Loading...

Apple představuje zcela přepracovaný iPad ve čtyřech zářivých barvách

19.10.2022 09:14

Apple představuje zcela přepracovaný iPad ve čtyřech zářivých barvách. Velký 10,9palcový displej Liquid Retina, výkonný čip A14 Bionic, pokročilé fotoaparáty, rychlé bezdrátové připojení, USB-C, podpora nové klávesnice Magic Keyboard Folio a další funkce.

Apple představuje zcela přepracovaný iPad ve čtyřech zářivých barvách. Velký 10,9palcový displej Liquid Retina, výkonný čip A14 Bionic, pokročilé fotoaparáty, rychlé bezdrátové připojení, USB-C, podpora nové klávesnice Magic Keyboard Folio a další funkce.

CUPERTINO, KALIFORNIE Společnost Apple včera představila nový iPad s celoobrazovkovým designem a velkým 10,9palcovým displejem Liquid Retina. Nový iPad je poháněn čipem A14 Bionic, který poskytuje ještě vyšší výkon s neuvěřitelnou energetickou účinností pro náročné úlohy a zároveň celodenní výdrž baterie. Aktualizované fotoaparáty zahrnují ultraširokoúhlou 12MP přední kameru umístěnou podél krajní hrany iPadu pro ještě lepší zážitek z videohovorů a aktualizovanou 12MP zadní kameru pro pořizování ostrých a živých fotografií a 4K videa. Port USB-C podporuje širokou škálu příslušenství, Wi-Fi 6 přináší ještě rychlejší připojení a mobilní modely jsou vybaveny superrychlým 5G, takže uživatelé mohou být ve spojení i na cestách. Zcela nová klávesnice Magic Keyboard Folio, navržená speciálně pro nový iPad, nabízí neuvěřitelný zážitek z psaní, trackpad s možností kliknutí kamkoli a univerzální dvoudílný design. S operačním systémem iPadOS 16 a podporou Apple Pencil (1. generace) nabízí iPad uživatelům více možností, jak být kreativní a produktivní. Nový iPad je možné objednat již dnes, v obchodech bude k dispozici od středy 26. října.

"Jsme nadšeni, že můžeme přinést zcela přepracovaný iPad, který je naší nejpokročilejší řadou iPadů v historii," řekl Greg Joswiak, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing. "S velkým 10,9palcovým displejem Liquid Retina, výkonným čipem A14 Bionic, vůbec první přední kamerou na šířku, rychlým bezdrátovým připojením, USB-C a podporou neuvěřitelného příslušenství, jako je nová klávesnice Magic Keyboard Folio, přináší nový iPad větší hodnotu, větší všestrannost - a je prostě zábavnější."

Nový celoplošný design ve čtyřech zářivých provedeních

Nový iPad má celoobrazovkový design ve čtyřech nádherných provedeních - modrém, růžovém, žlutém a stříbrném. Úžasný 10,9palcový Liquid Retina displej sahá až k okrajům, takže uživatelé mají k dispozici ještě větší plochu pro aplikace, hry a zábavu na iPadu - a to vše při téměř stejné velikosti jako u předchozí generace. Nový displej Liquid Retina poskytuje nádherný vizuální zážitek díky rozlišení 2360 × 1640 pixelů, téměř 4 milionům pixelů, jasu 500 nitů a technologii True Tone. Touch ID se přesunulo na horní tlačítko iPadu, takže odemykání, přihlašování do aplikací nebo používání Apple Pay je bezproblémové.

A14 Bionic přináší do iPadu vyšší výkon

Do iPadu přichází výkonný čip A14 Bionic, který oproti předchozí generaci přináší o 20 procent vyšší výkon procesoru a o 10 procent lepší grafiku. Díky tomu je nový iPad až 5× rychlejší než nejprodávanější tablet se systémem Android a uživatelé, kteří chtějí přejít ze zařízení, jako je iPad (7. generace), se s novým iPadem dočkají až 3× vyššího celkového výkonu. Pokročilé funkce strojového učení pohání 16jádrový procesor Neural Engine v A14 Bionic - nabízí dvojnásobný počet jader než A13 - a zvyšuje tak možnosti strojového učení až o 80 %. Pro každodenní úlohy, jako je práce na školním projektu, střih videa ve vysokém rozlišení nebo hraní graficky náročných her, přináší A14 Bionic pozoruhodný výkon a efektivitu.

Pokročilé kamery a zvuk

Poprvé u iPadu je nyní přední kamera umístěna podél okraje na šířku. Ať už uživatelé volají přes FaceTime nebo nahrávají video pro sociální sítě, vždy se budou dívat přímo na kameru. Ultraširokoúhlá přední kamera na šířku s 12Mpx snímačem a 122stupňovým zorným polem podporuje funkci Center Stage, která se automaticky otáčí a přibližuje, aby uživatelé měli přehled i při pohybu. Vylepšený 12MP širokoúhlý zadní fotoaparát iPadu poskytuje fotografie ve vysokém rozlišení a detailní video v rozlišení 4K s podporou slo-mo 240 snímků za sekundu.

Duální mikrofony jsou navrženy tak, aby pracovaly v součinnosti s kamerami, zachycovaly zvuk z používané kamery a minimalizovaly rušivý šum v pozadí. Nové stereofonní reproduktory na šířku v kombinaci s větším displejem iPadu nabízejí skvělý zážitek při sledování videa.

Wi-Fi 6, 5G a USB-C pro rychlejší připojení

Díky rychlejšímu bezdrátovému připojení na cestách toho uživatelé na iPadu zvládnou ještě víc. Díky nové podpoře Wi-Fi 6 je připojení na novém iPadu o 30 procent rychlejší než Wi-Fi 802.11ac, kterou podporovala předchozí generace. Modely s mobilním připojením 5G umožňují iPadu v ideálních podmínkách dosahovat špičkových rychlostí až 3,5 Gb/s, a poskytují tak uživatelům bezproblémový přístup k souborům, komunikaci s přáteli a streamování obsahu, ať už jsou kdekoli. V kombinaci s pokračující podporou gigabitového LTE, fyzických SIM karet a eSIM s aktivací v zařízení nabízí iPad úžasnou flexibilitu, pokud jde o připojení. Port USB-C podporuje širokou škálu příslušenství a rychlejší nabíjení při použití nabíjecích adaptérů s vyšším výkonem. 

Příslušenství

Příslušenství rozšiřuje všestrannost iPadu a otevírá ještě více možností pro kreativitu a produktivitu. Nová klávesnice Magic Keyboard Folio, navržená pro nový iPad, přináší neuvěřitelný zážitek z psaní díky klávesám plné velikosti, zdvihu 1 mm a citlivé odezvě. Poprvé bude mít iPad klávesnici s velkým trackpadem a s podporou klikání všude a gest Multi-Touch, díky nimž je rolování, přejetí prstem, stisknutí a pohyb kurzoru ještě plynulejší. Nová řada 14 kláves s funkcemi umožňuje snadný přístup ke klávesovým zkratkám a každodenním úkonům, jako je nastavení hlasitosti nebo jasu displeje. Vysoce konfigurovatelná a univerzální dvoudílná konstrukce zahrnuje odnímatelnou klávesnici a ochranný zadní kryt, který se k iPadu připevňuje magneticky. Klávesnice se magneticky připojuje ke Smart Connectoru na okraji iPadu, který zajišťuje napájení a přenos dat. Klávesnici tak není třeba nikdy nabíjet ani párovat a uživatelé mohou klávesnici snadno složit za iPad nebo ji zcela odpojit. Zadní kryt má nastavitelný stojan pro ještě větší flexibilitu při hraní her, sledování videa a dalších činnostech.

iPadOS 16 přináší nové výkonné funkce 

iPadOS 16 přináší nové funkce pro produktivitu a spolupráci, takže uživatelé mohou na iPadu udělat ještě více práce.

  • Nové funkce ve Zprávách umožňují uživatelům upravovat nebo rušit odesílání nedávno odeslaných zpráv, obnovovat nedávno smazané zprávy a označovat konverzace jako nepřečtené, aby se k nim mohli později vrátit.5 Ve Zprávách jsou také nové funkce pro spolupráci, které umožňují rychlé a bezproblémové zahájení a správu sdílených projektů.
  • Freeform, nová výkonná aplikace pro produktivitu zabudovaná do iPadOS s flexibilním plátnem a plnou podporou Apple Pencil, dává uživatelům možnost vidět, sdílet a spolupracovat na jednom místě.6 
  • Sdílená knihovna fotografií iCloud umožňuje uživatelům bezproblémově a automaticky sdílet fotografie až mezi šesti členy rodiny.
  • Safari přidává sdílené skupiny karet pro prohlížení webu s ostatními a prohlížení je ještě bezpečnější díky přístupovým klíčům. 
  • V aplikaci Mail mohou nyní uživatelé plánovat e-maily dopředu a mají dokonce možnost zrušit doručení zprávy ještě předtím, než se dostane do schránky příjemce.7
  • Do iPadu přichází aplikace Počasí, která je navržena tak, aby plně využila ohromující displej s krásnými animacemi, a uživatelé si pouhým klepnutím mohou zobrazit nejdůležitější informace o počasí.
  • Funkce Live Text využívá inteligenci zařízení k rozpoznávání textu v obrázcích v celém systému a nyní přichází i do videa, takže text je v pozastavených snímcích videa zcela interaktivní. Funkce Visual Look Up nyní umožňuje uživatelům pouhým klepnutím vyjmout objekt ze snímku nebo izolovat objekt odstraněním pozadí.
  • Zprávy v systému iPadOS 16 využívají na novém iPadu funkce Split View a Markup.
  • Funkce Freeform v iPadOS 16 na novém iPadu.
  • Mail v iPadOS 16 s funkcí Split View na novém iPadu.

iPad a životní prostředí 

Nové modely iPadu jsou navrženy tak, aby minimalizovaly svůj dopad na životní prostředí, a poprvé u iPadu obsahují 100 % recyklovaného zlata při pokovování několika desek s plošnými spoji. Nový iPad je také prvním iPadem, který je vybaven recyklovanou mědí - 100 procent recyklované mědi je použito ve fólii hlavní logické desky. Obsahuje také recyklovaný hliník, cín a prvky vzácných zemin. Všechny modely iPadů splňují vysoké standardy společnosti Apple pro energetickou účinnost a neobsahují rtuť, BFR, PVC a berylium. Přepracovaný obal odstraňuje vnější plastový obal a 97 % obalu je vyrobeno z vláken, čímž se Apple přiblížil svému cíli zcela odstranit plast ze všech obalů do roku 2025. 

V současné době je Apple uhlíkově neutrální v rámci globálních firemních operací a do roku 2030 plánuje být stoprocentně uhlíkově neutrální v celém výrobním dodavatelském řetězci a ve všech životních cyklech výrobků. To znamená, že každé prodané zařízení Apple, od výroby komponent, montáže, dopravy, používání zákazníky, nabíjení až po recyklaci a využití materiálů, bude mít nulový dopad na klima. 

Ceny a dostupnost

Nový iPad si můžete objednat ode dneška 18. října na webu apple.com/store a v aplikaci Apple Store ve 28 zemích a regionech včetně USA, v obchodech bude k dispozici od středy 26. října. 
Wi-Fi modely nového iPadu jsou k dispozici za zaváděcí cenu 449 USD (USA) a modely Wi-Fi + Cellular začínají na 599 USD (USA). Nový iPad v konfiguracích 64 GB a 256 GB se dodává v modré, růžové, žluté a stříbrné barvě. 
S novým iPadem je kompatibilní tužka Apple Pencil (1. generace). Pro spárování a nabíjení je nutný nový adaptér USB-C na Apple Pencil, který je součástí balení s novou verzí Apple Pencil (1. generace) za 99 USD (USA).
Pro stávající majitele Apple Pencil (1. generace) se adaptér USB-C na Apple Pencil prodává samostatně za 9 USD (USA). 
Nová klávesnice Magic Keyboard Folio určená pro nový iPad je k dispozici za 249 USD (USA) a dodává se v bílé barvě. 
Nové Smart Folio určené pro nový iPad je k dispozici za 79 USD (US) v bílé, nebeské, melounové a limonádové barvě. 
iPad (9. generace) zůstává v nabídce iPadů. Wi-Fi modely iPadu (9. generace) jsou k dispozici s počáteční cenou 329 USD (USA) a modely Wi-Fi + Cellular začínají na ceně 459 USD (USA), a to ve stříbrném a vesmírně šedém provedení. 
Ceny pro vzdělávací instituce jsou k dispozici současným a nově přijatým studentům vysokých škol a jejich rodičům, stejně jako učitelům, zaměstnancům a domácím učitelům všech stupňů škol. Wi-Fi modely nového iPadu jsou k dispozici s počáteční cenou 419 USD (USA), nová klávesnice Magic Keyboard Folio je k dispozici za 229 USD (USA) a Apple Pencil (1. generace) je k dispozici za 89 USD (USA). Další informace najdete na adrese apple.com/us-hed/shop.
iPadOS 16, výkonný operační systém navržený speciálně pro iPad, je k dispozici od pondělí 24. října a je dodáván zdarma s novým iPadem. iPadOS 16 bude k dispozici jako bezplatná aktualizace softwaru pro iPad (5. generace a novější), iPad mini (5. generace a novější), iPad Air (3. generace a novější) a všechny modely iPad Pro. 
Zákazníci mohou vyměnit svůj stávající iPad a získat kredit na nový. Po obdržení a ověření jejich zařízení jim společnost Apple připíše hodnotu na jejich platební metodu.
Vyrytí iPadu smysluplnou kombinací emoji, jmen, iniciál a čísel, to vše zdarma, k dispozici pouze na webu apple.com/store nebo v aplikaci Apple Store.
Apple poskytuje zákazníkům řadu služeb v obchodě i online. Od individuální podpory a poradenství od specialistů Apple až po pohodlné možnosti doručení a vyzvednutí - Apple zajišťuje, že nejlepší způsob nákupu produktů Apple je v pobočkách Apple Store a na webu apple.com/store.

Zdroj informací: