Loading...

Apple představuje nový iPad Pro s čipem M2

19.10.2022 09:03

Apple představuje novou generaci iPadu Pro s čipem M2. Nový iPad Pro nabízí novou úroveň ovládání pomocí Apple Pencil, nahrávání videa ve formátu ProRes, superrychlou Wi-Fi 6E a výkonné funkce v iPadOS 16.

Apple představuje novou generaci iPadu Pro s čipem M2. Nový iPad Pro nabízí novou úroveň ovládání pomocí Apple Pencil, nahrávání videa ve formátu ProRes, superrychlou Wi-Fi 6E a výkonné funkce v iPadOS 16.

CUPERTINO, KALIFORNIE Společnost Apple včera představila nový iPad Pro s čipem M2, který přináší dokonalou kombinaci přenosnosti, všestrannosti a neuvěřitelného výkonu. Nový iPad Pro je vybaven novou úrovní Apple Pencil pro zavěšení a superrychlým bezdrátovým připojením spolu s nejpokročilejším mobilním displejem na světě, profesionálními kamerami, Face ID, Thunderboltem a audiosystémem se čtyřmi reproduktory. Nové funkce v iPadOS 16 - včetně Stage Manageru, plné podpory externích displejů , aplikací třídy stolních počítačů a referenčního režimu - posouvají profesionální pracovní postupy na iPadu ještě dál. Díky pokročilému hardwaru a systému iPadOS 16 má iPad Pro neuvěřitelný ekosystém výkonných profesionálních aplikací, jaký nemá žádné jiné zařízení svého druhu. Nový iPad Pro si můžete objednat ode dneška a v obchodech bude k dostání od středy 26. října.

"Nová generace iPadu Pro posouvá hranice možností iPadu a přináší ještě větší všestrannost, výkon a přenosnost," řekl Greg Joswiak, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing. "Nový iPad Pro je poháněn čipem M2 a nabízí neuvěřitelný výkon a nejpokročilejší technologie, včetně nové úrovně Apple Pencil hover experience, záznamu videa ProRes, superrychlého bezdrátového připojení a výkonných funkcí iPadOS 16. Nic jiného se mu nevyrovná."

Průlomový výkon čipu M2

M2, počátek nové generace čipů Apple řady M, přináší do iPadu Pro ještě průlomovější výkon a možnosti díky špičkové energetické účinnosti, jednotné paměťové architektuře a vlastním technologiím.

M2 je vybaven osmijádrovým CPU - až o 15 procent rychlejším než M1 - s pokroky ve výkonu i efektivitě jader a desetijádrovým GPU, který přináší až o 35 procent vyšší grafický výkon pro nejnáročnější uživatele. V kombinaci s CPU a GPU dokáže 16jádrový Neural Engine zpracovat 15,8 bilionu operací za sekundu - o 40 procent více než M1 - a iPad Pro je tak při řešení úloh strojového učení ještě výkonnější. Čip M2 má také 100 GB/s šířku pásma sjednocené paměti - o 50 procent více než M1 - a podporuje až 16 GB rychlé sjednocené paměti, takže multitasking a práce s velkými zdroji jsou ještě plynulejší.

Výkon čipu M2 turboaktivuje i ty nejnáročnější pracovní postupy, od fotografů upravujících obrovské knihovny fotografií a designérů manipulujících se složitými 3D objekty, přes zdravotníky provádějící pokročilé snímkování a analýzy až po hráče hrající graficky náročné hry. Výkon M2 se rozšiřuje také na nový mediální engine a procesor obrazového signálu, které v kombinaci s pokročilými kamerami umožňují uživatelům poprvé zachytit video ve formátu ProRes a překódovat záznam ve formátu ProRes až 3× rychleji. To znamená, že tvůrci obsahu mohou z jediného zařízení v terénu zachytit, upravit a publikovat video v kinematografické kvalitě.

Zkušenosti s Apple Pencil Hover na nové úrovni

Hover s Apple Pencil (2. generace), založený na novém iPadu Pro a systému iPadOS 16, poskytuje uživatelům zcela nový rozměr interakce s obrazovkou. Apple Pencil je nyní detekována až 12 mm nad displejem, takže uživatelé vidí náhled své značky ještě předtím, než ji udělají. Díky tomu mohou uživatelé také ještě přesněji kreslit a ilustrovat a vše, co dělají s Apple Pencil, je ještě snazší. Například v aplikaci Scribble se textová pole automaticky rozšíří, když se tužka přiblíží k obrazovce, a rukopis se ještě rychleji převede na text. Tuto novou funkci mohou využívat i aplikace třetích stran, které umožňují zcela nové způsoby značení a kreslení.

Superrychlé bezdrátové připojení 

Nový iPad Pro podporuje nejrychlejší připojení Wi-Fi s podporou Wi-Fi 6E,3 takže uživatelé, kteří potřebují rychlé připojení, si mohou vzít své náročné pracovní postupy všude s sebou. Stahování probíhá rychlostí až 2,4 Gb/s, což je dvakrát rychleji než u předchozí generace. Modely Wi-Fi + Cellular s podporou 5G (sub-6GHz a mmWave) nyní podporují více sítí 5G po celém světě, takže uživatelé mohou na cestách v mžiku přistupovat ke svým souborům, komunikovat s kolegy a zálohovat svá data.

Bezkonkurenční funkce Pro, které iPadOS 16 umožňuje

Kromě velkých aktualizací Zpráv, nových nástrojů v aplikaci Mail a Safari, nové aplikace Počasí a dalších možností interakce s fotografiemi a videem pomocí funkcí Živý text a Vizuální vyhledávání přináší iPadOS 16 také výkonné funkce pro zvýšení produktivity, které zvyšují úroveň práce s iPadem Pro:

  • Stage Manager je úplně nový multitasking, který automaticky organizuje aplikace a okna a umožňuje rychle a snadno přepínat mezi úkoly. Ještě letos Stage Manager odemkne plnou podporu externích displejů s rozlišením až 6K, takže si uživatelé budou moci uspořádat ideální pracovní plochu a pracovat až se čtyřmi aplikacemi na iPadu a až čtyřmi aplikacemi na externím displeji.
  • Aplikace třídy Desktop umožňují nové funkce optimalizované pro displej iPadu Pro - díky nim jsou aplikace schopnější díky novým prvkům a interakcím, včetně konzistentního zrušení a vrácení, přepracovaného inline vyhledávání a nahrazování, nové nabídky dokumentů, přizpůsobitelných panelů nástrojů a možnosti měnit přípony souborů, zobrazovat velikost složek v Souborech a dalších.
  • Referenční režim umožňuje 12,9palcovému iPadu Pro s displejem Liquid Retina XDR splnit požadavky na barvy v pracovních postupech, jako je kontrola a schvalování, třídění barev a kompozice, kde jsou přesné barvy a konzistentní kvalita obrazu rozhodující. To znamená, že profesionální uživatelé, včetně fotografů a kameramanů, mohou upravovat HDR snímky a videa s každým věrným detailem přímo v ruce a kameramani na place si mohou prohlédnout obsah v barevném profilu, který odpovídá finálnímu snímku.

iPad a životní prostředí

Nové modely iPadu jsou navrženy tak, aby minimalizovaly svůj dopad na životní prostředí, a při pokovování několika desek s plošnými spoji je použito 100 % recyklovaného zlata, což je u iPadu poprvé, a také recyklovaný hliník, cín a prvky vzácných zemin. Všechny modely iPadů splňují vysoké standardy společnosti Apple pro energetickou účinnost a neobsahují rtuť, BFR, PVC a berylium. Přepracovaný obal nového iPadu Pro odstraňuje vnější plastový obal a 99 % obalu je vyrobeno z vláken, čímž se Apple přiblížil svému cíli zcela odstranit plast ze všech obalů do roku 2025.
V současné době je Apple uhlíkově neutrální v rámci globálních firemních operací a do roku 2030 plánuje být stoprocentně uhlíkově neutrální v celém výrobním dodavatelském řetězci a ve všech životních cyklech produktů. To znamená, že každé prodané zařízení Apple, od výroby komponent, montáže, dopravy, používání zákazníky, nabíjení až po recyklaci a využití materiálů, bude mít nulový dopad na klima.

Ceny a dostupnost

Nový iPad Pro si můžete objednat ode dneška 18. října na webu apple.com/store a v aplikaci Apple Store ve 28 zemích a regionech včetně USA, v obchodech bude k dispozici od středy 26. října.
Nový 11palcový a 12,9palcový iPad Pro bude k dispozici ve stříbrném a vesmírně šedém provedení v konfiguracích 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB.
Cena 11palcového iPadu Pro začíná na 799 USD (USA) za model s Wi-Fi a 999 USD (USA) za model s Wi-Fi + Cellular; cena 12,9palcového iPadu Pro začíná na 1 099 USD (USA) za model s Wi-Fi a 1 299 USD (USA) za model s Wi-Fi + Cellular.
S novým iPadem Pro je kompatibilní tužka Apple Pencil (2. generace), kterou lze zakoupit samostatně za 129 USD (US).
Klávesnice Magic Keyboard je k dispozici v černé a bílé barvě za 299 USD (USA) pro nový 11palcový iPad Pro a 349 USD (USA) pro nový 12,9palcový iPad Pro, s rozložením pro více než 30 jazyků.
Klávesnice Smart Keyboard Folio pro nový iPad Pro je k dispozici za 179 USD (USA) pro nový 11palcový iPad Pro a 199 USD (USA) pro nový 12,9palcový iPad Pro.
Klávesnice Smart Folio je k dispozici v černé, bílé a mořské modři za 79 USD (USA) pro nový 11palcový iPad Pro a 99 USD (USA) pro nový 12,9palcový iPad Pro.
Ceny pro školství jsou k dispozici současným a nově přijatým studentům vysokých škol a jejich rodičům, stejně jako učitelům, zaměstnancům a domácím učitelům všech stupňů škol. Cena nového 11palcového iPadu Pro začíná na 749 USD (USA) a cena 12,9palcového iPadu Pro začíná na 999 USD (USA). Apple Pencil druhé generace je k dispozici za 119 USD (USA) a klávesnice Smart Keyboard Folio za 159 USD (USA) pro 11palcový iPad Pro a 179 USD (USA) pro 12,9palcový iPad Pro. Klávesnice Magic Keyboard bude k dispozici za 279 dolarů (USA) pro 11palcový iPad Pro a 329 dolarů (USA) pro 12,9palcový iPad Pro. Další informace najdete na webu apple.com/us-hed/shop.
iPadOS 16, výkonný operační systém navržený speciálně pro iPad, bude k dispozici od pondělí 24. října a bude dodáván zdarma s novým iPadem Pro. iPadOS 16 bude k dispozici jako bezplatná aktualizace softwaru pro iPad (5. generace a novější), iPad mini (5. generace a novější), iPad Air (3. generace a novější) a všechny modely iPad Pro.
Zákazníci mohou vyměnit svůj stávající iPad a získat kredit na nový. Po obdržení a ověření jejich zařízení jim společnost Apple připíše hodnotu na jejich platební metodu.
Vyrytí iPadu smysluplnou kombinací emoji, jmen, iniciál a čísel, to vše zdarma, k dispozici pouze na webu apple.com/store nebo v aplikaci Apple Store.
Apple poskytuje zákazníkům řadu služeb v obchodě i online. Od osobní podpory a poradenství od specialistů Apple až po pohodlné možnosti doručení a vyzvednutí - Apple zajišťuje, že nejlepší způsob nákupu produktů Apple je v pobočkách Apple Store a na webu apple.com/store.

Zdroj informací: