Loading...

Hispánští a latinskoameričtí tvůrci aplikací překonávají technologické bariéry

10.10.2022 06:51

Seznamte se se sedmi tvůrci hispánských a latinskoamerických aplikací, kteří překonávají technologické bariéry

Seznamte se se sedmi tvůrci hispánských a latinskoamerických aplikací, kteří překonávají technologické bariéry. Zakladatelé společností Encantos, BiteSight a Yana o svých nečekaných cestách k vytváření aplikací v App Store.

Skutečně skvělá aplikace je často odrazem lidí, kteří ji vytvořili. Podnikatelé z celého světa spouštějí v App Store aplikace, které poskytují smysluplné možnosti pro spojení a empatii, zpřístupňují svět všem a ctí jejich bohatou kulturu a identitu. Týmy Encantos, BiteSight a Yana - složené z hispánských a latinskoamerických zakladatelů a vývojářů - jsou ukázkou toho, jak se kreativita snoubí s vášní a dovednostmi, aby vznikly nejlepší aplikace ve své třídě.

Pro spoluzakladatele společnosti Encantos Stevena Wolfe Pereiru a Susie Jaramillo bylo rozmanité zastoupení vždy základem jejich práce. Začátkem letošního roku se Wolfe Pereira zúčastnil prvního podnikatelského tábora společnosti Apple pro hispánské a latinskoamerické zakladatele. Encantos, stěžejní aplikace dvojice, nabízí rozsáhlou dětskou knihovnu s povznášejícím obsahem a příběhy od tvůrců z celého světa. Canticos - první aplikace společnosti - je nyní nejlepší dvojjazyčnou aplikací pro předškolní děti v App Store a poskytuje interaktivní způsob, jak se malé děti mohou ponořit do španělského jazyka a latinského dědictví.

Jako součást první kohorty studentů na Apple Developer Academy v Detroitu spolupracovali spoluhráči Alejandra A. Enriquezová, Juan A. Rubio, Gabe Martinez a Joshua Gomez na vytvoření aplikace, která klade důraz na přístupnost. Ačkoli všichni pocházejí z různých prostředí, jejich snaha pomáhat druhým je svedla dohromady a společně uvedli na App Store aplikaci BiteSight, která pomáhá nevidomým nebo slabozrakým lidem rychle skenovat a identifikovat alergeny potravin na etiketách se složením výrobků. Aplikace také využívá haptickou zpětnou vazbu a VoiceOver k upozornění uživatelů na identifikované alergeny, čímž pomáhá nevidomým a slabozrakým uživatelům získat větší nezávislost v každodenním životě.

Andrea Camposová, tvůrkyně aplikace Yana, začala na své aplikaci založené na chatbotech pracovat jako na vedlejším projektu, který spojoval její dva zájmy - kódování a wellness. Yana je navržena tak, aby řešila negativní myšlenky spojené s úzkostí a depresí, a zaměřuje se na poskytování přístupu k nástrojům pro duševní zdraví španělsky mluvícím lidem. Inspirací jí byly její vlastní problémy s duševním zdravím z dětství a touha nabídnout široce dostupný zdroj informací ve španělštině. Poté, co se aplikace objevila v App Store v době vrcholící pandemie COVID-19, se počet jejích stažení vyšplhal z 80 000 na více než 1 milion.

Níže se zakladatelé těchto aplikačních společností podělí o to, jak jejich osobní zkušenosti podnítily jejich vášeň pomáhat druhým a umožnily jim proměnit jednoduchý nápad v aplikaci, která může oslovit miliony uživatelů po celém světě.

Spojení kreativity a technologie

Susie Jaramillo (SJ), generální ředitelka a spoluzakladatelka společnosti Encantos: Nikdy jsem si nedokázala představit, že budu využívat technologie jako digitální plátno k oživení pohlcujících příběhů pro miliony dětí. Také jsem nemohla tušit, že to, co jsem považovala za samozřejmost - moje komunita a moje kultura - nasměruje mou kariéru takovým způsobem, jakým se to stalo, a stane se zdrojem inspirace i příležitostí. Jsem umělec a vypravěč příběhů. Vzpomínám si, že když se objevil iPad první generace, rozzářily se mi oči nad možnostmi zážitků z příběhů pro děti. Analogová média mohou mít tak omezený dosah, ale s aplikací můžete dát dohromady něco krásného a může to být pohlcující, interaktivní a oslovit miliony lidí najednou. 

Steven Wolfe Pereira (SWP), předseda a spoluzakladatel společnosti Encantos: Vždy jsme věřili v sílu technologií, které nám pomohou oživit naše příběhy a postavy. Společnost Encantos založily dvě latinskoamerické rodiny zaměřené na vytváření kulturně autentické zábavy pro děti a rodiny. Vše je dnes poháněno technologiemi, takže technologie hrají neuvěřitelně důležitou roli při pomoci zachovat, uznat a oslavit kulturní přínos hispánského a latinskoamerického lidu.

Vkládání osobních zkušeností do vývoje aplikací

Andrea Campos (AC), zakladatelka a generální ředitelka společnosti Yana: Podstatou deprese je pocit, že jste na světě sami. Přísahala jsem, že jsem jediná lidská bytost, která se tak cítí, když jsem byla teenager. Až když jsem poprvé představila aplikaci Yana, viděla jsem reakce publika a uvědomila si, že nejsem jediná. Poté, co jsem vylezl ze "skříně duševního zdraví", se ozvaly desítky lidí, které jsem znal celý život, aby mluvili o tom, co také prožívali. S Yanou chci lidem umožnit emoční vzdělávání prostřednictvím bezpečné zóny bez odsuzování, kde mohou změnit způsob, jakým se cítí, tím, že se naučí změnit způsob, jakým myslí.

SWP: Encantos vychází z hluboké osobní potřeby být viděn. Moje matka byla Dominikánka a otec Američan. Vyrůstala jsem v dvojjazyčné domácnosti, kde jsme doma mluvili španělsky poté, co jsme všude jinde mluvili anglicky. Jediná příležitost, kdy jsem mohla poznat svou latinskoamerickou kulturu, byla, když jsme navštívili Dominikánskou republiku. Vždycky mi přišlo zvláštní, že když jsem vyrůstala v New Yorku, kde byla taková rozmanitost, nikdy jste neviděli žádné kulturně autentické latinskoamerické výrobky, počínaje pořady v televizi a konče zbožím v obchodě. Když se stanete rodičem, změní vás to a v životě dospějete do bodu, kdy musíte být změnou, kterou chcete ve světě vidět.

SJ: Jako latinskoamerická matka, která zde v USA vychovává malé děti, jsem chtěla svým dětem předat svůj jazyk a lásku k latinskoamerické kultuře. A v té době toho pro maminky, jako jsem já, které před touto výzvou stály, opravdu nebylo moc k dispozici. Když jsme přemýšleli, jak to řešit, uvědomili jsme si, že jediná věc, kterou máte vždy u sebe, je telefon. Když jsme přišli s nápadem na svět Canticos, dávalo nám naprostý smysl, že se to všechno musí spojit v podobě aplikace. Bylo to jediné místo, kde jsme mohli mít všechny aplikace, hudbu a zpívaná videa pohromadě na jednom místě, ale ve dvou jazycích.

Spojení sil se stejně smýšlejícími inovátory

Alejandra A. Enriquez (AAE), hlavní vývojářka a designérka systému iOS ve společnosti BiteSight: Náš tým se skládá ze šesti lidí, včetně mě, a těch pět lidí, se kterými jsem spolupracovala asi 10 týdnů, byli ti nejmotivovanější, nejpracovitější a nejpodpůrnější lidé, které jsem poznala. Náš tým jsme pojmenovali "Powerhouse" díky tomu, že nás tak nazvala mentorka Apple Developer Academy, a měla pravdu. Jsme silný tým.

Gabe Martinez (GM), vývojář iOS, hlavní projektový manažer a podnikatel společnosti BiteSight: Vlastnil jsem obchod se smíšeným zbožím v jihozápadním Detroitu, ale kvůli pandemii jsem potřeboval udělat změnu. Tak jsem se vrhl na celou cestu do Apple Developer Academy. Apple Developer Academy mi dala sílu uvěřit, že nápad lze přetvořit v aplikaci. Díky Akademii Applu jsem přes noc změnil směr a mám pocit, že o to jsem se vždycky snažil. A konečně se mi to splnilo. Takže je to jako splněný sen.

SWP: Spolupracujeme s různými tvůrci z celého světa, kteří chtějí na platformě Encantos vyprávět kulturně autentické příběhy a posílit tak postavení dětí. Tvůrci jsou jádrem Encantosu a doufáme, že náš dosavadní úspěch inspiruje tvůrce po celém světě, aby si šli za svými sny. 

Být součástí prvního podnikatelského tábora společnosti Apple pro hispánské a latinskoamerické zakladatele byl opravdu splněný sen. Mít přístup k inženýrům, designérům UX, produktovým manažerům, marketérům a výkonným pracovníkům společnosti Apple bylo prostě neuvěřitelné. Nebyl to jen jeden nebo dva lidé - byl to skutečný multifunkční tým, který se s námi scházel každý den a všichni jsme se toho tolik naučili. Ať už šlo o přímou zpětnou vazbu na vylepšení uživatelského rozhraní nebo o to, jak vyprávět náš příběh způsobem, který je pro Apple typický, byl to prostě fenomenální program, díky kterému se Encantos stal lepším vývojářem a lepší společností.

Juan A. Rubio (JAR), vývojář pro iOS, designér UX/UI a marketing společnosti BiteSight: Mám vášeň pro využívání technologií k tomu, aby byl každodenní život někoho pohodlnější a nezávislejší. Po měsících výzkumu jsem zjistil, že v USA neexistuje mnoho studií nebo zdrojů týkajících se zrakově postižených lidí a způsobu, jakým nakupují potraviny. To mě začalo skutečně zajímat.

Neustále jsem se ptala sama sebe: Proč jsou omezené zdroje pro zrakově postižené lidi se stravovacími omezeními?

Poté, co jsme s týmem prošli procesem učení založeným na výzvách ve vývojářské akademii, přišli jsme s nápadem dát někomu možnost vidět přes telefon. Funkci, která spočívá pouze ve schopnosti vyhledávat a číst živý text, může kdokoli využít k vyhledávání jakéhokoli textu. Věřím, že technologie může sloužit jako taková další záchranná síť pro lidi, kteří se nechtějí nebo nemohou vždy spolehnout na pomoc jiné osoby.

AC: Mnoho lidí nejen z latinskoamerické komunity není vybaveno emočními zdroji, aby se dokázali vypořádat s problémy a každodenními výzvami, kterým v životě čelí. Kvůli tomuto nedostatku se lidé snaží řešit své problémy prostřednictvím neprofesionální pomoci, která je nakonec nedostatečná. Kromě toho také často končí s pocitem, že jsou ignorováni, nepochopeni, nejistí a odsuzováni. Latinskoamerická a hispánská populace je největší etnickou menšinou v USA, ale podle údajů má přístup ke službám duševního zdraví méně než 10 % z nich. Ačkoli existuje řada důvodů, proč tomu tak je - pojištění, právní status, kulturní stigma -, pro některé jedince je přístup ke službám duševního zdraví náročný právě kvůli jazykové bariéře. To je jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli spustit službu ve španělštině.

Zdroj informací: