Loading...

iPad Pro mění způsob, jakým archeologové uchovávají historii Pompejí

29.09.2022 06:39

iPad Pro mění způsob, jakým archeologové uchovávají starověkou historii Pompejí

Je úterý ráno posledního týdne vykopávek archeologického týmu v Pompejích a všichni jsou plní života. 

Den předtím byla uvnitř jámy ve starořímské kuchyni objevena hromada artefaktů a profesorka Tulane University Dr. Allison Emmersonová, která vykopávky vede, se domnívá, že tým ještě nedosáhl dna a celého obsahu. Každý nový objev poskytuje vodítko k odhalení příběhu tohoto místa a lidí, kteří ho využívali. 

Mezi nástroji, které archeologové používali po staletí - lopatkami, kbelíky, kartáči a krumpáči - se objevilo nové vybavení: iPad Pro.

"iPad je dokonalý archeologický stroj," říká Dr. Emmerson, který byl členem týmu, který v roce 2010 jako první začal používat iPad k zaznamenávání dat z archeologických vykopávek. Přičítá iPadu zásluhu na revoluci v oboru.

Letos v létě Dr. Emmersonová - jejíž práce se zaměřuje na starořímské komunity, které byly z velké části vyloučeny ze studia, jako jsou ženy, chudí a zotročení - učinila iPad Pro středobodem pracovního procesu svého týmu. Věří, že díky schopnostem, jako je vyšší rychlost zpracování a výdrž baterie, skener LiDAR a všestrannost tužky Apple Pencil, opět změní podobu oboru.

"Archeologické vykopávky jsou destruktivním procesem - jakmile je lokalita jednou prokopána, nelze ji již nikdy opakovat - proto je naším nejdůležitějším zájmem důkladné zaznamenání všech relevantních údajů, aby budoucí badatelé mohli lokalitu 'rekonstruovat'," říká Emmerson. "iPad Pro nám umožňuje shromažďovat data rychleji, přesněji a bezpečněji než jakýkoli jiný nástroj a má výpočetní výkon, který potřebujeme k agregaci těchto informací a jejich prezentaci způsobem, jaký dosud nikdo nepředvedl."

Hora Vesuv vybuchla na podzim roku 79 n. l. (obecná éra, známá také jako n. l.) a pohřbila město Pompeje sopečným materiálem. O sedmnáct let dříve město vážně poškodilo silné zemětřesení a někteří archeologové se domnívají, že mezi těmito dvěma událostmi byly Pompeje upadajícím městem.

Pro letošní pětitýdenní vykopávky, nazvané podle umístění budovy na městské síti Tulane University Pompeii I.14 Project, spojil Dr. Emmerson archeology a studenty ze škol na obou stranách Atlantiku, aby vykopali komerční budovu, o níž se předpokládá, že je to restaurace z druhého nebo třetího století před naším letopočtem (před dobou obecnou, známou také jako B.C.).

Součástí skupiny je také technický tým, který spoluvede Dr. Alex Elvis Badillo, digitální archeolog, s nímž Dr. Emmerson poslední rok spolupracuje na průkopnických nových technikách zaznamenávání a publikování archeologických nálezů.

Dr. Badillo a Dr. Emmerson měli letos v létě dva technologické cíle: zavést zcela bezpapírový pracovní postup pomocí jediného zařízení a vytvořit online databázi, která by umožnila ostatním virtuálně "znovu prozkoumat" naleziště. Dr. Badillo věděl, že jako základ pro jejich práci poslouží iPad Pro s tužkou Apple Pencil, a jako další aplikace si vybral sadu nástrojů Esri a Concepts by TopHatch.

To změnilo průběh vykopávek, zejména pro dva vedoucí týmu, Dr. Jordana Rogerse, který vyučuje na Carleton College, a Mary-Evelyn Farrior, která v současné době dokončuje doktorát na Kolumbijské univerzitě. Každý z nich dohlížel na samostatnou oblast lokality, tzv. příkop, a byl zodpovědný za vedení vysokoškolských kopáčů a zaznamenávání většiny získaných dat. 

"Způsob, jakým jsem vždy zaznamenával při minulých vykopávkách, byl na papír tužkou nebo perem," říká Rogers. "A když jste něco kreslili, dělali jste to na grafický papír a pomocí provázků a vodováh jste měřili, kde se co nachází. Fotografie se pořizovaly na samostatné fotoaparáty, které jste museli po návratu domů ručně nahrát. Všechno bylo na jiném místě a každý večer znamenal mnoho hodin přenášení denních poznámek do počítače."

Teď, když se doktor Rogers se svým týmem hloubí v kuchyňské jámě, která předešlého dne přinesla tolik překvapení, má v ruce jediný nahrávací nástroj - iPad Pro s tužkou Apple Pencil. 

"Zpočátku jsem měl trochu obavy, protože jsem iPad nikdy předtím nepoužíval," říká Rogers. "Ale učení proběhlo velmi rychle a je opravdu neuvěřitelné, o kolik se díky němu proces zaznamenávání dat stal efektivnějším a účinnějším, zejména s tužkou Apple Pencil. Také se cítím mnohem lépe, když se nemusím bát, že ztratím list papíru - a dříve bylo těch listů tolik."

Dr. Badillo upravil aplikaci ArcGIS Survey123 od Esri tak, aby archeologové mohli na svém iPadu Pro zadávat více než 50 polí s odlišnými informacemi, včetně příloh, jako jsou fotografie a náčrty. 

"Před těmito vykopávkami jsem iPad v terénu použil dvakrát," říká Farrior. "Ale tohle je poprvé, co jsem použil iPad Pro a mohl jsem shromažďovat všechny typy informací na jednom místě. Plány výkopů si kreslím v Konceptu pomocí Apple Pencil, fotím fotoaparátem, své postřehy píšu na klávesnici Magic Keyboard. Všechny tyto věci dokážu spojit dohromady neuvěřitelnou rychlostí - a baterie vydrží celý den v extrémních teplotách a prašném prostředí výkopu."

Dr. Rogers také použil skener LiDAR na iPadu Pro v kombinaci s aplikací 3d Scanner od společnosti Laan Labs k vytvoření trojrozměrných map svých výkopů. 

"Je to opravdu rychlé - skenování trvá jen asi 10 až 15 sekund a bylo to tak snadné," říká Rogers. "Odvedlo to opravdu dobrou práci při zachycování všech detailů a jejich spojování, což mi bude velmi užitečné, až budeme na konci vykopávek analyzovat data." 

Jak Rogers a jeho tým kopou hlouběji do kuchyňské jámy, nacházejí další artefakty, včetně kusů ozdobné masky, částí nádob na vaření, zvířecích kostí a drobné lampy - každý z nich pomáhá archeologům pochopit, jak a kdy byla tato restaurace využívána. Tyto stopy začínají ukazovat na jiné časové období, než se tým dříve domníval - a na prostředí, které naznačuje, že město bylo na vzestupu, nikoliv v rozpadu.

Jedna z nejobjevnějších stop vykopávek byla objevena před několika týdny ve Farriorově výkopu. Jeden z vysokoškolských studentů prohledával kbelík s hlínou a objevil minci. Ve skutečnosti šlo o neuvěřitelně vzácný aureus, zlatou minci, kterou nechal vyrobit císař Augustus v posledním roce svého života, což ji datuje do roku 13 nebo první poloviny roku 14 po Kristu.

Tohle je nejčistší a nejpřehlednější archeologie, jakou jsem kdy dělal, a iPad Pro na tom má obrovský podíl.

"Byla nalezena pod dlažbou v místnosti, takže se zdá, že byla umístěna záměrně - pravděpodobně jako oběť bohu při stavbě nebo rekonstrukci prostoru," říká doktor Emmerson. "Získáváme tak opravdu jasnou představu, že tato podlaha byla umístěna v určitém časovém okamžiku." 

Mince a všechny nalezené pozoruhodné artefakty shromáždil digitální tým pro 3D skenování. Tyto skeny spolu s ostatními informacemi shromážděnými při vykopávkách byly poté shromážděny a vytvořily interaktivní databázi místa, k níž bude mít kdokoli časem přístup online, aby si ji mohl v podstatě znovu digitálně prohlédnout - což je v této oblasti průkopnický počin.

"To, co iPad Pro umožnil a z čeho jsme s Alexem tak nadšeni, je tato úroveň integrace a interakce s daty," říká Dr. Emmerson. "Pokud si potřebuji vzpomenout, jak vypadal příkop Mary-Evelyn ráno 28. července, mám okamžitě přístup ke všem jejím artefaktům, analýze půdy, fotografiím, nákresům - to vše mám na dosah ruky."

Letos v lednu Dr. Badillo a jeho kolegové představí databázi a budou diskutovat o pracovním postupu s iPadem Pro, který ji pomohl vytvořit, na výroční konferenci Archeologického institutu Ameriky.

"Co se týče úspěchu, pracovní postup s iPadem Pro předčil má očekávání, jak rychle jsme byli schopni vše a všichni spolupracovat," říká Dr. Badillo. "Myslím, že to hodně souvisí s možnostmi iPadu Pro a Apple Pencil a s tím, jak snadno se používají."

Letošní vykopávky byly první ze tří. Během příštích dvou letních měsíců se Emmerson s týmem vrátí a bude pokračovat ve vykopávkách ve stejné oblasti. Ale až přijede příště, bude se na lokalitu dívat novýma očima. 

"Vypadá to, že budova je mnohem pozdější, než jak byla datována v minulosti," říká doktorka Emmersonová, která strávila týden po vykopávkách procházením dat se svými kolegy archeology. "Na základě všeho, co jsme shromáždili, zejména mincí a nalezené keramiky, se nyní díváme na datum pravděpodobně v polovině 1. století př. n. l. A také vidíme vylepšení jídelních prostor restaurace, která nás vedou k přesvědčení, že Pompeje nebyly v době erupce upadajícím městem - vzkvétaly." 

Dr. Emmersonová považuje produkty společnosti Apple za klíčové, které jí pomohly dospět k těmto odpovědím, a to v tak krátké době. Archeologické týmy často oznamují nálezy až několik let po skončení vykopávek. 

"Na konci vykopávek jsem lokalitě rozuměla lépe než kdykoli předtím - tohle je nejčistší a nejpřehlednější archeologie, jakou jsem kdy dělala, a iPad Pro je toho obrovskou součástí," říká. "To je jeden z důvodů, proč je tato technologie tak zásadní - umožňuje nám ukázat, co přesně jsme dělali a co přesně jsme našli - protože je pro mě nesmírně důležité dostát zodpovědnosti za vykopávky na takovém místě a vyprávět příběhy lidí, kteří zde žili."

Původní text: