si uživatelé mohou vytvořit osobní profil Spatial Audio, který jim poskytne poslech vyladěný přesně podle jejich představ.
  • Safety Check, nový nástroj pro ochranu soukromí, může být užitečný pro uživatele, jejichž osobní bezpečnost je ohrožena domácím nebo partnerským násilím. Umožňuje uživatelům rychle zkontrolovat a odebrat jakýkoli přístup, který udělili jiným osobám. Obsahuje také nouzový reset, který uživatelům pomáhá snadno se odhlásit z iCloudu na všech ostatních zařízeních, resetovat oprávnění k ochraně soukromí a omezit zasílání zpráv pouze na zařízení, které mají v ruce. Uživatelé také mohou pochopit a spravovat, kterým lidem a aplikacím udělili přístup.

Dostupnost

iOS 16 je bezplatná aktualizace softwaru, která je ode dneška k dispozici pro iPhone 8 a novější.

V aktualizaci později v tomto roce Apple představí iCloud Shared Photo Library, která rodinám poskytne nový způsob bezproblémového sdílení fotografií pomocí samostatné knihovny iCloud, na které může spolupracovat, přispívat do ní a užívat si ji až šest uživatelů. Díky Live Activities bude ještě snazší mít přehled o dění v reálném čase přímo ze zamykací obrazovky, například o sportovním utkání, sdílené jízdě nebo objednávce dodávky jídla, a Clean Energy Charging si klade za cíl snížit uhlíkovou stopu iPhonu optimalizací doby nabíjení na dobu, kdy síť využívá čistší zdroje energie.8 Aktualizace také přinese podporu standardu pro připojení chytré domácnosti Matter, jakmile bude k dispozici později na podzim.
Další informace najdete na apple.com/ios/ios-16. Některé funkce nemusí být dostupné ve všech regionech, jazycích nebo na všech modelech iPhonu. 

Zdroj: